۱۲ مهر ۱۳۹۵، ۱۷:۳۷
کد خبر: 82254693
T T
۰ نفر
سفر به قاره سیاه، مفهومی سه گانه از ثروت، استعمار و فقر

تهران-ایرنا- مدیر كل ایرانیان خارج از كشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی توصیف و گزارشی از یك سفر كاری همراه باهیاتی از سازمان مذكور به تانزانیا و آفریقای جنوبی را منتشر كرد كه تمركز آن بر موضوعات فرهنگی است. اكنون گزارش مورد نظر را با خلاصه نویسی می بینیم.

ده روزی مانده به نهم شهریورماه سال 1395، در تماسی خبر داد كه قرار شده در سفر آتی ابوذر ابراهیمی تركمان رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به تانزانیا و آفریقای جنوبی همراهی نمایم.
آشنایی با برخی موضوعات مرتبط با ایرانیان در این منطقه و علی الخصوص همراهی رییس سازمان با توجه به نحوه تعامل و سلوك اخلاقی و تسلط علمی به ویژه در حوزه ادبیات و تاریخ فرصت ارزشمند و مغتنمی بود تا بتوان ابعاد جدید تری از موضوعات فرهنگی را دریافت كرد كه این موضوع را میزبانان و همراهان در طول سفر هم تایید و تصدیق می كردند.
بامداد نهم شهریورماه و از فرودگاه امام ابراهیمی ریاست سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به دعوت مقامات رسمی، به سوی قاره آفریقا سفر كرد تا از كشور نیمه مستقل و خودمختار زنگبار، دارالسلام در تانزانیا و همچنین آفریقای جنوبی در زیر خط صحرا بازدید و در جهت توسعه روابط فرهنگی، علمی و آموزشی مذاكره نماید.
در یك نگاه كلی به كشورهای آفریقایی، شاید اولین مفاهیم متبادر به ذهن ثروت، استعمار و فقر باشد چرا كه مجموعه كشورهای این منطقه دارای منابع و ثروت های فراوان خدادادی هستند كه همین مهم استعمار و طمع كشورهای منفعت طلب را به دنبال داشته و نهایتا فقر را برای مردم این سرزمین ها به وجود آورده و به همین دلیل وقتی نام كشورهای آفریقایی برده می شود فقر، گرسنگی، كمبود و توسعه نیافتگی را تداعی می نماید.
البته از سوی دیگر هم باید در نظر داشت بسیاری از این كشورها كه برای استقلال خود پای در میدان مبارزه نهادند و هویت اصلی خویش را بازیافته اند، آمادگی شنیدن پیام صلح طلبانه و مترقی جمهوری اسلامی ایران را كه آرامش، امنیت، استقلال و حق انتخاب سرنوشت را برای همه ملت ها به ویژه آنان كه تحت ظلم و ستم بوده و هستند را خواهان است وجود دارد و ضرورت انكارناپذیر توسعه همكاری ها به ویژه در عرصه فرهنگی را یادآوری می نماید كه این سفر نیز در راستای ایجاد تعاملات و گسترش تبادلات میان ایران و كشورهای منطقه از جمله تانزانیا و آفریقای جنوبی شكل گرفت .
سفر به آفریقا حدود 11 روز به طول انجامید كه البته بخشی از آن در مسیر حدود 6 پروازی كه بین شهرها و كشورها انجام شد سپری شد و نهایتا دریافت روشن تری را از ضرورت همكاری ها با این قاره به دست می داد كه باید برنامه ریزی جدی تری را برای تحقق آن به كار گرفت.

بخش اول: سفر به كشور خودمختار زنگبار و دارالسلام در تانزانیا

الف : نیم نگاهی به تانزانیا

جمهوری متحده تانزانیا بزرگترین كشور در منطقه شرق آفریقاست كه در مساحت 947300 كیلومترمربع جمعیتی حدود 49639138 میلیون نفر با بیش از 80% جمعیت روستایی زندگی می كنند.
اقتصاد این كشور بر پایه تولیدات وصادرات كشاورزی است كه 80 درصد نیروی كار را در این كشور در اختیار دارد.
اقوام و قبایل تانزانیا از نژاد سیاه با بیش از120 طایفه نژادی هستند و آسیائی ها ، اروپاییان ، ایرانی تبارها (شیرازی ها و بلوچها ) و عرب ها ازاقلیت های قومی تانزانیا محسوب می گردند. جمعیت بلوچ ها حدود 4 الی 5 هزار نفر تخمین زده شده كه بیشتر در امور تجاری و حمل و نقل سنگین اشتغال دارند.
نوع حكومت تانزانیا جمهوری متحده است و در رأس آن رئیس جمهور قرار دارد و البته در صورت انتخاب رئیس جمهور از سرزمین اصلی، معاون اول وی باید از جزیره زنگبار انتخاب شود.
پیروان مذاهب بومی 3/11% ، مسیحیان 7/33 درصد و مسلمانان 55 درصد كل جمعیت را شامل می شوند كه بیشتر آنان شافعی هستند، هر چند كه فرقه های دیگر اهل سنت مانند اباضیه، شاذلیه، احمدیه، وهابیت و طریقت های صوفیانه نیز فعال می باشند.
از جمله تشكیلات مهم مسلمانان عبارت است از: شورای عالی مسلمانان تانزانیا باكواتا (دستگاه رسمی مسئول امور دینی تانزانیا تأسیس سال 1972 )، بالوكتا (شورای قرآن تانزانیا)، بارازاكو(شورای اسلامی سازمانهای اسلامی )، شورای مساجد تانزانیا ، فدراسیون جهانی مسلمان شیعه خوجه اثناعشری (مركز تبلیغی بلال مسلم میشن و سازمان ویپاز) و شورای شیعیان بومی معروف به TIC.
در تانزانیا تعداد بی شماری ازسازمان های مردم نهاد و یا غیردولتی داخلی در پیشبرد فرهنگ عمومی، اجتماعی و آموزشی فعالیت دارند.
دانشگاه دارالسلام یكی از قدیمی ترین دانشگاه ها در شرق آفریقا ست و در كلیه رشته های تحصیلی فعالیت آموزشی دارد.جامعه این كشور مذهبی و سنتی است و می توان گفت در تانزانیا فرهنگ به دو نوع فرهنگ بومی - قبیلگی و فرهنگ ملی تقسیم می شود.
تانزانیا بر خلاف سایر كشورهای آفریقایی زیر خط صحراء و یا حتی منطقه شرق و جنوب آفریقا هیچگاه دچار فاجعه جنگ های قبیله ای و قتل عام های قومی نشده است.
در تانزانیا و زنگبار برای فعالیت های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ممانعتی وجود ندارد و برنامه های فرهنگی مطابق باظرفیت جامع مندرج در موافقتنامه فرهنگی بین دو كشور قابل اجراست كه در این سفر نیز در این زمینه مذاكرات مطلوبی به انجام رسید.
در سال 1363 سفارت ج. ا. ایران در دارالسلام تأسیس گردید و در سال1364 روابط و همكاری های دو كشور با سفر مقام معظم رهبری(رئیس جمهوری وقت) به تانزانیا و برگزاری اولین كمیسیون مشترك اقتصادی و تأسیس دفتر جهاد سازندگی در دارالسلام و زنگبار وارد مرحله جدید خود شد و روابط فرهنگی نیز همزمان با فعالیت سفارت ج. ا. ایران آغاز و رایزن فرهنگی اعزام گردید.

