تعلیف دام در مراتع کشور دو برابر ظرفیت موجود است

ساری - ایرنا - مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها و مراتع کشور گفت : در شرایط فعلی آمار دام موجود در مراتع کشور دو برابر ظرفیت‎های مصوب است.

ترحم بهزاد روز دوشنبه در نشست روسای مراتع ادارات کل منابع طبیعی استان های خراسان شمالی، گلستان، گیلان، منطقه ساری و نوشهر در ساری افزود : در مجموع در سطح کشور برای حدود ۳۶ میلیون دام مجوز چرا در مراتع کشور که حدود ۸۴ میلیون هکتار است، صادر شده که هم اکنون افزون بر ۷۸ میلیون راس دام در این مراتع چرا می کنند.
وی افزایش دو برابری دام در مراتع کشور را تهدیدی برای این مناطق دانست و تاکید کرد که باید برای تعادل سازی دام در مراتع اقدام اساسی صورت گیرد.
این مسئول خطر اصلی را قرق مراتع توسط دامداران سنتی دانست و گفت : برای جلوگیری از بهره گیری دو برابری ظرفیت مرتع در کشور باید به سمت تعادل سازی دام و اصلاح نژاد دام حرکت کنیم که سبب افزایش تولیدات دامی نیز می شود.

 پایان ۹۰ درصدی ممیزی مراتع در کشور 
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها و مراتع کشور همچنین گفت: طرح ممیزی نیز که از سال ۸۴ شروع شده بود تاکنون برای ۹۰ درصد از مراتع کشور انجام شده است.

وی توضیح داد: از از ۸۴ میلیون هکتار مراتع موجود در کشور ، ممیزی در ۷۷ میلیون هکتار و ۲۸ استان خاتمه یافته است.

بهزاد گفت : با اجرای طرح ممیزی ۳۰۴ هزار پروانه چرای دام به مرتعداران واگذار شد.

وی آمار بهره برداران از این میزان مرتع را هم ۹۴۳ هزار خانوار با جمعیت حدود پنج میلیون نفر اعلام کرد.

سازمان جنگل ها و مراتع برابر تکلیف باید تا پایان برنامه ششم طرح ممیزی را با هدف شناسایی بهره برداران واقعی دارای حق استفاده از مراتع انجام دهد. با اجرای کامل این طرح زمان خروج دام از مرتع مشخص و از چرای بی رویه دام در مراتع جلوگیری می شود.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها موفقیت طرح ممیزی را در گروه اجرای پلاک کوبی دام از سوی سازمان دامپزشکی و معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی دانست و اضافه کرد : تاکنون این برنامه که باید هم ردیف با ممیزی اجرایی می شد، پیگیری نشد و این کار شناسایی دام دامداران دارای مجوز را دشوار کرده و زمینه ساز بهره برداری بی رویه مراتع  را به دنبال داشته است.
وی همچنین از وراث مرتعداران به عنوان مشکل دیگر طرح ممیزی یاد کرد و توضیح داد : براساس قانون پس از فوت مرتع دار، پروانه چرا به یکی از وراث واگذار می شود که این قانون فعالیت سازمان را در راستای ممیزی با مشکل مواجه کرد.
وی دلیل بروز این مشکل را اختلاف وراث در تعیین تکلیف واگذاری مراتع دانست و افزود : اختلاف ورثه باعث شده تا سازمان جنگل ها و مراتع در تعیین تکلیف پروانه چرای دام به نام یکی از وراث با مشکل مواجه شود.
بهزاد پیشنهاد کرد که چنانچه شیوه نامه موجود به ابطال پروانه چرا پس از فوت مرتعدار اصلاح شود، بلاتکلیفی از طریق اختلاف ورثه پایان می یابد.

وی گفت : در حال حاضر به وراث تا تعیین تکلیف دو فصل چرای دام فرصت داده می شود و چنانچه در این مدت به توافق نرسند، پروانه چرا باطل می شود.
بر اساس تبصره ۴۸ قانون اصلاح شیوه نامه فنی و اجرایی ضوابط و شرایط بهره برداری مراتع کشور مصوب سال ۹۵ 
در صورت فوت دارنده پروانه چرای دام، یکی از ورّاث قانونی می تواند با کسب وکالت محضری یا مصالحه با سایر وراث حداکثر ظرف مدت دو سال پروانه چرای دام دریافت نماید.

گردهمایی روسای مراتع ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان های گیلان، منطقه نوشهر، ساری، گلستان و خراسان شمالی در ساری با حضور مدیران سازمان جنگل ها و مراتع به مدت دو روز پیگیری می شود.
۶۹۸۲/۱۶۵۴
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha