به گزارش خبرنگار ايرنا، جست و خيز موش ها گاه كه دست به بازيگوشي مي زنند و از اين سوراخ به آن سوراخ به دنبال هم مي دوند، نشان مي دهد كه در تندرستي كامل به سر مي برند، برخي از آنها هم آنقدر بزرگ و قوي شده اند كه به قول يكي از همكاران رسانه اي، ديگر اوضاع مثل سابق نيست و اين روزها گربه هاي فرديس از موش ها حساب مي برند.
ديدن اين جوندگان كه اغلب در تمام روز هم فعال هستند، كار چندان سخت و وقت گيري نيست و به احتمال زياد شاهد صحنه اي بوده ايد كه مادران و پدران، براي جلب توجه اين موش ها را به كودكان خود نشان مي دهند يا خودتان با انگشت سبابه آنها را به بچه ها نشان داده ايد و اين خود نشانگر آن است كه اين موشها هم فهميده اند كه مي توانند در فضايي مسالمت آميز و در صلح و صفا كنار ما زندگي كنند، تا جايي كه برايشان مدرسه و سريال هم مي سازيم.
البته موشها بطور كلي به محيط هاي ساكت و تاريك كه داراي حرارت معين و ثابت و رطوبت نسبي باشد بيشتر علاقه دارند و آنقدر با هوش هستند كه لانه هاي خود را چندان وسيع نسازند و همواره سعي در پنهان شدن دارند تا بتوانند به راحتي نوزادان خود را تكثير و پرورش دهند.
اكنون واقعيت آشكار اين است كه اين موشها در جاي جاي فرديس بطور پراكنده ديده مي شوند، به عنوان نمونه در جوي هاي كنار خيابان اصلي و مركزي اين شهر شلوغ از فلكه اول تا پنجم فرديس، اما در نقاطي همچون سه راه حافظيه به سمت فلكه اول يا فلكه سوم بلوار 44 متري كه گويا مكاني براي تفكيك زباله و انباشت نان خشك در اين محله وجود دارد كه به تراكم و تمركز بيش از پيش اين جوندگان به شدت خطرناك منجر شده است.
از طرفي عدم تفكيك زباله در مبدا، زباله گردي برخي افراد و پخش آنها در محل، ته مانده غذاي رستوران ها، فست فودها و ساندويچ فروشي ها و مخلوط كردن آنها با زباله، جمع آوري و دفع نادرست زباله هاي خانگي، قرار ندادن به موقع زباله ها در سطل هاي مخصوص، همراه با جوي هاي كثيف و پر از اشغال، محيط مناسبي را براي رشد و تكثير هرچه بيشتر موش ها در سطح شهر فرديس فراهم ساخته است.
اين در حالي است كه هر موش ماده بخصوص وقتي غذاي كافي در دسترس باشد، مي تواند تا سه بار در سال توليد مثل كند و هر بار بين 5 تا 10 بچه بزايد، نوزادان اين جونده موذي تا سه هفته شير مي خورند و دو تا پنج روز بعد مادر دوباره آماده توليد مثل مي شود، نوزادان نيز بعد از چهار ماه به موش بالغ و كامل تبديل شده و آنها هم آماده توليد و و تكثير مي شوند و اين نشانه اي بارز از خطر بزرگي براي سلامت انسانهاست.
طبق تحقيق محققان موش ها مخزن وعامل انتقال و انتشار انواع بيماري ها اعم از ويروسي، باكتريايي و انگلي هستند، به همين دليل موش هايي كه در جوار انسان زندگي مي كنند همواره به عنوان يك آفت مهم بهداشتي تلقي مي شوند.
موشها از قديم برند اصلي بيماري طاعون بوده اند، ضمن اينكه براساس تحقيقات صورت گرفته اين جونده ناقل 35 نوع بيماري خطرناك است، كك بدن آنها، طاعون و تيفوس را منتشر مي كند، آنها كه حتي سيم هاي برق را نيز مي جوند طي جابجايي آذوقه و عبور از مجاري فاضلاب، ميكروب و بيماري را به همه جا اعم از انبار، خانه و هرجاي ديگر منتقل مي سازند، از اين رو انسان همواره در پي نابودي اين جانور به شدت آلوده و خطرناك بوده است.
روش هاي متعدد فيزيكي و شيميايي براي مبارزه با موش ها ايجاد شده است كه يكي از آنها طعمه گذاري است، اما اين جوندگان موذي از زندگي اجتماعي پيچيدهاي برخوردارند، به نحوي كه وقتي با غذاي جديدي رو به رو ميشوند اول پيشمرگها ميخورند و اگر اتفاقي براي آنها نيفتاد بقيه موشها هم اقدام به خوردن آن غذا ميكنند، درباره سم هم همين اتفاق ميافتد، اگر چند موش بميرند ديگر اين غذا مورد استفاده ساير موش ها قرار نميگيرد.
