۶ شهریور ۱۳۹۵، ۹:۴۳
کد خبر: 82204887
T T
۰ نفر
كوچ داود رشیدی؛ بازیگر توانای ایران/نگاه اجتماعی - فرهنگی روزنامه ها

تهران- ایرنا- روزنامه های شنبه ششم شهریور 1395 مسایل مهمی چون «درگذشت داوود رشیدی»، «نقش زنان در توسعه كشور» و «عوامل بیماری زا و نحوه پیشگیری و درمان آنها» را برجسته و آنها را از زاویه های مختلف واكاوی كردند.

فضای مطبوعاتی امروز در عرصه اجتماعی و فرهنگی؛ درگذشت داوود رشیدی را بازتاب داد. نقش و جایگاه زنان مساله دیگری كه روزنامه ها به آن پرداختند و بیماری ها و نحوه درمان آنها از دیگر مطالب مهم روزنامه ها به شمار می رود.
گروه اطلاع رسانی دفتر پژوهش و بررسی های خبری ایرنا؛ موضوع های یادشده را كه انعكاس قابل توجهی در روزنامه های صبح شنبه داشت؛ با هدف آگاهی بخشی و اطلاع رسانی بررسی كرد.

** درگذشت داود رشیدی
داود رشیدی كارگردان و بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون ایران پنج شهریور 1395 خورشیدی به دلیل ایست قلبی درگذشت. موضوعی كه سبب شد تا روزنامه های امروز در گزارش ها و یادداشت هایی به واكاوی این شخصیت هنری بپردازند.
روزنامه «اطلاعات» در مطلبی با عنوان «استاد داود رشیدی درگذشت»، نوشت: داود رشیدی بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون ایران پنج شهریور ماه به دلیل ایست قلبی درگذشت.
در ادامه این مطلب می خوانیم: داود رشیدی زاده 25 تیر 1312 در تهران و بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون است. وی دارای نشان درجه یك فرهنگ و هنر است.
از جمله نمایش‌هایی كه اجرا كرده می‌توان به «در انتظار گودو»، «ریچارد سوم»، «پیروزی در شیكاگو»، «منهای دو»، «آقای اشمیت كیه؟ » و ... اشاره كرد. از جمله فیلم‌های سینمایی كه در آنها بازی كرده می‌توان به آثاری چون «كمال الملك»، «ملاقات با طوطی» نام برد. او در مجموعه‌های تلویزیونی گوناگونی مانند «ولایت عشق»، «هزار دستان»، «آوای فاخته»، «عطر گل یاس» و ... نیز بازی كرده است. این هنرمند در سال‌های اخیر از بیماری آلزایمر رنج می‌برد.
روزنامه «ایران» در ستون اول دفتر با قلم جمشید مشایخی بازیگر پیشكسوت و با عنوان «نگفتن از او بی‌معرفتی است...»، نوشت: در ابتدا به خانواده رشیدی، بخصوص خانم احترام برومند و همچنین تمام عزیزان دوستدار هنر و آشنا به هنر تسلیت عرض می‌كنم. دوستی من با داوود رشیدی به سال 1339 بازمی‌گردد. سالی كه او از فرانسه بازگشته و در اداره هنرهای دراماتیك استخدام شده بود.
در ادامه می خوانیم: آدم شوخ و خوش‌خلقی بود. برایم رنج‌آور بود كه چنین شخصیتی دچار آلزایمر شود. بازی‌اش را كه همه دیده‌اند اما متأسفانه آثاری كه ایشان كارگردانی كرده است اثر ثبت شده‌ای وجود ندارد چون آن زمان نمی‌شد كه فیلم بگیرند و تصویر ضبط كنند. نمی‌دانم حالا بعد از فوتش گفتن این حرف‌ها چه فایده‌ای دارد؟
چرا قبل از مرگ یاد آدم‌ها نمی‌افتیم. اگر نگوییم بی‌معرفتی است اما اگر هم بگوییم همه می‌گویند چرا قبل از مرگش این حرف‌ها گفته نشد. اشكال ما این است، من متأسفم. البته زندگی همین است. اینها همه درس است برای ما كه آدم همیشه زنده نمی‌ماند. چه خوب است كه آدم كاری بكند كه بگویند خدا رحمتش كند. داوود رشیدی از این دست آدم‌هاست.
