۲۵ مرداد ۱۳۹۵، ۹:۴۱
کد خبر: 82188801
T T
۰ نفر
نگهداری آثار باستانی، حراست از هویت فرهنگی و تاریخی

خرم آباد - ایرنا - بناهای تاریخی بخش اعظم آثار تاریخی و فرهنگی هر سرزمین و ملت هستند كه حفظ و نگهداری آنها حراست از هویت یك جامعه محسوب می شود.

آثار باستانی ضمن بیان سبك زندگی و توانمندی اقوام و گذشتگان ، به ما می آموزند كه در ساخت آنها اصول و محاسبات عمرانی چگونه بدون استفاده از امكانات كنونی رعایت شده است.
امروزه حفظ و حراست از این آثار امری بدیهی جهت حفظ فرهنگ و تمدن غنی گذشتگان است ضمن اینكه موجب جذب گردشگر نیز خواهد شد.
در این میان استان لرستان با توجه به دارابودن بیش از پنج هزار اثر باستانی به عنوان یكی از مهدهای تمدن و تاریخ كشور نام گرفته است.
جایگاه آثار باستانی و تاریخی این استان را می توان به سه دوره پیش از تاریخ ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی تقسیم كرد.
از پنج هزار اثر باستانی وتاریخی این استان حدود دو هزار و 300 مورد در فهرست آثار ملی ثبت شده كه از جمله این آثار می توان به قلعه فلك الافلاك ،خانه های تاریخی ، مساجد ، پل های تاریخی اشاره كرد.
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: حفاظت بناهای تاریخی شامل چندین مرحله است كه حفاظت و دفع خطر اولین مرحله به شمار می رود.
محمدرضا اسدی اظهار كرد: در راستای حفاظت از آثار باستانی اعتبار مورد نیاز تاثیر قابل توجهی دارد در حالیكه در حال حاضر اعتبارات محدود پاسخگویی حراست از این آثار نیست.
به گفته اسدی هم اكنون در راستای حفاظت و نگهداری از آثار باستانی لرستان فراتر از میزان اعتبار تخصیص یافته ، هزینه شده و اغلب طرح ها با اعتبارات امانی مرمت شده اند.
وی ناكافی بودن اعتبار را دلیل عدم توجه مناسب به پل های تاریخی استان عنوان كرد و گفت: در حال حاضر برخی از این پل ها در شرایط مطلوبی قرار ندارند.
وی اضافه كرد: با توجه به بارندگی های سال جاری و بروز سیلاب ها ، شرایط نامناسبی برای این پل ها ایجاد شده است.
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: در صورت تصویب اعتبار برای پل های استان با اولویت حفاظت و رفع خطر تثبیت شرایط مساعد پل های پیگیری و سپس مرمت آغاز می شود.
وی بیان كرد: در حال حاضر مرمت پل گپ خرم آباد با حداقل اعتبار به صورت امانی در حال اجرا است و در راستای مرمت پل شكسته و كشكان نیز اقدام شده است.
اسدی ادامه داد: 420میلیارد ریال برای مرمت قلعه تاریخی فلك الافلاك و حدود 400 میلیارد ریال نیز جهت ساماندهی اطراف قلعه مصوب شده است.
به گفته اسدی طرح واگذاری مرمت قلعه تاریخی فلك الافلاك و بخش های پیرامونی به پیمانكار واگذار و با وجود عدم تخصیص اعتبار تجیهز كارگاه نیز شده است.
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری لرستان همچنین گفت: واگذاری بناهای تاریخی در راستای سیاست های سازمان میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری و اشتغالزایی پایدار و استفاده بهینه از بناهای تاریخی در دستور كار این سازمان قرار دارد.
اسدی افزود: استان لرستان دارای حدود دو هزار و 300 اثر تاریخی ثبت شده است كه این آثار نیازمند مرمت و نگهداری هستند كه در حال حاضر با اعتبارات موجود مرمت و حفاظت از این آثار امكان پذیر نیست.
وی اظهار كرد: در این راستا بناهای دارای قابلیت مرمت و بازسازی و ماده كاربری به بخش خصوصی پیشنهاد می شوند.
اسدی گفت: مشخصات آثار تاریخی آماده واگذاری در صندوق احیا بناهای تاریخی سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری لرستان ثبت می شود.
وی با بیان اینكه بناهای ثبت شده مورد مطالعه و بازدید كارشناسان سازمان میراث فرهنگی قرار می گیرند و در مزایده شركت می كنند اظهار كرد : واگذاری بناهای تاریخی از طریق صندوق احیا سازمان میراث فرهنگی، در سطح استان انجام می شود.
معاون میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری لرستان همچنین گفت: تاكنون اثر تاریخی حمام گپ خرم آباد از طریق این صندوق به بخش خصوصی واگذار شده است.
وی با بیان اینكه در حال حاضر 12 اثر تاریخی در استان آمادگی واگذاری به بخش خصوص دارد افزود:مرمت این بناها توسط بخش خصوصی با نظارت میراث فرهنگی انجام می شود و تازمان تكمیل مرمت مبلغی بابت اجاره پرداخت نخواهد شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر حمام گپ خرم آباد پس از واگذاری با اعتبار سه میلیارد و 500 میلیون ریال توسط بخش خصوصی مرمت شده است.
وی بیان كرد: مدت واگذاری این بناها قابل تمدید است كه كوتاه ترین مدت 10 ساله است و برخی بناها نیز مانند خانه بزرگمهری خرم آباد در حال حاضر در مزایده 20 ساله قرار گرفته است.
اسدی اضافه كرد : در راستای اجرای برنامه های اقتصاد مقاومتی پنج بنای تاریخی در سال های 95 و 96 به بخش خصوصی واگذار خواهد شد.
وی اظهار كرد: كاروانسرای چمشك ،كاروانسرای پیر شهنشاه ،خانه مقیت الاسلام بروجرد ،خانه كشفی و خانه ابوالقاسمی طرح های قابل واگذاری در برنامه اقتصاد مقاومتی هستند.
معاون میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت : این بناها در راستای سیاست سازمان میراث فرهنگی ،تقویت بخش خصوصی و اصل 44 واگذار می شوند.
اسدی افزود :هدف از این واگذاری ها اشتغالزایی پایدار ، استفاده بهینه از بناهای تاریخی با كاربری های متناسب می باشد.
وی اظهار كرد :واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی تاثیر قابل توجهی در جلوگیری از تخریب و آسیب این بناها خواهد شد چرا كه این بناها نیازمند رسیدگی و مرمت دارند.
وی بیان كرد: به لحاظ علم مرمت و میراث فرهنگی ،كاربری واگذاری این بناها با كاربری اولیه آنها باید نزدیك باشد.
7274/6001/6060
۰ نفر