به گزارش دريافتي چهارشنبه ايرنا از روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي شيراز، عبدالحسين فرح بخش نسبت به پايين بودن سن مصرف مواد دخاني و تاثير مخرب مصرف اين مواد بر سلامت افراد، هشدار داد.
وي افزود: سالانه پنج ميليون نفر در دنيا به علت مصرف دخانيات جان خود را از دست مي دهند و با ادامه اين روند، تا 20 سال آينده آمار قربانيان به 10 ميليون نفر در سال مي رسد.
فرح بخش ادامه داد: بيشتر افراد تصور مي كنند دخانيات تنها كشيدن سيگار است، در حالي كه هر ماده يا فرآورده اي كه تمام يا بخشي از ماده خام تشكيل دهنده آن گياه توتون، تنباكو يا مشتقات آن باشد، جزو دخانيات محسوب مي شود و زيان هاي آن همانند مصرف سيگار است.
رئيس مركز بهداشت شهداي والفجر شيراز اضافه كرد: قليان هم از مواد دخاني محسوب مي شود و تنباكوي قليان داراي چهار هزار ماده سمي و بيش از 70 ماده سرطان زاست.
وي بيان كرد: قليان با اينكه به ظاهر كمتر از سيگار مصرف مي شود، اما حجم دودي كه از آن وارد بدن مي شود 10 تا 20 برابر دود ناشي از مصرف سيگار است.
فرح بخش با اشاره به طولاني بودن زمان مصرف قليان نسبت به سيگار، گفت: همين موضوع باعث مي شود حجم دود بيشتري وارد بدن فرد شود و در واقع يك بار قليان كشيدن برابر با مصرف 70 نخ سيگار است، از طرف ديگر سيگار به صورت انفرادي مصرف مي شود، اما از يك قليان چندين فرد با مدت طولاني تر استفاده مي كنند.
وي اضافه كرد: اگر قليان با سر يك بار مصرف هم استفاده شود، از انتقال بيماري ها جلوگيري نمي كند، زيرا باكتري ها و ويروس ها در داخل لوله قليان باقي مي ماند و همين امر مي تواند ناقل بيماري هاي خطرناك مانند سل و هپاتيت شود.
مسئول مبارزه با بيماري هاي غيرواگير مركز بهداشت شهداي والفجر شيراز هم در اين مورد اظهار داشت: بر اساس گزارش سازمان جهاني بهداشت، مصرف دخانيات به صورت متوسط هشت تا 10سال مدت عمر مورد انتظار افراد را كاهش مي دهد و عامل خطر اصلي در 6مورد از هشت علت مرگ در جهان، دخانيات است.
نگار ميرزاد افزود: مصرف دخانيات، روند تنگ شدن عروق را شتاب مي بخشد و يكي از عوامل ابتلاي افراد به بيماري هاي قلبي عروقي و سكته هاي مغزي و قلبي است.
مسئول مبارزه با بيماري هاي غيرواگير مركز بهداشت شهداي والفجر شيراز ادامه داد: با توجه به اينكه 95 درصد افرادي كه دخانيات مصرف مي كنند، نخستين بار از سنين زير 18 سالگي مبادرت به انجام اين كار كرده اند، بايد موثرترين راهكارهاي پيشگيري براي اين گروه برنامه ريزي شود.
ميرزاد اظهار كرد: نظارت بر ممنوعيت مصرف دخانيات (قليان) در مكان هاي عمومي علاوه بر اينكه نوجوان و جوانان را از استنشاق تحميلي دود دست دوم و دست سوم دخانيات حفظ مي كند، امكان نخستين تجربه در محيط خارج از منزل و دور از نظارت والدين را كاهش مي دهد و از فشار همسالان براي مصرف دخانيات، مي كاهد.
او گفت: عبارت هاي فريبنده اي مانند 'توتون ميوه اي' و يا 'آب قليان، دود زيان آور را تصفيه مي كند' زيان هاي اين ماده دخاني را كاهش نمي دهد، بلكه فرد را به مصرف بيشتر و بدون توجه به اثرات مضر آن، تشويق مي كند و در نهايت منجر به آسيب هاي بيشتري مي شود.
6113 /6118
شيراز- ايرنا- رئيس مركز بهداشت شهداي والفجر شيراز با بيان اينكه سومين علت مرگ و مير در جامعه ما سرطان ها هستند، گفت: 14 نوع سرطان در كمين مصرف كنندگان قليان و مواد دخاني است.