۴ مهر ۱۳۹۵، ۱۳:۰۸
کد خبر: 82242724
T T
۰ نفر
مرنجاب نگین طلایی كویر ایران با طبیعتی بی نظیر و پر رمز و راز

كاشان - ایرنا - كویر مرنجاب با طبیعتی پر رمز و راز و وجود جاذبه های تاریخی و فرهنگی یكی از زیباترین كویرهای جهان محسوب می شود.

به گزارش ایرنا، این كویر كه در شمالی ترین نقطه استان اصفهان و در 50 كیلومتری شهرستان آران وبیدگل قرار دارد مجموعه ای از جاذبه های طبیعی، تاریخی و گردشگری را در خود جای داده است.
بر اساس آمارهای موجود، كویر مرنجاب به جز فصل تابستان كه به علت گرما با كاهش محسوس گردشگر مواجه است در سایر فصل ها میزبان حدود بیش از 100هزار گردشگر داخلی و خارجی در سال است.

*كاروانسرای مرنجاب مهمترین جاذبه های تاریخی این كویر
كاروانسرای مرنجاب در كنار دریاچه نمك قرار دارد و نقل است كه شاه عباس با وجود ایجاد كاروانسرا و قلعه های متعدد در سراسر كشور، در این منطقه تاسیسات دفاعی تعبیه نكرده بود زیرا تا آن زمان دشمنان به خاطر دریاچه نمك و گستره كویر، از این سو به پایتخت هجوم نبرده بودند اما حمله ازبك ها و افغان ها از طریق دریاچه نمك به كاشان كه تا اصفهان پیش رفتند، شاه عباس را مجاب كرد تا در سال ١٠١٢ هجری قمری به سرعت یك پایگاه نظامی در این منطقه ایجاد كند و جلوی تهدیدات را بگیرد.
گفته می شود كه همیشه 500 نظامی مسلح در این كاروانسرا حضور داشتند و امنیت عبور كالا از چین به اروپا و بالعكس را در این منطقه تامین می كردند.
حیات و رونق این كاروانسرا وابسته به قناتی بوده كه طول آن به دوهزار و 500 متر می رسد.
آب این قنات از قسمت شمالی كاروانسرا و در زمین های سست ماسه ای تامین شده است این در حالی است كه كندن چاه های متعدد در این زمین های ماسه ای به قدری مشقت بار بوده كه این منطقه به «مرد رنج آب» مشهور می شود و در مرور زمان برای سادگی تلفظ نام آن به مرنجاب تغییر می كند.
وجود چنین چشمه ای با آب شیرین در دل كویر به قدری تعجب برانگیز است كه هر گردشگری را حیران می كند.

*چاه دستكن جاذبه ای دیگر برای مرنجاب
در فاصله چهار كیلومتری شرق كاروانسرا چاه آب شیرینی قرار دارد كه به چاه دستكن شهرت دارد. وجود آب شیرین در این چاه به دلیل وجود فیلترهای عظیم ماسه ای است كه شورابه های زیرزمینی را تصفیه كرده و آب گوارایی با درصد نمك پایین در دسترس قرار می دهد.
چاه دستكن كویر مرنجاب نیز كار سرانگشتان هنرمندان مقنی این دوره است؛ چاهی با عمق یك و نیم متری كه طعم شیرین در شوره زار بیشتر شبیه یك معجزه است چرا كه به فاصله اندكی از این چاه شیرین مزه، دریاچه نمك كویر هم گردشگران را نمك ‌گیر زیبایی خود و نمك‌ گیر بقایای باقی مانده از دریاچه مركزی ایران می كند.

* جزیره سرگردان از جاذبه های طبیعی مرنجاب
جزیره سرگردان یكی دیگر از شگفتی های منطقه مرنجاب است؛ این جزیره ارتفاعاتی است كه در وسط دریاچه نمك قرار دارد، منظره دریاچه نمك از فراز این جزیره آن چنان بدیع و زیباست كه هر بیننده ای را مجذوب خود می كند، نامگذاری نام سرگردان به این خاطر است كه هنگامی كه از فاصله دور به این جزیره نگاه می شود دو انتهای جزیره در افق محو می شوند و منظره ای مانند كشتی سرگردانی در دریای بیكران كویر پدید می آورند.

