۲۰ آبان ۱۳۹۵، ۲۰:۳۷
کد خبر: 82303220
T T
۰ نفر
بيش از پنج برابر مازاد بر ظرفيت دامدار در مراتع كشور حضور دارد

سمنان- ايرنا - معاون مديركل دفتر فني مرتع سازمان جنگل ها ،مراتع و آبخيزداري گفت: اكنون 5.7 برابر مازاد بر ظرفيت ، دامدار در مراتع كشور حضور دارد كه بزرگترين تهديد و خطر براي مراتع محسوب مي شود.

حسن نيك نژاد روز پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا در سمنان استاندارد سرانه مرتع براي هر مرتعدار را حدود 500 هكتار اعلام كرد و افزود: اين در حالي است كه هم اكنون اين سرانه با وجود 5.7 برابري دامدار مازاد بر ظرفيت براي هر مرتعدار به 90 هكتار كاهش يافته است.
وي با بيان اين كه در زمان حاضر حدود 900 هزار دامدار از مراتع كشور بهره برداري مي كنند، گفت: برآوردها اين است كه مراتع كشور حداكثر مي توانند 160 هزار دامدار يا خانوار را در خود جاي دهند در حالي كه اكنون اين رقم 900 هزار دامدار است.
نيك نژاد با بيان اين كه وجود دامدار مازاد باعث پديد آمدن فقر مالي در دامداران مي شود، اضافه كرد: اين موضوع باعث مي شود كه دامدار براي جبران فقر مالي تعداد دام خود را زياد كند و همين سبب فشار بر مراتع مي شود.
معاون مديركل دفتر فني مرتع سازمان جنگل ها و مراتع كشور با بيان اين كه هم اكنون 85 ميليون واحد دامي در سطح مراتع كشور چرا مي كنند، اظهار كرد: اين در حالي است كه 37 ميليون واحد دامي مجاز در كشور براي چرا در مراتع برآورد شده و با دام مازاد بر ظرفيت به ميزان حدود 2.2 برابر روبه رو هستيم.
وي ادامه داد : وجود دام مازاد علاوه بر تخريب مراتع، باعث كاهش پوشش گياهي در مرتع و ديگر آثار زيانبار آن مي شود.
معاون مديركل دفتر فني مرتع سازمان جنگل ها و مراتع كشور از ايجاد گروه هايي براي مديريت چرا در مراتع خبر داد و گفت: همانگونه كه در برنامه پنجم توسعه هدف گذاري شده بود توانستيم با مشاركت مردم موضوع چرا را در مرتع كنترل و خيلي موفق هم شديم و اميدواريم بتوانيم با اقدامات بيشتر شاهد مراتع خوب در كشور باشيم.
نيك نژاد همچنين از تامين 40 درصد گوشت كشور از طريق چراي دام درمراتع خبر داد و با اشاره به كاهش نزولات جوي و بارندگي ها، گفت: هم اكنون حدود 70 درصد آب كشور نيز از مرتع تامين مي شود.
وي با بيان اين كه ارزش علوفه مرتع 25 درصد از خود مراتع است، افزود: 75 درصد ارزش مرتع ارزش زيست محيطي و حفظ آب و خاك است.
معاون مديركل دفتر فني مرتع سازمان جنگل ها و مراتع كشور با اشاره به اين كه مرتع در هر هكتار بيش از 50 متر مكعب آب ذخيره و به سفره زير زميني تغذيه مي كند، تصريح كرد: با توجه به اين كه آب و خاك قابل واردات نيست بنابراين حفظ آب و خاك خيلي مهم تر از توليد علوفه اي است كه در مرتع انجام مي شود و به همين سبب نبايد مرتع را به ديد علوفه نگاه كرد.
نيك نژاد اضافه كرد: پايين آوردن شان و جايگاه مراتع به تامين علوفه دام ظلم ناروايي است كه از گذشته تاكنون به منابع طبيعي شده است.
به گزارش ايرنا، اداره مرتع يكي از ادارات فني اداره كل منابع طبيعي است كه زمينه هاي فعاليت آن بر اساس شرح وظايف سازماني مميزي مراتع، تهيه و واگذاري طرح هاي مرتع داري، احياء و اصلاح مراتع با مشاركت مرتعداران ( اجراي طرح هاي احيا و اصلاح مراتع ) تهيه و توليد بذور گياهان مرتعي، مديريت مراتع و كنترل پروانه هاي چرا، اجراي طرح هاي تعادل دام و مرتع با مشاركت مرتعداران، توليد علوفه در اراضي كم بازده و شيبدار با مشاركت صاحبان اراضي مي‌باشد.
مساحت كل منابع ملي استان سمنان 9 ميليون و 700 هزار هكتار است كه ازاين ميزان 5.5 ميليون هكتار سطح مراتع بوده كه 4 ميليون و 800 هزار هكتار آن تاكنون مميزي شده است و الباقي در دست اجرا است.
7470/6026/
خبرنگار: عليرضا عربي **انتشار دهنده: جانعلي فتحي