جمعیت جزیره خودمختار زنگبار نیز بر طبق آمار سال 2012 برابر با 1,303,569 نفر می باشد كه 99 % آنان مسلمان هستند. این جزیره از چند جزیره بزرگ و كوچك تشكیل شده و شهر سنگی به عنوان مركز این جزیره از مراكز میراث فرهنگی جهان است. این جزیره از مراكز مهم جهانگردی و مركز زبان و فرهنگ سواحیلی در شرق آفریقا و قرارگاه و میدان گاز و نفت تانزانیا ست. این جزیره به صورت خودمختار اداره می شود و دارای انتخابات ریاست جمهوری مستقل است .

1. حركت از تهران و ورود به كشوری با رد پای پر رنگ برجای مانده از ایرانیان

حركت از ایران بامداد نهم شهریور ماه 1395 در مسیر قطر آغاز شد تا با تنها پرواز هفتگی و مستقیم این كشور بتوان به آسمان كشوری نیمه مستقل و خودمختار در تانزانیا یعنی زنگبار وارد شد و رد پای ماندگار و بر جای مانده از فرهنگ و تمدن غنی اسلامی - ایرانی را با نام پرآوازه شیرازی ها و بلوچ ها مشاهده كرد و در شهرهای مختلف آن شاهد مساجد و اماكنی از 700 تا 900 سال قبل بود كه در برخی از آنان كتیبه ها، نوشته ها و اشعاری به فارسی قرار گرفته است.

2. دیدار با دبیر اجرایی جشنواره بین المللی فیلم زنگبار
پس از پایان مراسم استقبال و جدا شدن هیئت از مقامات محلی و پس از استقرار در محل اقامت، ریاست سازمان در مكانی در كنار اقیانوس هند با نام 'فرزانی' كه نام یك ایرانی را بر خود داشت به منظور دیدار با پروفسور مارتین ماندو دبیر اجرایی جشنواره بین المللی فیلم زنگبار (ZIF) حضور یافت و در مورد جشنواره و حضور جمهوری اسلامی ایران به بحث و تبادل نظر پرداخت.
محصولات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به ویژه در حوزه سینما می تواند استقبال مناسبی را در این كشور به دنبال داشته باشد و مسئولان برگزاری این جشنواره هم تلاش فراوانی را برای حضور جدی كشورمان دنبال می كردند.
اشراف ریاست سازمان در خصوص موضوعات مرتبط با روابط دو طرف و تاریخ همكاری ها در كنار استفاده از اشعار و ادبیات زیبا و بی نظیر، و نقل برخی از موارد تاریخی جلسه را با شور و علاقه بیشتری به پیش می برد و سفیر و رایزن نیز با ارائه گزارش های لازم در هر چه پربارتر شدن مباحث همراهی می كردند.
جناب آقای آقا جعفری هم كه روز های پایانی سفارت خود را در تانزانیا سپری می كرد و بعد از آن نیز جناب آقای باقری ر ایزن محترم فرهنگی در حوزه فرهنگی گزارش های تفصیلی و تكمیلی ارائه نمودند.

3. بازدید از بازار برده فروشان

از آن جا كه بازار شهر نمادی از فرهنگ عمومی و فضای حاكم بر شهر محسوب می شود و امكان دریافت برخی دیدگاه ها را می تواند ارائه كند بعد از جلسه ای كوتاه ، دكتر ابراهیمی و اعضاء هیئت برای آشنایی هر چه بیشتر با فضای عمومی مردم در مجموعه تاریخی نزدیك به محل اقامت با نام Slave Market( بازار برده فروشان)، شامل مسجدی باقیمانده از ایرانیان در كنار كلیسایی بسیار قدیمی و همچنین بازار دست فروشان كه برخی از آنان تنها چند عدد میوه را در معرض فروش قرار داده بودند قدم زدند و البته مانند بازار برخی از دیگر كشورها اقلام چینی و بی كیفیت نیز در میان آنان خودنمایی می كرد.
آنچه در این بازدید بسیار تامل برانگیز بود همانا گودالی از مجسمه های بردگان بود كه ظاهرا در درون آبی برای چند روز نگهداری می شدند و اگر زنده می ماندند به مكان سخت تر دیگری منتقل و نهایتا آنان كه استقامت بیشتری داشتند با قیمت گزاف تری به فروش می رسیدند و چه تاسف انگیز كه در مسیر خودخواهی انسان ها ، بسیاری هم جان خود را از دست می دادند و البته برای برده داران متمول هم اهمیتی نداشتند.

4. عزم جزم برای گسترش روابط در مذاكرات جداگانه با وزرای فرهنگ و آموزش زنگبار

دكتر ابراهیمی روز چهارشنبه 10 شهریور ماه 1395 به صورت جداگانه در وزارت خانه های فرهنگ و آموزش زنگبار حضور یافته و با مسئولان عالی در خصوص همكاری های علمی، فرهنگی و آموزشی به بحث و تبادل نظر پرداخت و البته در اثنای مذاكره نیز با ارائه ابیات و اشعاری زیبا از فارسی و ترجمه انان و همچنین جایگاه فرهنگ و تمدن اسلامی ایرانی، علاقه مندی طرف های مذاكره را به این فرهنگ غنی كه خود را وابسته به آن می دانستند افزایش می داد و فضایی بسیار صمیمی را ایجاد می كرد.
در گذشته وزارت آموزش زنگبار بورسیه هایی را از دانشگاه های ایران دریافت كرده بود و اتفاقا مترجم جلسه فارغ التحصیل دانشگاه تهران بود كه فارسی را به زیبایی صحبت می كرد و ریاست محترم سازمان نیز به گرمی و بسیار صمیمانه با وی برخورد كرد.
برگزاری هفته فرهنگی زنگبار در شیراز و بالعكس، تبادل استاد و دانشجو، ارائه بورس های تحصیلی ، فهرست نویسی آثار ایرانیان و ... از جمله توافقات این نشست ها بود.

