روزنامه ايران در گزارشي كه روز شنبه انتشار يافته با اشاره به موضوع فوق چگونگي قطع صدها اصله درخت را در پارك چيتگر تهران مورد بررسي قرار داده است كه در ادامه مي خوانيم:
نيم نگاه
معاون سازمان پاركها و فضاي سبز شهر تهران: درختان خشك و آفت زده بودند
'معاون سازمان پاركها و فضاي سبز: سازمان آب تهران به ميزان 400 ليتر در ثانيه آب خامي كه از سد كرج براي تأمين نياز آبي شهر تهران به وسيله دو انشعاب خط لوله، تأمين ميشد را به چيتگر اختصاص ميداد كه اكنون چند سالي است كه اين حقابه را از 400 به 150 ليتر در ثانيه كاهش داده است و بعد هم يك مطالبه مالي هنگفتي را از شهرداري تهران بابت اين آب مطرح كرده است كه براي ما امكان پرداخت آن نيست. به همين دليل جنگل با كمبود آب مواجه شده است.'
مسئولان سازمان بوستان ها و فضاي سبز شهرداري تهران ميگويند پيري درختان و تنش آبي وارد شده به آنها در اثر قطع آب چيتگر توسط سازمان آب در چند سال گذشته باعث اين امر بوده است. اما تشنگي مفرط و بيآبي درختان اين پارك جنگلي 950 هكتاري در شرايطي به وقوع پيوسته كه كمي آن طرفتر از جنگل، درياچه چيتگر موسوم به «خليج فارس» به وسعت 130 هكتار بخش قابل توجهي از آب رودخانه كن را در خود ذخيره كرده و مانند يك حوضچه تبخيري اين آب را مقابل خورشيد قرار داده است اما اينجا در پارك جنگلي چيتگر درختان گاه تا نزديك به 50 روز در گرماي شديد تابستان، قطره آبي براي ادامه حيات ندارند.
در همين حال رامين عرفانيان، معاون فضاي سبز سازمان پاركها و فضاي سبز شهر تهران در گفتوگو با «ايران »بد ون اشاره به تعداد درختان قطع شده درباره علت قطع آنها ميگويد: درختاني كه قطع شدند عمدتاً سوزني برگ و كاج بودند كه به آفت سوسك چوبخوار مبتلا و كاملاً خشك شده بودند و ميبايست قطع ميشدند تا كانون آلودگي از بين برود.
اين مقام افزود: چندسالي است كه درختان چيتگر مورد هجوم اين سوسكها قرار گرفتهاند و به دليل تنش گرمايي و آبي وارد شده در سالهاي اخير، شيره نباتي داخل آوند آبكش در تنه درختان غليظ و نسبتاً خشك شده و همين امر باعث ميشود كه لارو اين حشره اين بخشها را مورد هجوم قرار دهد و درختان را از داخل از بين ببرد. البته ما از روشهاي متعددي از جمله مبارزه بيولوژيك و نصب تلههاي فرموني استفاده كرديم ولي شدت آفات به قدري زياد بود كه برخي از درختان نهايتاً خشك شده و از بين رفتند و براي اينكه آفات به ديگر درختان منتقل نشوند ما مجبور بوديم آنها را قطع كنيم.
اما فريبرز غيبي مديركل دفتر منابع جنگلي سازمان جنگلها و مراتع كشور با اظهار بياطلاعي از قطع درختان پارك جنگلي چيتگر به «ايران »گفت: پارك جنگلي چيتگر به وسعت 930 هكتار در سال 1345 ايجاد شده و اكنون با حفظ كاربري جنگلي و به موجب ماده 3 قانون حفظ و بهرهبرداري از جنگل ها و مراتع در اختيار شهرداري گذاشته شده اما مالكيت آن در اختيار منابع طبيعي است و هر اقدامي كه در آن صورت ميگيرد ميبايست با اطلاع منابع طبيعي و در چارچوب طرح پارك باشد.
