گردشگران براي سفر به يك منطقه بايد هزينههايي همچون خوراك، محل اقامت، حمل و نقل، گشت ها و تورها و بابت خريد سوغاتي را بپردازند كه اين امر موجب رونق اقتصادي شهر ميزبان و توسعه حوزه گردشگري آن مي شود.
در اين راستا در سال هاي اخير چهار فصله شدن گردشگري به دغدغه اصلي مسئولان اين حوزه تبديل شده است چرا كه طبق نظر كارشناسان، فصلي بودن صنعت گردشگري موجب كاهش احساس امنيت شغلي منابع انساني، افت كيفيت خدمات رساني آنان، وقوع نارضايتي گردشگران و در نهايت ركود صنعت گردشگري مي شود.
به گزارش ايرنا استان همدان نيز با داشتن جاذبه هاي تاريخي و طبيعي متعدد همچون آرامگاه بوعلي سينا، آرامگاه باباطاهر، تپه هگمتانه، گنبد علويان، حمام حاج آقا تراب ، خانه لطفعليان، خانه مسعودي، آرامگاه ميررضي الدين آرتيماني، بقعه حيقوق نبي (ع) ، سنگ نوشته هاي گنج نامه، كليساهاي آنجلي و گريگوري، حمام قلعه و كاروانسراي صفوي از جمله استان هاي مطرح در بحث گردشگري است كه دچار چالش فصلي بودن گردشگري شده است.
حوزه گردشگري اين استان به دليل شرايط آب و هوايي خاص، با روزهاي شلوغ و خلوت بسياري همراه است به طوريكه همه ساله در تعطيلات نوروزي و تابستاني مورد استقبال پررنگ مسافران و گردشگران قرار مي گيرد اما در فصل هاي پاييز و زمستان با افت شديد حضور گردشگر مواجه مي شود.
اين امر به نوعي دست و پاي صنعت توريسم استان را بسته و توسعه زيرساخت هاي عمراني و اقامتي در آن را با چالش نبود توجيه اقتصادي همراه كرده است.
اين درحاليست كه طبيعت بكر و رنگارنگ ديار الوند در فصل برگ ريزان، لذت قدم زدن در كوچه باغ ها و شنيدن صداي خش خش برگ ها در خنكاي نسيم پاييزي در خيابان هايي فارغ از ازدحام تابستاني مسافران را سخاوتمندانه به گردشگران خود پيشكش مي كند و دامان سفيد پوش خود را در فصل زمستان زير پاي دوستدارانش مي گستراند تا لذت يخ نوردي، تيوپ سواري و اسكي در خاطر گردشگران زمستاني اش ماندگار شود و اين ظرفيت بزرگي براي چهارفصله بودن گردشگري استان است كه پرداختن به آن مي تواند گره هاي حوزه گردشگري اين ديار را باز كند.
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان همدان گفت: حوزه گردشگري استان همدان به دليل فصلي بودن با مشكلاتي روبرو است كه اين امر با ساماندهي تعطيلات رسمي كشور به گونه اي كه تعطيلات زمستاني هم در بعد ملي تدوين شود مي تواند به رفع مشكل فصلي بودن گردشگري استان كمك كند.
علي خاكسار در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اضافه كرد: يك تقسيم بندي كلي در كشور در حال شكل گيري است كه كل كشور را به چند منطقه گردشگري تقسيم مي كند كه بر طبق آن استان هايي كه مجاور هم و داراي اقليم و آداب و رسوم مشترك هستند و از نظر راه هاي ارتباطي در نزديكي هم قرار دارند در يك منطقه قرار مي گيرند و تورهاي تلفيقي براي اين مناطق شكل مي گيرد كه به رونق گردشگري آن كمك مي كند.
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان همدان بيان كرد: استان همدان كه در محور غربي كشور با كرمانشاه ، سنندج، ايلام و لرستان و مركزي مجاور است به عنوان منطقه هفت در آينده نزديك شاهد رشد گردشگر داخلي خواهد بود.