5. بازدید از منطقه كاظم قاضی و مسجد 900 ساله ایرانیان

در نزدیكی زنگبار و با فاصله ای حدود نیم ساعته منطقه ای با نام گزیم قاضی وجود داشت كه مسجدی از حدود 900 سال قبل توسط ایرانیان در این منطقه ساخته شده بود و آثاری از اشعار فارسی و كتیبه های عربی در آن به چشم می خورد و چاهی كه در بیرون مسجد قرار داشت و در عمق چند متری آب زلالی را در اختیار مراجعه كنندگان قرار می داد .
چند مقبره از ایرانیان كه كماكان در بیرون مسجد از گذشتگان بر جای مانده بود هم وجود داشت و البته سنگ نوشته های آن هم قابل خواندن نبود. دقایقی با متولی این مسجد صحبت شد و چون در همان روز كسوف رخ داده بود، نماز آیات نیز در مسجد بر پا گردید و بعد از ان به زنگبار بازگشتیم.

6. ملاقات با امام جماعت و اقامه نماز در مسجد حجت الاسلام

شب هنگام چهارشنبه 10 شهریورماه و برای اقامه نماز در مسجد حجت الاسلام متعلق به شیعیان زنگبار رفتیم كه دكتر ایراهیمی با گرمی و بسیار صمیمانه از سوی حجت الاسلام شمس الحسن زیدی امام جماعت مسجد مورد استقبال قرار گرفتند.
دكتر ابراهیمی هم در ادامه برخی پیشنهادات فرهنگی و توصیه های دینی و مذهبی برای توجه ویژه به فعالیت های فرهنگی مطرح نمود و البته بحث ها به قدری گرم شد كه شیخ زیدی مسیر بازگشت تا محل اقامت را با ریاست سازمان همراهی كرد و از فرصت در اختیار برای تبادل نظر در موضوعات مختلف استفاده شد.

7. بازدید از مركز آموزشی و فرهنگی بلال مسلم میشن
روز پنجشنبه یازدهم شهریور به تعبیر دكتر ابراهیمی یكی از بهترین برنامه های سفر به زنگبار و آن هم حضور در جمع حدود 500 نفر از دانش آموزان و طلاب پسر و دختر زنگبار به اجرا درآمد كه با حضور ریاست سازمان ، ندای لبیك یا خامنه ای را سر می دادند و همین موضوع برای بار دوم در مسجد الغدیر و مدرسه امام صادق(ع) تكرار شد كه نشان از جایگاه رهبری و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در میان علاقه مندان ، مسلمانان و بسیاری حق طلبان داشته و دارد.
داشن آموزان و طلاب مدرسه با كمترین امكانات در حال تحصیل بودند و مسئولین موسسه كه برخی از آنان فارغ التحصیل مراكز علمی ایران هم هستند تمام تلاش خود را برای تجهیز و بهتر شدن وضعیت این مجموعه به كار گرفته بودند.
دكتر ابراهیمی پس از خیر مقدم مسئولان موسسه و اجرای تواشیح در وصف حضرت زهرا(س) توسط تعدادی از دانش آموزان در سخنان كوتاهی به اهمیت و جایگاه علم اموزی در كنار معنویت و توجه به خودسازی اشاره كردند و اشتراكات فرهنگی ایران و تانزانیا را زمینه ساز همكاری های بیشتر در حوزه های علمی ،آموزشی و فرهنگی دانشتد.
موسسه بلال در حال حاضر حدود 2400 هزار دانش اموز در مقاطع مختلف دارد كه در زمینه علوم دینی و دروس روز با هماهنگی مراجع رسمی اموزشی این كشور فعالیت می كند.
كمبود منابع و امكانات آموزشی در موسسه بسیار مشهود بود و به ویژه در زمینه تجهیز كتابخانه برای بهره برداری مناسب تر دانش اموزان هم باید چاره اندیشی می شد.

8. بدرقه از سوی وزرای فرهنگ و آموزش و حركت بر اقیانوس هند به سوی دارالسلام

بعد از ظهر پنجشنبه یازدهم شهریورماه پایان سفر به زنگبار بود و به پیشنهاد وزیر فرهنگ قرار شد كه با كشتی مسیر حدود یك و نیم ساعته زنگبار به دارالسلام را سپری نماییم .
به هر شكل در بندر دارالسلام دوستانی از سفارت، رایزنی، حوزه علمیه امام صادق(ع) و تعدادی از طلاب فارغ التحصیل جامعه المصطفی(ص) به استقبال امده بودند.

9. دیدار و ملاقات با خانواده مرحوم رضوی

در بدو ورود و با تاكید ریاست سازمان به سمت منزل خانواده مرحوم رضوی حركت كردیم .خاندان رضوی هندی الاصل و از خوجه ها و عاشقان اهل بیت (علیهم السلام ) هستند كه هر كدام از آنان در مسیر تبلیغ، خدمات شایانی را به انجام رساندند و منشاء بركات فراوانی بوده اند.
مرحوم اختر رضوی با حدود 50 سال سن، اواخر سال 1394 در اثر حادثه رانندگی در تهران به كما رفت و با كمال تاسف بعد از مدتی جان به جان افرین تسلیم كرد و دكتر ابراهیمی برای آن كه تسلایی به همسر و فرزندان آن مرحوم داده باشند در بدو ورود، دقایقی را در منزل ایشان حضور یافتند و با قرائت فاتحه یاد و نام ایشان را گرامی داشتند .

10. ملاقات با وزیر جوان و فهیم فرهنگ تانزانیا
صبح جمعه 12 شهریورماه هماهنگی های لازم برای ملاقات با وزیر فرهنگ تانزانیا در محل وزارت خانه ای كه در نزدیكی موسسه فرهنگی – رسانه ای IBN نیز قرار داشت به انجام رسید و ریاست سازمان با همراهی سفیر و رایزن فرهنگی با آقای ناپه موزس نویه دیدار گفتگو كرد.
با ارائه توضیحاتی از سوی دكتر ابراهیمی در خصوص ضرورت های امروز در تعامل هر چه بیشتر میان كشورهای با داشته های غنی فرهنگی و قرائت برخی اشعار ، فضایی بسیار صمیمی در مذاكره ایجاد شد و وزیر فرهنگ با استقبال از مطالب مطرح شده از سوی ریاست سازمان پیشنهاد مطرح شده برای تشكیل كمیسیون فرهنگی دو كشور را بسیار مهم تلقی كرد و مقرر شد همكاری های طرفین به صورت برنامه ریزی شده و منسجم پیگیری و ادامه یابد .

