به گزارش ايرنا، كبد يكي از مهم ترين اعضاي بدن است كه نقش حياتي در زندگي فرد ايفا مي كند، وظيفه كبد تصفيه هر چيزي كه شخص مي خورد است و عفونت، ميكروب و ساير مواد سمي را از خون خارج كرده و به حفاظت سلامت بدن كمك مي كند همچنين مسئوليت ذخيره انرژي براي به حركت در آوردن عضلات و كنترل قند خون و تنظيم كلسترول را بر عهده دارد.
هپاتيت از نظر لغوي به معناي التهاب كبد و در ميان عوام مردم به يرقان و زردي مشهور است كه مهم ترين عوامل ايجادكننده آن ويروس ها هستند.
ويروس ها موجودات بسيار ريزي هستند كه از فرد آلوده به فرد سالم منتقل مي شوند و براي رشد و تكثير خود به يك موجود زنده نياز دارند.
بر اساس اعلام''سيد مؤيد علويان' مشاور سازمان انتقال خون در حوزه سلامت خون و رئيس شبكه هپاتيت ايران، هم اكنون نزديك به يك ميليون و 450 هزار نفر در كشور مبتلا به هپاتيت B هستند كه با توجه به ميزان شيوع پايين آن مي توان گفت كه اين بيماري در ايران كنترل شده و در حال حاضر ميزان شيوع اين بيماري در افراد زير 28سال كمتر از يك درصد و در افراد زير 22 سال كمتر از نيم درصد است.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماني استان زنجان با اشاره به اينكه هپاتيت يك بيماري ويروسي است كه نوع B (بي) آن قابل پيشگيري با واكسن است، گفت: زردي، بي اشتهايي، تهوع، استفراغ،بي حالي، سردرد و كوفتگي بدن از علائم اين بيماري است.
محمدرضا صائيني افزود: روش هاي انتقال بيماري هپاتيت به طور عمده از طريق خون و فرآورده هاي خوني، تماس جنسي، مادر به جنين، تيغ، سرنگ مشترك ،انتقال آن مي باشد.
وي بيان كرد: بر اساس مطالعات انجام شده ايران جزء كشورهاي با شيوع متوسط محسوب مي شود و ليكن شيوع آن در كشور پراكندگي يكساني ندارد و به عنوان مثال استان هايي مانند سيستان و بلوچستان و كرمان شيوع بيشتري نسبت ساير استان ها دارد.
صائيني افزود: با توجه به انجام واكسيناسيون نوزادان در كشور از سال 1372 كاهش شيوع اين بيماري بر اساس طرح ملي سلامت و بيماري، كشورمان در مرحله گذر از شيوع متوسط به شيوع كم بوده و موارد جديد بيماري بيشتر در گروه نوجوانان و بالغين اتفاق مي افتد كه جهت اين امر نيز واكسن هپاتيت براي چهار گروه سني ديگر و متولدين سال 68 به بعد نيز انجام شد.
** استان زنجان جزء استان هاي با شيوع كم هپاتيت در كشور
وي ادامه داد: اين استان در كشور جزء استان هاي با شيوع كم هپاتيت بوده و ميزان بروز آن 21.5 در 100 هزار نفر است و با اين وجود به جهت مراقبت هر چه بهتر و ارائه خدمات بهتر به اين گروه از بيماران از سال 92 در اين استان همزمان با 2 دانشگاه علوم پزشكي كشور مركز مشاوره آن افتتاح شد كه در رده بندي فعاليت هاي مركز ياد شده در سال 93 رتبه نخست را احراز كرد.
صائيني افزود: اين مركز در خيابان جمهوري اسلامي شهر زنجان واقع شده و همه روزه پذيراي بيماران مشكوك و قطعي است و خدمات ويزيت، واكسيناسيون، مشاوره به صورت رايگان انجام مي شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماين استان زنجان ادامه داد: اين مركز نقش بسزايي در شناسايي بهتر و مشاوره و آموزش بيماران دارد و در تمامي شهرستان هاي استان بيمار يابي فعال براي شناسايي مبتلايان به بيماري هپاتيت انجام مي شود و متعاقب شناسايي، اقدامات لازم در بيماران شامل آموزش، ويزيت و واكسيناسيون انجام مي گيرد.
به گفته وي، گروه هاي پر خطر نيز شامل آرايشگران، برخي كاركنان اداره ها و سازمان هايي نظير شهرداري، هلال احمر، آتش نشاني زندانيان .. افزون بر كودكان زير 6 سال عليه اين بيماري واكسن رايگان دريافت مي كنند.
*** درمان هاي مختلفي براي بيماري هپاتيت وجود دارد
كارشناس امور دارويي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي زنجان با اشاره به درمان هاي دارويي انواع هپاتيت ادامه داد: هيچ درمان خاصي براي هپاتيت A (اي) شناخته نشده و در بسياري از موارد، كبد مدت يك يا 2 ماه به طور كامل بهبود مي يابد و آسيبي بر جاي نمي ماند.
