به گزارش خبرنگار ایرنا، جواد انصافی شامگاه شنبه در آیین رونمایی از كتاب «چهارشنبه سوري» در فرهنگسرای شفق افزود: من ایران و سنت های ایرانی را دوست دارم و سعی كرده ام در طول سال ها فعالیت در حوزه هنرهای نمایشی این آیین ها را در قالب نمایش اجرا و حفظ كنم.
نویسنده كتاب «چهارشنبه سوری» با بیان اینكه چهارشنبه سوری جشن اتحاد و همبستگی است، گفت: من برای شناخت آیین های سنتی ایران همچون چهارشنبه سوری پژوهش های بسیاری انجام داده و سعی كردم آنها را در قالب كتابی معرفی كنم.
انصافی با بیان اینكه آیین سنتی چهارشنبه سوری هفت مرحله دارد، اظهار كرد: همه این مراحل پشتوانه علمی داشته از جمله در خانه تكانی كه ضمن پاكسازی محیط زیست، افراد در این مرحله بدون هیچ چشمداشتی به یكدیگر كمك می كنند.
وی عبور كردن از آتش و احترام به بزرگترها در هنگام عبور از آن، سنت كوزه شكستن برای كمك به نیازمندان در آستانه سال نو، قاشق زنی، آجیل چهارشنبه سوری، شال اندازی برای اجازه ورود به خواستگاری و فالگوش را از دیگر مراحل و بخش های چهارشنبه سوری عنوان كرد.
انصافی از انتشار كتاب «شب یلدا» برای معرفی آیین سنتی شب یلدا در آینده ای نزدیك خبرداد.
*انصافی تجربیات خود از هنرهای نمایشی را برای آیندگان حفظ كرده است
داوود كیانیان كارگردان تئاتر نیز در این آیین با بیان اینكه انصافی به صورت خانوادگی هنر تئاتر را ادامه می دهد، اظهار كرد:متاسفانه تمام هنرمندان حوزه نمایش سیاه بازی فوت كرده و شاگردی را در این حوزه تربیت نكردند اما انصافی فرزندان خود را برای نمایش آیینی و سیاه بازی تربیت كرده است.
وی نمایش سیاه بازی را هنر والای سنتی و ارزشمند ایران دانست و گفت: این هنر متاسفانه رو به فراموشی است كه انصافی این هنر را رایج كرده است.
كیانیان افزود: هنرمندان حوزه هنرهای نمایشی و كارگردانان و بزرگان این حوزه اغلب تجربیات و خاطرات خود را به نگارش درنمی آورند و پس از فوت این هنرمندان تنها نامی از آنان باقی می ماند كه اگر چنین آثاری باقی می ماند، كمك شایانی به هنر تئاتر می كرد.
وی گفت: خوشبختانه انصافی تجربیاتش را در حوزه تئاتر سنتی و سیاه بازی و پژوهشهایش را در این زمینه مكتوب كرده و برای نسل آینده باقی می گذارد.
این كارگردان تئاتر ابراز امیدواری كرد: انصافی نمایش سیاه بازی را برای كودكان و نوجوانان احیا كند.
*جامعه بدون هنر و هنرمند واقعی، بافرهنگ نخواهد بود
سیدغلامرضا كاظمي دینان رئیس انجمن روابط عمومي ایران و مشاور ارشد خانه سینما نیز در این آیین با بیان اینكه جامعه بدون هنر و هنرمند واقعی، پویا و با فرهنگ نخواهد بود،اظهار كرد:هنرمندان با هنرنمایی خود در همه رشته ها می توانند موجب ارتقای فرهنگ جامعه شوند و جامعه ای كه فرهنگ آن ارتقا یابد جامعه ای با فرهنگ، آگاه، دانا، توانا و شاد است.
كاظمي دینان با اشاره به اینكه جامعه شاد، حركتش به سمت توسعه سریع و همراه با اندیشه است، افزود: پس شایسته است از هنرمندانی كه با فعالیت های خود به افراد جامعه آگاهی داده و با پیام های خوب خود این امكان را به ما می دهد كه زندگی خود را در مسیر درست ادامه بدهیم، قدردانی كنیم.
