به گزارش ایرنا، در استان مركزی 135 واحد صنعتی عایق رطوبتی فعال وجود دارد كه ظرفیت اسمی پروانه بهره برداری این واحدها 156 میلیون متر مكعب در سال است.
بر اساس تقسیم بندی كشور از نظر فراوانی مناطق صنعتی به 38 خوشه، شهرستان دلیجان با داشتن 109 شركت تولیدی به عنوان تنها خوشه صنعت عایق رطوبتی كشور مطرح است و ظرفیت اسمی تولیدی این واحدها به 137 هزار متر مكعب می رسد.
شهرستان دلیجان با ظرفیت تولید 70 میلیون مترمربع عایق رطوبتی، سالانه بیش از 70 درصد از نیاز عایق رطوبتی كشور را تامین می كند.
نیاز ضروری برای تولید عایق رطوبتی مواد اولیه تیشو، الیاف شیشه و فویل است كه این مواد در ماه های اخیر بر اساس نیاز واحدهای صنعتی عرضه نمی شود.
ایجاد بازارغیر رسمی تیشو، عرضه تیشوی بی كیفیت چینی، عوامل فروش خارج از تعرفه رسمی، انحصار تولید و تامین تیشو، ضوابط سخت واردات تیشوی خارجی از مهمترین مشكلات صنعت عایق رطوبتی در استان مركزی به ویژه در دلیجان است.
عضو هیات مدیره انجمن صنفی عایق رطوبتی استان مركزی گفت: كمبود مواد اولیه برای تولید عایق رطوبتی باعث شده 50 درصد از واحدهای صنعتی عایق رطوبتی در این استان نیمه فعال و یا غیر فعال شوند.
سعید جلالی ادامه داد: مواد اولیه تیشو، الیاف شیشه و فویل آلومینیوم نیاز ضروری برای تولید عایق رطوبتی است كه این مواد اكنون در بازار یافت نمی شود.
وی، با بیان اینكه شركت های تولید كننده عایق رطوبتی در كشور با وارد كردن مواد اولیه از چین ایزوگام تولید می كنند، گفت: با افزایش تعرفه واردات و ارز مبادلاتی برای شركت های تولید تیشو داخلی انحصار ایجاد شد و تولید كنندگان عایق رطوبتی دچار چالش جدی شده اند.
وی اظهاركرد: از سه شركت داخلی تولید كننده تیشوو الیاف شیشه یكی غیر فعال است و دو شركت دیگر نیز قیمت محصول خود را افزایش دادند.
وی اظهاركرد: ابتدای امسال هر متر تیشو 3000 ریال خریداری می شد كه این رقم اكنون به 5500 ریال افزایش یافته و با این وجود به حد نیاز در بازار عرضه نمی شود.
جلالی افزود: یكی دیگر از مواد اولیه برای تولید عایق رطوبتی فویل است كه توسط سه واحد تولیدی در كشور تولید می شود كه اكنون این مواد نیز به حد تامین نیاز واحدهای تولید عایق رطوبتی عرضه نمی شود .
وی گفت: هر كیلوگرم فویل نیز از 100 هزار ریال به 135 هزار ریال افزایش یافته و تولید كنندگان عایق رطوبتی با مشكل تامین آن مواجه شده اند.
به گزارش ایرنا، وی گفت: با نزدیك شدن به فصل زمستان اوج فعالیت واحدهای تولید عایق رطوبتی است اما، به دلیل نبود مواد اولیه این واحدها با پیامدهای جدی و ركود مواجه شده اند.
جلالی گفت: این چالش با وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در حاشیه نمایشگاه بین المللی سنگ در نیم ور محلات دراواخر شهریور ماه مطرح و مكاتبه ای نیز انجام شد.
جلالی اظهار كرد: تولید كنندگان عایق استان مركزی به مركزیت دلیجان، در سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل تمامی تلاش ها و اقدامات خود را برای جامه عمل پوشاندن به منویات مقام معظم رهبری انجام می دهند و چشم انتظار اقدام عملی وزارت صنایع و معادن هستند.
به گزارش ایرنا،عضو هیات مدیره انجمن صنفی عایق رطوبتی استان مركزی بیان كرد: دلیجان با وجود مشكلات و موانع صادراتی ، تولید 70 درصد انواع عایق های رطوبتی كشور در استان مركزی را برعهده دارد و طبق آمار رسمی یك میلیون و 200 هزار دلار صادرات عایق رطوبتی را در سال داراست.
وی بیان كرد: آمار واقعی محصولات صادراتی شهرستان دلیجان چندین برابر رقم های اعلام شده است اما، به دلیل مختلفی از جمله تغییر پایانه مبدا صادراتی، این محصولات به نام دلیجان و استان مركزی ثبت نمی شود.
جلالی خاطرنشان كرد: بیش از 2500 فرصت شغلی در واحدهای عایق رطوبتی دلیجان فراهم شده است كه با افزایش ظرفیت تولید این تعداد فرصت اشتغال دو تا سه برابر می شود.
رئیس انجمن عایق رطوبتی استان مركزی نیز گفت: تولید تیشو به عنوان ماده اولیه محصولات تولیدی، عایق های رطوبتی جوابگوی نیاز داخلی نیست و از طرف دیگر از واردات كالای مذكور نیز جلوگیری می شود.
اسماعیل ابراهیمی افزود: تولید كم و تقاضا زیاد در فصل كار این صنعت مسائل و مشكلاتی را در مصرف ماده اولیه ایجاد كرده كه می توان به كمبود آن در بازار كه سبب دو برابر شدن قیمت تیشو شده و از سوی دیگر بی كیفیت بودن اقلام مشابه در بازار اشاره كرد.
