۱۱ مرداد ۱۳۹۵، ۱۳:۴۲
کد خبر: 82171205
T T
۰ نفر

تغذیه با شیرمادر كلید طلایی سلامت مادر و نوزاد

۱۱ مرداد ۱۳۹۵، ۱۳:۴۲
کد خبر: 82171205
تغذیه با شیرمادر كلید طلایی سلامت مادر و نوزاد

تهران - ایرنا - تغذیه با شیر مادر كلید طلایی سلامت مادر و نوزاد است و علاوه بر این، سالانه سبب صرفه جویی 300میلیارد دلار هزینه در جهان می شود.

به گزارش گروه اخبارعلمی ایرنا، اول تا هفتم اوت (11 - 17مرداد) توسط سازمان جهانی بهداشت، یونیسف و نهادهای دیگر، هفته جهانی تغذیه با شیر مادر نامیده شده است.
تغذیه با شیر مادر برای رشد جسمی و مغزی نوزاد ضروری است. متخصصان سازمان جهانی بهداشت تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6 ماهگی را ضامن سلامت و رشد جسمی و فكری نوزاد می دانند. پس از شش ماهگی شیر مادر باید همراه با غذاهای مكمل و غذاهای عادی، تا دوسالگی ادامه یابد.
سازمان جهانی بهداشت به تمام افراد اجتماع توصیه می كند مادران را همه جا و در هر زمان به شیردهی تشویق كنند. شیر مادر حاوی تمام مواد مورد نیاز بدن نوزاد است و باید در اولین ساعت تولد، نوزاد از شیر مادر تغذیه شود.
بر اساس آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت، تغذیه با شیر مادر سالانه جان800 هزار كودك را نجات می دهد و باعث صرفه جویی 300 میلیارد دلار هزینه در جهان می شود. این گزارش نشان می دهد از هر سه نوزاد، یك مورد به طور انحصاری تا شش ماهگی با شیر مادر تغذیه می شود و این آمار در طول دو دهه اخیر ثابت مانده است.
***برخی ازمزیت های شیر مادر برای نوزاد
-تغذیه با شیر مادر اسهال و بیماری های عفونت تنفسی را در نوزاد كاهش می دهد
-تغذیه با شیر مادر احتمال چاقی و اضافه وزن در سال های بعدی زندگی را كاهش می دهد
-مهمترین نگرانی در مورد نوزادانی كه پیش از موعد متولد می شوند، رشد نكردن كامل مغز است. مطالعات جدید نشان می دهد تغذیه با شیر مادر تاثیر بسزایی در رشد نوزاد، به ویژه نوزادانی كه با شیر مادر تغذیه می شوند، دارد. این مطالعه نشان می دهد میزان بافت مغز و سطح قشری مغز نوزادان زودرسی كه با شیر مادر تغذیه می شوند، بیشتر از نوزادان زودرسی است كه تغذیه ای غیر از شیر مادر دارند. شیر مادر حاوی تركیباتی است كه به تكامل مغز كمك می كند.
- مطالعات محققان آمریكایی نشان می دهد تغذیه با شیر مادر به مدت شش ماه و بیشتر، احتمال ابتلا به سرطان خون در كودكان را 19 درصد كاهش می دهد.
- تغذیه با شیر مادر سبب بهبود توانایی های شناختی و افزایش بهره هوشی، تعادل باكتری های روده، بهبود سیستم گوارشی وكاهش تاثیر آلودگی هوا و آلودگی آرسنیك بر كودك می شود.
- مطالعات محققان باسك اسپانیا نشان می دهد شیر مادر اثر آلودگی هوا را روی نوزاد خنثی می كند. این مطالعه نشان می دهد كه تغذیه با شیر مادر تاثیر ذرات ریز و دی اكسید نیتروژن در نوزاد را كاهش می دهد. اثرات آلودگی هوا بر نوزادان بسیار خطرناك است و تغذیه با شیر مادر این اثرات مخرب را خنثی می كند. مهمترین تاثیر مخرب آلاینده های جوی، بر رشد ذهنی نوزاد است. سیستم اعصاب مركزی نوزاد فاقد مكانیسم سم زدایی قوی است؛ بنابراین شیر مادر تنها راه حل است.
منظور از ذرات ریز یا PM2.5 ، ذراتی هستند كه قطرشان كمتر از یك چهارم یك تار موی انسان است. این ذرات به اندازه ای سبك هستند كه در سراسر هوا پخش می شوند و از طریق سیستم تنفسی، وارد بدن می شوند.
- شیر مادر به دلیل تركیبات ضد التهابی، سیستم ایمنی بدن نوزاد را تقویت كرده و از بروز بیماری های خود ایمنی جلوگیری می كند.
***برخی از مزیت های شیردهی برای مادر
-شیردهی احتمال سرطان سینه را در مادر كاهش می دهد و افسردگی پس از زایمان در مادرانی كه فرزندان خود را شیر می دهند، كمتر دیده می شود.
- احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در زنانی كه دیابت بارداری داشته اند تا هفت برابر بیشتر است. پژوهش های محققان موسسه Kaiser Permanente در كالیفرنیا نشان می دهد شیردهی حداقل به مدت دو ماه، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در مادرانی كه دیابت بارداری داشته اند، 35 تا 57 درصد كاهش می دهد.
-مادرانی كه به مدت حداقل دو ماه نوزاد خود را شیر می دهند، می توانند مطمئن باشند كه تا شش ماه حمله ام اسی نخواهند داشت. تحقیقات جدید نشان می دهد كه شیردهی، حتی به مدت كوتاه نیز سبب تاخیر در عود بیماری می شود. دلیل كاهش علایم در دوران بارداری افزایش سطح كورتیكواستروئیدها و پروتئین هایی است كه سیستم ایمنی بدن را تضعیف می كنند. پس از زایمان به مرور زمان بدن به حالت عادی باز می گردد.
-شیردهی احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را كاهش می دهد.
*** تاثیر تغذیه با شیر مادر بر اقتصاد
به غیر از سلامتی مادر و نوزاد، شیر مادر اهمیت بسزایی در اقتصاد جوامع دارد. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، تغذیه با شیر مادر سبب صرفه جویی 300 میلیارد دلار هزینه در سال می شود. تغذیه با شیر مادر در آمریكا، چین و برزیل به 90 درصد رسیده است. تغذیه با شیر مادر از بیماری های شایعی چون ذات الریه، اسهال و آسم جلوگیری می كند و با كاهش هزینه های درمان، در رشد اقتصادی جامعه موثر است.
با این وجود، هنوز هم نرخ تغذیه با شیر مادر در سطح جهانی پایین است و كمتر از یك از پنج نوزاد در 12 ماه اول زندگی در كشورهای ثروتمند با شیر مادر تغذیه می شوند. در كشورهای با درآمد متوسط و كم درآمد، تنها دو از سه كودك بین شش ماهگی تا دوسالگی شیر مادر دریافت می كنند.
هفته جهانی تغذیه با شیر مادر زمان مناسبی برای تشویق و حمایت مادران در این زمینه است.
علمی (6) ** 9259**1440
۰ نفر