این روزنامه همچنین با انتشار عنوان «مردی از جنس روشنایی»، نوشت: چه غم انگیز است غروب ستاره‌های درخشان از آسمان فرهنگ و هنر ایران. و چه دردناك است خداحافظی با مردی فرهیخته و مهربان. چهره آرام و دلنشینی كه می‌ماند برای همیشه در خاطره تاریخی یك ملت.
در ادامه این یادداشت آمده است: او همیشگی است چون از جنس بودن است و روشنایی. از این پس هر جا نور هست، هر جا روشنایی و ستاره هست می‌توان از او سراغ گرفت. در باغ و بوستان هنر ایران، در لابه‌لای شقایق‌ها آنجا كه به احترام بالا می‌رود پرچم سینمای ایران،
داوود رشیدی را می‌شود دوباره دیدار كرد. در قله‌ها، در سینه‌های مالامال از عشق و ایمان، آنجا كه سخن می‌رانیم از اراده، خودباوری، اعتماد و گفته می‌شود واژه زیبای پدر، همسر، خانواده و انسان داوود رشیدی هست. باغبان پیر گلشن رازهای ناب انسانی از میانمان رفت. اما او هست و همیشه خواهد ماند در خاطرمان.
روزنامه «آرمان» در یادداشتی با عنوان «مرگ رشیدی، ضایعه‌ای جبران‌ناپذیر»، آورد: مرگ به تعبیر سالار شهیدان برازنده‌ترین زینت برای فرزند آدمی است. از این رو در مواجهه با درگذشت عزیزان باید صبور بود و بی‌تابی نكرد. اما ضایعه‌ای كه در اثر مرگ بزرگان در ساحت‌های خطیر پدید می‌آید مصیبتی است كه قابل جبران نیست. هنوز در اربعین فقدان بانوی شعر و عرفان مهدیه الهی قمشه‌ای داغدار بودم كه خبر درگذشت استاد پیشكسوت تئاتر و سینما جناب داود رشیدی نیشتر دیگری به جانم زد.
نویسنده در ادامه این مطلب می نویسد: به واقع باید گفت مرگ چنین خواجه نه كاری است خرد! اگرچه شخص داود رشیدی با سپری كردن عمر عزتمندانه و به‌جا گذاشتن كارنامه‌ای پربار از خود در حیطه هنر و اخلاق، مصداق برازنده عاش سعیدا و مات سعیدا شد.
اما فقدان چون او پیر و دلیل راهی برای نسل آفت زده جوان امروز لطمه‌ای جبران‌ناپذیر است. در روزگاری كه هنر علاوه بر حمایت‌های بدیهی دستگاه‌های متولی فرهنگ به محافظت‌های معنوی و اخلاقی نیز نیاز دارد، فقدان بزرگانی چون او ضایعه زیان باری است. این بزرگان نه تنها چراغ هنر را روشن نگاه می‌دارند كه با حضور اخلاق‌مدارانه خود تكیه گاه نسل‌های پس از خود نیز هستند.
این روزنامه همچنین در یادداشت دیگری با قلم قطب‌الدین صادقی كارگردان و نمایشنامه‌نویس و با عنوان « مثل داوود رشیدی درجه یك باشیم!»، نوشت: داوود رشیدی یكی از بهترین كارگردانان تئاتر معاصر و از بزرگ‌ترین بازیگران سینمای ما بود. مردم ایشان را به‌خاطر ایفای نقش در سریال‌های تلویزیونی و فیلم‌های سینمایی می‌شناسند اما در واقع داوود رشیدی یك كارگردان تراز اول تئاتر در اوایل دهه چهل بود و با تاسیس یك گروه نمایشی در آن دوران توانست بهترین نمایش‌های اروپایی را به كشور بیاورد و نسل آن روز را با تئاتر روز اروپا آشنا سازد.