با اين حساب اين جانور آنقدر خطرناك است كه علاوه بر رعايت برخي اصول از جمله محافظت ساختمانها از ورود موش، از بين بردن لانه موشها و محروم كردن آنها از دسترسي به آب و مواد غذائي، پاك نگه داشتن محيط زيست و ديگر اقدامات بهسازي و بهداشتي، روشهاي تلفيقي نيز براي نابودي آنها بكار برده شود.
انواع سموم شيميايي، امواج مافوق صوت، جلب كنندههاي شيميايي، دور كنندهها، تله گذاري، استفاده از تفنگ بادي، روشهاي بيولوژيكي و ژنتيكي، از جمله شيوه هاي مبارزه با موشها به شمار مي رود.
حال وقتي با دقت و تامل بيشتر متوجه ضريب به شدت بالاي خطر موشها براي سلامتي انسانها شدم، لحظاتي را كه شاهد برو و بيا و جست و خيز اين جانوران موذي در جوي ها و نقاط مختلف فرديس بودم را در ذهنم مرور كردم و بايد اذعان كنم كه دچار وحشت دروني شدم.
اما اين همه ماجرا نيست، چرا كه وقتي با استفاده از فضاي مجازي در جستجوي مطلب درباره موشها بودم، حتي يك خبر چند سطري هم از موضوع امحا اين جانوران به شدت خطرناك در فرديس نيافتم و حتي نتوانستم متوجه شوم كدامين نهاد يا سازمان مسووليت و وظيفه مبارزه با موشها را در اين شهرستان پرجمعيت برعهده دارد و خلاصه به اين نتيجه نهايي رسيدم كه برغم همه پيامدهاي پرمخاطره و مهلك اين جوندگان موذي، گويا وجود موشها اساسا در فرديس جدي گرفته نمي شود.
شايد تصور شود كه ديگر شهرها نيز شرايط مشابه فرديس دارند و مبارزه با موشها موضوع چندان مهم و جدي نيست، ليكن به هيچ وجه اينگونه نيست، چون خبرها و گزارشهاي بسياري از ديگر شهرها را در فضاي مجازي مشاهده كردم كه طرحها و برنامه هاي متعدد و مختلفي را براي مبارزه با اين موجود خطرناك در نظر گرفته و اجرا كرده اند.
شهردار منطقه سه كرج در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: اجراي طرح امحا موش ها به همكاري كسبه و شهروندان فرديس نياز دارد.
مهدي فاطمي افزود: در اجراي طرح امحاي حيوانات موذي از جمله موش ها كه متولي آن سازمان مديريت پسماند كرج است با بخش خصوصي قرار داد منعقد شده كه با اعزام گروههاي امحاء به مناطق مختلف نسبت به طعمه گذاري مسيرها و محل هاي تجمع اين جانوران موذي اقدام مي شود.
وي با اشاره به اينكه طي شش ماه اول سال 4 عمليات امحاء موش ها توسط پيمانكار بخش خصوصي در بلوار شهداي فرديس حدفاصل فلكه دوم تا فلكه پنجم انجام شده است، گفت: اين جانوران موذي در مكانهايي زيست مي كنند و زياد مي شوند كه مواد غذايي براي آنها مهيا است ، بنابراين در اين مسيرها كسبه ها رعايت موارد بهداشتي و مقررات شهروندي را نكرده و زباله ها را سر ساعت بيرون نمي گذارند كه اين امر باعث ازدياد جمعيت موش ها مي شود.
وي افزود: علاوه براين شماري از صنوف اغذيه فروشي كه فاضلاب آنها در جوي حاشيه معابر است باقي مانده مواد غذايي را رها مي كنند و موجب ازدياد موشها مي شوند كه با هدف پيشگيري براي تمامي صنوف اخطاريه ابلاغ شده و در صورت بي توجهي با هماهنگي بهداشت نسبت به پلمب آنها اقدام خواهد شد.
دكتر فاطمي با تاكيد بر فرهنگ سازي در اين زمينه گفت: شهروندان نبايد در طول شبانه روز هر وقت دوست دارند زباله هاي خود را بيرون بگذارند، چراكه در اين صورت بهداشت شهر به هم مي ريزد و رفع اينگونه مسايل به فرهنگ سازي و رعايت حقوق شهروندي نياز مبرم دارد و با آموزش شهروندي و همكاري مردم است كه مي توان به نقطه مطلوب دست يافت.
7417/1535خبرنگار: منصور جمشيدي**انتشار دهنده:داريوش غفاري
كرج- ايرنا- موش هاي فرديس اين روزها مي جوند و مي جهند، ديدن آنها به صورت گروه هاي چندتايي وقتي در جوي هاي اين شهر در حال گشت و گذار هستند، گرچه براي برخي عابران سرگرم كننده مي شود، اما در حقيقت تهديدي براي سلامت مردم به شمار مي روند.