۷ مهر ۱۳۹۵، ۱۰:۲۵
کد خبر: 82247078
T T
۰ نفر

بيماري هاري را بيشتر بشناسيم

۷ مهر ۱۳۹۵، ۱۰:۲۵
کد خبر: 82247078
بيماري هاري را بيشتر بشناسيم

زاهدان- ايرنا- هاري يك بيماري واگير كشنده ويروسي مخصوص گوشتخواران اهلي و وحشي است كه انسان و ساير حيوانات خونگرم پستاندار به طور تصادفي و غالبا از طريق گزش به آن مبتلا مي شوند و در صورت درمان نكردن سريع و بروز علائم بيماري هاري غيرقابل درمان بوده و بيمار محكوم به مرگ است.

به گزارش ايرنا استان سيستان و بلوچستان حدود يك درصد از موارد حيوان گزيدگي كشور را به خود اختصاص مي دهد ولي موارد مرگ ناشي از هاري انساني نيز به دليل عدم مراجعه فوري بيمار براي انجام اقدامات درمان پيشگيري و تجويز واكسن ضدهاري مشاهده شده است.

**راه هاي انتقال بيماري
اين بيماري از طريق گاز گرفتگي به وسيله حيوان هار ( مانند گوشتخواران اهلي و وحشي و پستانداران ديگر مانند گاو، الاغ و...) پنجه كشيدن توسط گربه و گربه سانان، تماس مخاطي مانند ليسيدن لب،چشم و بيني فرد توسط سگ و گربه هاي به ظاهر سالم كه به بيماري هاري مبتلا هستند منتقل مي شود.

**علائم بيماري در انسان
فعاليت حركتي شديد شامل دويدن، دست و پا زدن، تحريك پذيري و عدم آرامش، توهم، نگراني و هيجان، افزايش ترشحات بزاق دهان، ترس از نور و آب از مهمترين علايم اين بيماري محسوب مي شود.

**علائم بيماري در حيوان :
اين بيماري در حيوان به دو شكل تحريكي (خشمگين) يا فلجي (ساكت) ديده مي شود.
در شكل تحريكي، حيوان مضطرب و وحشي شده، محل زندگي خود را ترك و به هر فرد يا حيوان سر راه خود حمله مي كند همچنين صداي پارس حيوان خشن و بريده بريده شده و كف از دهانش سرازير مي شود.
در شكل فلجي، حيوان به محل تاريكي پناه برده و پس از مدتي در اثر فلج دستگاه تنفسي و اندامها مي ميرد.

**پيشگيري از حيوان گزيدگي:
پرهيز از نزديك شدن و تماس با سگ، نگهداري سگ يا گربه خانگي، دويدن مقابل سگ و نگاه مستقيم به چشم هايش و آزار و اذيت حيوانات و سگ هايي كه در حال غذا خوردن يا مراقبت از توله خود هستند، نريختن زباله و پسماند هاي غذايي در اماكن و معابر عمومي، مراجعه به دامپزشكي براي واكسيناسيون و قلاده گذاري سگ هاي صاحبدار و گله از موارد پيشگيري از حيوان گزيدگي است.

**پيشگيري از هاري در صورت هرگونه حيوان گزيدگي:
شستشوي محل زخم با آب و صابون، حداقل به مدت 15 تا 20 دقيقه، خارج كردن كف صابون از لابه لاي زخم، ضدعفوني زخم محل گاز گرفتگي با محلول بتادين يا الكل اتيليك 40 تا 70 درصد و يا ساير مواد ويروس كش، خودداري از بخيه زخم، مراجعه فوري به نزديكترين بيمارستان، مركز خدمات جامع سلامت و يا مركز درمان پيشگيري از هاري براي تجويز به موقع واكسن و سرم ضد هاري و ادامه تزريق نوبتهاي بعدي واكسيناسيون ضدهاري از جمله موارد پيشگيري از هاري در صورت حيوان گزيدگي است.

**تلفن هاي ضروري مراكز درمان پيشگيري از هاري شهرستان ها:
زاهدان: 33441917، ميرجاوه: 33582126، خاش: 33723619، سراوان: 37629403، سيب و سوران: 37693436، مهرستان:37723268، چابهار: 35332511 و كنارك: 35382410
در صورت هر گونه حيوان گزيدگي سريعا زخم را به مدت 15 تا 20 دقيقه شسته و به نزديكترين مركز خدمات جامع سلامت يا بيمارستان مراجعه كنيد.
استان سيستان و بلوچستان در حوزه بهداشت و درمان به سه بخش تقسيم شده كه شهرستانهاي شمالي شامل زابل، هيرمند، زهك، هامون و نيمروز زير پوشش دانشگاه علوم پزشكي زابل و شهرستانهاي زاهدان، ميرجاوه، خاش، سراوان، سيب و سوران، مهرستان، چابهار و كنارك زير نظر دانشگاه علوم پزشكي زاهدان و شهرستانهاي ايرانشهر، سرباز، نيكشهر، دلگان، فنوج و قصرقند زير پوشش دانشكده علوم پزشكي ايرانشهر قرار دارد.
3213 **6081 خبرنگار: اكبر نوري ** انتشار دهنده: حيدر سراياني
منبع: راهنماي دانشگاه علوم پزشكي زاهدان