به گزارش گروه علمي ايرنا از روزنامه ديلي ميل، شيوه هاي زندگي امروزي شمار بيشتري از افراد به افزايش كلسترول خون دچار شده اند كه مصرف چند گروه خوراكي براي مقابله با آن موثر است.
***حبوبات
مصرف حبوبات از جمله لوبيا، نخود و عدس به كاهش سطح كلسترول خون كمك مي كند.
نتايج مطالعات نشان داده اند كه سطح كلسترول خون به ازاي مصرف 130 گرم حبوبات در روز پنج درصد كاهش مي يابد.
اين ميزان به اندازه مصرف يك قوطي كوچك كنسرو لوبيا پخته و يا حدود يك سوم يك قوطي بزرگ 400 گرمي كنسرو لوبياست.
حبوبات مملو از پروتيين هاي گياهي و فيبر هستند و كلسترول خون را به روش هاي زيادي پايين مي آورند.
فيبرهاي حلال و غيرحلال حبوبات به كاهش جذب كلسترول در روده كمك مي كنند و در عين حال باعث تقويت رشد باكتري هاي مفيد در روده بزرگ مي شوند.
از سوي ديگر، هضم حبوبات در قياس با ساير خوراكي هاي فراوري شده بيشتر طول مي كشد كه باعث مي شود انسان كمتر غذا بخورد.
***مصرف استرول هاي گياهي
استرول هاي گياهي يا فيتواسترول ها از لحاظ شيميايي مشابه كلسترول خون هستند و در برخي خوراكي هاي گياهي مانند انواع مغزها و غلات، برخي روغن هاي گياهي مانند كنجد و يا سبزيجاتي مانند كلم بروكسل يافت مي شوند.
استرول هاي گياهي از برخي منابع گياهي گرفته مي شوند و سپس به برخي خوراكي هايي كه معمولا مصرف مي شوند مانند مارگارين ها و يا شير اضافه مي شوند.
استرول هاي گياهي با دو نوع كلسترول ديگر براي جذب از روده رقابت مي كنند يكي كلسترول پيش ساخته شده است كه در برخي خوراكي ها مانند ميگو يافت مي شود و ديگري كلسترولي است كه در كبد انسان ساخته مي شود.
اين رويه رقابتي ميزان كلي كلسترولي را كه نهايتا وارد خون مي شود، كاهش مي دهد.
نتيجه يك بررسي نشان داد كه مصرف دو گرم استرول هاي گياهي در روز موجب كاهش 8 تا 10 درصدي كلسترول LDL مي شود.
***مغز خشكبار
مغز خشكبار مملو از پروتيين و چربي است.
بررسي 25 مطالعه نشان داد كه مصرف حدود 67 گرم مغز خشكبار در روز (حدود نيم فنجان) صرف نظر از نوع آنها به كاهش 5.1 درصدي مجموع كلسترول و 4.7 درصدي كلسترول LDL منجر مي شود.
بايد توجه داشت كه نصف فنجان مغز خشكبار حاوي حدود 400 كالري است بنابراين مي توان به جاي ساير خوراكي ها مغز خشكبار مصرف كرد و يا هر روز با مصرف مقدار كمتر غذا، خشكبار را جايگزين كرد.
*** روغن زيتون
روغن زيتون يك مولفه اصلي رژيم غذايي مديترانه اي و حاوي نسبت بالايي از چربي اشباع نشده است.
بيش از 80 درصد تركيبات سالم روغن زيتون كه تركيبات فنلي ناميده مي شوند در جريان فرآيند تصفيه از بين مي روند بنابراين مصرف انواع كمتر تصفيه شده روغن زيتون مانند روغن زيتون بكر يك گزينه بهتر است.
محققان با بررسي مطالعات مختلف متوجه شدند، خطر ابتلا به حمله قلبي، سكته مغزي و يا مرگ ناشي از بيماري قلبي در افرادي كه روغن زيتون و مغز خشكبار مصرف مي كنند در قياس با افرادي كه آنها را مصرف نمي كنند، 30 درصد كمتر بود.
علمي**2038**
مترجم: درنا محمديان*انتشار: زهره محشمي پور
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me/
تهران-ايرنا- محققان با بررسي مجدد تحقيقاتي كه تاثير خوراكي ها را بر كلسترول خون آزمايش كرده اند، نتيجه گرفتند كه مصرف بيشتر خشكبار، حبوبات، استرول هاي گياهي (مولكول هاي يافت شده در گياهان) و روغن زيتون، به كاهش كلسترول خون كمك مي كند.