وزیر فرهنگ تانزانیا در عین جوان بودن، آشنایی خوبی با حوزه های تاریخی، ادبی و فرهنگی دارد و در عین حال شخصیتی فهیم و مطلع بود كه در مذاكره با دقت نظر موضوعات همكاری ها را دنبال می كرد.
دكتر ابراهیمی در پایان یكی از صنایع بدیع و زیبای دستان هنرمندان اصفهانی را به وزیر فرهنگ اهداء و از وی برای سفر به تهران و آشنایی هر چه بیشتر با فرهنگ و تمدن غنی ایرانی – اسلامی دعوت كرد كه بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
در مسیر كه حركت می كردیم فضای مطلوب مذاكرات كماكان محور صحبت ها بود و تشكیل كمیسیون مشترك همكاری و اجرای پروژه های فرهنگی و پیگیری مجدانه از سوی رایزن فرهنگی بارها مورد تاكید قرار گرفت كه باید برای اجرایی شدن آن به سرعت اقدام نمود.

11. فعالیتی رسانه ای و فراگیر با دیدگاه اصیل اسلامی (IBN)

بازدید از موسسه فرهنگی العتره و مجموعه رسانه ای IBN متعلق به جمعیت شیعیان كه جناب آقای محبوب ج سومجی ان را مدیریت می كند برنامه دیگری بود كه روز جمعه 12 شهریورماه به انجام رسید و مجموعه ای را كه با خلوص نیت و عزتمندی برپا شده بود مورد بازدید قرار گرفت كه با كمترین امكانات ، تاثیر گذاری فراوانی را در تانزانیا و حسب اطلاع در برخی دیگر از كشورهای سواحیلی زبان به دنبال داشته است .
این مجموعه در واقع چهار فعالیت مستقل و در كنار یكدیگر شامل موسسه فرهنگی العطره، رادیو معرفه، شبكه ماهواره ای و كابلی IBN و dar press media را در بر می گیرد كه از همه امكانات حتی بخشی از پاركینگ برای تولید برنامه و معرفی معارف غنی و اصیل اسلامی كه همان اسلام صلح طلب، مترقی و روحانی است بهره برداری نمودند.
در این جلسه دكتر ابراهیمی بر ضرورت توجه هر چه بیشتر به فعالیت های رسانه ای و استفاده از فضای مجازی تاكید كرد و این مهم را خصوصا در ارتباط با رسانه های دینی و مذهبی برای معرفی فرهنگ و تمدن اصیل اسلامی و توجه دادن به آموزه ها و ارزش های والای دینی كه در مخالفت با افراط گرایی ، تروریسم و دیدگاه های تكفیری است مورد توجه قرار داد و اظهار امیدواری كرد با توجه به نیت پاك و همت عالی دست اندركاران و همكاران این مجموعه شاهد رشد و گسترش هر چه بیشتر فعالیت ها خواهیم بود.


13. علی حسن مووینی رئیس جمهور اسبق و شخصیت محترم و تاثیر گذار

بعد از دیدار با مفتی مسلمانان تانزانیا فرصت مغتنم و مناسبی بود تا با آقای علی حسن مووینی یكی از شخصیت های تاثیرگذار تانزانیا كه ریاست جمهوری این كشور را در دوره هایی كه ایران و عراق در حال جنگ بوده اند بر عهده داشت دیدار و گفتگو صورت پذیرد.
آقای علی حسن مووینی در سال 1964 به عضویت حزب آفرو شیرازی در آمد و در سال 1970 وزیركشور و بعد از آن به عنوان سفیر تانزانیا به مصر عزیمت كرد. وی مجددا در سال 1982 وزیركشور و در سال 1984 رئیس جمهور این كشور شد و تا سال 1995 دومین دوره ریاست جمهوری خود را سپری كرد.
پیرمردی حدود 91 ساله كه به نظر در شرایط مناسب جسمی هم قرار داشت با رویی گشاده و صمیمی هیئت ایرانی را مورد استقبال قرار داد
بخش بسیار جذاب این ملاقات اشاره ظریف دكتر ابراهیمی به برخی از مواضع انقلابی آقای علی حسن مووینی در دوره ریاست جمهوری خود از انقلاب مردم بزرگ ایران و همچنین حمایت از كشورمان در جنگ با عراق بود كه بسیار مورد توجه رئیس جمهور اسبق تانزانیا قرار گرفت.

14. رایزنی فرهنگی تلاشی برای توسعه همكاری های فرهنگی

رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران از آغازین روزهای شروع روابط سیاسی ، همكاری های فرهنگی خود را آغاز نموده و تلاش و همت عالی خود را برای تحكیم این روابط به كار گرفته و در این مسیر البته دست اندركاران سازمان نیز در دوره های مختلف همراهی نمودند تا بتوان ظرفیت های مناسب و مطلوبی را در این كشور از جمله ساختمان ملكی و در اختیار جمهوری اسلامی ایران را تدارك ببینند كه در بهترین نقطه و مهمترین خیابان شهر و به اصطلاح مرسوم فعالان حوزه مسكن دوبر قرار گرفته است .
دكتر ابراهیمی به منظور آشنایی با فعالیت ها و وضعیت فعلی ساختمان كه نیازمند تعمیرات اساسی بعد از گذشت سال های طولانی و برخی تغییرات در داخل مجموعه است در محل رایزنی فرهنگی حضور یافت.


15. مدرسه امام صادق(ع) و مسجد الغدیر

همرمان با اذان مغرب روز جمعه 12 شهریورماه دكتر ابراهیمی و هیئت همراه به دعوت مسئولان و طلاب مدرسه امام صادق (ع) و مسجد الغدیر در این مركز حضور یافته و دقایقی را با شیخ جلال از طلاب تانزانیایی فارغ التحصیل سوریه كه عربی را به خوبی صحبت می كرد و ریاست مدرسه امام صادق(ع) را در تانزانیا بر عهده داشت و دیگر مسئولان و دست اندركاران مجموعه، در مورد مسایل دینی و ضرورت های فرهنگی به بحث و تبادل نظر پرداخت و از نزدیك با فعالیت های آنان آشنا شد.
ریاست سازمان در ادامه و پس از بازدید از مدرسه، در جمع طلاب در مسجد الغدیر حضور یافت كه با ندای لبیك یا خامنه ای مورد استقبال قرار گرفت و پس از اجرای برنامه تواشیح به سخنرانی پرداخت.

