به گزارش ایرنا، اكنون بخش های زیادی از قراردادهای دو كشور در جریان نشست هیات های كمیسیون مشترك همكاری های اقتصادی به سرپرستی محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت و معدن و رییس ایرانی و ویتالی واووك وزیر صنایع و رییس بلاروسی این كمیسیون كه اردیبهشت ماه 95 برگزار شد در حال اجرا شدن است.
** نشست اول و زمینه های گسترش همكاری ها:
در نقشه راه امضا شده توسعه روابط، افزایش روابط اقتصادی از سالانه 75 میلیون دلار كنونی به 250 میلیون دلار در پایان سال 2017 هدف گذاری شده است.
تكمیل چندین پروژه نیمه تمام در بلاروس توسط شركت های ایرانی، سرمایه گذاری، تجارت متقابل كالا، انتقال فناوری پیشرفته، برگزاری نمایشگاه اختصاصی در دو كشور، صادرات خشكبار و محصولات غذایی از ایران، امضای سند همكاری سازمان استاندارد ایران با دو موسسه مرتبط بلاروسی و همكاری بورس های كالایی دو كشور بخشی از دستاوردهای نشست مینسك بود.
همچنین در مجموعه نقشه راه امضا شده، طرح های راه اندازی خطوط تولید كامیون و اتوبوس دیزلی و گازی در ایران با تسهیلات در فروش، ساخت مشترك ماشین آلات سنگین معدنی در ایران، تولید بیوسنسور برمبنای نانو تكنولوژی و میكرو پرسسورهای مورد نیاز در صنایع پزشكی، ساخت مشترك تراكتور، همكاری های پتروشیمی، شیلات و كشاورزی در نظر گرفته شده است.
حمل و نقل، بهداشت و درمان، مالی و بانكی، گردشگری، آموزش و آموزش عالی، علمی و فناوری، ورزشی،حقوقی، گمركی،حقوقی و همكاری های بین استانی نیز از دیگر طرح های مورد توافق در نقشه راه توسعه روابط دو كشور می باشد كه بخشی از آنها در مسیر اجرایی شدن قرار گرفته است.
نعمت زاده در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در مینسك ضمن عالی خواندن روابط سیاسی دو كشور، اظهار كرد: همكاری های اقتصادی هم ردیف مناسبات خوب سیاسی نیست و از این رو در نقشه راه توسعه روابط، ارتقای سه برابری آن برنامه ریزی شده است.
** نشست دوم با محور فناوری ها و دانش های نو :
از سوی دیگر، 23 مرداد ماه 1395در چارچوب اجرای بخشی از توافق های نقشه راه توسعه روابط، اسناد گسترش مناسبات آموزشی، علمی و فناوری در ششمین نشست كمیسیون همكاری ها در این عرصه به ریاست مشترك محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و الكساندر شومیلین رییس كمیته دولتی علمی و فناوری بلاروس در شهر مینسك پایتخت این كشور امضا شد.
ایجاد ساختارهای تامین مالی پروژه های علمی و فناوری دو كشور، همكاری های دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی و پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران با دانشگاه دولتی فناوری بلاروس، افزایش روابط دو جانبه در حوزه های مختلف آموزشی،
برگزاری نشست های كاربردی علمی، فناوری و آموزشی و حمایت از برنامه های مشترك فناورانه از مصوبه های این نشست است كه زمینه های اجرای آن نیز فراهم شده است.
همچنین برای نشست سال 2017 این كمیسیون در تهران محورهای مختلف از جمله بررسی زمینه های اجرای پروژه های مشترك در حوزه های مختلف، استفاده از فناوری های پیشرفته در كشاورزی، صنعت، پزشكی و درمان، داروسازی، ساختمان سازی و مصالح نو، توسعه علم و فناوری، تربیت ساختارهای علمی و دانشگاهی، تبادل استاد و دانشجو در نظر گرفته شد.
وزیر علوم در گفت وگو با خبرنگار ایرنا درباره چشم انداز اجرای این برنامه ها گفت: زمینه های فراوانی برای همكاری وجود دارد و ایران متكی به توانمندی های پیشرفته علمی با دانش های نو بومی شده و بلاروس نیز كه در عرصه های مختلف علمی و فناوری از كشورهای پیشرو منطقه بشمار می رود، می توانند همكاری های گسترده و هم افزایی داشته باشند.
فرهادی همچنین با اشاره به فعالیت بیش از 120 انستیتوی تحقیقاتی و دانش آفرین به عنوان زیر مجموعه آكادمی علوم دولتی بلاروس، به فرصت های همكاری طرف های ایرانی با این بخش ها و از جمله دانشگاه فناوری این كشور اشاره كرد كه یكی از معتبرترین دانشگاه های منطقه به شمار می رود.
براساس گزارش ها بیش از 1600 دانشجوی ایرانی در حال تحصیل در رشته های مختلف پزشكی در بلاروس هستند.
** توسعه روابط با ایران اولویت كاری سران بلاروس:
توسعه فراگیر همكاری ها با ایران در اولویت برنامه های الكساندر لوكاشنكو رییس جمهوری و آندری كابیكف نخست وزیر بلاروس است كه به یوری لازارچیك سفیر این كشور در تهران ماموریت دادند، توجه ویژه ای به این هدف داشته باشد.
لوكاشنكو اواخر خرداد ماه پیش از اعزام لازارچیك به تهران، تاكید كرد كه توسعه روابط از جمله اقتصادی با ایران باید در كانون تلاش سفارت بلاروس قرار گیرد.
آندری كابیكف نخست وزیر بلاروس نیز ضمن اشاره به اینكه فرصت های بزرگی برای افزایش همكاری های اقتصادی تهران و مینسك فراهم شده است از اعضای هیات وزیران این كشور خواست پیشنهادهای خود را برای عملی كردن همكاری های بیشتر اقتصادی بین ایران و بلاروس ارائه كنند.
اروپام 1516
مسكو - ایرنا - ایران و بلاروس با برگزاری دو نشست در سطح وزیران به میزبانی مینسك افزون بر نهایی كردن نقشه راه توسعه همكاری ها در بخش های مختلف، قراردادهای متعددی را امضا كرده اند كه اجرای آنها در برگیرنده سه برابر شدن ارزش مبادلات بازرگانی و روابط اقتصادی تا پایان سال 2017 است.