به گزارش ایرنا، زنان محور سلامت خانواده به شمار می روند و علاوه بر مدیریت سلامت اعضای خانواده، الگوی بی بدیل در امر آموزش و ترویج شیوه زندگی سالم به نسل بعدی نیز هستند.
در واقع می توان گفت، پیشرفت جامعه در گرو سلامت خانوادهها و سلامت خانوادهها وابسته به سلامت زنان است و این در حالی است كه تغییرات در سبك زندگی و عادت های نادرست غذایی به ظهور و بروز بیماری های متعدد از جمله بروز بیماری های قلبی و عروقی در زنان منجر شده است.
یك فوق تخصص آنژیوپلاستی و متخصص قلب و عروق در این ارتباط می گوید: موضوع مهمی كه وجود دارد این است كه مصرف سیگار و حتی مواد مخدر صنعتی از سوی زنان در سال های اخیر در مقایسه با سال های گذشته افزایش چشمگیری یافته است.
سپیده سخنور می افزاید: زنان و دختران به دلایل متعددی نظیر مدگرایی، تجمل گرایی و لاغر شدن به استعمال دخانیات اقدام می كنند كه این اقدام علاوه بر زیان بر قسمت های مختلف بدن به قلب نیز آسیب جدی وارد می كند.
وی بیان می كند: به لحاظ آناتومی سایز عروق قلبی (شكل عروق خون رساننده قلب زنان) در مقایسه با مردان كوچكتر است و در نتیجه با مصرف میزان كمتری از سیگار به طور مشابهی به نسبت مردان دچار تنگی عروق می شوند كه مصرف چهار نخ سیگار در مردان اثرات مشابه با مصرف یك نخ سیگار در زنان دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه پزشكی زنجان ادامه می دهد: بررسی ها نشان می دهد مصرف روزانه چهار نخ سیگار در مردان به مرور زمان فرد را در معرض ابتلا به تصلب شرایین (مسدود شدن رگهای خونی) قرار می دهد و این مهم در زنان به ازای استعمال یك نخ سیگار به صورت مداوم در روز بروز می كند.
***مصرف سیگار به عضله قلب آسیب جدی وارد می كند
سخنور با تاكید بر اینكه مصرف كنندگان به ویژه زنان در معرض خطر باید به این موضوع مهم توجه داشته باشند كه مصرف دخانیات از جمله سیگار منجر به حملات قلبی و آسیب جدی به عضله قلب می شود كه حتی اقدامات درمانی و عمل های جراحی مختلف نیز نمی تواند این عضو مهم بدن را به حالت اولیه بر گرداند.
وی ابراز می كند: سن شروع ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در زنان در مقایسه با مردان متفاوت است كه این نوع بیماری بیشتر در سنین 60-55 سالگی بعد از سن یائسگی در این جنس به دلیل كاهش هورمون های زنانه كه نقش محافظت كننده ای در برابر ابتلا به بیماری دارد، ظهور و بروز می كند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی زنجان ادامه می دهد: زنان پس از سنین یائسگی به دلیل افزایش فشار خون مستعد ابتلا به بیماری قلبی و عروقی هستند و برای اطمینان خاطر باید تحت نظر پزشك باشند.
وی ابراز می كند: بی تحركی، شیوه نامناسب تغذیه و افزایش سن این قشر را در ابتلا به بیماری های مختلفی نظیر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی قرار داده است.
سخنور رژیم غذایی سالم و مفید، پیاده روی تند و اجتناب از مصرف غذاهای آماده را از راهكاری های پیشگیرانه در ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی ذكر می كند.
*** مصرف روغن جامد خطر سازترین عامل برای بیماران قلبی
عضو انجمن تغذیه ایران نیز با اشاره به اینكه رعایت نكات تغذیه ای در پیشگیری از بیماری های قلب و عروق تاثیر بسزایی دارد، می گوید: یكی از مهمترین مسائل تغذیه ای نوع روغن مصرفی بوده و در این میان مصرف روغن جامد حیوانی، روغن جامد نباتی و چربیهای همراه با گوشت كه حاوی اسیدهای چرب اشباع هستند، از خطرسازترین عامل برای بیماران قلبی هستند.