وی اظهاركرد: كمبود مواد اولیه در صنعت عایق رطوبتی باعث شده است كه فشار مضاعفی به بخش تولید وارد شود و واحدهای تولیدی این استان پایین تر از ظرفیت به فعالیت خود ادامه دهند.
ابراهیمی افزود: كمبود مواد اولیه تولید سبب شده بازار واسطه ها داغ شود و دلالان قیمت مواد اولیه را تا دو برابر افزایش دهند.
وی گفت: قیمت مواد اولیه صنعت ایزوگام افزایش یافته و حتی بهای قیر كه تولید داخلی است نیز در فصل رونق تولید تا یك و نیم برابر افزایش یافته است.
ابراهیمی افزود: گرانی مواد اولیه تاثیری در قیمت عایق رطوبتی نداشته چرا كه برای حفظ بازارهای داخلی و خارجی صنعتگران از سود خود می كاهند تا بازار را حفظ كنند.
رئیس انجمن عایق رطوبتی استان مركزی گفت: اكنون كمر صنعتگران زیر بار كمبود مواد اولیه، افزایش قیمت و نیاز به تسهیلات ارزان قیمت خم شده و اگر این مشكلات حل نشود، ركود بر این صنعت قدیمی و سود آور استان مركزی سایه می گستراند.
عضو اتحادیه عایق رطوبتی دلیجان نیز گفت: عرضه و تقاضای مواد اولیه برای صنعت ایزوگام همخوانی ندارد.
حمید خلیلی افزود: در سال های گذشته تامین كمبودهای عایق های رطوبتی از واردات تامین می شد ولی اكنون به بهانه حمایت از تولید داخلی واردات این محصول به كشور كاهش چشمگیر یافته و این در حالی است كه خبری از تولید داخلی نیز نیست.
وی ادامه داد: با برهم خوردن توازن عرضه و تقاضای مواد اولیه صنعت ایزوگام، تولید كنندگان تیشو قیمت محصولات خود تا دو و نیم برابر افزایش داده اند.
خلیلی افزود: اكنون كه اوج كار صنعت عایق رطوبتی در كشور است باید ظرفیت واحدهای تولیدی تكمیل شود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزی گفت: اگر چه صنایع این استان به ویژه عایق رطوبتی با مشكلاتی دست و پنجه نرم می كنند اما، واردات روند رو به كاهشی را تجربه كرده و صادرات روز به روز بیشتر می شود.
محمدرضا حاجی پور بیان كرد: صادرات عایق رطوبتی در استان مركزی به ویژه در قطب تولید كشور در دلیجان، نسبت به سال گذشته حدود چهار برابر شده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزی گفت: یكی از راه های تحقق اقتصاد مقاومتی این است كه واردات كالاهایی كه در داخل كشور تولید می شود، حذف شود و این مهم در محصول عایق های رطوبتی اجرایی شده است.
به گزارش ایرنا، وی بیان كرد: حمایت دولت از تولید كنندگان در قالب پرداخت تسهیلات، افزایش نقدینگی و تامین مواد اولیه با محوریت ساماندهی و تنظیم بازار است.
حاجی پور بیان كرد: با اوج فعالیت صنعت عایق رطوبتی در فصل پاییز و افزایش تقاضا برای مواد اولیه، بازار دچار نابسامانی شده است كه تنظیم بازار در دستور كار قرار گرفته است.
به گزارش ایرنا، وی ادامه داد: كمبود مواد اولیه برای تولید عایق رطوبتی در دلیجان وجود ندارد بلكه، بازار سیاه در این شهرستان ایجاد شده است.
حاجی پور افزود: برخی بنكداران، تیشو و مواد اولیه مورد نیاز صنایع عایق رطوبتی را خریداری و انبار كردند و به دنبال ایجاد بازار سیاه هستند كه با متخلفان با جدیت برخورد می شود.
وی ادامه داد: برای تنظیم بازار تیشو در دلیجان تشدید بازرسی با كمك بازرسان در دستور كار قرار دارد و بنكدارانی كه خارج از قطب منطقه نسبت به خرید و فروش تیشو اقدام می كنند، شناسایی و اعمال قانون می شوند.
به گزارش ایرنا، حاجی پور اظهاركرد: راهكار دیگر رفع مشكل كمبود مواد اولیه این است كه انجمن عایق رطوبتی دلیجان با برنامه ریزی نیاز سنجی كند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزی بیان كرد: مواد اولیه مورد نیاز تیشو در عایق رطوبتی استان مركزی، سالانه 94 میلیون متر مربع است كه باید با مدیریت صحیح و به موقع تامین شود.
شهرستان دلیجان از توابع استان مركزی خوشه صنعت عایق رطوبتی كشور است و دارای 400 واحد صنعتی است.
حمایت دولت در قالب تقویت خوشه های صنعتی یكی از راهكارهای رونق تولید و خروج از ركود است كه خوشه صنعتی عایق های رطوبتی استان مركزی به عنوان یكی از ارز آورترین بخش های اقتصادی می تواند ارزش افزوده مطلوبی را از آن كشور و استان مركزی كند و این مهم به طور یقین با پیگیری چالش ها و رفع موانع تولید مسیر است.
7277/3075 /خبرنگار: افسانه آروند/** انتشار دهنده: حسین مهدی زاده اصفهانی
خمین - ایرنا - مدتی است كه سایه سنگین كمبود مواد اولیه بر خوشه صنعتی عایق رطوبتی كشور در استان مركزی سنگینی می كند به طوری كه این چالش باعث شده 50 درصد از واحدهای صنعتی عایق رطوبتی نیمه فعال و یا غیر فعال شوند.