به گزارش روز شنبه ایرنا ازآتن، ' پانوس كمنوس' وزیردفاع یونان از شمال یونان و در نزدیك مرزهای تركیه با اشاره به تحركات اخیر تركیه در منطقه دریای مدیترانه واژه را غیر قانونی و خلاف قوانین بین المللی قلمداد كرد و گفت: نیروهای مسلح كشور برای حفظ تمامیت ارضی كشور درآمادگی كامل بسر می برند.
وزیر دفاع یونان درادامه افزود: یونان عامل مهم ثبات در منطقه دریای مدیترانه وحوزه بالكان است و با توسعه روابط چند جانبه و دو جابنه با كشورهای منطقه مدیترانه و بالكان، امادگی كامل برای هرگونه برخورد نظامی و مقابله با تهدیدات تمامیت ارضی خود را داراست .
وی درادامه افزود: با توجه به روند مسایل سیاسی و نظامی منطقه و تغییرات سریع كه در جریان می باشد و در همسایه كشوری فرشته زندگی نمی كنیم، تصریح كرد: یونان خود را برای برخورد با هر گونه تهدیدی آماده كرده و تحت هیچ شرایط اجازه نخواهیم داد كه توافقنامه لوزان كه یك توافقنامه بین المللی است از طرف تركیه مورد شك و تردید قرار گیرد.
وزیر دفاع یونان روز گذشته نیز سران تركیه و بخصوص ' رجب طیب اردوغان' رئیس جمهور تركیه را عامل دامن زدن به تحریكات و اقدامات خلاف قوانین بین المللی در مدیترانه قلمداد كرد و گفت: یونان با خونسردی كامل روند اوضاع سیاسی و تحریكات های نظامی را زیر نظر دارد و از تهدیداتی كه بر علیه ما صورت می گیرند، نه تنها هراسی نداریم بلكه با قدرت و آمادگی كامل، آماده دادن پاسخ مناسب و دندان شكن درصورت لوزم هستیم.
وی در مورد ادعای تركیه مبنی بر اینكه جزیره سنگی ' ایمی یا ' متعلق به تركیه است ، گفت: ' تركیه به علت شكست های مكرر در سوریه، تنش در میان نیروهای ارتش بعد از كودتای نافرجام و عذر خواهی رسمی از پوتین به خاطر اقدامات خود به تنش افرینی در منطقه و دریای مدیترانه روی آورده است ولی یونیان ونیروهای مسلح كشوردرآماده كامل بسر می برند و درصورت هر گونه اشتباهی ،جواب دندان شكنی از طرف یونان دریافت می كند.
وی درادامه افزود: سران تركیه یكبار ادعای حاكمیت بر جزایره یونان و بار دیگر لغو ونایدیده گرفتن توافقنامه لوزارن را اعلام می دارند و گویا در صدد جبران شسكت های سیاست های غلط خود با دامن زدن به تنش در منطقه مدیترانه را دارند ولی باید بگویم كه اگر تركیه توافقنامه لوزان را مورد شك و تردید قرار دهد ما به توافقنامه ' سرون' كه حاكمیت یونان را بهتر و بیشتر تامین می كند بر خواهیم گشت .
گفتنی است چند روز پیش ' رجب طیب اروعان' رئیس جمهور تركیه گفت: توافقنامه لوزان مقدس نیست كه قابل تغییر نباشد. پس از آن نیز تعدادی از مسئولان تركیه اعلاتم كردند كه تعداد 14 جزیره یونانی دریای مدیترانه متعلق به تركیه است و باید به وطن بازگردانده شود.
هفته پیش نیز برخی مسئولان نیروهای مسلح تركیه با ورود به نزدیكی جزیره ' كاستولورزوی' یونان با اعلام اینكه نیروهای مسلح تركیه دراین منطقه درحال برگزاری رزمایش است ، این مكان را منطقه ممنوعه اعلام كردند و از خطوط كشتیرانی و هوایی خواستند كه در این منطقه تردد نكنند و این امر باعث خشم شدید یونان شد.
در همین حل ' پروكوپیس پولوپلس' رئیس جمهور یونان در روزهای اخیر با هشداربه تركیه از این كشور خواست دست از دامن زدن به تنش و تحریكات در قبال یونان و منطقه بردارد و گفت: مساله ملی یونان مسایل اتحادیه اروپاست و یونانیان با حفظ مرزهای خود در واقع مرزهای اتحادیه اروپا را حفظ می كنند و یونان تحت هیچ شرایطی در مورد مسایل ملی و تمامیت ارضی خود كوتاه نخواهد آمد.
