«پیام باقری» امروز(سه شنبه) در حاشیه چهارمین و آخرین روز برگزاری شانزدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت برق در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، ضمن اشاره به توانمندی های صنعت برق ایران، اظهار كرد: جمهوری اسلامی ایران با ظرفیت نیروگاهی بیش از 75 هزار مگاوات، دارای رتبه نخست منطقه و چهاردهم جهان است.
وی با بیان این كه صنعت برق كشور به بیش از 95 درصد خودكفایی رسیده است،
افزود: برق صنعتی برونگرا، درونزا و دانش بنیان مبتنی بر اقتصاد مقاومتی است كه خدمات آن امروز در 100 درصد شهرها و 99.8 درصد روستاهای كشور ارایه شده و تولید بیش از 50 درصد برق توسط بخش خصوصی انجام می شود.
باقری با اشاره به صادرات خدمات فنی و مهندسی صنعت برق، افزود: این صنعت هم اینك سه میلیارد دلار پروژه در خارج كشور در دست اجرا دارد؛ خدمات و تجهیزات آن به بیش از 40 كشور جهان صادر می شود و در زمینه نیروگاه سازی جزو 10 كشور برتر جهان است.
عضو هیات مدیره و رییس كمیته صادرات سندیكای برق ایران افزود: صادرات كالاها و تجهیزات صنعت برق در سال گذشته 227 میلیون دلار و بطور عمده شامل تابلو برق، ترانسفورماتورها، موتورهای برق و الكتروموتورها بود. در مقابل، واردات كالاها و تجهیزات این صنعت در سال 1394 حدود 676 میلیون دلار و عمده آن قطعات الكتریكی بود.
باقری با اشاره به شاخص نسبت دلاری به وزنی صادرات، افزود: این شاخص برای كل صنعت یك دلار، اما برای صنعت برق هشت دلار است كه حاكی از سودآوری و مبتنی بر ارزش افزوده بودن این صنعت است.
عضو هیات مدیره سندیكای برق تصریح كرد: چالش اصلی ورود سازندگان داخلی به عرصه صادرات، قیمت تمام شده بالا و در نتیجه ناتوانی در رقابت پذیری در بازارهای هدف است.
باقری یكی از دلایل اصلی این مساله را ارزش دو برابری قیمت تمام شده تولید برق نسبت به فروش برق برشمرد كه تراز منابع و مصارف وزارت نیرو را منفی كرده و نزدیك به 300 هزار میلیارد ریال بدهی برای آن به دنبال داشته است.
فعال صنعت برق دلیل دیگر این مشكل را ركود عمیق در صنعت برق عنوان كرد كه خود ناشی از كاهش تقاضای وزارت نیرو در تعریف پروژه های جدید و ناتمام ماندن حجم قابل توجهی از پروژه های پیشین این وزارتخانه است.
وی از كاهش ظرفیت تولید برق، تعدیل نیرو و استقراض مطالبات معوق در شركت ها و بالا رفتن ریسك ورود به پروژه های جدید به دلیل فشار بیكاری و بدهی های بانكی شركت های فعال در عرصه برق را سایر دلایل قیمت تمام شده بالا در عرصه صادرات برق عنوان كرد.
رییس كمیته صادرات سندیكای برق ایران، واقعی و تك نرخی نبودن قیمت ارز، نامساعد بودن فضای كسب و كار، اجرا نشدن قوانین حمایتی موجود، قیمت بالای مواد اولیه، معضلات ساختار بانكی، بوروكراسی و دیوانسالاری اداری، نبود آزمایشگاه های مرجع و مشكلات ناشی از نظام مالیاتی بویژه مالیات بر ارزش افزوده را مهمترین موانع پیش روی سازندگان داخلی صنعت برق برشمرد.
باقری می گوید، رغبت كمتر به استفاده از تولیدات داخلی در پروژه های فرامرزی از سوی شركت های صادركننده خدمات فنی و مهندسی و در نتیجه موفق تر عمل كردن صادرات خدمات فنی و مهندسی در مقایسه با صدور كالاها و تجهیزات و اقدام به تامین قطعات ارزانتر از خارج از سوی سازندگان داخلی، آثار و پیامدهای قیمت تمام شده بالا است.
** اهم راهكارها
فعال صنعت برق در ادامه برخی از مهمترین راهكارها برای مقابله با این وضعیت را تامین مالی از طریق منابع داخلی، جذب سرمایه های مستقیم خارجی، استفاده از ظرفیت های موجود درقوانین حمایتی، افزایش تبادلات برق باهمسایگان و كشورهای منطقه و تشكیل كنسرسیوم های صادراتی و شركت های مدیریت صادرات، عنوان كرد.
باقری خواستار افزایش قیمت حامل های انرژی بویژه برق متناسب با نرخ تورم شد و گفت: واقعی و تك نرخی كردن نرخ ارز مطابق با قانون پنجم توسعه، پرداخت هدفمند جوایز صادراتی بر مبنای میزان ساخت داخل و ارزش افزوده، اخذ عوارض از صادرات مواد خام به منظور تقویت مالی ساخت داخل و معافیت همه عوامل تولیدی مرتبط در شكل گیری فرآیند صادرات از پرداخت مالیات، سایر راهكارهای پیشنهادی است.
رییس كمیته صادرات سندیكای برق ایران همچنین بر جذب سرمایه های خارجی تاكید و تصریح كرد: باید زیرساخت های لازم را برای تحقق این مهم آماده كنیم كه مهمترین آنها تامین امنیت سرمایه گذاری است.
به گزارش ایرنا، شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت برق ایران در یك فضای 45 هزار مترمربعی و در 12 سالن برپا شده است. در این نمایشگاه 295 شركت خارجی و 350 شركت داخلی مشاركت دارند. این نمایشگاه امروز (سه شنبه) با برگزاری آیین اختتامیه به كار خود پایان می دهد.
اقتصام ** 3065 **1561** خبرنگار: محمد ملك دار ** انتشاردهنده:مژگان توانا
پیشی گرفتن واردات از صادرات كالاها درتجهیزات صنعت برق/ قیمت تمام شده بالا مشكل اصلی
۱۸ آبان ۱۳۹۵، ۹:۱۲
کد خبر:
82299107
تهران- ایرنا- عضو هیات مدیره و رییس كمیته صادرات سندیكای برق ایران می گوید، چالش اصلی ورود سازندگان داخلی به عرصه صادرات، قیمت تمام شده بالا و در نتیجه ناتوانی در رقابت پذیری در بازارهای هدف است.