۸ شهریور ۱۳۹۵، ۸:۰۵
کد خبر: 82208032
T T
۰ نفر

توليد بسته بندي نانوكامپوزيتي ضد ميكروب

۸ شهریور ۱۳۹۵، ۸:۰۵
کد خبر: 82208032
توليد بسته بندي نانوكامپوزيتي ضد ميكروب

تهران-ايرنا-پژوهشگران دانشگاه اروميه و دانشگاه آزاد اسلامي واحد تبريز در يك طرح آزمايشگاهي تلاش كردند با ايجاد يك فيلم نانوكامپوزيتي، بسته‌بندي ضد ميكروب توليد كنند. اين فيلم را مي‌توان به‌منظور ضدعفوني كردن زخم و ترميم سوختگي نيز استفاده كرد.

به گزارش روزدوشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، بسته‌بندي يكي ازمسائل اساسي در سلامت غذا است. بسته‌بندي‌هاي فعال، بسته‌بندي‌هايي هستند كه علاوه بر نقش ممانعت كننده در برابر ورود عوامل خارجي، نقش‌هاي ديگري نيز دارند.
اين نوع بسته‌بندي‌ها به تازگي مورد توجه توليدكنندگان مواد غذايي قرارگرفته‌اند. استفاده از دانش نانو مي‌تواند سبب بهبود كيفيت و كارايي مواد بسته‌بندي و در نتيجه، اطمينان از امنيت غذايي ‌شود. بسته‌بندي‌هاي مبتني بر فناوري نانو ويژگي‌هاي مكانيكي، شيميايي، حرارتي و ميكروبي متفاوتي نسبت به بسته‌بندي‌هاي رايج دارند.
دكتر هادي الماسي پژوهشگر دانشگاه اروميه هدف ازاين پژوهش را استفاده‌ همزمان از نانوسلولز ميكروبي و نانوذرات اكسيد روي به‌منظور توليد يك فيلم نانوكامپوزيتي ضد ميكروب با خواص مطلوب عنوان كرد.
به گفته الماسي، در ساختار اين پوشش‌ها مواد ضد ميكروبي كمتري نسبت به موارد مشابه استفاده شده و خطرات مربوط به استفاده از نگه‌دارنده‌هاي مصنوعي در مواد غذايي را كاهش داده است كه به توليد محصول غذايي نهايي سالم منجر مي‌شود.
الماسي در ادامه به توضيح نقش نانوذرات در فيلم نانوكامپوزيتي پرداخت و افزود:برخي از نانوذرات اكسيد فلزي از جمله اكسيد روي داراي خاصيت ضد ميكروبي هستند. همچنين در علم پليمر و توليد پليمرهاي نانوكامپوزيتي، از آن‌ها به‌عنوان تقويت‌كننده جهت بهبود خواص مكانيكي و حرارتي پليمرها استفاده مي‌شود.
وي تصريح كرد:اين ويژگي‌ها يعني خاصيت ضد ميكروبي و اثر تقويت‌كنندگي، ارتباط تنگاتنگي با نحوه‌ پخش نانوذرات اكسيد روي در بستر فيلم‌هاي پليمري و همچنين اندازه‌ نانوذرات دارد. در اين پژوهش، از امواج فراصوت جهت كاهش اندازه‌ ذرات اكسيد روي استفاده شده و خواص فيلم نهايي نسبت به موارد مشابه ارتقا يافته است.
عضو هيأت علمي دانشگاه اروميه گفت: در اين پژوهش، فيلم سلولز باكتريايي حاوي نانوذرات اكسيد روي توليد شده است. هدف اصلي، كنترل رهاسازي نانوذرات از فيلم سلولز به داخل محيط مايع بود. بدين منظور از امواج فراصوت و همچنين توليد فيلم سه لايه استفاده شد. سپس ويژگي‌هايي كه يك فيلم بسته‌بندي مواد غذايي بايد دارا باشد، نظير بازدارندگي در برابر بخار آب، خواص مكانيكي، ويژگي‌هاي حرارتي و مورفولوژيكي و همچنين خواص ضد ميكروبي آن ارزيابي شده و در نهايت تأثير امواج فراصوت و لايه‌اي بودن بر روي رهاسازي نانوذرات مورد بررسي قرار گرفت.
الماسي افزود: نتايج بيانگر اين مطلب بودند كه استفاده از امواج فراصوت موجب كاهش اندازه‌ نانوذرات اكسيد روي در ساختار فيلم شده و از مهاجرت نانوذرات اكسيد روي از بستر فيلم به داخل آب تا حدودي جلوگيري مي‌كند.
اين تحقيقات حاصل تلاش‌هاي دكتر هادي اسلامي- عضو هيأت علمي دانشگاه اروميه- و فرشته شاه‌محمدي- دانش‌آموخته‌ مقطع كارشناسي ارشد دانشگاه آزاد اسلامي واحد تبريز- است.
نتايج اين كار در مجله‌ Carbohydrate Polymers (جلد 149، سال 2016، صفحات 8 تا 19) به چاپ رسيده است.
علمي**1023**1440
۰ نفر