به گزارش ایرنا، در این میان بخصوص بعد از توافق هسته ای كه البته یكی از مهمترین بازیگران آن هم چین بود و به دنبال لغو تحریم ها، این كشور هم یكی از بزرگترین خریداران نفت كشور بود و هم به دنبال آن بوده است كه در طرح های سرمایه گذاری و زیربنایی كشورمان بیشتر از قبل فعال شود.
در كنار روابط تجاری كه بر اساس توافق دو كشور قرار است به 600 میلیارد دلار تا یك دهه دیگر برسد، دو طرف در زمینه های سیاسی و نظامی هم شاهد گسترش روابط بوده اند و از جمله پس از سفر مهم بهمن ماه سال گذشته «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین به ایران، اهداف توسعه روابط برای 25 سال گذشته نیز مشخص شد و شركت های چینی پس از این دیدار باز هم بر اهمیت ایران بیش از قبل تاكید ورزیده اند.
سفر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه به پكن كه فردا (دوشنبه) صورت می گیرد، با توجه به جایگاه چین در معادلات و اقتصاد جهانی، موضوع همكاری های اقتصادی، خرید نفت و تمایل به گسترش همكاری با ایران به ویژه در زمینه هسته ای و همچنین همزمان با تحریم های آمریكا علیه چین، موضوعات مشترك و قابل توجه بسیاری را در دستور كار گفت وگوهای دو كشور قرار داده است.
با توجه به مواضع منطقه ای چین در خصوص تحولات سوریه و عراق محورهای مختلف و مفیدی برای گفت وگوی تهران و پكن وجود دارد كه می تواند در معرفی قدرت منطقه ای ایران در دستور كار قرار گیرد تا همكاری ایران و چین را در كاهش مشكلات منطقه تقویت كند.
در این میان نباید فراموش كرد كه در برنامه راه ابریشم جدید چین، طبیعتا ایران جایگاهی با ارزش و بی بدیل دارد و حتی رئیس جمهوری چین به عنوان یك گذرگاه كلیدی و مسیر ترانزیتی مهم كالا از ایران در این برنامه یاد كرده است.
مقام های مسئول و رسانه های گروهی چین در مجموع بر این باورند كه نقش ایران در پیشبرد برنامه های توسعه اقتصادی چین بسیار با اهمیت است و در عرصه های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی همواره به رشد روابط اهتمام ورزیده اند و در ایران نیز شرایط به همین منوال بوده است.
گسترش روابط دو كشور اصولا به پیش زمینه هایی نیاز دارد كه از آن جمله تبادلات و مراودات مقام های آنها است و سفر محمد جواد ظریف به چین پس از توافق هسته ای نشانه ای از تلاش و عزم راسخ ایران برای گسترش روابط با چین در زمینه های مختلف است.
از سوی دیگر چین اعلام كرده كه برای توسعه اقتصادی خود به ایران به عنوان یك شریك راهبردی نگاه می كند و به همین خاطر خواستار گسترش بیشتر روابط است و اصولا در خاورمیانه همواره سعی كرده است مناسبات سیاسی و اقتصادی نزدیكی با كشورمان داشته باشد.
در 23 شهریور ماه سال گذشته درست بعد از توافق هسته ای وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفر به پكن با «وانگ یی» همتای چینی خود دیدار كرد و خواستار رشد روابط دو طرف در عرصه های مختلف شد.
همان زمان بود كه وزارت امور خارجه چین در بیانیه ای اعلام كرد كه چین و ایران در زمینه های مختلف با یكدیگر همكاری دارند و بر روی اجرای توافقنامه هسته ای هم با یكدیگر رایزنی های نزدیك خواهند داشت.
چین نقش و جایگاه سیاسی ایران در منطقه خاورمیانه را منحصر به فرد می داند و با توجه به اینكه 13 درصد از نفت مورد نیاز خود را از كشورمان تامین می كند، تاكید ویژه ای بر گسترش مناسبات با تهران دارد.
بخصوص بعد از برجام به جز كشورهای مختلف اروپایی كه خواستار گسترش روابط با ایران بوده اند چین هم تلاش زیادی كرده است تا جایگاه خوب و بزرگ شریك اقتصادی خود برای ایران را حفظ كند و طبیعتا سفر وزیر امور خارجه ایران به چین فرصت خوبی برای پیگیری طرح های همكاری دو كشور در هر زمینه ای است.
انتظار می رود كه طرفین درباره راه های همكاری اقتصادی، اجرای طرح های سرمایه گذاری، تعهد به اجرای دقیق برجام و جلوگیری از خلل در توافق هسته ای از سوی هر كشوری و همچنین توسعه همكاری های سیاسی و راه های افزایش مراودات دو كشور گفت وگوهای مثمر ثمری در پكن داشته باشند.
در مجموع پیش بینی می شود كه اصلی ترین محورهای گفت و گوی طرفین به جز موارد فوق؛ قلمروهای اقتصادی، انرژی، تجاری و دیپلماتیك باشد.
ایران و چین تبادلات تجاری و بازرگانی در سطح بالایی دارند و در سال 2014 میلادی بود كه اعلام شد ارزش تبادلات آنها از مرز 52 میلیارد دلار گذشته است.
سفر رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به پكن همچنین گامی مهم در راستای تضمین اجرای توافق هسته ای و برجام است. بخصوص آنكه «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین بارها اعلام كرده است در زمینه اجرای این توافقنامه و اینكه همه به تعهداتشان پایبند باشد، چین با آمریكا هم رایزنی و همكاری خواهد كرد.
ایران و چین در جریان سفر وزیر خارجه كشورمان به پكن راه های تازه ای برای باز كردن مسیرهای نو در همكاری دو كشور در راه ابریشم خواهند یافت و همزمان تلاش خواهند كرد تا عزم راسخ مقام های دو طرف برای تعمیق مناسبات دوجانبه را به عنوان یك الگوی مطلوب روابط راهبردی مشاركتی نشان دهند.
ظریف كه به منظور شركت در اجلاس كشورهای قلب آسیا در مورد افغانستان سفری دو روزه
به هند داشت، تا ساعاتی دیگر راهی چین می شود.
آساق**231**1597*انتشاردهنده: فرهاد راستی
به بهانه سفر «ظریف» به پكن
ایران و چین شركای پیشرو در توسعه اقتصادی
۱۴ آذر ۱۳۹۵، ۱۳:۱۲
کد خبر:
82331695
پكن - ایرنا - ایران و چین با گسترش تبادلات در طول تاریخ مناسبات، توانسته اند مسیر با ثبات توسعه پایدار را برای خود رقم زده و همواره روابطی مفید به فایده داشته و در تامین نیازهای متقابل بكوشند.