به گزارش ايرنا، اين منبع خبري افزود: بازداشتگاه گوانتانامو واقع در خليجي به همين نام در جنوب شرقي جزيره كوبا كه در اختيار نيروهاي دريايي آمريكاست، پس از اشغال افغانستان توسط آمريكا و به دنبال حملات تروريستي 11 سپتامبر در اين كشور تأسيس شد.
نخستين زندانيهاي اين بازداشتگاه در چارچوب «جنگ جهاني با تروريسم» كه توسط جورج دبليو بوش رئيس جمهوري سابق آمريكا اعلام شده بود، در تاريخ 11 ژانويه سال 2002 به بند سپرده شدند.
در حالي كه مقامات وزارت دفاع آمريكا پس از يك سال از باز شدن اين بازداشتگاه 680 مظنون را به اين زندان فرستادند، با گذشت زمان، تعداد زندانيها در اين بازداشتگاه به 800 نفر رسيد.
اين بازداشتگاه داراي سه بخش به ترتيب به نام هاي؛ كمپ اگوئانا، كمپ دلتا و كمپ ايكس است و در اطراف آن به عنوان يكي از بدترين بازداشتگاههاي جهان، ديوارهاي حفاظتي با سيم خار دارهاي به ارتفاع چندين متر كشيده شده است.
درحالي كه تاكنون فيلمهاي مربوط به زندگي و روزمرگي زندانيان اين بازداشتگاه به طور محدود نشان داده شده، بر تن داشتن لباس هاي نارنجي و به سر داشتن كلاه مشكي زندانيان در مركز جنجالها در باره اين بازداشتگاه قرار داشته است.
عده زيادي و به ويژه سازمانهاي حقوق بشر معتقدند كه بوش، اين بازداشتگاه را براي اعمال شكنجه كه در آمريكا ممنوع است و براي اين كه زندانيان نتوانند از حقوق خود مطابق با قوانين آمريكا استفاده كنند، در آن نقطه ايجاد كرده است.
سازمان عفو بين الملل تكنيكهاي به كار گرفته شده در بازجويي از مظنونان اين بازداشتگاه را «افتضاح حقوق بشر» توصيف كرده است. سازمان ملل متحد نيز بارهاي به موارد نقض حقوق بشر در اين بازداشتگاه اشاره داشته بود.
اين موراد نقض حقوق همچنين در گزارشهاي مجلس سناي آمريكا نيز بازتاب داشته است. استفاده از روشهاي بازجويي مانند ايجاد احساس خفگي با آب، خشونت جنسي، پرتاب به ديوار، در معرض قرار دادن صدا و نور زياد با واكنش افكار عمومي آمريكا نيز مواجه شده است.
در حالي كه در آمريكا و جهان گوآنتانامو به عنوان «دليل روسوايي و روسياهي آمريكا» توصيف مي شد، دولت بوش اين واكنشها را ناشنيده گرفت.
به نظر سازمانهاي حقوق بشري اين اقدامات نقض آشكار كنوانسيونهاي ژنو است كه قواعد و مقررات جنگ را تعيين مي كند.
باراك اوباما، رئيس جمهوري كنوني آمريكا در جريان تبليغات انتخابات سال 2007 اعلام كرده بود كه مي خواهد اين بازداشتگاه را كه «لكه سياهي» براي آمريكا است، تعطيل كند.
اوباما كه چند روز پس از منصوب شدن به رياست جمهوري دستور تعطيلي اين بازداشتگاه را داده بود، به رغم آن كه در ماههاي پاياني دوره هشت ساله رياست جمهوري خود قرار دارد، هنوز موفق نشده وعده خود را عملي كند.
فشارهايي كه از هر دو جناح كنگره بر اوباما اعمال مي شود، باعث شده كه وي از انجام وعده انتخاباتي خود باز ماند.
حال اين پرسش باقي است كه آيا اوباما در ماههاي پاياني دوره خود به وعده خود عمل خواهد كرد يا نه؟
شبد**1004**1504
آناتولي:
بازداشتگاه گوانتانامو و 61 زنداني آن، سند 'رسوايي' آمريكا
۲۸ مرداد ۱۳۹۵، ۴:۰۸
کد خبر:
82193047
تهران- ايرنا- تارنماي خبرگزاري آناتولي تركيه گزارش داد: با وجود رو به پايان بودن دوره هشت ساله رياست جمهوري باراك اوباما كه قول تعطيلي بازداشتگاه گوانتانامو را تا پيش از اتمام آن داده بود، هنوز 61 زنداني در اين بازداشتگاه به سر مي برند.