روزنامه «اعتماد» در گزارشی با عنوان «بدرود آقای تئاتر»، نوشت: نخستین فیلمش هم بازی در «فرار از تله» جلال مقدم بود كه با او دوستی دیرینه‌ای داشت. سناریو را خواند و گرچه دستمزد تئاتر در آن زمان ناچیز بود و پول سینما اغوا‌كننده اما مهم‌ترین دلیل انتخابش برای بازی در این فیلم را حضور جلال مقدم می‌دانست.
در ادامه این مطلب آمده است: با بهروز وثوقی هم‌بازی شد و بعد هم در فیلم «كندو» فریدون گله دوباره باهم بازی كردند. رشیدی از اینجا شد آقا حسینی با مرام سینمای ما. ورودش به سینما گرچه از دروازه فیلم فرار از تله بود، ‌اما این راه همچنان ادامه یافت.
خودش از میان فیلم‌هایی كه بازی كرده بود، «فرار از تله»، «كندو» و «فدایی» را قبل از انقلاب دوست دارد و «هیولای درون» خسرو سینایی، «شیلات» میرلوحی، «كمال‌الملك» علی حاتمی، «تاتوره» و «بی‌بی‌چلچله» پوراحمد و سریال‌های «هزار دستان» و «یكی از این روزها»، «آوای فاخته» و «گرگ‌ها» را بیشتر دوست می‌داشت.
روزنامه «شرق» در یادداشتی با عنوان «رشیدی؛ هم مدرن، هم ایرانی»، نوشت: داوود رشیدی جزء اولین كسانی است كه تئاتر مدرن را به صحنه آورد و نمایش «در انتظار گودو» كه در دهه ٤٠ خورشیدی برای تئاتر ما بسیار ناآشنا بود، به كارگردانی داوود رشیدی اجرا شد؛ نمایش ابزوردی كه هنوز ما نمی‌دانستیم قواعد و اصول اجرائی‌اش چه خواهد بود.
در ادامه این مطلب آمده است: با آنكه متون ابزورد در ایران ترجمه شده بود و حتی نمایش‌نامه‌نویسی چون بهمن فرسی با آثارش سعی می‌كرد نوعی ابزورد را در تئاتر ما بنویسد و اجرا كند، اما به‌لحاظ اجرائی، داوود رشیدی به دلیل زندگی و تحصیل در اروپا از نزدیك با این مقوله آشناتر بوده است.
روزنامه «ابتكار» با عنوان «در سوگ معمار تئاتر مدرن»، نوشت: تئاتر ایران به سوگ سیاوش خود نشسته است. خبر بسیار كوتاه اما غم انگیز است؛ داوود رشیدی درگذشت. بسیاری او را به سینما می‌شناسند اما معدودی از علاقه‌مندانش خوب می‌دانند كه تئاتر ایران مدیون داوود رشیدی است.
در ادامه این مطلب آمده است: همه مردم ایران بی‌شك به خوبی با كارنامه درخشان این بازیگر و كارگردان تئاتر و سینما آشنا هستند و بلافاصله یكی از ده‌ها نقشی كه او بازی كرده به خاطر می‌آورند. داوود رشیدی بی شك اسطوره‌ای در تئاتر ایران است كه نبودش شوك بزرگی به جامعه هنری به خصوص هنر نمایشی ایران خواهد داشت.
روزنامه «جام جم» در یادداشتی با قلم مهدی هاشمی بازیگر با عنوان «در خدمت استاد»، نوشت: وقتی جوان بودم و دانشجوی سال اول دانشكده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، همه نمایش‌های حرفه‌ای را كه آن زمان اجرا می‌شد دنبال می‌كردم و می‌دیدم.
نویسنده در ادامه این مطلب می نویسد: در یكی از روزها كه همراه داریوش فرهنگ بودم، نمایش «در انتظار گودو» به كارگردانی داوود رشیدی را در سالن تئاتر انجمن ایران و آمریكا دیدم كه خود رشیدی هم همراه برخی از بازیگران صاحب‌نام دیگر در آن بازی می‌كرد. دیدن این نمایش برای‌ما كه ابتدای راه و علاقه‌مند به بازیگری بودیم، بسیار زیبا و جذاب بود و به هیجانمان آورد.

