۲۸ شهریور ۱۳۹۵، ۱۴:۰۰
کد خبر: 82234582
T T
۰ نفر
نشانگرهاي رنگي تغذيه اي، گامي به سوي سلامتي *حسين عبدالعزيزي*

اهواز - ايرنا - اخيرا سازمان غذا و دارو طرحي را به عنوان نشانگرهاي رنگي تغذيه اي به منظور مبارزه با بيماري هاي مزمن از قبيل ديابت ارائه كرده است، كه مي تواند در انتخاب غذاي سالم به همه افراد به ويژه مبتلايان به بيماري هاي خاص همچون ديابت كمك كند.

اين نشانگرها ميزان موادي نظير كربوهيدرات، چربي كل، چربي ترانس و مقدار نمك به كار رفته در ماده غذايي را نشان مي دهد.
همچنين استفاده از محصولاتي كه كربوهيدرات آنها داراي نشانگر سبز است به كنترل قند خون در افراد ديابتي كمك مي كند.
انتخاب محصولاتي با چربي و اسيد چرب ترانس با نشان سبز باعث كنترل هيپر ليپيدمي (چربي خون بالا) در اين بيماران مي شود و محصولات با ميزان نمك كم كه نشانگر سبز دارند از پيشرفت بيماري هاي كليوي و پر فشاري خون پيشگيري مي كند.
از اين رو به تمامي افراد به ويژه افراد مبتلا به ديابت توصيه مي شود به نشانگرهاي رنگي در موقع خريد اقلام غذايي توجه كنند.
البته بايد تاكيد شود كه تغذيه و الگوي غذايي به عنوان يكي از فاكتورهاي قابل تغيير و قابل اصلاح در زندگي افراد نقش بسيار موثري هم در پيشگيري و هم كنترل بيماري ديابت و كند كردن روند پيشرفت آن دارد.
ناگفته نماند كه جامعه سالم زير بناي توسعه هر كشور بوده و يكي از راه هاي نيل به اين هدف برخورداري از تغذيه صحيح است و همچنين در اختيار قرار دادن اطلاعات لازم به صورت شفاف و قابل درك در مورد فرآورده هاي خوراكي و آشاميدني به مصرف كننده ضروري است.
از سوي ديگر با پيشرفت صنايع غذايي و افزايش رقابت آنها، گسترش تجارت بين المللي، ارتقاي فرهنگ مصرف كننده گان و توجه بيشتر آنها به عوامل موثر بر سلامتي، برچسب گذاري به عنوان ابزاري مهم براي اطلاع رساني به مصرف كنندگان و سازمان ناظر اهميت ويژه اي يافته است.
بنابراين برچسب گذاري غذا اصلي ترين وسيله تبادل اطلاعات ما بين توليد كننده و فروشنده غذا از يك سو با خريدار و مصرف كننده از سوي ديگر است.
ضمن اينكه برچسب‌گذاري تغذيه‌اي بر روي تمامي مواد غذايي بسته بندي شده آماده فروش (اعم از توليد داخل و وارداتي) مشمول اخذ پروانه ساخت، پروانه بهداشتي ورود و شناسه نظارت و مشاغل خانگي مطابق با قانون مواد خوراكي، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي درج خواهد شد.
درپايان ذكر اين نكته ضروري به نظر مي رسد كه بيماري هاي قلبي و عروقي، ديابت، فشارخون، چربي خون، سكته‌هاي قلبي و مغزي، سرطان‌ها و غيره از جمله بيماري‌هايي هستند كه رابطه مستقيم با مصرف نمك، شكر و روغن دارند، همچنين با توجه به تنوع مواد غذايي و آشاميدني، طراحي و الصاق برچسب نشانگر رنگي اين امكان را به مصرف كننده مي‌دهد تا ماده غذايي مورد نظر خود را براساس الگوي مصرف و يا محدوديت‌هاي مصرفي انتخاب كند.
يادداشت از حسين عبدالعزيزي- دبير: محسن بهاروند
3004