الهه فلاح افزود: درمان هپاتيت A (اي) به طور معمول بر مقابله با علائم و نشانه هاي عفونت هپاتيت A تمركز دارد، براي مثال بسياري از افراد مبتلا به عفونت هپاتيت A براي انجام كارهاي روزانه خود احساس خستگي و فقدان انرژي دارند و ممكن است به مدت چند ماه اين احساس خستگي را داشته باشند.
وي ابراز كرد: واكسن هپاتيت A (اي) مي تواند از ابتلا به عفونت ويروسي هپاتيت A پيشگيري كند، اين واكسن به طور معمول در 2 دوز واكسيناسيون اوليه و يك تزريق در 6 ماه بعد انجام مي شود.
اين كارشناس ادامه داد: مركز كنترل و پيشگيري از بيماري ها توصيه مي كند تمام كودكان در سنين يك سالگي و بزرگتر كه در سال اول واكسن نزده اند و كاركنان آزمايشگاه كه ممكن است با ويروس هپاتيت A مواجهه داشته باشند، واكسن اين نوع هپاتيت را دريافت كنند.
وي بيان كرد: اگر پزشك بيماري فردي را هپاتيت B (بي)حاد تشخيص داد، يعني هپاتيتي كه كوتاه مدت بوده و خود به خود بهبود مي يابد ممكن است نيازي به درمان نداشته باشد كه در اين حالت پزشك سعي مي كند در زماني كه بدن فرد بيمار با عفونت مقابله مي كند، علايم و نشانه ها را كاهش دهد و حتي به منظور پيگيري خارج شدن عفونت از بدن، انجام آزمايشهاي خون را نيز درخواست كند.
فلاح اظهاركرد: در صورتي كه تشخيص بيماري هپاتيت B مزمن از سوي پزشك داده شود، ممكن است داروهاي ضد ويروس و پيوند كبد را لحاظ كند.
كارشناس امور دارويي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي زنجان گفت: تزريق واكسن هپاتيت B به طور معمول به صورت 3 تا 4 تزريق در يك زمان 6 ماهه انجام مي گيرد كه با دريافت واكسن هپاتيت B فرد به هپاتيت B مبتلا نخواهد شد.
وي يادآوري كرد: واكسن هپاتيت B تمام نوزادان در بدو تولد، كودكان و نوجواناني كه در نوزادي واكسن را دريافت نكرده اند، هر فردي كه تحت درمان براي عفونت هاي مقاربتي بوده، افراد مبتلا به ايدز، مبتلايان به بيماري هاي كبدي مزمن، بيماران در مرحله نهايي بيماري كليوي، مصرف كنندگان مواد مخدر، همسر بيماران مبتلا به هپاتيت، افراد معلولي كه در مكان هاي سازماني و عمومي زندگي مي كنند و در نهايت پزشكان، پرستاران، كادر درمان و ساير افرادي كه به خاطر شغل خود با خون انسان در تماس هستند، توصيه مي شود.
*** هپاتيت سي با داروهاي ضد ويروس قابل درمان است
وي بيان كرد: تشخيص هپاتيت C (سي) به حتم به اين معني نيست كه فرد نياز به درمان دارد، اگر پزشك درماني را به اين افراد پيشنهاد نكرد، تنها لازم است آزمايش هاي خوني مكرر را براي كنترل و ارزيابي بيماري هاي كبدي انجام دهد.
فلاح افزود: هپاتيت C با داروهاي ضد ويروس قابل درمان است كه اين داروها بدن را از ويروس ها پاكسازي مي كنند. پزشك ممكن است تركيبي از اين داروها را به مدت چندين هفته براي مبتلايان به اين بيماري تجويز كند.
به گفته وي، واكسيناسيون براي پيشگيري از ابتلا به ساير انواع هپاتيت به شمار مي رود و اين امكان وجود دارد پزشك به بيمار توصيه كند كه واكسيناسيون عليه هپاتيت A (اي) و هپاتيت B (بي) را نيز انجام دهد كه اين كار موجب پيشگيري از ابتلاء به ساير ويروس ها مي شود كه مي توانند به كبد آسيب رسانده و عوارض هپاتيت C را تشديد كنند.
به گزارش ايرنا، اول تا هفتم آبان ماه به عنوان هفته اطلاع رساني هپاتيت نامگذاري شده است كه متوليان اين حوزه در تلاش هستند با همكاري رسانه ها اقدامات جدي در زمينه اطلاع رساني عمومي انجام گيرد و از اين طريق جلوي شيوع اين بيماري در كشور گرفته شود.
6085/7320
خبرنگار: اعظم شامي**انتشار دهنده: رويا رفيعي
براي دريافت لحظه به لحظه اخبار استان زنجان به كانال http://www.telegram.me/irnazanjaan بپيونديد.
به بهانه هفته اطلاع رساني هپاتيت
با شناخت راه هاي انتقال از ابتلا بيماري هپاتيت جلوگيري كنيم
۷ آبان ۱۳۹۵، ۱۰:۳۶
کد خبر:
82284210
زنجان - ايرنا - بيماري هپاتيت يك بيماري ويروسي واگير محسوب مي شود كه در صورت شناخت راه هاي انتقال بيماري مي توان از ابتلا به آن جلوگيري كرد.