وي بيان كرد: افزايش حجم مسافران در آينده نزديك مي طلبد كه گردشگران در سطح استان توزيع و مسيرهاي گردشگري جديد تعريف شود كه به ماندگاري بيشتر گردشگران در استان كمك مي كند.
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان همدان اظهار كرد: هم اكنون ميانگين زمان اقامت گردشگران در استان همدان 2 تا 2.5 شب است كه در مقايسه با استان هايي همچون يزد و اصفهان و با توجه به تنوع و تعدد جاذبه هاي گردشگري همدان بسيار كم است و ما تلاش مي كنيم ميانگين زمان اقامت گردشگران حداقل به چهار شب برسد.
وي تاكيد كرد: جاذبه هاي گردشگري شهر همدان تا حدودي به چهار اثر شاخص شهر مثل هگمتانه، گنبد علويان، آرامگاه بوعلي و آرامگاه باباطاهر محدود شده در صورتي كه جاذبه هاي بسيار ارزشمندي همچون آبشار گنجنامه، جاده سد اكباتان ، مجموعه بازار سنتي همدان ،ميدان امام خميني(ره) و مراكز محلات هاي قديمي در شهر همدان وجود دارد كه از ظرفيت و قابليت اين جاذبه ها به درستي استفاده نشده است و نيازمند تقويت زيرساخت ها است.
وي اضافه كرد: اقلام تبليغاتي، بروشورهاي معرفي جاذبه هاي گردشگري و تاريخي و نقشه هاي گردشگري در استان همدان تهيه و تدوين شده و پورتال جامع گردشگري نيز به روز رساني شده است.
خاكسار با بيان اينكه ظرفيت هاي گردشگري استان داراي تنوع بسيار بالايي در زمينه هاي گردشگري روستايي، ورزشي، مذهبي ، سلامت، تاريخي، طبيعت گردي و باستان شناسي است اظهار كرد: در چند ماه اخير كميته هاي تخصصي گردشگري فعال شده و دستگاه هاي مرتبط و تشكل هاي خصوصي در اين نشست ها حضور و مشاركت دارند.
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان همدان درباره امكانات موجود در استان همدان در زمينه جذب گردشگران اظهار كرد: حدود 2 هزار و 100 تخت ثابت براي هر شب در قالب هتل، مهمانپذير، كمپ هاي دائمي ، متل و هتل آپارتمان در استان همدان وجود دارد.
خاكسار اظهار كرد: در مواقعي كه همدان با ورود گسترده مسافران روبرو شود مدارس و مراكز اقامتي آموزشي استان نيز به اين ظرفيت افزوده مي شوند و گردشگران را اسكان مي دهند.
وي بر توسعه گردشگري زمستاني در استان همدان تاكيد كرد و گفت: در صورت رونق گردشگري زمستاني ، سرمايه گذاران به سرمايه گذاري در بخش گردشگردي و توسعه زيرساخت ها ترغيب مي شوند.
وي ادامه داد: تحولات اقتصادي پس از برجام و رويكرد توسعه محور دولت يازدهم در حوزه گردشگري موجب دلگرمي و رغبت سرمايه گذاران در احداث اماكن اقامتي شده به طوريكه در استان همدان هم اكنون حدود 10 هتل و هتل آپارتمان در حال ساخت است كه در دو سال آينده به اقامتگاه هاي استان اضافه مي شوند.
وي به وجود 20 مجتمع رفاهي خدماتي بين راهي در تمامي راه هاي ارتباطي استان همدان اشاره كرد و گفت: استان همدان از اين نظر در مقايسه با ديگر استان ها جايگاه مطلوبي دارد.