16. جامعه المصطفی(ص) همتی برای آموزش اسلام ناب

دكتر ابراهیمی به عنوان عضو حقوقی هیئت امنای جامعه المصطفی(ص) العالمیه در تمام سفرها با حضور در مدارس و مجموعه های متعلق به این موسسه مهم و تاثیرگذار در جریان فعالیت ها و اقدامات آنان قرار گرفته و احیانا در جهت رفع برخی مشكلات و انتقال دقیق تر موضوعات به مسئولان مربوطه در مركز اقدام می نماید.
عصر روز شنبه 13 شهریورماه نیز در دارالسلام با حضور در مركز جامعه المصطفی(ص) العالمیه تانزانیا از نزدیك در جریان فعالیت ها قرار گرفت و با مسئولان این مركز ملاقات كرد.

17. ملاقات با آقای راشد از علاقه مندان به ایران

شب هنگام جمعه 12 شهریورماه و در پایان یك روز فشرده كاری، دعوت یكی از خوجه ها و علاقه مندان جمهوری اسلامی ایران را در برنامه ها داشتیم كه بنا بر توضیح سفیر محترم در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تا زمانی كه سفارت كشورمان در تانزانیا تاسیس شود، برای ارائه خدمات به برخی از ایرانیان و پیگیری منافع و مصالح كشورمان در تانزانیا تلاش می كرد و به عنوان یكی از علاقه مندان ایران همواره میزبان شخصیت های مختلف كشورمان در سفر به تانزانیاست.

18. باگامایو نماد بی نظیر حضور ایرانیان

با فاصله ای حدود یك ساعت و نیم از دارالسلام شهر مهم و تاریخی با عنوان باگامایو قرار دارد كه نماد حضور ایرانیان در طول حدود 900 سال قبل است و آثار بی نظیری از ساختمان ها و امارت های ساخته شده توسط انان در كنار موزه ای از آثار باقیمانده قرار گرفته كه بسیار مبهوت كننده است.

روز شنبه 13 شهریورماه برای بازدید از این منطقه حركت كردیم.

تعدادی از دانش آموزان تانزانیایی هم برای آشنایی با سابقه تمدنی ایرانیان در این كشور به منظقه امده بودند و با توضیحات راهنما در جریان فعالیت ها و اقدامات انان قرار می گرفتند.
دكتر ابراهیمی در این مكان و در بسیاری از ملاقات ها در تانزانیا و آفریقای جنوبی بارها بر این نكته تاكید می كرد كه در روزگاری بسیار دور گذشتگان ما توانستند بدون كمترین امكانات و تجهیزات روابطی تاریخی و ماندگار را ثبت و ضبط نمایند و ما امروز با تمامی امكانات و فناوری ها باید در جهت حفظ این یادگاران ماندگار و تعامل هر چه بیشتر تلاش نماییم

19. مصاحبه با مقاله نویس دیلی نیوز و گاردین از باید و شاید روابط

عصر روز شنبه 13 شهریورماه هم بخش پایانی سفر به تانزانیا با جمع بندی اقدامات و فعالیت های انجام شده در كنار مباحث و مذاكرات در مصاحبه با مقاله نویس مشهور تانزانیایی كه مطالب خود را در دیلی نیوز و گاردین به چاپ می رساند به پایان رسید.
در این مصاحبه دكتر ابراهیمی مباحث و توافقات مورد نظر دو طرف را بیان و ضرورت های امروز جهان را برای توسعه همكاری ها به ویژه میان كشورهای اسلامی و با دیدگاه های مشترك برشمرد.
بامداد روز یكشنبه 14 شهریورماه حركت 5 ساعته از تانزانیا به سوی آفریقای جنوبی آغاز شد تا در كشوری كاملا متفاوت به لحاظ توسعه شهری با ظاهری آراسته در مقایسه با برخی دیگر از كشورهای قاره سیاه و به ویژه تانزانیا و البته با كمترین امنیت داخلی، برنامه های پیش بینی شده را را پیگیری نماییم.
شاید جمله ابتدایی كه در این نوشتار مطرح نمودم در جمع میان ثروت، استعمار و فقر در تانزانیا بیش از هر جای دیگر بروز و ظهور داشته باشد كه كشوری با سابقه تمدنی و فرهنگ غنی در كنار دارا بودن منابع ارزشمند طبیعی و ثروت های خدادای ، دچار كمبودهای فراوان و عدم توسعه یافتگی گردیده و باید عزم جزم را برای غلبه بر مشكلات و دستیابی به توسعه و رونق هر چه بیشتر در این كشور را به كار گیرند.

بخش دوم: سفر به آفریقای جنوبی

الف: نیم نگاهی به آفریقای جنوبی

آ‏فریقای جنوبی، مهمترین كشور قاره آفریقا ودارای موقعیت خاص در سطح منطقه است. این كشور با گذشت بیش از دو دهه از فرآیند استقلال و رفع آپارتاید، زمینه‌های همكاری مناسبی بین كشورهای آفریقایی به دست آورده است.
موقعیت جدید آفریقای جنوبی موجب شده تا این كشور در حل مناقشات منطقه‌ای و تصمیم‌گیری‌های مهم از نقش فزاینده ای برخوردار شود. همگام با شاخصه های سیاسی واقتصادی از لحاظ فرهنگی نیز دارای برنامه های توسعه ای است از این رو تقویت مناسبات فرهنگی با آن كشور می تواند موجبات حضور همه جانبه ایران را درسطح منطقه آفریقا به دنبال داشته باشد.
آفریقای جنوبی پیشرو در علوم روز و تكنولوژی، دارای زیرساخت های لازم برای رشد، دارای نقش الگوسازی در منطقه، حضور مسلمانان فعال وتاثیر گذار درسطوح دانشگاهی و موقعیت های مناسب اقتصادی و ... است.
انتقال بودجه از سایر بخش ها به بخش های فرهنگی در دهه اخیر نشان از عزم جدی برای توسعه فرهنگی – هنری كشور دارد ، افزایش سالانه 33% به بودجه فرهنگ ، هنر ومیراث ملی، اختصاص كمك های دولتی به موسسات خصوصی ، حمایت از پروژ های اجتماعی شورای هنر های ملی (NAC) و برنامه های دپارتمان هنر و فرهنگ به عنوان مهمترین رویكرد فرهنگی دولت آفریقای جنوبی قلمداد می شود.
ویژگی های فرهنگی این كشور را می توان نقش موثر دین درمناسبات فرهنگی واجتماعی جامعه، وجود باورهای سنتی قبیله ای در رفتارهای اجتماعی ، وجود پیچیدگی فرهنگی درجامعه ناهمگون كشور به دلیل وجود نژادهای آسیایی، اروپایی وآفریقایی، اهمیت فرهنگی حضور زنان درجامعه آفریقای جنوبی، بالابودن نرخ سواد دركشور (86% افراد بالای15 سال باسوادهستند) ، اهمیت صنعت توریسم به لحاظ وجود موزه ها،گالری ها وتئاترهای مدرن و حرفه ای به عنوان عوامل جذب توریسم فرهنگی، فعالیت گسترده مطبوعات ورسانه ها، تاثیر فرهنگ غرب بر رفتارهای فردی واجتماعی ، توسعه علمی ودانشگاهی و بهره مندی از فنآوری روز ، توجه ویژه به هنر و ... برشمرد.