وی گفت: فعالیت های هنرمندان به خصوص بازیگران حوزه طنز نزد خداوند ارزشمندتر است زیرا آنان با وجود مشكلات بسیار در زندگیشان،آثاری را اجرا می كنند كه یك لبخند را در انسان ها به وجود بیاورند.
مشاور ارشد خانه سینما با بیان اینكه باید برای هنرمندان در جامعه ارزش قایل شد، افزود:جوامعی كه به هنر و هنرمندان بها می دهند معتقدند كه این گروه می توانند جامعه شان را موفق كرده و به توسعه پایدار برساند.
ابراهیمی دینان با اشاره به كتاب «چهارشنبه سوری» اثر جواد انصافی گفت: چهارشنبه سوری آیین كهن ایرانیان است كه متاسفانه كشورهای خارجی این آیین را از ایران تقلید می كنند و باید این آیین را حفظ و به نسل جدید منتقل كرد.
رضا سیدان نائب رئیس شبكه انجمن هاي دوستي با كشورها نیز در این آیین ضمن قدردانی از فعالیت 45 ساله جواد انصافی در هنر بازیگری افزود: وی در این سال ها فعالیت های شایسته ای را برای اشاعه فرهنگ و هنر انجام داده و به این دلیل از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مفتخر به دریافت درجه درجه دكتری تخصصی در حوزه نمایش سیاه بازی شده است.
وی با اشاره به آیین چهارشنبه سوری و نگارش كتابی با این موضوع توسط جواد انصافی گفت: آیین های سنتی پایان سال در هر كشوری برای از بین رفتن پلیدی ها و زشتی ها برگزار می شود كه آیین چهارشنبه سوری نیز از جمله این آیین هاست.
در پایان این برنامه با حضور مجید قناد، داوود كیانیان، امیر پارسی، سیدغلامرضا كاظمي دینان و رضا سیدان و جمعی دیگر از هنرمندان حوزه نمایش از كتاب «چهارشنبه سوری» رونمایی شد.
همچنین در این آیین، نمایش «چهارشنبه سوري» نیز به روی صحنه رفت.
جواد انصافی بازیگر و كارگردان پیشكسوت تئاتر سیاه بازی متولد سال 1330 در تهران است، وی نمایش را از دوران دبستان آغاز كرده و از سال 50 به صورت حرفه ای در این حوزه فعالیت می كند. او برای نخستین بار سال 1354 در نقش سیاه در نمایش «ما را مس كنید» كه در كاخ مركزی جوانان روی صحنه رفت، ایفای نقش كرد.
انصافی تاكنون 50 نمایش ایرانی را ضمن كارگردانی ایفای نقش كرده است، وی را بیشتر با نام عَبدُلی میشناسند. عبدلی نام شخصیتی است كه وی از اواخر دهه شصت، در نمایشهای تلویزیونی آن را بازی كرده است.
انصافی هنرمند پیشكسوت عرصه نمایش های ایران از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نشان درجه یك هنری با ذكر نمایش های تخته حوضی را دریافت كرده، وی نخستین هنرمندی است كه این درجه هنری را با ذكر نمایش تخته حوضی دریافت می كند.
دام، بمب، دق مرگ، وجدان بیدار، كل عنایت و عمو نوروز و حاجی فیروز از جمله آثار نمایشی و اشكها و لبخندها، شهر باران، متل جهان، محله باصفا، اشتباه در اشتباه، با زبان بیزبانی آدم آهنی و زن بدلی از جمله آثار تلویزیونی و سینمایی جواد انصافی است.
همچنین انصافي نگارش نمایشنامه های متعدد و كتاب هاي «نوید بهار»،«نمایش هاي زنانه ایرانی» را در كارنامه خود دارد.
خبرنگار: معصومه جوان معبودی - انتشار دهنده: محسن فتاحی
تهرام/7245//1625
كارگردان پیشكسوت تئاتر: سنت های ایرانی را در قالب نمایش حفظ كنیم
۱۱ مهر ۱۳۹۵، ۱۰:۱۱
کد خبر:
82252353
تهران - ایرنا - جواد انصافی بازیگر و كارگردان پیشكسوت تئاتر سیاه بازی با تاكید بر حفظ آیین های سنتی ایرانی گفت: در طول سال ها فعالیت در حوزه هنرهای نمایشی، سنت های ایرانی را در قالب نمایش آیینی و سیاه بازی حفظ كرده ام.