انگار همين چند روز قبل بود كه در خبرها و گزارش هايمان از شلوغي و ازدحام عشاير به همراه دام هايشان در مرزهاي بين استاني سميرمِ براي ورود به مراتع ييلاقي گفتيم و نوشتيم و حالا حدود شش ماهي از آن زمان گدشته و كوچ بار ديگر به سمت قشلاق گردش كرده است.
هر چند اين سال ها و با وجود تعرض و تجاوز به ايل راه ها و صنعتي شدن جوامع عشاير نيز شكل و شمايل كوچشان فرق كرده و بخشي از جابجايي دام هايشان تا رسيدن به مقصد با كاميون و وانت انجام مي گيرد؛ اما كوچ چه به شكل مرسوم و كُهن و چه با ماشين و كاميون همچنان پابرجاست و بعنوان بخشي از زندگي ايل جريان دارد.
علاوه بر اين تعداد زيادي از عشاير مستقر در سميرم غير از پيشه دامداري كشت و كار باغداري و كشاورزي هم دارند وازهمين رو و براي جمع آوري و فروش محصولاتشان بيشتر در ييلاق سميرم مي مانند.
ماندني كه هر چند خلاف قانون «تقويم كوچ» است و به گفته رييس اداره امور عشاير سميرم اين زمان براي كوچ به قشلاق 25 شهريور ماه هر سال تعيين شده است.
حسين سامي با اشاره به اينكه عموم عشاير به همراه دام هايشان تا زمان حاضر كوچ كرده و يا از محل استقرارشان جابجا شده اند به خبرنگار ايرنا گفت : تعدادي هم كه كوچ نكرده اند، محل استقرار ييلاقي خود را ترك كرده و به مرور در حال چَرا و حركت به سمت جنوب هستند.
وي علت اين امر را بهره مندي هر چه بيشتر از طبيعت و پوشش گياهي منطقه عنوان كرد و گفت: اين عده از قبل مراتع يا علوفه باغ هايي را اجاره مي كنند و در اين زمان در طول مسير چراي دام را هم دنبال مي كنند.
وي اظهار كرد: بيشتر اين عشاير در علفچرهاي مسيرهاي مختلف مشاهده مي شوند اما ديگر در محل استقرار اصلي خود حضور ندارند.
وي با بيان مشكلات عشاير از جمله نبود آب كافي در مسيرها و گرماي قشلاق ادامه داد: اداره امور عشاير خود را موظف مي داند تا دهم مهرماه به عشاير آبرساني داشته باشد.
وي افزود: ماندن بخشي از عشاير در منطقه در مهرماه به دليل داشتن باغ و كشاورزي است كه عمده اين گروه با حدود يكهزار خانوار در بخش «دناكوه سميرم» حضور دارند و بعد از برداشت محصول كوچ مي كنند.
سامي ادامه داد: عشاير طايفه هاي عمله و دره شوري نيز به صورت پراكنده كشاورزي دارند كه در مجموع مي توان گفت با احتساب عشاير دناكوه دو هزار خانوار عشاير سميرم داراي كشاورزي و باغ سيب هستند.
رئيس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم نيز ضمن تذكر به عشاير براي نماندن در ييلاق تاكيد كرد: هر چند شرايط جنوب كشور نيز گرم و خشك است اما ما نيز موظف به اجراي قانون كوچ هستيم.
محمد حسن طاهري افزود: ماندن عشاير در ييلاق در هر صورت خلاف قانون و تقويم كوچ است بويژه اينكه اگر بارندگي داشته باشيم دردسرهاي زيادي نيز براي خود عشاير و ستاد بحران به دنبال خوهد داشت.
وي تصريح كرد: نيروهاي يگان حفاظت منابع طبيعي حركت يا سكون عشاير در منطقه را رصد مي كنند.
بايد اشاره كرد كه هواي سميرم اين روزها رو به سردي گراييده و حسابي پاييزي شده است. با اين حال ماندن عشاير حتي اگر بارندگي هم اتفاق نيفتد به علت همين سردي هوا سخت است.
افزون بر چهارهزار و 700 خانوار عشايري از چهار طايفه دره شوري، عمله، فارسيمدان و شش بلوكي ايل بزرگ قشقايي به قشلاق كوچ مي كنند.
شهرستان سميرم بعنوان يكي از مناطق اصلي ييلاق عشاير كشور، با 150 روستا و آبادي، چهار شهر و چهار بخش و افزون بر 100 هزار جمعيت روستايي، شهري و عشايري، با 455 هزار هكتار عرصه هاي ملي و طبيعي در 160كيلومتري جنوب اصفهان واقع است.
گ/7147/ 6022 خبرنگار: محمود افشاري* انتشار: عمادي**
سميرم، اصفهان، ايرنا- فصل كوچ عشاير به قشلاق از راه رسيد و اين بار كوچرويان مستقر در مناطق عشايري سميرم در حال عزيمت به مناطق قشلاقي و گرم جنوب هستند.