او افزود: حتي اگر درختي هم قرار است قطع شود و اگر برنامهاي براي مبارزه با آفات در پاركهاي جنگلي قرار است به اجرا گذاشته شود بايد با اطلاع منابع طبيعي و در چارچوب طرح باشد و شهرداري حق ندارد خود رأساً وارد شود و يا درختان را بدون هماهنگي منابع طبيعي قطع كند. اين مقام مسئول خاطرنشان كرد: من اطلاعي از اين موضوع نداشتم اما بايد موضوع را از طريق اداره كل منابع طبيعي استان تهران پيگيري كنيد و ببينيد آيا اينها در جريان اين حجم درخت قطع شده بودند يا خير. من فقط ميدانم كه آخرين باري كه ما را در جريان قطع درختان چيتگر قرار دادند دوسال پيش بود.
سازمان آب حقابه چيتگر را نميدهد
ولي تلاش خبرنگار «ايران »براي برقراري ارتباط با مدير كل و معاون فني اداره كل منابع طبيعي استان تهران نيز روز گذشته به نتيجه نرسيد.
با اين حال معاون سازمان بوستان ها و فضاي سبز شهر تهران درباره دلايل هجوم آفات به درختان پارك جنگلي چيتگر ميگويد: تنشهاي گرمايي شديد، بيآبي و نهايتاً پيري درختان باعث شده تا آنها در برابر آفات آسيب پذير باشند و چون دچار مشكلات فيزيولوژيك شدهاند به راحتي مورد هجوم آفات قرار ميگيرند.
اين مقام درباره علت تنش آبي وارد شده به درختان چيتگر ميگويد: بحران آب امروز در همه جاي كشور وجود دارد و فقط مختص تهران و چيتگر نيست اما اتفاقي كه اينجا افتاده اين است كه ما قبلاً در پارك جنگلي چيتگر 6 چاه آب داشتيم كه 2 تاي آنها سالهاست از رده خارج شده و آب 4 چاه باقيمانده نيز بسيار كم شده است.
در همين حال، جنگل چيتگر يك حقابهاي هم از سازمان آب داشت يعني سازمان آب تهران به ميزان 400 ليتر در ثانيه آب خامي كه از سد كرج براي تأمين نياز آبي شهر تهران به وسيله دو انشعاب خط لوله، تأمين ميشد را به چيتگر اختصاص ميداد كه اكنون چند سالي است كه اين حقابه را از 400 به 150 ليتر در ثانيه كاهش داده است و بعد هم يك مطالبه مالي هنگفتي را از شهرداري تهران بابت اين آب مطرح كرده است كه براي ما امكان پرداخت آن نيست. به همين دليل جنگل با كمبود آب مواجه شد ولي ما با تانكر سعي ميكنيم بخشي از نياز آبي پارك را تأمين كنيم.
عرفانيان خاطرنشان كرد: امروز هر مترمكعب آب براي آبياري پارك، 1700 تومان هزينه دارد كه واقعاً مبلغ زيادي است به جز اين يك مبلغي هم بابت حق النظاره از ما ميخواهند. به گفته عرفانيان مشكل كمبود آب در پارك جنگلي سرخه حصار، لويزان، خجير و برج ميلاد هم وجود دارد اما در چيتگر شرايط بحرانيتر است.
پارك جنگلي چيتگر در 15كيلومتري تهران در شمال اتوبان تهران ـ كرج در محل عوارضي قرار دارد.
جنگلكاري اراضي اين پارك به صورت تپه در سال 1345 به وسيله سازمان جنگلها و مراتع كشور انجام شد. اين اراضي قبلاً جزو اراضي مرتعي محسوب ميشدند. اين پارك در سال حدود 14000 متر مكعب در هكتار آب احتياج دارد كه اكنون كمتر از يك سوم اين مقدار تأمين ميشود و بسياري از درختان در آستانه خشكيدگي كامل قرار دارند.
*منبع: روزنامه ايران/13شهريور95
** اول ** 1337
تهران -ايرنا- با گذشت نزديك به 6 ماه از سال و در حالي كه درختان پارك جنگلي چيتگر تهران براي چهارمين سال پياپي با تنش آبي شديد در سال جاري مواجه شده اند، حالا يك به يك توسط شهرداري قطع و ريشه كن ميشوند. در روزهاي گذشته صدها اصله درخت كاج در حاشيه مسير دوچرخه سواري چيتگر در 15 كيلومتري غرب تهران به بهانه خشكيدگي و آفت زدگي قطع و به صورت پشتههايي روي هم انبار شدهاند كه اعتراض بسياري از بازديدكنندگان و شهروندان تهراني را هم به دنبال داشته است.