۲۰ مرداد ۱۳۹۵، ۱۱:۱۳
کد خبر: 82182767
T T
۰ نفر
بخش فرهنگی مغفول ترین و پیچیده ترین بخش مبارزه با مواد مخدر

كرمان - ایرنا - آمارها نشان می دهد شیوع اعتیاد در استان كرمان نسبت به سایر استان های كشور بالاتر است و این موضوع صدای بلندی از رخنه اعتیاد در زیر پوست شهر را به گوش می رساند كه همه باید آن را بشنویم.

به گزارش ایرنا، استان پهناور كرمان از دیرباز به سبب موقعیت جغرافیایی محل تردد سوداگران مرگ و ناخواسته از این بابت آسیب پذیر بوده است؛ واقعیتی كه خود را در شیوع مصرف مواد مخدر نشان می دهد.
احساس مسئولیت اجتماعی تك تك افراد جامعه درباره مقابله با پدیده اعتیاد زمانی منجر به نتیجه می شود كه هر كدام از ما ابتدا از خانواده و فرزندان خود شروع كرده و با اقدامات علمی و درست، آنها را در برابر اعتیاد واكسینه كنیم و سپس در قالب های مختلف از جمله سازمان های مردم نهاد، به كمك كسانی برویم كه خواسته و ناخواسته در مسیر اعتیاد قدم برداشته اند یا هنوز در ابتدای راه هستند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر كرمان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: بر اساس ارزیابی انجام شده، نرخ شیوع مصرف مواد مخدر در این استان از میانگین كشوری بالاتر است.
حسین چناریان با بیان اینكه نرخ شیوع اعتیاد در كشور 1.6 و در استان كرمان 4.7 است افزود: براساس یك افكارسنجی در سطح استان كرمان 61.7 درصد مردم این استان كرمان نگاه بینابینی به موضوع مواد مخدر دارند و آن را دارای مزایا و معایب می دانند.
وی گفت: مسائلی از جمله قرار گرفتن در مسیر ترانزیت مواد مخدر و عبور اكثر مواد مخدر تولیدی كشور افغانستان از استان كرمان یكی از دلایل افزایش نرخ شیوع اعتیاد در این استان به شمار می رود.
وی مهاجرپذیر بودن كرمان از كشورهای هم مرز و استان های دیگر را زمینه ساز حاشیه نشینی و حاشیه نشینی را یكی از عوامل افزایش نرخ شیوع اعتیاد در استان كرمان دانست.
چناریان گفت: فقر و خشكسالی و وقوع وقایع طبیعی نیز از دلایل بالا بودن نرخ شیوع اعتیاد در كرمان به شمار می روند.
وی با تاكید بر اینكه تا زمانی كه نگرش مردم نسبت به مواد مخدر واقعا منفی نباشد، اقدامات مقابله ای تاثیر زیادی نخواهند داشت عنوان كرد: شیوه های مقابله با اعتیاد ناكارآمد و نادرست نبوده اند اما جامع و متوازن نیز نبوده اند و برای موفقیت در مبارزه با مواد مخدر باید به صورت متوازن اقدام شود.
فرمانده سابق انتظامی استان كرمان در گفت و گو با ایرنا افزود: موضوع مواد مخدر در دو حوزه عرضه و تقاضا مطرح می شود كه سال های گذشته در حوزه كاهش تقاضا اقدامات لازم و كافی را انجام نداده ایم.
وی با اشاره به اینكه تعداد زیادی از دستگاه ها در زمینه آگاه سازی و پیشگیری از اعتیاد نقش دارند تصریح كرد: همیشه این سئوال وجود دارد كه این دستگاه ها تا چه میزان به وظایف خود عمل كرده اند و به عنوان مثال دانشگاه ها در كنار رسالت تولید علم، تاكنون در راستای مقابله با اعتیاد چه كرده اند؟
چناریان گفت: در حوزه مقابله با پدیده مواد مخدر نیازمند تغییر نگرش مردم در این باره هستیم و این موضوع در استان كرمان از اهمیت ویژه تری برخوردار است زیرا حدود 60 درصد مردم استان كرمان اعتقاد به پیشگیری فعال و مقابله جدی با مواد مخدر ندارند.
وی تاكید كرد: باید كارزار اجتماعی و فرهنگی جدید در حوزه مبارزه با مواد مخدر در استان كرمان ایجاد شود و همه خود را برای مقابله با اعتیاد مسئول بدانیم.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان كرمان، بخش فرهنگی را مغفول ترین و پیچیده ترین بخش مبارزه با مواد مخدر دانست و گفت: حوزه فرهنگی یكی از پیچیده ترین لایه های تهدید مواد مخدر است.
وی اظهار كرد: برای كاهش تقاضای مواد مخدر در جامعه باید نگرش جدی، اجتماعی و همه جانبه نسبت به ابعاد منفی موضوع مواد مخدر در جامعه داشته باشیم.
چناریان با بیان اینكه بیش از 90 درصد مردم كشور در عرصه مواد مخدر نگرانی جدی دارند گفت: طبق آمار سازمان جهانی مبارزه با مواد مخدر بیش از 240 میلیون نفر در دنیا سالانه برای یك مرتبه تجربه مصرف مواد مخدر را دارند.
مدیركل بهزیستی استان كرمان هم به خبرنگار ایرنا گفت: به استناد مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و براساس اجرای طرح پیمایش ملی در سال های 94 و 95 مشخص شد كه نرخ شیوع اعتیاد در كشور 1.6 و در استان كرمان 4.7 است.