در ادامه سفرهای هیئت های بلند پایه دو كشور در یك سال اخیر نظیر حضور معاون اول رئیس جمهوری این كشور (آقای راما فوزا) و نیز امضاء بیش از 8 سند اقتصادی، سیاسی، بانكی ، فرهنگی و... با حضور رئیس جمهور این كشور آقای جاكوب زوما در سعدآباد بر تصمیم رهبران دو كشور بر ارتقاء هر چه بیشتر سطح روابط دوجانبه تاكید گردیده است.
پایتخت آفریقای جنوبی شهر پرتوریا است كه مقر دولت و مركز سیاسی كشور می باشد ، پارلمان در شهر كیپ تاون ، مركز قوه قضاییه شهر بلوم فونتن و ژوهانسبورگ بزرگترین شهر و مركز اصلی فعالیت های اقتصادی كشور است.
اقتصاد افریقای جنوبی در زمره 10 اقتصاد بزرگ جهان قرار دارد. یك بازار نو ظهور با درآمد متوسط است كه متكی بر عرضه فراوان منابع طبیعی می باشد. دارای بخش های اقتصادی، مالی پیشرفته (انرژی، ارتباطات، حمل و نقل، امور مالی و حقوقی و بازار بورس) و زیـــر بنــــای لجستیكی مدرن برای توزیع موثر كالا می باشد. عضویت در گروه اقتصادهای نوظهور موسوم به BRICS ونیز G20 به این كشور اجازه داده تا در سال های اخیر به افزایش حجم تبادلات تجاری با سایر كشورها در قالب الگوهای تعریف شده در گروه های اقتصادی فوق بپردازد.
مشكلات اساسی اقتصاد آفریقای جنوبی نرخ بالای بیكاری (حدود 40 درصد) ، میزان جرم و جنایت و نا امنی و همچنین درصد بالای ابتلاء به بیماری ایدز می باشد.
آفریقای جنوبی دارای نظام آموزشی ملی و واحدی است كه توسط دپارتمان ملی آموزش و نه دپارتمان استانی سازماندهی ومدیریت می شود. دارای سیستم آموزشي توسعه یافته‏اي است كه تا زمان فروپاشي رژیم آپارتاید به طور نژادي تفكیك شده بود. پس از به قدرت رسیدن سیاه پوستان و رفع تبعیض نژادي، رشد با سوادای سیاهان رو به افزایش نهاد. دولت آفریقای جنوبی با تخصیص 6% از در آمد ناخالص ملی به سرمایه گذاری در بخش آموزش و پرورش به عنوان یكی از دولت های موفق دنیا در این زمینه است .

اولین مشخصه فرهنگی آفریقای جنوبی تنوع نژادی آن است . اقامت دائمی سفید پوستان اروپایی و ورود رنگین پوستان از آسیای جنوب شرقی منجر به شكل گیری یك جامعه چند نژادی، زبانی و مذهبی شده كه مسلماً تحولات خاص خود را به دنبال داشته است

درآفریقای جنوبی تمامی ادیان دارای پیروانی هستند از جمله مسیحیت كه اكثریت دین مردم را تشكیل می دهد ومسلمانان با بیش از دو میلیون نفر دومین گروه دینی هستند كه به نسبت جمعیت ، دارای موقعیت های مناسبی در مناصب سیاسی ، علمی و اقتصادی نیز می باشند و یهودیت نیز پیروانی دراین كشور دارد.
آفریقای جنوبی جزء یكی از نا امن ترین كشورهای دنیا محسوب می گردد.

پیشینه روابط فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با آفریقای جنوبی:

جمهوری اسلامی ایران پس از لغو رژیم آپارتاید در سال 1994رابطه سیاسی خود را با این كشور مجددا برقرارنمود. موافقتنامه فرهنگی بین دو كشور، نخست در تیرماه 1381 طی سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت به آفریقای جنوبی به امضاء رسید . پس ازتصویب آن ازسوی مجلس شورای اسلامی ، برنامه مبادلات فرهنگی درسال1382 تهیه و پس از یك دوره دو ساله در سال 1384 اعتبار آن پایان یافت.
درسال 1385 طی نهمین اجلاس مشترك دو كشور در پرتوریا طرفین آمادگی خود را برای امضاء سند اجرایی جدید اعلام نموده و در اجلاس های كمیسیون مشترك دو كشور بر امضاء مجدد آن تاكید شد.
نهایتاً پس از حضور دولت یازدهم و در دوره مدیریت جناب آقای دكتر ابراهیمی تركمان مقدمات بررسی مجدد سند برنامه مبادلات دوجانبه با دعوت رسمی و حضور خانم مابودا فاسی معاون وزیر فرهنگ و هنر آفریقای جنوبی كه از اعضاء موثر حزب حاكم است فراهم و نهایتاً در جریان سفر آقای جاكوب زوما به ایران در اردیبهشت ماه سال 95 برای مدت 3 سال به امضاء طرفین رسید.

در این كشور هم برنامه های مختلفی به شرح ذیل به اجرا در آمد:

1. ورود به ژوهانسبورگ

دكتر ابراهیمی كه به دعوت وزارت فرهنگ تانزانیا به آفریقای جنوبی سفر كرده بود، ظهر روز یكشنبه 14 شهریورماه در فرودگاه ژوهانسبورگ مورد استقبال مقامات قرار گرفت.