** نقش زنان در توسعه كشور
نقش زنان در خانواده و اجتماع بسیار تاثیرگذار است، پرداختن به مسایل و مشكلات این بخش از جامعه ضرورتی است كه همگان باید آن را مورد توجه قرار دهند، روزنامه های گوناگون از زوایای مختلف به این امر پرداخته اند.
روزنامه «ایران» در مطلبی با عنوان «جدال سه ساله در میدان مسائل زنان»، نوشت: شهیندخت مولاوردی معاون رییس جمهوری در امور زنان وخانواده در ارتباط با نحوه عملكرد دولت یازدهم درباره مشكلات زنان، گفت: محور اول را این‌گونه مطرح می‌كنم كه ما در شناسایی و بررسی وضعیت و شناسایی مسائل و مشكلات و جلب توجهات و ایجاد حساسیت نسبت به این مسائل ومشكلات در این مدت موفق بودیم.در ابتدای دولت ما بحث از این می‌كردیم كه شروع كنیم به مرور و بررسی وضعیت موجود و به این نتیجه رسیدیم كه برخی آسیب‌های اجتماعی به سمت زنانه شدن در حال حركت است.
در ادامه این مطلب آمده است: ماموریت اصلی ما جریان‌سازی جنسیتی و جاری‌سازی موضوع‌های زنان در سیاست‌های كلان جامعه است كه توانستیم با گنجاندن ماده 26 در لایحه احكام برنامه ششم توسعه كه بعداً به ماده 31 تغییر یافت به سرانجام برسانیم. اگر این ماده در مجلس به تصویب برسد و درچارچوب احكام لایحه و سند برنامه در5 سال برنامه ششم توسعه به اجرا درآید چارچوب درستی را برای حركت در مسیر فعالیت حوزه زنان و خانواده تعیین كردیم و ریل‌گذاری درستی كه ازابتدای برنامه دولت بدنبال آن بودیم به این ترتیب اتفاق می‌افتد.
روزنامه «شرق» در یادداشتی با عنوان «نقش زنان روستایی در فراوری محصولات كشاورزی»، نوشت: میشل باچلت معاون دبیر كل و مدیر اجرائی زنان سازمان ملل، می‌گوید: «هنگامی كه زنان توانمند شده و حقوق دسترسی به زمین، رهبری، فرصت‌ها و انجام انتخاب‌های خود را داشته باشند، رشد اقتصادی و امنیت غذایی افزایش یافته و چشم‌انداز برای نسل فعلی و آینده بهبود می‌یابد».
در ادامه می خوانیم: زنان ستون فقرات توسعه اقتصاد روستایی و ملی هستند. در جهان زنان در حدود ٤٣ درصد از نیروی كار كشاورزی را دارا هستند و این سهم در برخی از كشورها به بیش از ٧٠ درصد می‌رسد.
به‌طوری‌كه به‌طور میانگین سهم زنان از نیروی كار كشاورزی از حدود ٢٠ درصد در آمریكای لاتین تا تقریبا ٥٠ درصد در شرق و جنوب شرق آسیا و جنوب صحرای آفریقا را شامل شده كه در برخی مناطق هم از ٥٠ درصد بیشتر است. سهم زنان در بازار كار بخش كشاورزی به‌سرعت در حال تغییر در جهان است و ازهمین‌روست كه حضور زنان روستایی در فعالیت‌های مختلف اقتصادی از تولید تا فراوری و بازاریابی و فروش دیده می‌شود.
روزنامه «آفرینش» در مطلبی با عنوان «مدیریت نظام برای ورود زنان به ورزشگاه‌ها»، نوشت: برخی منتقدان براین باورند كه معاونت امورزنان و خانواده رئیس جمهور ورود بانوان به ورزشگاه‌ها را در اولویت قرار داده و به فكر كانون خانواده نیست. در این زمینه معاون رییس‌جمهور درامور زنان و خانواده تصریح كرد: چنین اظهار نظری به طور كامل غیرمنصفانه است.