*دریاچه نمك جاذبه ای بی نظیر در مرنجاب
دریاچه نمك یكی دیگر از جاذبه های طبیعی بی نظیر كویر مرنجاب است، وسعت این دریاچه در حدود دو هزار و 400 كیلومتر مربع بوده و زمین این دریاچه پوشیده از رسوبات نمك است كه بر اثر انباشته شدن سیلاب ها و آب های سطحی در طول قرن ها پدید آمده است، عمق نمك این دریاچه بین پنج تا 54 متر متغیر است كه توسط لایه های خاك رس از یكدیگر جدا شده اند، با هر بار بارش و تبخیر آب در این دریاچه، نمك های موجود كرت بندی های زیبایی به شكل پلی گن تشكیل می دهند كه دیدن مناظر آن خالی از لطف نیست.

*تپه های شنی
تپه های شنی به عنوان جاذبه دیگر كویر مرنجاب در فاصله حدود پنج كیلومتری شرق كاروانسرای مرنجاب واقع شده كه بلندترین آن مشهور به ریگ بلند است كه ارتفاعی حدود 80 متر از سطح زمین دارد.

*مرنجاب می تواند یكی از مقصد های اصلی گردگشران داخلی و خارجی باشد
مدیر عامل صندوق احیا و بهره برداری از مكان های تاریخی و فرهنگی كشور در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: كویر مرنجاب با توجه به ظرفیت‌ های طبیعی و تاریخی بی‌ نظیر می‌ تواند یكی از مقصد های اصلی گردشگران داخلی و خارجی باشد.
محمدرضا پوینده افزود: مرنجاب محل تلاقی تاریخ و تمدن با طبیعت است و گردشگران خارجی كه به ایران سفر می ‌كنند و بیشتر آن ها افرادی فرهنگی هستند به شدت علاقه به بازدید از چنین منطقه های گردشگری را دارند.
وی افزود: كویر مرنجاب به علت جاذبه‌ های گسترده طبیعی و تاریخی هم چنین نزدیكی به تهران و جاده های ترانزیتی كشور می تواند مقصد اصلی گردشگری جمعیت چند میلیونی تهران باشد ولی این امر مستلزم فراهم كردن زیرساخت ها و هماهنگی بیشتر مسؤلان استان اصفهان و شهرستان آران و بیدگل است.
پوینده با تاكید بر این كه در حوزه گردشگری حقوق جامعه میزبان و میهمان باید رعایت شود تصریح كرد: شاید در این بازدیدها عده ‌ای برخی هنجارها را رعایت نكنند و در این جا وظیفه دستگاه ‌های نظارتی برخورد با همان موارد خاص است به طوری كه گردشگری منطقه تحت تاثیر برخی برخوردها قرار نگیرد.
پوینده با اشاره به این كه گردشگران خارجی اقامت در كاروانسراهای تاریخی را برهتل های لوكس ترجیح می دهند خاطرنشان كرد: با واگذاری كاروانسرای تاریخی مرنجاب به بخش خصوصی و تجهیز آن، درصدد هستیم زمینه حضور بیشتر گردشگران خارجی را فراهم كنیم.

* مرنجاب از قطب های گردشگری استان اصفهان است
معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان نیز به ایرنا گفت: اداره كل میراث فرهنگی استان اصفهان با حمایت از سرمایه گذاران بخش خصوصی در منطقه مرنجاب به دنبال رونق بیشتر گردشگری در این منطقه بكر و دیدنی است.
محسن یارمحمدیان افزود: مرنجاب با داشتن جاذبه ‌های طبیعی و تاریخی فراوان یكی از قطب ‌های مهم گردشگری استان اصفهان محسوب می شود.
وی با اشاره به این كه صنعت گردشگری و توسعه آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است و گردشگری اولین منبع درآمد بسیاری از كشورهاست افزود: با ورود هر گردشگر به كشور حدود هزار دلار ارز عاید كشور می ‌شود كه اگر آن را با درآمد نفت مقایسه كنیم به جایگاه آن پی می ‌بریم.
وی بیان كرد: كویر مرنجاب با توجه به جاذبه های بی نظیر طبیعی و تاریخی مورد توجه گردشگران خارجی قرار گرفته است و امیدواریم با این روند روبه رشد گردشگران خارجی در پسابرجام شاهد افزایش ورود گردشگران خارجی و به دنبال آن ایجاد درآمد پایدار در این منطقه باشیم.