وی یادآوری می كند: چربیهای اشباع شده به علت رسوب در دیواره عروق باعث انسداد عروق و ایجاد و تشدید بیماریهای قلبی می شوند، پس لازم است نوع روغن مصرفی، روغن مایع مانند روغن كنجد، كانولا یا هسته انگور و سایر روغن های مایع باشد.
افشار تاكید می كند: مصرف روغن حیوانی به علت داشتن چربی اشباع و كلسترول بالا توصیه نمی شود و از سوی دیگر روغن مایع به دلیل اینكه حاوی اسیدهای چرب غیراشباع فراوان و فاقد كلسترول است بر روغن جامد برتری دارد چرا كه روغن جامد هیدروژنه كه میزان اسیدهای چرب اشباع آن بیش از ۲۵درصد و اسیدهای چرب ترانس آن بیش از 10 درصد است، خطر ابتلا به امراض قلبی و عروقی را افزایش میدهد.
این كارشناس تغذیه مركز آموزشی و درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان ادامه می دهد: از آنجایی كه لبنیات پرچرب و محلی نیز حاوی اسیدهای چرب اشباع هستند، بهتر است از لبنیات پاستوریزه كم چرب استفاده شود و به شایعات كذب مبنی بر اینكه لبنیات پاستوریزه حاوی نگهدارنده یا مواد شیمیایی هستند توجه نباید كرد، چرا كه لبنیات محلی علاوه بر اینكه بار میكروبی بالایی دارند برای سلامت قلب و عروق نیز بسیار مضر است.
***تنقلات مصرف نكنید
عضو انجمن تغذیه ایران ادامه می دهد: مصرف مواد خوراكی مانند چیپس، پفك و تنقلات، سوسیس و كالباس، شیرینیهای پرچرب، سسها و كبابهای كوبیده، گوشت قرمز پر چرب مانند گوشت دنده، دل، جگر، قلوه، كله پاچه حاوی اسیدهای پرچرب بوده و همینطور منجر به اضافه وزن می شود، در ایجاد بیماری های قلب و عروق موثر می باشد لذا بهتر است از مصرف اینگونه مواد اجتناب شود.
وی بیان می كند: تا حد امكان مصرف غذاهای چرب و سرخ كرده محدود و برای سرخ كردن نیز از روغن مایع مخصوص سرخ كردن استفاده شود.
افشار می افزاید: هنگام سرخ كردن مواد غذایی با روغن، حرارت نباید از ۱۷۰درجه سانتیگراد بالاتر برود، زیرا حرارت زیاد موجب دود كردن و سوختن روغن و تغییر تركیب شیمیایی و در نتیجه سرطانزایی آن میشود.
این كارشناس ادامه می دهد: مصرف مواد غذایی حاوی فیبر مانند غلات سبوس دار، حبوبات، میوه و انواع سبزی در پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق مفید است و علاوه بر آن مصرف آب انگور، گریپ فروت، پیاز و سیب به علت داشتن فلاونوئیدها توصیه می شود.
وی ابراز می كند: همچنین برای پیشگیری از بیماری های قلب و عروق بهتر است مصرف مواد غذایی كه حاوی شكر و نمك و آرد سفید هستند محدود شود.
به گفته ی این كارشناس، مصرف حداقل 8 لیوان مایعات مانند، آب و آب میوه طبیعی، شیر كم چرب و دوغ توصیه می شود از مصرف نوشابه و چای پر رنگ باید اجتناب شود.
به گزارش ایرنا، 24 تا 30 مهر هفته ملی سلامت زنان نام گذاری شده است.
7318/6085
خبرنگار: اعظم شامی ** انتشار دهنده: رویا رفیعی
به بهانه هفته سلامت ملی زنان
بیماری های قلبی و عروقی در انتظار زنان
۳۰ مهر ۱۳۹۵، ۱۰:۳۰
کد خبر:
82274659
زنجان - ایرنا - بیماری های قلبی و عروقی در چند سال گذشته به جنس مردان اختصاص داشت و كمتر در زنان مشاهده می شد اما امروزه تغییرات زندگی شهر نشینی این قشر را نیز به خود مبتلا كرده است.