۲۹ آبان ۱۳۹۵، ۱۳:۱۷
کد خبر: 82314448
T T
۰ نفر
حاصل تلاش بازيافت كنندگان طلاي كثيف در جيب دلالان خراسان شمالي

بجنورد- ايرنا- بازيافت كنندگان طلاي كثيف كه در طول شبانه روز با جست وجو در ميان سطل هاي زباله و يافتن ضايعاتي مانند شيشه، آهن، مقوا، پلاستيك و ديگر اشياي بازيافتي به فعاليت مي پردازند اما، سود حاصل از اين تلاش غيرقانوني به جيب دلالان مي رود.

به گزارش ايرنا، به منظور قطع دست دلالان، طرح تفكيك زباله از مبدا و جمع آوري زباله هاي خشك در سال هاي گذشته با وجود صرف هزينه هاي بسيار و وعده هاي شيرين براي سودآوري فعاليت آن انجام شد و در اين راستا كارخانه كمپوست هم براي اشتغال زايي ساخته شد اما، پس از مدتي فعاليت آن به علت مشكلات زيست محيطي تعطيل شد.
با تعطيلي اين كارخانه باز هم زباله هاي خشك و تر در كيسه هاي زباله ادغام شدند و همين باعث شد فعاليت زباله گردها كه براي مدت زمان محدودي به علت اجراي طرح مديريت پسماند متوقف و كم تر شده بود، دوباره شكل گرفت و اكنون فعاليت دلالان هم رونق گرفته است.
با وجود اينكه روزانه 325 تن زباله شهري توليد مي شود هنوز هم طرح جامع مديريت پسماند استان كه نقشه راه و هدفي براي حل مشكلات در حوزه زباله هاي توليد شده محسوب مي شود، تحقق نيافته است.

* بي برنامگي راه را براي سودجويي دلالان زباله بيشتر كرده است
مديركل حفاظت محيط زيست خراسان شمالي با بيان اينكه پسماند به عنوان حوزه اي محسوب مي شود كه اشتغال زايي و سرمايه بازگشتي از آن داراي سود است، گفت: فعاليت غيررسمي افراد براي جمع آوري زباله در در منازل به صورت غيربهداشتي انجام شده به طوريكه اين دزدي زباله به حضور آن ها در مراكز تخليه و دفن زباله هم منتهي مي شود.
علي اصغر مطهري با بيان اينكه نظارت مناسبي از سوي نهادهاي متولي براي جلوگيري و ساماندهي فعاليت اين افراد انجام نمي شود، اظهار كرد: ارگان هاي مسئول در امر نظارت بر اين افراد در حوزه شهرها و روستاها بايد به منظور جلوگيري از آسيب و بيماري اين اشخاص و همچنين براي جمع آوري و بازيافت مناسب نسبت به ساماندهي اين افراد اقدام كنند.
وي افزود: افرادي كه در اين حوزه فعاليت دارند به صورت مخفيانه و بدون اينكه كسي به آن ها نظارت داشته باشد فعاليت كرده و در معرض آسيب جدي قرار دارند.
وي اظهار كرد: زباله گردها تنها به عنوان واسطه اي از سوي دلالان زباله تلقي شده و منفعت اصلي فعاليت در اين كار عايد همين افراد مي شود.
وي گفت: اين دلالان زباله ها را به قيمت ارزان از زباله گردها خريداري كرده و به قيمت هاي گزاف مي فروشند و يا اينكه در شرايط غيربهداشتي و آسيب زا اقدام به تبديل اين زباله هاي خشك به مواد بازيافتي مي كنند.
مطهري نظام مند شدن پروسه جمع آوري و بازيافت اين مواد را موجب اشتغال زايي پايدار و همچنين ارزش افزوده مناسب دانست و گفت: بايد با برنامه ريزي سود حاصل از اين بازيافت به شهرداري و افرادي كه در حوزه جمع آوري زباله هستند تعلق گيرد.
مديرعامل مديريت پسماند خراسان شمالي گفت: تمامي انبارهاي ضايعاتي در سطح شهر بجنورد بدون مجوز هستند.
روح الله عظيمي افزود: برخي از اين فضاهاي خطر بهداشتي و محيط زيستي دارند به طوريكه در برخي از موارد مشاهده شده اين انبارهاي ضايعاتي در كنار يك مهدكودك و يا در مكان هايي كنار مغازه ها و فروشگاه مواد غذايي و بهداشتي هستند.
وي با بيان اينكه بيش از 80 مركز جمع آوري زباله هاي خشك در سطح شهر بجنورد شناسايي شده است، افزود: متاسفانه محل استقرار و انبار زباله ها در پيلوت، مغازه هاي كنار منازل و حتي حياط منازل بوده است.
وي گفت: انبارهاي ضايعاتي بايد در خارج از محدوده انساني بوده و باعث ايجاد منشا آلودگي و به وجود آمدن بيماري نشود.
وي با اشاره به اينكه سازمان مديريت پسماند مخالف فعاليت و سودآوري افرادي كه در اين حوزه فعاليت مي كنند نيست، گفت: در همه شهرهاي كشور انبارهاي ضايعاتي وجود داشته و انباردارها مجوزهاي لازم را براي فعاليت خود به شرط خارج شدن از محدوده انساني دريافت مي كنند.
وي افزود: هم اكنون فعاليت زباله گردها معظل و مشكلاتي زيست محيطي ايجاد كرده و هيچ شناخت و هويتي از آن ها براي سازمان مديريت پسماند محرز نيست.
مديرعامل پسماند خراسان شمالي افزود: اين افراد در سطح شهر كيسه هاي زباله را پاره كرده و با خارج كردن اقلام با ارزش نظير زباله هاي خشك اقدام به رهاسازي زباله در سطح معابر مي كنند.
عظيمي درآمدهاي روزانه زباله گردها را روزانه از 300 تا 500 هزار ريال دانست و گفت: متاسفانه پس از تحويل زباله به انبارها به علت اينكه مشاغل و رسته هاي فرآوري ضايعات در استان وجود نداشته به خارج از استان منتقل مي شود كه همين موضوع باعث از بين رفتن سودآوري لازم از همين مورد شده است.
وي گفت: افرادي كه تحت عنوان زباله گرد اقدام به جمع آوري زباله از سطح شهر كرده با مراجعه به سازمان مديريت پسماند و در صورت رعايت شرايط مانند خودداري از پاره كردن كيسه هاي زباله نسبت به جمع آوري ضايعات سودآور و كارتن در سطح شهر اقدام كنند.

