دالتون: تاكید بر حل موانع بانكی/نقض برجام از سوی جانشین اوباما بعید است

لندن - ایرنا - «ریچارد دالتون» سفیر سابق انگلیس در تهران ضمن بعید دانستن احتمال نقض برجام از سوی جانشین 'باراك اوباما' رییس جمهوری آمریكا، گفت برای حل موانع تعاملات بانكی با ایران بایستی حسن نیت ها و حمایت های ابراز شده از سوی مقامات به عمل تبدیل شود.

به گزارش ایرنا، ریچارد دالتون عضو ارشد اتاق بازرگانی انگلیس و ایران روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: روابط تجاری میان لندن و تهران، از بعد از توافق هسته ای وین رشد قابل قبول اما روند آهسته ای را طی كرده است.
وی كه از سال 2002 تا 2006 میلادی سفیر انگلیس در تهران بود، افزود: متاسفانه در دوران تحریم، روابط تجاری ما با ایران حتی نسبت به رقبایمان پس رفت كرد و به همین دلیل بایستی كارهای زیادی از سوی دولت، افراد و شركت ها برای جبران صورت گیرد. با این حال خرسندم كه اعلام كنم این فعالیت ها از هم اكنون آغاز شده و نتایج اش ظهور كرده است.
این عضو ارشد اتاق بازرگانی انگلیس و ایران، تصریح كرد: برای تغییر افكار عمومی در رابطه با تعاملات بانكی و مالی میان موسسات ایرانی و بانك های بین المللی بایستی تلاش های بزرگی ظرف چند ماه آینده صورت گیرد.
دالتون ادامه داد: این مساله اكنون به خوبی شناخته شده و جا افتاده است؛ حسن نیت ها و حمایت ها از «حركت رو به جلو» ابراز شده است اما نیاز است كه آنها به عمل تبدیل شود.
سفیر سابق انگلیس در تهران بیان داشت: شركت های انگلیسی در حال حاضر به بانك های كوچك تری كه عملیات مالی و دریافت پول در ازاء فروش محصول به ایران را صورت دهند، دسترسی ندارند و ما امیدواریم كه هرچه سریع تر این مشكلات مرتفع گردد.
وی در پاسخ به پرسشی در رابطه بااینكه دولت انگلیس چه تلاش‌هایی را برای رفع موانع بانكی صورت داده است، گفت: بسیاری از اصلاحاتی كه در دستورالعمل‌های وزارت دارایی آمریكا منعكس شده مرهون تلاش‌های انگلیس و شركای اروپایی‌اش است.
دالتون ادامه داد: ثانیا، با سپری شدن دوره ای كه در جریان آن دولت انگلیس درگیر عواقب همه پرسی اتحادیه اروپا بود و بایستی ساختار دولت را در امور تجارت و روابط خارجی بازتعریف می كرد، من اطمینان دارم اظهاراتی كه اخیرا از سوی دكتر لیام فاكس وزیر تجارت بین الملل در خصوص لزوم گسترش روابط با ایران مطرح شد، به عمل تبدیل خواهد شد.
«لیام فاكس» وزیر تجارت بین الملل انگلیس چهارشنبه گذشته در سخنانی در لندن، با بیان اینكه تهران به تعهداتش در چارچوب برجام عمل كرده است، بیان داشت: حل موانع تعاملات بانكی با ایران در اولویت كاری دولت انگلیس قرار دارد.
ریچارد دالتون در ادامه این گفت وگو از سفر یك هیات تجاری از بخش معادن انگلیس به ایران در ماه آینده میلادی خبر داد.
وی در همین حال گفت: در خصوص سفر در سطح وزیر اطلاع خاصی ندارم؛ اما فیلیپ هاموند وزیر دارایی پرونده ایران را به خوبی می شناسد و من بر این باور هستم كه او به هر طریق ممكن به این مساله كمك خواهد كرد.
سفیر سابق انگلیس در تهران گفت: البته هاموند در حال حاضر به شدت مشغول آماده سازی گزارش بودجه است؛ اما ممكن است اواخر امسال و یا اوایل سال آینده بحث سفر وزیر دارایی انگلیس به ایران دوباره احیا شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و تاثیرات آن بر روابط خارجی و تجاری با ایران را «بی تاثیر» توصیف كرد.
دالتون با این حال، حل و فصل موانع دسترسی ایران به بازار اقتصاد جهانی و افزایش روابط تجاری میان انگلیس و ایران را آزمایشی دشوار برای آنهایی كه بر خلاف وی طرفدار خروج انگلیس از اتحادیه اروپا هستند، دانست.
وی گفت: آنها (طرفداران برگزیت) ادعا می كنند كه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا سبب می شود كه این كشور به عنوان یك قدرت تجاری بین المللی، عملكرد بهتری داشته باشد، اما ما آنها را پاسخگو قرار می دهیم تا نه تنها با اقتصادهای بزرگ مانند چین و هند معامله كنند بلكه با اقتصاد بزرگی نظیر ایران روابط تجاری را گسترش دهند.
این سیاستمدار انگلیسی در پاسخ به سئوالی در رابطه با احتمال نقض برجام از سوی جانشین اوباما گفت: متاسفانه در ذهن افكار عمومی در آمریكا به ویژه اعضاء كنگره یك رابطه ای میان سیاست های خارجی ایران و اینكه آیا بایستی اقدامات بیشتری در خصوص ایجاد تسهیلات برای دسترسی ایران به بازار بین المللی فراهم شود، وجود دارد.
وی بیان داشت: همه ما می دانیم كه آمریكا به تعهداتش در چارچوب برجام عمل كرده است، اما برای اینكه ایران بتواند از توافق هسته ای بهره حداكثری ببرد بایستی گام های بیشتری برداشته شود و ایران بایستی در رابطه با حل مسالمت آمیز مسائل باقی مانده در منطقه به صورت موردی ابراز تمایل كند.
دالتون گفت: همانطور كه گفتم، هیچ رابطه ای میان برجام و این مشكلات وجود ندارد اما به طور مثال مساله حبس اتباع دو تابعیتی در ذهن افرادی كه بایستی متقاعد شوند حركتی اقتصادی به نفع ایران صورت دهند، حك شده است.
سفیر سابق انگلیس در پاسخ به این سئوال كه چنانچه جانشین اوباما توافق هسته ای را نقض كند، انگلیس چه موضعی اتخاذ خواهد كرد گفت: به نظر من خیلی بعید است كه رئیس جمهور آتی آمریكا از اجرای برجام عقب نشینی كند.
ریچارد دالتون تصریح كرد: جانشین اوباما اگر چنین كاری را صورت دهد و سیاست تغییر و یا اصلاح برجام را پیش بگیرد به صورت جدی با مخالفت انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین، قدرت هایی كه آمریكا در ارتباط با موضوعات بین المللی با آنها همكاری می كند مواجه خواهد شد.
اروپام**4**ن**1552/انتشاردهنده: قاسم شریعتی