وي با بيان اينكه سه ميليون و 75 هزارو 449 نفر از ابتداي سالجاري تا پايان تيرماه به استان همدان سفر كردند افزود: در چهار ماه نخست امسال بيش از 35 هزار نفر از باغ موزه دفاع مقدس، بيش از 170 هزار نفر از غار شگفت انگيز عليصدر، حدود 500 هزار نفر از جاذبه هاي طبيعي و گردشگري همچون گنجنامه و تپه عباس آباد و حدود 220 هزار نفر از موزه ها و اماكن تاريخي داراي بليط بازديد كرده اند.
مديركل ورزش و جوانان استان همدان نيز در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: توسعه كيفي و كمي ورزش هاي زمستاني از سياست هاي اصلي دستگاه ورزش استان همدان در راستاي رشد صنعت گردشگري ورزشي است.
رسول منعم افزود: استان همدان با داشتن زيرساخت ها و امكانات مطلوب در بخش ورزش به ويژه در رشته هاي زمستاني به عنوان يكي از پايلوت هاي گردشگري ورزشي در كشور مطرح است و بايد از اين ظرفيت بالقوه در برگزاري رويدادهاي ورزشي بويژه در فصل زمستان استفاده كرد.
وي پيست تاريك دره همدان را از جمله ظرفيت هاي مهم در رونق گردشگري زمستاني استان عنوان كرد و گفت: پيست تاريك دره يكي از بهترين پيست هاي كشور به شمار مي رود و بهترين مزيت آن نزديكي به مركز شهر و شرايط اقامتي در اين مكان است.
وي ادامه داد: برنامه ريزي براي تجهيز و رونق گردشگري در پيست اسكي تاريك دره و برگزاري رقابت هاي ورزشي و جشنواره هاي مختلف در اين مكان در دستور كار دستگاه ورزش استان همدان قرار دارد.
منعم خاطرنشان كرد: همدان در رشته هاي سنگنوردي، يخ نوردي، كوهنوردي و اسكي سرشار از پتانسيل و استعدادهاي نخبه است و وجود سالن اختصاصي سنگ نوردي همدان كه در خاورميانه كم نظير است مي تواند ظرفيت مناسبي در جذب گردشگران زمستاني باشد.
مديركل آموزش و پرورش استان همدان نيز درباره اسكان مسافران تابستاني گفت: از زمان آغاز فعاليت پايگاه هاي اسكان تابستاني فرهنگيان استان در سالجاري تا نيمه مردادماه 110 هزارو 600 نفر در قالب 28 هزار و 163 خانوار در پايگاه هاي اسكان تابستاني فرهنگيان استان همدان اسكان داده شده اند.
مصطفي خزاعي با بيان اينكه از اين تعداد 93 هزار و 117 نفر از فرهنگيان و خانواده هاي آنها بوده اند افزود: بيشتر مسافراني كه در مدارس استان همدان پذيرش ميشوند از خانوادههاي فرهنگيان هستند و در صورت وجود ظرفيت خالي غير فرهنگيان نيز مورد پذيرش قرار ميگيرند.
وي گفت: 19 پايگاه در شهرستان ها و مناطق استان همدان براي اسكان مسافران تابستاني آماده شده است كه از اين تعداد دو پايگاه در شهرستان همدان قرار دارد و يكي در بلوار زينبيه جنب تالار پيام و ديگري در دبيرستان شهداي جاويدالاثر شهرستان همدان فعال است.
وي با بيان اينكه 177 مدرسه و بيش از يك هزار و 100 كلاس براي پذيرش مسافران تابستاني در استان همدان تجهيز شده است افزود: اين مدارس شامل 61 اتاق ويژه ، 886 كلاس نوع الف و 207 كلاس نوع ب هستند.
گزارش از الهام تدين
1181/6993 /1596
همدان - ايرنا - وجود يك هزار و 800 اثر تاريخي و طبيعي در پايتخت تاريخ و تمدن ايران، ظرفيت بسيار مناسبي براي استان همدان در صنعت توريسم ايجاد كرده اما چالشي به نام فصلي بودن گردشگري موجب شده اوج سفرها به اين استان به ايام نوروز و تعطيلات تابستان محدود شود.