در ادامه این مطلب به نقل از شهیندخت مولاوردی آمده است: ‌موضوع ورود بانوان به ورزشگاه‌ها یك بار از من پرسیده شد و با توجه به آنكه قبلا امكان ورود زنان به برخی ورزشگاه‌ها فراهم بود من در پاسخ به این پرسش گفتم كه پس از گذشت36سال از پیروزی انقلاب اسلامی، نظام باید بتواند این موضوع را مدیریت و سازوكارهای لازم را در این زمینه فراهم كند.

** عوامل بیماری زا و نحوه پیشگیری و درمان آنها
شناخت عوامل بیماری زا و نحوه پیشگیری و درمان آنها می تواند بشر را در كنترل سلامتی و تندرستی خویش یاری رساند تا دوری از این عوامل زندگی سالمی را در جامعه تجربه كند و از تحمیل هزینه های فراوان بر خانواده و اجتماع جلوگیری نماید، موضوعی كه شماری از روزنامه های امروز آن را در گزارش هایی به آن پرداختند.
روزنامه «آفرینش» در گزارشی با عنوان «تاثیر مخرب‌تر استرس بر قلب زنان جوان»، نوشت: نتایج یك تحقیق جدید نشان می‌دهد استرس بر قلب زنان جوان مبتلا به بیماری‌های قلبی تاثیر مخرب‌تری دارد. در این بررسی آمده است، تاثیر مخرب استرس بر قلب زنان جوان مبتلا به بیماری‌های قلبی چهار برابر بیشتر است.
در ادامه این مطلب آمده است: گروهی از محققان آمریكایی در بررسی انجام گرفته روی 700 زن و مرد مبتلا به بیماری قلبی دریافتند در زنان 50 سال یا كمتر استرس باعث می‌شود كاهش جریان خون به قلب در آنان نزدیك به چهار برابر افزایش پیدا كند.
محققان آمریكایی همچنین با بیان اینكه كاهش جریان خون می‌تواند موجب بروز حمله قلبی شود، اظهار داشتند: این تاثیر در زنان بالاتر از 50 سال یا مردان مشاهده نمی‌شود.
روزنامه «ابتكار» در گزارشی عنوان «طب سنتی باید ساماندهی شود» را بازتاب داد و نوشت: سید حسن هاشمی وزیر بهداشت گفت: مخالفت‌ها با طب سنتی به خاطر برخی سودجویی‌ها در این عرصه است البته باید با ساماندهی طب سنتی از این میراث 200 ساله حفاظت كنیم.
در ادامه مطلب به نقل از وزیر بهداشت می خوانیم: طب سنتی در كشور شرایط مناسبی دارد زیرا مردم به آن باور داشته و علاقه‌مند هستند و از آن سود و منفعت برده‌اند. معتقدیم اگر از ابتدا سازمانی تحت نظر وزارت بهداشت در كنار طب مدرن برای طب سنتی در نظر گرفته شده بود، از این میراث ملی مراقبت بیشتر و بهتری شده بود و اعتقاد دارم كه دولت و مجلس باید تلاش كنند تا بتوانیم از میراثی كه 200 سال از آن غفلت شده با ایجاد ساختاری مناسب حفاظت كنیم.
روزنامه «آرمان» در گزارش دیگری با عنوان «ارتباط مدت چاقی و بروز سرطان در زنان»، نوشت: به گفته محققان، هر چقدر زنان مدت زمان بیشتری دچار اضافه وزن باشند، ریسك ابتلای آنها به چندین نوع سرطان بیشتر خواهد بود.این مطالعه كه شامل پیگیری وضعیت حدود 74 هزار زن چاق بود نشان داد هر چقدر زنان مدت زمان بیشتری از عمرشان چاق باشند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه، روده، رحم و كلیه قرار دارند.
در ادامه آمده است: سوزان گپستور، نایب رئیس اپیدمیولوژی انجمن سرطان آمریكا، در این مورد می‌گوید: «ما همواره می دانستیم كه وزن اضافی در ریسك ابتلا به سرطان مهم است.»به گفته این انجمن، وزن اضافی در بروز 20 درصد از مرگ ناشی از تمام سرطان ها نقش دارد.
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2059**9131
۰ نفر