عباس صادق زاده اعتیاد، طلاق و خشونت خانوادگی را از مهمترین آسیب های اجتماعی استان كرمان برشمرد و ادامه داد: مطابق بررسی انجام شده، از مجموع افراد مراجعه كننده به مراكز كاهش طلاق زیر پوشش بهزیستی 14 درصد به دلیل اعتیاد به این مراكز مراجعه كرده اند كه بیشترین دلیل را شامل می شود.
وی خاطرنشان كرد: گسترش مراكز كاهش آسیب در استان كرمان به منظور كاهش شیوع اعتیاد در جامعه امری ضروری به شمار می رود.
وی راه اندازی مجدد مركز اجتماع درمان مدار (TC) و گسترش مراكز اقامتی میان مدت در شهرستان های فاقد مركز را از دیگر راهكارهای كاهش شیوع اعتیاد در استان كرمان ذكر كرد.
مدیركل بهزیستی كرمان به اجرای طرح اجتماع محور پیشگیری اولیه اعتیاد در كشور اشاره و بیان كرد: اساس كار این فعالیت ها بر مبنای محله های روستایی و شهری و محیط های اداری، صنعتی، نظامی، آموزشی و مهدكودك هاست.
وی اظهار كرد: طبق سند جامع پیشگیری سازمان بهزیستی در طول یك سال باید بیش از 40 درصد جمعیت استان تحت برنامه های طرح اجتماع محور پیشگیری اولیه اعتیاد قرار گیرند كه این طرح با همكاری 30 دستگاه اداری از جمله بهزیستی اجرا می شود.
صادق زاده گفت: تاكنون 67 هزار و 225 نفر زیر پوشش طرح های اجتماع محور بهزیستی قرار گرفته اند و 37 درصد اهداف برنامه محقق شده است.
وی سازمان های مردم نهاد تحت حمایت بهزیستی را شامل NGO ها و CBO ها دانست و ادامه داد: بیش از 50 NGO (سازمان های مردم نهاد) و CBO (سازمان های جامعه مدار) در حال حاضر در اجرای طرح اجتماع محور پیشگیری اولیه اعتیاد همكاری دارند.
وی گفت: اساس كار طرح های اجتماع محور پیشگیری از اعتیاد بر محور آگاه سازی با آموزش مهارت های زندگی و مهارت های كنترل خشم و برگزاری همایش ها، نمایشگاه ها و تهیه وتوزیع بسته های آموزشی پیشگیرانه است.
صادق زاده خاطرنشان كرد: سال گذشته یكهزار و 231 همایش و كارگاه آموزشی و 18 مورد نمایشگاه با موضوع پیشگیری از اعتیاد برگزار شد.
مسئول كمیته درمان شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان كرمان هم به خبرنگار ایرنا گفت: آنچه در حوزه مواد مخدر درگیر آن هستیم این است كه نشانه را به سمت كمیت مواد مخدر برده اند و هیچگاه سوال نكرده اند چرا تقاضا در جامعه ایجاد شده است.
حمیدرضا حسین اسماعیلی افزود: باید با تغییر نگرش مردم نسبت به مواد مخدر موضوع تقاضا و نرخ شیوع اعتیاد را در جامعه كاهش داد.
وی با بیان اینكه با رویكرد اجتماعی می توان موضوع تقاضا برای مواد مخدر را از بین برد خاطرنشان كرد: تفكر و سیاست كلی باید بر این باشد كه مواد در جامعه نباشد و همزمان با آن، تقاضا نیز كاهش یابد.
حسین اسماعیلی گفت: با توجه به اینكه سالانه پنج میلیون نفر در دنیا به دلیل مصرف سیگار جان خود را ازدست می دهند باید درباره مصرف قلیان و سیگار كه دروازه های ورود به اعتیاد هستند، دست به دست هم داده و به صورت هماهنگ اقدام كنیم تا در راستای كاهش شیوع اعتیاد نیز گام برداشته شود.
مدیركل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری كرمان نیز در این باره گفت: طرح ها و برنامه های حمایتی و تشویقی برای سازمان های مردم نهاد مبارزه با مواد مخدر پیش بینی شده تا برنامه های پیشگیری، درمان و آگاه سازی افراد در معرض آسیب به صورت هدفمند تر و اثرگذارتر اجرایی شود.
زهرا موسی پور افزود: پایین آمدن سن اعتیاد یك زنگ خطر جدی است و همه در استان و كشور باید مراقب باشند.
وی با بیان اینكه آمارها نشان می دهد بیش از 54 درصد پسران و 49.1 درصد دختران تجربه مصرف قلیان را دارند گفت: معتقدیم اقدامات در حوزه مبارزه با مواد مخدر باید علمی و قانونمند باشد و نباید به برخی آسیب های اجتماعی دامن بزنیم.
مدیركل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری كرمان از قلیان به عنوان دروازه ورود به عرصه اعتیاد یاد كرد و گفت: متاسفانه آمارها نشان می دهد ما در حوزه قلیان دسترسی بسیار آسانی داریم و به نوعی قلیان در حال تبدیل به یك سبك زندگی است.
وی تصریح كرد: اگر قبح استفاده از قلیان در خانواده شكسته شود، هیچ برنامه ای نمی تواند مفید باشد.
گزارش از سمیه حسن شاهی
7440/3028/1042
۰ نفر