* پلمپ شدن 21 مركز جمع آوري زباله در بجنورد
معاون خدمات شهري شهرداري بجنورد با اشاره به اينكه زباله هاي خشك و بازيافتي منبع درآمدي مناسبي محسوب مي شود علت اين امر را ضعف در تفكيك زباله از مبدا عنوان كرد و گفت: تا وقتي زباله تفكيك و مديريت در اين بخش وجود نداشته باشد افرادي كه تحت عنوان نمكي در سطح شهر در پروسه زباله خشك فعاليت دارند از اين جمع آوري منبع درآمدي خوبي خواهند داشت.
يوسف رستمي با بيان اينكه تفكيك از مبدا مي تواند در پروسه بازيافت زباله موثر باشد، افزود: هم اكنون به دليل تعطيلي كارخانه كمپوست زباله هاي خشك و تر ادغام شده و همين امر موجب فعاليت مستمر زباله گردها شده است.
وي خاطر نشان كرد: در قانون مديريت پسماند كساني كه زباله را در سطح معابر بريزند متخلف محسوب شده و بسياري از افراد زباله گردها متاسفانه اين اقدام را انجام مي دهند.
وي با اشاره به اينكه در ساماندهي تفكيك از مبدا بخشي از اين انبارها شناسايي شده است افزود: انبارهاي ضايعاتي بايد مجوز سازمان مديريت پسماند رو از نظر بهداشتي بودن، جانمايي و پروسه جمع آوري زباله هاي خشك داشته باشند.
معاون خدمات شهري شهرداري بجنورد با بيان اينكه سازمان مديريت پسماند در راستاي ساماندهي اين انبارها و با مشاركت بخش خصوصي اقدام به محل جمع آوري زباله هاي خشك در چهار نقطه از شهر بجنورد خواهد كرد گفت: اين طرح به منظور جمع آوري زباله هاي خشك و بازيافتي در خارج از شهر و با مجوز بهداشتي با فعاليت كساني انجام مي شود كه در سطح شهر تفكيك زباله را از مبدا انجام داده و در نهايت تجميع زباله ها به اين مكان ها منتقل خواهد شد.
رستمي گفت: در راستاي جلوگيري از فعاليت غيرمجاز انبارها در سه ماه گذشته اقدام به پلمپ 21 مركز شده است.
وي فرهنگ سازي تفكيك از مبدا را پس از اقدامات بازدارنده در فعاليت زباله گردها را بسيار مناسب دانست و افزود: با توجه به اينكه در راستاي تفكيك از مبدا فرهنگ سازي انجام شده برخي از خانوار ها با وجود اينكه كارخانه كمپوست تعطيل است نسبت به جداسازي زباله هاي تر و خشك اقدام كرده و با قرار دادن زباله در ساعت مشخص جمع آوري زباله از سودجويي و فعاليت زباله گردها جلوگيري مي كنند.
7182/ 6042 خبرنگار:عباس فتوره چي** انتشاردهنده: سيدحسين قدسي
۰ نفر