خبر فوری: رفع فیلترینگ

۱۶ آبان ۱۳۹۵، ۲۱:۱۰
کد خبر: 82297380
T T
۰ نفر

مسجد جامع ارومیه بازسازی و احیا می شود

۱۶ آبان ۱۳۹۵، ۲۱:۱۰
کد خبر: 82297380
مسجد جامع ارومیه بازسازی و احیا می شود

ارومیه – ایرنا- معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: مسجد جامع ارومیه یكی از آثار تاریخی مهم استان است كه طی امضای تفاهم نامه ای بین دفتر نمایندگی ولی فقیه در استان، استانداری، شهرداری ارومیه، مدیریت حوزه های علمیه و ادارات كل راه و شهرسازی و میراث فرهنگی بازسازی و احیا می شود.

محمد فتحی روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این مسجد با سابقه تاریخی خود از مساجد فاخر آذربایجان غربی است و نقشه های لازم برای این كار از سوی كمیته فنی سازمان تهیه شده است.
وی با اشاره به اینكه احیای این مسجد بر اساس عكس ها و مستندات موجود به جا مانده از دوره قاجار آغاز شده است، گفت: عملیات احیا و بازسازی این آثار در صورت عدم تاخیر 2 تا سه سال زمان خواهد برد.
وی با اشاره به عملیات مورد نظر برای احیای این مسجد بیان كرد: در روند احیا، تمامی حجرات تخریب شده ضلع های شمالی، شرقی و غربی در دهه هفتاد دوباره برای تدریس علوم دینی بازسازی می شود.
فتحی اظهار كرد: عملیات احیا دارای سه فاز است كه در مرحله اول حسینیه آن در ضلع چسبیده به خیابان اقبال تخریب و حجره های شرقی احیا می شود.
وی بیان كرد: بخش دیگری از این اقدام نیز شامل تخریب مدرسه علمیه وسط مسجد است كه كل این مدرسه تخریب می شود.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: كلاس های درس و سرویس بهداشتی و سالن امتحان این مدرسه به زیر زمین منتقل می شود.
فتحی گفت: حجره های پیرامونی نیز در 2 ضلع شمالی و غربی در فازهای بعدی احیا و بازسازی می شوند.
وی ادامه داد: اعتبارات تخریب و آماده سازی و گودبرداری با میراث فرهنگی بوده و سازه های آن توسط خیری به نام آقای علیزاده انجام می شود.
فتحی گفت: نازك كاری و معماری بعد از اجرای سازه با میراث فرهنگی است.
به گزارش ایرنا و بر اساس اظهارات كارشناسان میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی حجره های مسجد تاریخی جامع ارومیه در دهه هفتاد تخریب شد و ایجاد ساختمانی پنج طبقه در آن سال ها با عنوان گسترش حوزه علمیه در اعیانی مسجد كه 2 طبقه آن در زیر زمین بود، صورت گرفت.
به اعتقاد برخی محققان در محل این مسجد آتشكده ای بوده كه پس از ورود مسلمانان به این منطقه ویران شده است.
سپس در قرن چهارم بر روی این مكان مسجدی بنا شده كه با تكمیل در دوره های مختلف به صورت امروزی درآمده است.
از این رو سبك گچبری ها، تزئینات، ستون بندی ها، طاق های بخش قدیمی مسجد شبیه سبك معماری سلجوقیان و حجره های اطراف صحن مسجد مربوط به دوره زندیه است.
شبستان گنبد دار قدیمی مسجد تلفیقی از معماری دوره های مختلف از سلجوقیان تا قاجار است.
داخل این شبستان محراب گچبری نفیسی قرار دارد كه در دوره ایلخانیان و در سال 676 هجری قمری با حجمی بزرگ ساخته شده و به دست استاد عبدالمؤمن تبریزی به طرز نفیسی گچبری شده، این كتیبه بزرگترین كتیبه ایلخانی كشور به شمار می رود.
مسجد همچنین در سال 1184 هجری قمری به دستور رضا قلی خان بیگلربیگی ایل افشار و حاكم ارومیه تعمیر شده است.
پس از آن نیز بارها این مسجد به همراه بافت قدیمی شهر به ویژه بازار و راسته های آن مورد مرمت قرار گرفته است.
مسجد جامع ارومیه به شماره 243 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
* مهمترین اخبار ایرنای كشور و آذربایجان غربی را به صورت لحظه به لحظه از كانال خبری تلگرام این رسانه به آدرس irnaoromiye@ دریافت كنید.
7125/2093**خبرنگار: طاهره نوید آرین**انتشار دهنده: صابر چهرقانی