به گزارش روز شنبه گروه علمی ایرنا از خبرگزاری یونایتدپرس، محققان مدرسه پزشكی ماونت ساینای در نیویورك سیتی جوشاندن، بخار پز كردن و آب پز كردن را بی خطر ترین روش های پخت غذا اعلام كردند و افزودند كه سرخ كردن، گریل كردن و یا پختن غذا در فر باعث تولید موادی به نام محصولات نهایی گلیكاسیون پیشرفته (AGEs) می شود.
به گفته نویسندگان این مطالعه، سطوح بالای AGEs با مقاومت بدن در برابر انسولین، فشار به سلول های بدن و التهاب ارتباط دارد كه تمامی اینها از عوامل خطرزای ابتلا به دیابت هستند.
انسولین هورمونی است كه كمك می كند قند خون حاصل از غذا برای تولید انرژی وارد سلول ها شود.
بدون انسولین و یا در صورت مقاومت بدن در برابر انسولین، مقدار زیادی قند در خون باقی می ماند كه مشكلات جدی برای قلب، چشم ها، كلیه ها و سایر ارگان های بدن ایجاد می كند.
محققان در این مطالعه به بررسی این موضوع پرداختند كه آیا رژیم غذایی دارای مواد AGE اندك می تواند از افرادی كه در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع دو قرار دارند ، محافظت كند یا خیر.
محققان معتقدند كه رژیم غذایی غربی كه معمولا مملو از AGEs هستند، می تواند در زمینه خطر ابتلا به دیابت نوع دو دخیل باشد.
محققان در این بررسی، افراد مورد مطالعه را به طور تصادفی در دو گروه قرار دادند، 49 نفر در گروهی قرار گرفتند كه در رژیم غذایی آنها همواره AGE وجود داشت و 51 نفر در گروه رژیم غذایی با AGE اندك قرار گرفتند.
تمامی افراد شركت كننده دستكم 50 سال سن داشتند و همه آنها دستكم دو مشكل از پنج نگرانی سلامتی را شامل بزرگ بودن محیط دور كمر، پرفشاری خون، كم بودن چربی خوب، بالا بودن تری گلسیرید و یا بالا بودن قند خون ناشتا را داشتند.
به افراد گروهی كه رژیم غذایی دارای AGE اندك داشتند، دستورالعمل هایی در زمینه پایین آوردن میزان AGE در غذاهای آنها داده شد و از آنها خواستند كه از سرخ كردن، در فر پختن و یا گریل كردن خوراكی ها خودداری و در عوض به آب پز كردن، بخار پز كردن مبادرت كنند.
محققان از داوطلبان درخواست كردند كه نوع خوراكی های مصرفی خود را تغییر ندهند و تنها نحوه تهیه آنها را تغییر دهند.
محققان در ، تمامی پارامترها در تنش و التهاب را برای تایید آزمایش كردند.
محققان متوجه شدند كه گروه رژیم دارای AGE اندك، مقاومت بدن افراد به انسولین كاهش یافت، افراد در این گروه وزن كم كردند و هیچ عارضه جانبی نیز مشاهده نشد.
با این همه و گرچه یافته های این تحقیق به اندازه زیادی یك ارتباط علت و معلولی را نشان می دهد اما لازم است كه این نتایج در یك مطالعه بزرگتر و در پایگاه ها، افراد و زیستگاه های مختلف تایید شود.
با این حال، برخی كارشناسان معتقدند كه تغییر روش های پخت برای مهار خطر ابتلا به دیابت كافی نیست، زیرا به رغم تاثیر روش پخت غذا در افزایش مواد AGEs، اما بسیاری از خوراكی ها خود سرشار از AGEs هستند كه بر این اساس، لازم است علاوه بر تمركز روی نحوه پخت صحیح مواد غذایی، برای كاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو، نوع خوراكی های مصرفی خود را نیز تغییر دهیم.
به گفته این كارشناسان، سبزیجات و خوراكی های گیاهی از جمله خوراكی هایی هستند كه AGEs چندانی ندارند.
نتایج این مطالعه به تازگی در نشریه Diabetologia منتشر شد.
علمی**2038**2017
برای كاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، روش پخت غذا را تغییر دهید
۱۳ شهریور ۱۳۹۵، ۱۲:۱۹
کد خبر:
82215187
تهران-ایرنا- نتایج یك مطالعه جدید نشان می دهد كه تغییر نحوه پخت غذا می تواند به كاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو كمك كند.