2. بازدید از رایزنی

محل رایزنی فرهنگی مكانی ملكی و نسبتا بزرگ و زیباست كه از بخش های مختلف آن بازدید انجام شد وریاست سازمان هم با ارائه گزارش رایزن فرهنگی در جریان برخی از مهمترین فعالیت ها و اقدامات قرار گرفت.

3. بازدید از مركز آموزشی جامعه المصطفی(ص) العالمیه

عصر روز یكشنبه 14 شهریور ماه با بازگشت و حركت مجدد هیئت فرهنگی به سوی ژوهانسبورگ، ریاست سازمان همچون تانزانیا به عنوان عضو هیئت امناء جامعه المصطفی(ص) العالمیه در مركز آموزشی وابسته به آن در منطقه ریس پارك حضور یافته و با حجت الاسلام و المسلمین عرب خراسانی رئیس مركز دیدار و گفتگو كرد.
جامعه المصطفی(ص) برای این مجموعه تلاش فراوان و قابل تقدیری را به انجام رسانده تا بتواند زمینه مناسبی را برای آموزش دیدگاه ها و ارزش های اصیل اسلامی برای علاقه مندان فراهم نماید.

4. دیدار با مسئولان وزارت فرهنگ

صبح روز دوشنبه 15 شهریور ماه و بر اساس برنامه ریزی انجام شده ، دكتر ابراهیمی در محل وزارت فرهنگ آفریقای جنوبی حضور یافت و با قائم مقام وزیر، معاونین و مدیران ارشد وزارت خانه ملاقات و در خصوص همكاری های مختلف فرهنگی به بحث و تبادل نظر پرداخت.
البته پیش از این مقرر بود تا ریاست سازمان با خانم فاسی معاون وزیر فرهنگ كه پیش از این به دعوت سازمان به ایران سفر كرده بود ملاقات صورت گیرد اما متاسفانه روز قبل از حضور هیئت در آفریقای جنوبی یكی از بستگان نزدیك ایشان فوت كرده بودند بنابراین قائم مقام وزیر فرهنگ مسئولیت پیگیری مذاكرات و گفتگو با هیئت ایرانی را بر عهده گرفت.

نكته قابل توجه طرف آفریقایی علاقه مندی برای ورود به جزئیات و روشن شدن ابعاد مختلف همكاری ها بود كه با استقبال ریاست سازمان مواجه شد.

5. دانشگاه معتبر پروتوریا و اهداء اقلام فرهنگی

دوشنبه 15 شهریورماه برنامه دیگری هم پیش بینی شده بود تا با حضور در دانشگاه معتبر پروتوریا با حدود 50 هزار دانشجو در رشته های مختلف ، همكاری های علمی و اموزشی مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.
اما نكته بسیار جذاب و دیدنی در این دانشگاه، ایجاد موزه ای بسیار ارزشمند از محصولات فرهنگی و سابقه تاریخی و تمدنی آفریقای جنوبی به همراه بخش های ویژه ای برای كشورهای مختلف بود كه با پیشنهاد رایزن فرهنگی مقرر شد ریاست محترم سازمان به همراه خودشان مجموعه ای از صنایع دستی و اقلام فرهنگی را به این كشور منتقل و نهایتا در حاشیه این دیدار به موزه دانشگاه اهداء گردد كه به واقع اتفاق مناسب و تاثیر گذاری در جهت معرفی فرهنگ و تمدن اسلامی – ایرانی محسوب می گردید كه البته با خوش سلیقگی مسئولان سازمان در انتخاب این مجموعه ، آثار فاخر، ارزشمند و زیبایی در اختیار دانشگاه قرار گرفت.

6. بازدید از كاخ شاه در ژوهانسبورگ

با هماهنگی قبلی از كاخ شاه(رضا خان) كه روزهای پایانی عمر خود را در آن سپری كرده بود بازدید كردیم.
دكتر ابراهیمی به زیبایی و دقت كامل و تسلطی كه در زمینه های تاریخی داشت، وقایع آن دوران را بر می شمرد و از سفر رضا شاه به سمت هند و عدم اجازه انگلیسی ها برای ورود به كشور و اجبار شاه برای عزیمت به موریس گفت و این كه پس از مدتی به ژوهانسبورگ آمد و نهایتا در حمام همین كاخ دچار سكته می شود و سرش هم به وان حمام برخورد می كند و در می گذرد.
شاه ظاهرا از همین كاخ برای پسرش نامه می نگارد و تاكید می كند كه نیازمند دلاك است و می خواهد كه فردی را اعزام كند و بالكنی هم در كاخ تعبیه شده بود كه ظاهرا در امارت اصلی قرار نداشته و شاه خودش خواسته كه آن را بسازند تا به سمت ایران باشد و غروب هر روز در بالكن می نشست.
این ساختمان جزء اموال ملكی كشورمان محسوب می شود و باید تلاش كرد تا به عنوان بخشی از تاریخ كشور نگهداری گردد.

7. ملاقات با مسئولان و بازدید از كتابخانه ملی

كتابخانه ملی آفریقای جنوبی در پروتوریا در روز سه شنبه 16 شهریورماه میزبان دكتر ابراهیمی بود و رئیس و پروفسور راكی رالبیپی مسئولان عالی كتابخانه از بخش های مختلف در این برنامه حضور یافتند و در قالب پاورپوینت گزارش كاملی از كتابخانه ارائه گردید و البته در اثنای برنامه نیز با سئوالات مربوطه از سوی ریاست سازمان و ارائه توضیحاتی در خصوص فعالیت های حوزه كتاب، كتابخوانی و به طور خاص كتابخانه ملی كشورمان همراه گردید و نهایتا در خصوص همكاری های مشترك بحث و تبادل نظر صورت پذیرفت.
ریاست سازمان البته وقتی متوجه شدند در این مجموعه كتبی به زبان فارسی و یا در مورد ایران وجود ندارد قول دادند كه این مجموعه را از ایران برای كتابخانه ملی ارسال نمایند.

9. سفر به كیپ تاون

سه شنبه 16 شهریورماه روز پایانی حضور در پروتوریا بود و هیئت فرهنگی كشورمان به منظور ملاقات با معاون وزیر خارجه و همچنین مسئولان میراث فرهنگی به سمت كیپ تاون شهر مهم دیگر آفریقای جنوبی سفر كرد و در ادامه برنامه های خود البته از جزیره ای كه در خود سابقه حضور نلسون ماندلا رئیس جمهور این كشور به عنوان نماد مبارزه با نژادپرستی و آپارتاید سال های طولانی را در آن زندانی بود بازدید كرد .
بر حسب برخی از اطلاعات مطرح شده ظاهرا فضای كلی امنیت در آفریقای جنوبی بسیار نگران كننده است اما ظاهرا دولت توانسته در كیپ تاون به دلیل جنبه گردشگری آن و برخی ملاحظات دیگر، امنیت بهتری را فراهم نماید.

