به گزارش دريافتي ايرنا، دكتر كاووس حسن لي عضو هيات علمي دانشگاه شيراز با بيان اين كه پيوند هنري واژگان و تراكم معنايي در شعر حافظ مانند قصري زيبا و باشكوه با گچ بري ها و تزئينات چشم نواز و تالارهاي تو در توست، گفت: در كارگاه خيال حافظ واژه هاي ساده و بي تاثير زبان به پديده اي هنري تبديل مي شوند .
وي شعر حافظ را به منشوري چند رويه تعبير كرد و افزود: از هر سو كه به شعر حافظ بنگريم، فروغي ديگر، رنگي ديگر و نقشي ديگر بازمي يابيم.
مدير مركز حافظ شناسي بيان كرد: حافظ هنرمندي آفرينش گر است كه پديده هاي پيرامونش را هربار از زاويه اي تازه تماشا مي كند و نگاهش هم يكنواخت و بي تغيير نيست.
مدير قطب علمي پژوهش هاي فرهنگي و ادبي استان فارس انگيزه ديگر مردم براي روي آوردن به اشعار حافظ را مفاهيم اجتماعي موجود در كلام او ذكر كرد.
حسن لي گفت: لبه تيز تيغ انتقادي حافظ همواره به طرف تظاهر و تزوير و رياست و هيچ يك از شاعران ايراني به شيوايي و دل ربايي حافظ ، حساب اين جماعت دغل كار و دروغ پرداز را نرسيده است. او ابزارهاي زهد و عوام فريبي را به مسخره و طنز مي گيرد و سكه آنان را بي اعتبار مي كند .
وي فراخواني عمومي به شادمانگي را يكي ديگر از دلايل روي آوردن مردم به شعر حافظ دانست و افزود: حافظ در عين درك رنج و درد مردم ، فراخواني به شادزيستن و مهر ورزيدن را فراموش نمي كند و شعر او بازتاب هنري احساس و بيان شيواي همين باور است.
حسن لي با بيان اين كه حافظ فريادگر دردها و رنج هاي قوم خود مي باشد، گفت: ديوان حافظ را مي توان كتاب تعبير خواب ملت ايران دانست كتابي كه روياي چند صد ساله ملت ايران را آشكارا تفسير مي كند و مردمي كه علاقه مندند تا تعبير خواب خويش را بدانند به ديوان او روي مي آورند.
استاد ادبيات دانشگاه شيراز گفت: براي فهم چند و چون زندگي حافظ و شخصيت او دو راه وجود دارد. اول درنگ شايسته در سروده هاي او و دوم واكاوي و بررسي دقيق تاريخ اجتماعي زمان زندگي اش كه البته در هر دو راه گردنه ها و پيچ و خم هاي تاريكي وجود دارد.
وي اظهارداشت: رسيدن به هستي شناسي يكدست و دست يابي به شناخت جهان بيني حافظ از راه غزل هاي او مانند گرفتن ماهي با دست از رودخانه است، گفت: همه كساني كه تاكنون در پي بازكردن جهان بيني روشن و بي خلاف براي حافظ بوده اند، ناگزير بخشي از سروده هاي او را ناديده گرفته و از آن چشم پوشيده اند.
در اين مراسم دكتر فريبا رئيسي عضو هيات علمي گروه ادبيات دانشگاه آزاد اسلامي مرودشت و دبير علمي اين نشست گفت: اكثر سروده هاي حافظ از ديد جامعه شناسي و انسان شناسي قابل تامل است . حافظ از ديدگاه امروزي ، جامعه شناسي آگاه است كه توانسته همه نهادهاي جامعه خويش را در برخورد انسان ها با يكديگر به تصوير بكشد و همه طبقات جامعه آن روزگار را در گستره ديد خواننده بگذارد.
وي ادامه داد: گزافه نيست اگر بگوييم كه حافظ پيام هاي انساني خود را نه تنها براي عصر خود بلكه در طول تاريخ آينده انسان ها بازگو كرده است و براي رساندن پيام خود با بياني دلكش، هنر و ادبيات را به تسخير خود درآورده است.
دكتر حبيب الله ابراهيمي معاون فرهنگي و دانشجويي دانشگاه آزاد اسلامي واحد مرودشت هم گفت: كميسيون حفظ و گسترش زبان و ادبيات فارسي در اين واحد راه اندازي شده كه برگزاري چنين نشست هايي از جمله فعاليت هاي اين كميسيون است.
وي افزود: يكي از ضروريات جامعه ما پرداختن به اخلاق است، چرا كه كم رنگ شدن بعضي از آموزه هاي ديني، در جامعه بشري امروز مشكلاتي را ايجاد كرده ، از دير باز اخلاق مورد توجه انديشمندان،فيلسوفان وشاعران دنيا بوده، در كشور ما هم شاعران ما به اخلاق توجه ويژه اي داشتند.ادبيات امروز مي تواند با تقويت و توسعه اخلاقي خودش به تحكيم مباني اخلاقي و اوصاف اخلاقي در جامعه كمك كند.
دريافت خبر: سيد احمد نجفي ** انتشاردهنده: غلامرضا مالك زاده
2027/ 1876
شيراز- ايرنا- نشست علمي حديث سرو و گل و لاله با هدف پاسداشت حافظ در دانشگاه آزاد اسلامي واحد مرودشت برگزار شد كه استاد دانشگاه شيراز در اين نشست گفت: مهمترين انگيزه رويكرد گسترده مردم به شعر حافظ ، معماري كلام اوست.