۱۲ مهر ۱۳۹۵، ۱۱:۲۱
کد خبر: 82253963
T T
۰ نفر

حال ناخوش تالاب میانكاله

۱۲ مهر ۱۳۹۵، ۱۱:۲۱
کد خبر: 82253963
حال ناخوش تالاب میانكاله

ساری-ایرنا-تالاب بین المللی میانكاله یكی از631 ذخیرگاه زیست كره جهان درشرق مازندران است كه در سال های اخیربه دلیل خشكسالی و كاهش دبی آب ورودی نفسش به شماره افتاد.

به گزارش خبرنگارایرنا،طبق بررسی كارشناسان محیط زیست مازندران درسال های اخیر به دلیل خشكسالی و كاهش دبی آب ورودی به تالاب حدود 20 درصد ازمساحت این ذخیرگاه زیست كره جهان خشك شد و نیمی از پرندگان مهاجر زمستان گذران به این منطقه نیزكاسته شد و اقدام های اخیر برای افزایش دبی آب نیز تاثیر چندانی در احیاء تالاب نداشته است.
مدیرسابق تالاب بین المللی میانكاله می گوید : این زیستگاه مهم جهانی به دلیل خشكسالی و كاهش دبی آب ورودی درسال های اخیر با خشكی مفرطی مواجه شده كه حدود 20 درصد از مساحت آن خشك شد.
علی طالبی به خبرنگارایرنا گفت كه طرح انتقال آب تالاب لپور زاغمرز نیز نتوانست در احیاء دوباره میانكاله تاثیرگذار باشد و باید برای احیاء ان برنامه جدی تدوین شود.
وی افزود : اگر طرح احیاء تالاب میانكاله كه شامل لایروبی كانال خزینی ، انتقال آب دریا و جلوگیری از سد شدن آب در بالا دست اجرایی نشود، با خشك شدن تالاب میانكاله این منطقه به عنوان انتشار دهنده ریزگردها در استان مازندران تبدیل می شود.
وی اضافه كرد : در شرایط فعلی وجود نم در مساحت خشك شده تالاب میانكاله از انتشار ریزگردها جلوگیری می كند و با تداوم خشكسالی و كاهش دبی اب ، ریزگردها نیز در منطقه پخش می شود.
طالبی كه در حال حاضر مدیر آموزش تالاب میانكاله است ، گفت كه با خشك شدن تالاب در سال های اخیر مهاجرت پرندگان زمستان گذر نیز دراین منطقه با كاهش چشمگیری روبرو شد.
وی دلیل كاهش مهاجرت پرندگان زمستان گذران به تالاب میانكاله را ناشی از كم شدن مواد غذایی مورد نیاز این پرندگان برشمرد.
طالبی در مورد تشكیل كمیته ملی نجات میانكاله هم گفت كه تاكنون اقدام عملی از سوی این كمیته برای احیاء ابلاغ نشده است.
وی خواهان تخصیص اعتیار مورد نیاز برای اجرای طرح احیاء و لایروبی كانال آبرسانی ، انتقال آب دریای خزر، ابطال مجوز آببندان های پرورش ماهی و ذخیره آب كشاورزی در بالادست شد.
وی درمورد تاثیر بارش اخیر برتالاب میانكاله گفت كه به دلیل وجود آببندان های پرورش ماهی و ذخیره آب كشاورزی، دبی آب ورودی به تالاب افزایشی نداشته است.
طبق گزارش هواشناسی مازندران بارش باران شهریورماه در این استان در مقایسه با میانگین بلند مدت حدود 15 درصد رشد داشته و بیشتر رشد بارندگی نیز در شرق استان بود.
میانگین بارش باران شهریورماه جاری در مازندران حدود 71 میلمتر بود.
رئیس اداره محیط زیست دریایی اداره كل محیط زیست مازندران پسروی آب دریای خزر، كاهش میزان بارندگی، وجود آببندان در بالا دست و كاهش آب رودخانه های تامین كننده آب تالاب را علت اصلی خشك شدن تالاب میانكاله برشمرد.
مریم موسوی به خبرنگارایرنا گفت كه برای احیاء تالاب میانكاله كمیته ملی نجات تشكیل شد و طرح مطالعاتی برای احیاء نیز در دستور كار قرار گرفته است.
وی اضافه كرد : گزارش طرح مطالعاتی به كمیته ملی نجات تالاب میانكاله ارسال شده تا براساس تصمیم این كمیته فعالیت ها در منطقه شروع شود.
موسوی تغییر شیوه كشت، جلوگیری از صدور مجوز برای آببندان جدید و تمدید نشدن پروانه آببندان های موجود، لایروبی كانال های خزینی و چپقلی به عنوان كانال های اصلی تامین كننده آب را از پیشنهادهای استانی به كمیته ملی نجات میانكاله اعلام كرد.
وی اضافه كرد : درسال جاری به دلیل پربارشی درمنطقه طبق نمونه گیری از هفت ایستگاه سنجش دبی آب موجود درتالاب وضعیت ثبات نسبت به سنوات گذشته در این زیستگاه ایجاد شد.
به گفته وی در سنوات گذشته به دلیل كاهش میزان دبی آب نمونه گیری از چهار ایستگاه سنجش دبی به دلیل خشكی امكانپذیرنبود.
در نیمه نخست سال جاری میانگین بارش باران در استان افزون بر 300 میلمتر است كه در مقایسه با سال گذشته 32 درصد و نسبت به دوره بلند مدت 35 درصد افزایش داشته است.
علی محمد شاعری نماینده مردم بهشهر ، نكا و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی وضعیت كاهش آب در تالاب میانكاله را بدتر از دریاچه ارومیه توصیف كرد و افزود : تراز آبی این تالاب نسبت به سال های پیش 130 سانتی متر كاهش یافته است ، در حالی كه كاهش تراز آبی در دریاچه ارومیه 80 سانتی متر بود .
وی ادامه داد : باید برای جلوگیری از بروز بحران ریزگرد در این شبه جزیره 68 هزار هكتاری اقدامات فوری و لازم صورت گیرد .
نماینده مردم بهشهر ، نكا و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی كه در دولت گذشته معاون سازمان حفاظت محیط زیست كشور بود ، گفت : باید تا زمانی كه میانكاله وارد بحران جدی و بروز مسایل غیرقابل پیشگیری و حاد نشده ، ستادی برای خروج از این وضعیت تشكیل و تدابیر و راهكارهای لازم اندیشیده شود.
شبه جزیره میانكاله با ۶۸هزار و ۸۰۰ هكتار وسعت از سال ۱۳۴۸ ابتدا به منطقه حفاظت شده و سپس به پناهگاه حیات وحش میانكاله تحت مدیریت مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست تبدیل و از آن زمان تاكنون از سوی اداره كل حفاظت محیط زیست مازندران اداره می شود .
بر اساس آمارهای رسمی این منطقه دارای ۲۳۰ گونه پرنده و ۱۸۰ گونه گیاه است .
تالاب میانكاله یكی از ذخیرگاههای هشت گانه بیوسفری است كه در ۱2 كیلومتری ضلع شمالی شهرستان بهشهر واقع است .
خبرنگار: حسین فلاحتی ** انتشاردهنده: سید محسن حسن نیا
6982/1899