۲۴ آبان ۱۳۹۵، ۲۲:۴۹
کد خبر: 82308519
T T
۰ نفر

رونمایی كتاب برگ های قرآن بایسنقری

۲۴ آبان ۱۳۹۵، ۲۲:۴۹
کد خبر: 82308519
رونمایی كتاب برگ های قرآن بایسنقری

تهران-ایرنا- آیین رونمایی از كتاب برگ هایی از قرآن بی نظیر بایسنقری شامگاه یكشنبه با حضور رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و غلامحسین امیرخانی استاد خوشنویس و چند مدیر فرهنگی آستان قدس رضوی در موزه ملك برگزار شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا عصر دوشنبه در این مراسم استاد صاحب نام خوشنویسی ایران به تفصیل در ارتباط با راز ماندگاری فرهنگ و هنر ایرانی با وجود هجوم های متعددی كه در طول تاریخ به ایران شده سخن گفت.
غلامحسین امیر خانی گفت: خاصیت فرهنگ و هنر مردم ایران این است كه در واقع می تواند فرهنگ های مهاجم را در خود هضم و آنها را رام و سر براه كند.
وی افزود:‌این رام كردن فرهنگ های مهاجم سبب شده تا آنها در راستای سیاست های طولانی مدت فرهنگ و هنر ایرانی قدم بردارند.
رییس فرهنگستان زبان ادب فارسی دیگر سخنران این آیین گفت: از همان روز اول یعنی در همان دوران پیامبر كه هنوز وحی تفصیلی قرآن به پایان نرسیده بود مسلمانان می دانستند كه باید در حفظ آن در كمی و كاستی اهتمام داشته باشند.
غلامعلی حداد عادل افزود: در همان اوایل هجرت كه پیامبر سال های اولیه ورودشان به مدینه بود جنگ بئر معونه درگرفت در واقع توطئه ای بر ضد مسلمانان بود زیرا مورخان نوشته اند در آن واقعه 70 یا 90 حافظ قرآن به شهادت رسیدند.
وی ادامه داد: این نشان می دهد كه از همان روز اول حفظ قرآن در سینه و دقت در كتابت آن چقدر مهم بوده است.
حداد عادل گفت: مسلمانان در طول تاریخ علاقه خودشان را به قرآن با كتابت قرآن نشان دادند ، یعنی هرچه هنر داشتند در هنر خوشنویسی و تذهیب ، كتاب سازی ، كاغذ سازی و در كتاب آرایی ، همه این هنرها را در بالاترین سطح تقدیم قرآن كردند.
وی افزود: مسلمانان تا آنجا كه توانستند كلام وحی را هنری نگاه داشتند ، چنانكه ذات قرآن هم هنری بود.
وی گفت: خداوند وقتی كه می خواست حقایق قرآنی ، الهی و معنوی را به بشر معرفی كند از هنر ، هنر فصاحت و بلاغت استفاده كرد.
حداد عادل گفت: مسلمانان هم به این هنر فصاحت و بلاغت هنر جامه خوشنویسی و تذهیب پوشاندند و قرآن را آن سان كه گوش نواز بود ، چشم نواز هم كردند.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی خاطرنشان كرد: حرم امام رضا(ع) و حرم ائمه معصومین جایی بوده كه متمكنان كه سفارش دهنده قرآن های نفیس بودند ، این قرآن ها را وقف این آستان ها می كردند تا بهتر نگهداری بشود.

**حداد عادل در بخشی از سخنان خود با اشاره با اهمیت و مغفول ماندن مسجد گوهرشاد خطاب به رییس سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی گفت: ان شاالله به همت شما یك اثر هنری و یك كتاب فاخر نفیس كه حداقل به دو زبان باشد در باره مسجد گوهرشاد ولو اینكه پنج سال هم طول بكشد ، فراهم بشود تا بتوانیم آن را به دانشگاهیان عرضه كنیم.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی همچنین در حاشیه این مراسم و در پاسخ به پرسش خبرنگار فرهنگی ایرنا در باره اهمیت قرآن بایسنقری گفت: قرآن بایسنقری اهمیتش در این است كه به زیباترین خط محقق نوشته شده است.
غلامعلی حداد عادل افزود: یك هنرمند بزرگ مثل بایسنقر آن را در ابعاد بزرگ با قلمی به پهنای یك سانتیمتر در 800 و چند ده صفحه روی كاغذی كه طولش از دو متر تجاوز می كرده و عرضش نزدیك به یك متر و 50 سانتیمتر بوده نوشته است.
وی گفت: این قرآن بهترین نشانه تاثیر فرهنگ و تمدن اسلامی ایران بر مهاجمان مغولی و تیموری بوده كه چطور اینها را به خدمت اسلام در آورده و از آن غارتگران ، هنرمندان بزرگ ساخته است.
وی افزود: این قرآن از نظر زیبایی به اندازه ای است كه موزه های بزرگ دنیا مثل موزه متروپولتین در نیویورك به داشتن یك یا دو صفحه و یا حتی دو سطر از آن افتخار می كنند.
حداد عادل گفت: چند 10 صفحه از این قرآن در آستان قدس موجود بوده كه با بازپیرایی و بازسازی آن چاپ شده و یك اثر نفیس هنر ی كه معرف هنر اسلامی ایرانی است به دنیا عرضه شده است.
مدیرعامل موسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی در حاشیه این مراسم به خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: قرآن بایسنقری بزرگترین قرآن كتابت شده در طول تاریخ تمدن اسلامی است كه در قرن نهم به سفارش شاهرخ شاه تیموری توسط بایسنقر میرزا كتابت شده است.
بایسنقر میرزا فرزند شاهرخ شاهزاده تیموری است و گوهر شاد خاتون نوه تیمور گوركان است.
' علی ثابت نیا ' كه برای شركت در این مراسم از مشهد به تهران آمده بود اظهار كرد: بین كارشناسان نظرات مختلفی وجود دارد كه آیا این قرآن را بایسنقر نوشته و یا خوشنویسان دیگر نوشته اند ، به هر حال در تاریخ این قرآن معروف به قرآن بایسنقری است.
وی گفت: 144 صفحه از این قرآن در آستان قدس رضوی نگهداری می شود و دوسالی است كه موسسه آن را برای چاپ آماده كرده و به شكل وزینی در ابعاد متفاوتی به چاپ رسانده و امروز كه روز 24 آبان روز كتابدار و روز كتاب و كتابخوانی است ، این قرآن نفیس رونمایی شد.
لازم به ذكر است كه تهیه این اثر فاخر قرآنی دو سال طول كشیده است.
فراهنگ**1540**1823خبرنگار : حمید بحرینیان – انتشار دهنده : طاهره نبی اللهی
۰ نفر