97 درصد مرزنشینان خراسان جنوبی برای دریافت كارت مبادله مرزی اقدام كردند

بیرجند - ایرنا - مدیر تعاون، اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی با بیان اینكه 97 درصد مرزنشینان استان برای دریافت كارت مبادله مرزی اقدام كرده اند، گفت: 192 هزار و 906 نفر در استان مشمول دریافت كارت مبادله مرزی هستند.

حسن سروری روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: از این تعداد تاكنون 157 هزار و 866 نفر در سامانه مرزنشینان ثبت نام كرده اند.
وی با بیان اینكه از این تعداد 145 هزار و 649 نفر موفق به دریافت كارت شده اند، گفت: در حال حاضر از مجموع افراد ثبت نام شده 122 هزار و 66 نفر (85 درصد مرزنشینان ) كارت خود را در 12 تعاونی مرزنشین فعال كرده اند.
به گزارش ایرنا، سروری اظهار كرد: آخرین مهلت ثبت نام برای دریافت كارت مبادله مرزی پایان آذر ماه سال جاری است كه افراد باید در این مدت كارت خود را دریافت و فعال كنند.
وی با بیان اینكه استفاده از سهمیه مرزنشینی منوط به دریافت كارت مبادله مرزی و فعال كردن آن در دفاتر شركت های تعاونی است، تاكید كرد: مشمولان دریافت كارت باید برای استفاده از مزایای آن به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه و نسبت به ثبت نام اقدام كنند.
وی یادآور شد: مجوز ارزی هركارت 160 دلار است، در این ارتباط مرزنشینان می توانند به ازای هر كارت به همین میزان توسط تعاونی ها صادرات و به تناسب صادرات به همین میزان واردات داشته باشند.
مدیر تعاون اداره كل تعاون ، كار و رفاه اجتماعی استان افزود: صادرات تعاونی ها امسال تا امروز از مرز 10 میلیون دلار عبور كرده است بیشتر محصول صادراتی مرزنشینان استان سوخت، سنگ، ماكارونی و پی گوسفند ذوب شده بود كه سوخت بیشترین میزان صادرات را به خود اختصاص داده است.
سروری ادامه داد: مهم ترین عامل عبور صادرات مرزنشینان از 10 میلیون دلار نسبت به سال گذشته كه 7 میلیون دلار بود، تسهیل گری دولت برای تعاونی های مرزنشین در زمینه فروش سهیمه سوخت مرزنشینان بوده است.
وی گفت: استفاده از سهمیه سوخت ساكنان تا شعاع 25 كیلومتری مرز منوط به دریافت كارت مبادل مرزی و فعال كردن آن در دفاتر شركت های تعاونی است، تا امروز 2 مرحله عواید سود حاصل از فروش سوخت به كارت ساكنان شعاع 25 كیلومتر واریز شده است.
وی كاهش میزان معافیت حقوق ورودی مرزنشینان را یكی از مشكلات آنها ذكر كرد و یادآور شد: مرزنشینان در صورتی می توانند كالا وارد كنند كه به همان میزان كالا صادر كنند بدین معنا كه واردات كالا منوط به انجام صادارت است.
وی كاهش چشمگیر سهمیه ارزی را از دیگر مشكل تعاونی های مرزنشین دانست و اضافه كرد: كاهش اقلام از 71 قلم به 41 قلم، كاهش چشمگیر حق ورودی برای مواد غیر خوراكی از 50 به 30 درصد و برای مواد خوراكی از 100 به 70 درصد رسید كه این موضوع سبب ركود در فعالیت های صادراتی تعاونی ها می شود.
مدیر تعاون اداره كل تعاون ، كار و رفاه اجتماعی استان افزود: بر اساس مواد 203 و 204 قانون برنامه پنجم توسعه دولت تكلیف داشته است برای ارتقا و تقویت معیشت مرزنشینان حمایت كند.
سروری یادآور شد: اصلاح آیین نامه ماده 12 در سطح ملی در حال پیگیری و بررسی است كه ما نیز پیشنهاد خود را به وزارتخانه منعكس كرده ایم و یكی از مهمترین پیشنهادات در خصوص اصلاح كاهش اقلام از 71 به 41 قلم بوده است تا جلوی فعالیت های مرزنشین را نگیرد.
خراسان جنوبی 11 شهرستان دارد كه زیركوه، نهبندان، سربیشه و درمیان شهرستان های مرزی است. طول مرز زیركوه با افغانستان ۱۴۷ كیلومتر، درمیان 70 كیلومتر، سربیشه حدود ۱۱۰ كیلومتر و نهبندان به عنوان جنوبی ترین نقطه استان از شرق به كشور افغانستان محدود است.
ایران و افغانستان 945كیلومتر مرز دارند كه 465كیلومتر آن در محدوده خراسان جنوبی قرار دارد.
برای دریافت لحظه به لحظه اخبار خراسان جنوبی به كانال تلگرامی irnabirjand@ ملحق شوید.
*7557* 2047 *خبرنگار* رقیه محمدی - انتشار دهنده - عباسقلی اشكورجیری*