۲۳ مرداد ۱۳۹۵، ۹:۴۰
کد خبر: 82185906
T T
۰ نفر

التهاب نظامی و سیاسی بین روسیه و اوكراین

۲۳ مرداد ۱۳۹۵، ۹:۴۰
کد خبر: 82185906
التهاب نظامی و سیاسی بین روسیه و اوكراین

مسكو - ایرنا - اوكراین و روسیه كه در تاریخ 25 ساله پس از فروپاشی شوروی برای نخستین بار روابط سطح پایین بدون سفیر را دارند، پس از اعلام مسكو مبنی بر دستگیری چند خرابكار اوكراینی در مرز شبه جزیره كریمه در رویارویی كامل سیاسی و التهاب نظامی قرار گرفته اند.

به گزارش ایرنا، تبادل تندترین اتهام ها بین ولادیمیر پوتین و پترو پوروشنكو رییسان جمهوری روسیه و اوكراین و طرح متقابل اتهام های تروریستی پس از اعلام مرگ دو نظامی روسی در مرز كریمه كه گفته شده نیروهای اوكراینی عامل آن بوده اند، سبب شده روابط دو كشور به مرحله رویارویی كامل سیاسی و هشدار نظامی برسد.
پس از طرح اختلاف دو كشور در شورای امنیت سازمان ملل بنا به درخواست اوكراین، در تازه ترین موضع دیمیتری مدودیف نخست وزیر روسیه، امكان قطع روابط دیپلماتیك بین دو كشور را مطرح كرد.
مدودیف اظهار كرد كه امكان قطع روابط دیپلماتیك روسیه و اوكراین در صورت نبود گزینه جایگزین بعید نیست.
خبرگزاری ایتارتاس امروز (شنبه) به نقل از مدودیف در پاسخ به این پرسش كه آیا امكان قطع روابط پس از تلاش اوكراین برای خرابكاری در منطقه كریمه وجود دارد؟ اظهار كرد: تصمیم نهایی را در این مورد رئیس جمهوری روسیه می گیرد كه مسئول اجرای سیاست خارجی است.
مدودیف در حالی این دیدگاه را مطرح كرده كه دیمیتری پسكوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه پیشتر اقدام كی یف در ارائه لایحه قطع روابط دیپلماتیك دو كشور به مجلس اوكراین را به عنوان یك ابتكار غیرعاقلانه طرف مقابل مورد انتقاد قرار داده بود.
روسیه روز چهارشنبه اعلام كرد، نظامیان روس نزدیك شهر مرزی آرمیانسك كریمه در حالیكه برای جلوگیری از ورود خرابكاران از اوكراین تلاش می كردند با آتش نیروهای این كشور كه از نفربرهای زرهی استفاده می كردند، مواجه شدند كه سبب مرگ دو نیروی روسی شد.
در این گزارش آمده است: پس از پایان تیراندازی ها، ماموران امنیتی روسیه توانستند افزون بر دستگیری سه خرابكار، 20 بسته انفجاری به وزن 40 كیلوگرم، مقادیری مهمات و تجهیزات جنگی سبك و وسائل ویژه جاسوسی متعلق به گروهی كه قصد نفوذ به خاك كریمه را داشتند، كشف كنند.
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه پس از انتشار این اطلاعات به اوكراین هشدار داد و گفت كه مسكو در برابر كشته شدن دو نظامی خود ساكت نمی ماند و واكنش لازم را نشان خواهد داد.
وی تلاش برای انجام اعمال خرابكارانه در كریمه را احمقانه و جنایتكارانه خواند و گفت: سازمان های اطلاعاتی اوكراین با این اقدام ها می خواهند توجه افكار عمومی را نسبت به اوضاع داخلی این كشور منحرف كنند و به شیوه ترور روی آورده اند.
پوروشنكو رییس جمهوری اوكراین نیز پس از سخنان پوتین همتای روسی خود، اعلام كرد: ادعای اعزام خرابكاران مسلح به منطقه كریمه موهوم و صرفا بهانه ای برای تهدید های نظامی جدید است و اتهام مطرح شده از سوی مسكو مبنی بر استفاده از شیوه های تروریستی علیه منطقه اشغالی كریمه بدون معنی و بی شرمانه است.
پوروشنكو در ادامه بیانیه خود آورده است: مسكو از مدت ها پیش با سخاوتمندی، تروریسم را در شرق اوكراین تامین مالی و از آن حمایت می كند و آن را تا سطح سیاست حكومتی ارتقاء داده است.
همزمان با تبادل تندترین اتهام های تروریستی بین مسكو و كی یف پس از تیراندازی مرزی اخیر، بنا به دستور رییس جمهوری اوكراین ارتش این كشور در مرز با كریمه و همجوار منطقه دونباس تحت كنترل مخالفان به حالت آماده باش كامل در آمد.
پوروشنكو روز پنجشنبه از اعلام آماده باش نظامیان این كشور در مرز با كریمه خبر داد و اعلام كرد: تصمیم آمادگی ارتش در مناطق همجوار دونباس و مرز كریمه در نشست فرماندهان، سران سازمان های امنیتی و وزارت خارجه اوكراین اتخاذ شده است.
تنش های جدید سیاسی-نظامی در حالی خود نمایی می كند كه اوكراین پیش از بروز واقعه تیراندازی مرزی ضمن خودداری از پذیرش سفیر پیشنهادی روسیه اعلام كرد، روابط با این كشور در حد كاردار موقت خواهد بود.
این وضعیت كه پایین ترین سطح روابط دیپلماتیك از زمان فروپاشی شوروی در سال 1991 است، نشان می دهد چشم اندازی برای پایان بحران دو ساله روابط مسكو و كی یف وجود ندارد و شاید در صورت تشدید تنش ها، دو كشور شاهد اجرای گزینه آخر یعنی قطع روابط دیپلماتیك باشند.
از سال 2014 پس از سقوط دولت وقت اوكراین با روی كار آمدن حكومت جدید و درگیری شبه نظامیان در شرق این كشور با نیروهای دولتی كه روسیه متهم به حمایت از آنان می شود، كی یف و مسكو روابط پرتنشی دارند كه به اعمال تحریم های ضد روسی گسترده غرب و همچنین اقدام متقابل مسكو منجر شده است.
جدایی شبه جزیره كریمه در ساحل دریای سیاه از اكراین و پیوستن آن به روسیه در سال 2014 توسط طرفداران این كشور براساس نتایج برگزاری یك همه پرسی كه مورد تایید مسكو قرار گرفت، بزرگترین عامل افزایش تنش در روابط دو كشور بوده است.
این منطقه 25 هزار و 500 كیلومتری كه اكنون دو میلیون و 413 هزار نفر جمعیت شامل یك میلیون و 450 هزار روس، 576 هزار اوكراینی و 245 هزار تاتار است، سال 1954 توسط نیكیتا خروشچف رییس جمهوری وقت شوروی سابق كه زادگاهش اوكراین بود در قالب تغییرات نقشه ای به این كشور هدیه شده بود.
اروپام 391 ** 1516