10. بازدید از میراث فرهنگی و ملاقات با مسئولین

ارائه گزارش به صورت پاورپویت از فعالیت ها و اقدامات آفریقای جنوبی در حفظ و حراست از آثار ملموس و ناملموس كشور علیرغم برخی كاستی ها بسیار قابل توجه بود به ویژه تاكیدی كه در خصوص حفظ سابقه تاریخی مبارزاتی داشته اند.

این ملاقات با سركار خانم ولیسوا بادوزا رئیس این مجموعه و تعدادی از مدیران ارشد مجموعه میراث فرهنگی روز چهارشنبه 17 شهریورماه در كیپ تاون انجام شد و به نظر می رسید كه با فعالیت های جمهوری اسلامی ایران و تجربیات فراوان در اختیار فاصله جدی داشته باشد .

11. بازدید از ROBEN ISLAND نماد مقاومت و استواری دوره مبارزه

آفریقای جنوبی ، آپارتاید و نلسون ماندلا مثلثی است كه با یكدیگر عجین شده و ذكر هر كدام یادآور مفهومی از دیگری است كه همه و همه نتیجه استعمار و منفعت طلبی برخی قدرت ها برای مبارزه با استقلال طلبان است.
دوتن از مخالفان اصلی آپارتاید، استیو بایكو و نلسون ماندلا بودند. استیو بایكو به حكومت سیاهان اعتقاد داشت در حالی كه ماندلا به حقوقی مساوی برای تمامی اهالی آفریقای جنوبی معتقد بود. در سال 1962، ماندلا دستگیر و پس از محاكمه به حبس ابد محكوم شد. در سال 1990، ماندلا در سن 72 سالگی آزاد شد و یك سال بعد، كنگره ملّی آفریقای جنوبی پیروز شد و ماندلا به ریاست جمهوری رسید.
نلسون ماندلا در زمان دستگیری خود در سال 1962، عضو برجسته كمیته مركزی حزب كمونیست آفریقای جنوبی بود اما فقط پس از درگذشت او بود كه حزب كمونیست همزمان با كنگره ملی آفریقا این حقیقت تاریخی را اعلام كردند.
ماندلا در سال های 1371 و 1378 به ایران سفر كرد و در سال 1371 در دیدار با مقام معظم رهبری و در بدو ورود خطاب به معظم له می گوید Hello My Leader سلام رهبر من و البته در سال 1387 هم مجددا با رهبر معظم انقلاب دیدار می كند و معظم له در این دیدار خطاب به ماندلا می فرمایند :بخش مهم كار شما در مدت مسئولیت ریاست جمهوری آفریقای جنوبی این بود كه در طول این مدت بر اصول اخلاقی خود تأكید كردید و در میدان اخلاق و معنویت نیز به پیش رفتید و پیروز شدید.
فاصله ملاقات در میراث فرهنگی تا ملاقات با معاون وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی فرصتی بود تا با طی كردن مسیری حدود 30 دقیقه ای با قایق به جزیره ای سفر نماییم كه به واقع برای اهالی این سرزمین و به ویژه سیاهان مظهر ایستادگی و استقامت در برابر استعمارگران و به تعبیر دقیق تر نژادپرستی است.
البته ظاهرا در ان زمان علاوه بر زندانیان سیاسی مانند ماندلا برخی از تبهكاران و بزهكاران را هم در همین مكان نگهداری می كردند و ظاهرا همراه و راهنمای ما هم از گروه بزهكاران محبوس در این زندان بود كه ربطی به سیاست و مبارزه هم نداشت.
روبین آیلند البته به لحاظ طبیعت و هوا بسیار زیبا و مطبوع بود و ساكنان آن را هم تعداد محدودی از كاركنان همین زندان ها و موزه ها تشكیل می دادند كه در خانه های زندانبانان آن دوران زندگی می كردند و چقدر چرخش تاریخ و فراز و فرودهای دوران را در چنین اماكنی می توان به خوبی مشاهده كرد و اگر استعدادی باشد برای آموختن و پند گرفتن.

12. دیدار با معاون وزیر امور خارجه

بعد از ظهر روز چهارشنبه 17 شهریور به سوی وزارت امور خارجه آفریقای جنوبی حركت كردیم تا با خانم امفكتو معاون محترم وزیر امور خارجه دیدار و در خصوص توسعه روابط فرهنگی و برخی از نیازمندی ها و ضروریات این توسعه به بحث و تبادل نظر بپردازیم.
خانم آمفكتو چند بار به تهران سفر كرده بود و آشنایی خوبی هم با فرهنگ و تمدن اسلامی – ایرانی و به ویژه با وضعیت منحصر به فرد اصفهان داشت.
برخی قرار ها به ویژه برای رفت و آمد های فرهنگی و برگزاری هفته فرهنگی تصویب شد و مقرر گردید در ادامه هم مسئولان اجرایی برای عملیاتی كردن آنان گام های جدی تری را بردارند.
پایان این سفر روز پنجشنبه 18 شهریورماه حوالی ساعت دو بعد از ظهر بود كه باید مسیری حدود نه ساعته از آفریقای جنوبی (كیپ تاون) تا دوحه و پس از آن تا تهران را سپری می كردیم و این دریافت قطعی را داشتیم كه ظرفیت های همكاری در این منطقه و به ویژه آفریقای جنوبی و تانزانیا برای جمهوری اسلامی ایران بسیار فراوان و جدی است و راه استحكام بخشی به توسعه و گسترش همه جانبه همكاری ها هم اقدامات فرهنگی و شناخت دقیق تر و بهتر از مشتركات دو جانبه و حتی چند جانبه فیمابین است.
این سفر تجربیات ارزنده و دریافت های فراوانی را به دنبال داشت خصوصا در حوزه تاریخ و ادبیات غنی و بی همتای كشورمان كه ریاست سازمان بارها و بارها بر ضرورت و معرفی هر چه بیشتر آن و ضرورت تسلط حداكثری بر مباحث مرتبط تاكید می كرد.

حسین دیوسالار/ مدیر كل ایرانیان خارج از كشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی فراهنگ**1823
۰ نفر