افزايش سواد رسانه اي راهكار مقابله با آسيب هاي فضاي مجازي است

ساري - ايرنا - مديركل پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي سازمان بهزيستي گفت : افزايش سواد رسانه اي خانواده ها بهترين راهكار براي مقابله با آسيب هاي فراگير شدن فضاي مجازي است .

به گزارش خبرنگار ايرنا ، شيرين احمدنيا روز پنجشنبه در همايش خانواده و فضاي مجازي در شهرستان قائمشهر افزود : هم اكنون در عصر ارتباطات زندگي مي كنيم و فضاي مجازي كه مبتني بر اينترنت است همه نهادهاي زندگي بشر از جمله خانواده به عنوان مهم ترين آنها را تحت تاثير قرار داده است .
وي فناوري هاي نوين اطلاعاتي را داراي دو جنبه مثبت و منفي براي زندگي دانست و ادامه داد : بهره گيري از وجه مثبت و كاستن از آثار منفي اين ابزارهاي نوين نيازمند انجام كار كارشناسي است .
احمدنيا مهم ترين قشر بهره گيرنده از فضاي مجازي را جوانان و نوجوانان معرفي كرد و گفت : در چنين وضعيتي بايد خانواده ها به سواد رسانه اي مجهز شوند تا بتوانند همپاي فرزندانشان با حضور در فضاي مجازي ، از آسيب هاي آن جلوگيري كنند.
وي يكي از وجوه مثبت فناورهاي نوين اطلاعاتي و فضاي مجازي را بهره گيري براي رشد و توسعه كشور دانست و افزود : متاسفانه وجوه منفي امروز بيشتر از وجه مثبت بروز يافته كه يكي از آنها اثرگذاري منفي بر روابط اجتماعي است .
مديركل پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي سازمان بهزيستي گفت : امروز شاهد جايگزيني روابط مبتني بر فضاي مجازي بر روابط چهره به چهره در كشور هستيم كه نتيجه آن تضعيف روابط اجتماعي است .
استاد دانشگاه علامه طباطبايي با اظهار اين كه شبكه هاي مجازي حوزه اطلاع رساني را دگرگون كرده و اتكا به رسانه هاي مكتوب و سنتي را بشدت كاهش داده است ، افزود : تغييرات بنيادين در سبك زندگي و فرهنگ جوامع و نحوه تعامل با جنس مخالف نيز از تبعات منفي سيطره فضاي مجازي بر روابط انسان هاست .
احمدنيا هشدار داد : در صورتي كه به افزايش سواد رسانه اي خانواده ها توجهي نشود ، شكاف بين نسلي كه هم اكنون نيز به اندازه كافي زياد شده ، عميق تر مي شود در حالي كه با افزايش سواد رسانه اي خانواده ها ، فاصله بين نسل ها كاهش مي يابد و اعضاي خانواده در كنار هم قرار مي گيرند و هم زباني و همدلي بين آنها حاكم خواهد شد.
وي با بيان اين كه بسياري از مسئولان هم در صدد چاره جويي براي رفع آسيب هاي اجتماعي هستند گفت : با توجه به حجم بالاي استفاده جوانان از اينترنت و فضاي مجازي ، آموزش استفاده درست از ابزارهاي نوين و فضاي مجازي به آنان هم بايد به صورت جدي مورد توجه قرار گيرد.
احمدنيا با اعلام اين كه حدود 80 درصد از جوانان ايراني از اينترنت استفاده مي كنند ، افزود : تمايل استفاده از اين امكان جديد در محدوده سني 14 تا 22 سال بيشتر از ساير جوانان است .
وي با توضيح اين كه وابستگي روز افزون جوانان به اينترنت و استفاده از شبكه هاي مجازي باعث بروز پديده اعتياد به اين امكانات و ابزارها شده است ، ادامه داد : در عين حال اين ابزارها منجر به افسردگي، دوري جوانان از اجتماع و كاهش اعتماد به نفس آنان خواهد شد.
احمدنيا گفت : شبكه هاي مجازي منجر به كاهش ارتباط بين والدين و فرزندان مي شود و همچنين ارتباط جوانان با دوستان و در فضاهاي مجازي را بيشتر مي كند.
مدير كل پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي بهزيستي كشور با بيان اينكه والدين بايد هوشيارانه عمل كنند ادامه داد: خانواده با ارتباط نزديك برقرار كردن با فرزندانشان تعامل و همدلي را ايجاد كنند كه مفيد واقع شود.
وي به آزار سايبري كودكان و نوجوانان اشاره كرد و گفت : بيش از 30 درصد از كودكان و نوجواناني كه مورد مزاحمت سايبري قرار مي گيرند ، افرادي هستند كه خانواده ها داراي سواد رسانه اي نيستند.
احمدنيا افزود : بايد با مديريت درست و وارد كردن عناصر و فرهنگ بومي ، به ابزارهاي نوين اطلاعاتي ، فضاي مجازي و شبكه هاي اجتماعي به چشم يك فرصت نگاه كنيم .
خبرنگار : مونا معيني كوچكسرايي ** انتشار دهنده : حسن فلاحتي
7334/1654