* تجربه سكوت شب های آرام كویر در مرنجاب
راهنمای كویر مرنجاب نیز در گفت و گویی با اشاره به این كه بخش زیادی از كشور ما را كویرها تشكیل می دهد افزود: در گذشته بسیاری گمان می كردند كویرها هیچ خاصیتی ندارند و باید هزینه های زیادی كرد تا این منطقه ها قابل استفاده شوند.
علیمحمد خاك دوست افزود: خوشبختانه با توسعه صنعت گردشگری، تعریف ها از كویر تغییر و كویرگردی یكی از جاذبه های پرطرفدار برای گردشگران شده است.
وی با اشاره به این كه كویر مرنجاب به یكی از معروف ترین و پرطرفدارترین كویرهای توریستی ایران تبدیل و بر سر زبان ها افتاده است افزود: با فرا رسیدن پائیز و معتدل شدن هوا سیل طبیعت گردان به سوی كویر مرنجاب می آیند و سكوت شب های آرام كویر را تجربه و زیبایی های طبیعی و تاریخی از جمله شن زارها، دریاچه نمك، جزیره سرگردان و كاروانسرای مرنجاب را نظاره می كنند.
خاك دوست به ویژگی هایی از جمله امنیت، تنوع جاذبه های گردشگری، گونه های جانوری و پوشش گیاهی در كویر مرنجاب اشاره كرد و گفت: فاصله نزدیك با پایتخت نیز از ویژگی های كویر مرنجاب است.
وی هم چنین به وجود جاذبه هایی دیگر از جمله چاله های هندوانه دیمی سنبك و چهارطاقی، خطب شكن، چاه كنجه، چاه عروس، نخلستان چاه عروس و ریگ جنی در منطقه مرنجاب اشاره كرد و گفت: این مناطق بكر و دیدنی از چشم بیشتر گردشگران به علت نا آشنایی به دور است كه با كمك راهنمایان محلی می توان همه این مناطق بكر را بازدید كرد.
كویر هرچند سرزمینی خشك و بدون كشت و زراعت است اما كویرها همواره جذابیت خاص خود را داشته اند به ویژه برای ساكنان منطقه هایی از جهان نظیر اروپاییان كه در گستره هایی وسیع، سرزمین هایی سر سبز و با آب و هوای ابری و بارانی دارند.
كویرها برخلاف نگاه عوامانه رایج كه به طور معمول این سرزمین ها را بی فایده و بی ارزش می دانند، در صورت رسیدگی صحیح و برنامه ریزی دقیق می توانند به یكی از مهمترین جاذبه های گردشگری كشور تبدیل شوند.
اقدام فوری جهت قرار دادن جاده نا مناسب كویر مرنجاب در حوزه راه های روستایی كشور كه یكی از مصوبه های كارگروه ویژه مرنجاب نیز بوده است باید عملی شود تا مرنجاب با قرار كردن در حوزه راه های روستایی بتواند ردیف بودجه خاص دریافت كند و هرچه سریع تر ساماندهی شود.
آموزش راهنمایان تخصصی كویر گردی هم چنین نظارت مستمر بر اجرای تورهای كویر مرنجاب به خصوص تورهای خارجی توسط اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آران و بیدگل باید انجام تا از اجرای با كیفیت تورها اطمینان حاصل شود.
همچنین باید آموزش رانندگان با خودروهای مخصوص كویرگردی جهت اجرای تورهای تخصصی ویژه گردشگران خارجی انجام گیرد تا ذهنیت مثبتی از گردشگری كویر در ذهن گردشگران خارجی نقش بسته شود.
یكی دیگر از راهكارهای لازم برای بهبود گردشگری در مرنجاب بهره گیری از توان بخش خصوصی است تا این بخش بتواند مجتمع گردشگری با بهره گیری از خودروهای ویژه كویرنوردی را ایجاد كند و یا با استفاده از كاروان های شترسواری در كویر جذابیت بیشتری به گردشگری در منطقه مرنجاب تزریق كند.
7408/7472**گزارش : حسین منصوری فر* انتشار : مسعود عمادی**