رئیس جمهور یونان درادامه افزود: یونان چیزی را كه متعلق به آن نباشد را طلب نمی كند ولی هرگز هم چیزی را كه متعلق به خودش است به دیگران نخواهد داد و ما براین اصول استواراستاده ایم و حتی اجازه مورد شك و تردید قراردادن مرزهای كشور و توافقنامه بین المللی لوزان را به هیچ كسی نخواهیم داد.
رئیس جمهور یونان در ادامه افزود: تركیه باید بداند كه یونان با تمام توان برای حفظ مرزها و تمامیت ارضی خود كه همانا مرزهای اتحادیه اروپاست آماده است و ازآنكارا خواست كه بیش از این درمنطقه به تنش دامن نزند و مانع حل مساله قبرس نگردد.
افزایش تنش بین آنكارا و آتن سبب شد كه در روزهای گذشته وزیر دفاع یونان به همراه تعدادی از فرماندهان عالی رتبه این كشور به نقاط مرزی كشور سفر و ضمن بازدید از واحدهای نظامی مستقر دراین مناطق با مسئولان و فرماندهان آنان، در مورد ضرورت و نحوه آمادگی و مقابله با هرگونه تحركات احتمالی صحبت كنند.
در همین حال روز گذشته وزارت دفاع یونان اعلام كرد: تعدادی از جنگنده های نیروی هوایی تركیه با ورود به فضای یونان (FIR ) آتن را نقض كردند كه با اقدام برق آسای جنگنده های نیروی هوایی یونان مجبور به فرار از فضای یونان شدند.
درهمین حال دادگاه عالی یونان نیز روز گذشته تصمیم گرفت كه تعداد 2 نفر از نطامیان ترك را كه پس از كودتاه درتركیه به یونان آمده بودند و تقاضای پناهندگی سیلسی كرده بودند، به این كشور استرداد نشوند.
** نگاهی به روابط پر تنش قدیمی بین آنكارا وآتن
گرچه اختلافات آتن و آنكارا به دوران حا كمیت عثمانی دریونان برمی گردند، ولی دو كشور در سال 1974 بروی مساله قبرس دارای اختلافات شدیدی نیز شدند كه نهایتاً منجر به درگیریهای نظامی بین دو كشور و تجزیه كشور قبرس به دو بخش ترك نشین( شمالی) یونانی نشین (جنوبی) گردید.
قبرس جنوبی و یونانی نشین توسط سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته می شود، عضو اتحادیه اروپا و واحد پولی اروپا( یورو) است، ولی بخش شمالی( ترك نشین) جزیره قبرس فقط توسط تركیه به عنوان یك كشورمستقل به رسمیت شناخته می شود.
از سال 1974 تا كنون تمام تلاش های سازمان ملل متحد و دیگر جوامع بین المللی برای حل مساله قبرس و وحدت مجدد دو بخش این كشور، كه یكی ازمشكلات اصلی و اختلافات بین آتن و آنكارا را تشكیل می دهد، نتجیه ای در برنداشته .
البته یونان وتركیه دارای اختلافاتی برسر تعدادی از جزایرسنگی و فلات قاره بین مرزهای آبی دو كشوردر دریای مدیترانه و اژه نیز هستند.
دراین اواخر پس از دعوت قبرس جنوبی از شركت های خارجی برای انجام عملیات اكتشاف نفت و گاز درمرزهای آبی خود در دریای اژه، تنش بین آتن وآنكارا بشدت افزایش یافته و بارها تركیه اعلام كرده است: بخش جنوبی قبرس حق ندارد تا قبل از حل كامل مساله دو جامعه یونانی نشین و ترك نشین قبرس، به تنهایی ازمنابع نفت و گاز این منطقه استفاده كند، زیرا قبرس شمالی( ترك نشین) نیز سهمی ازاین منابع دارد.
تركیه بارها اعلام كرده است: آنكارا تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهد داد كه قبرس جنوبی و یونانی نشین به تنهایی از منابع نفت و گاز در سواحل قبرس قبل از حل كامل اختلافات دوبخش، بهره مند شود و این اختلافات طی یكی دو سال گذشته بارها باعث شده كه حتی تا آستانه درگیری نظامی هم پیش بروند كه با وساطت آمریكا و ناتو ازدرگیری نظامی بین این دو كشور عضو ناتو، جلوگیری به عمل آمد.
اروپام**462** انتشار دهنده : مریم شفیعی
آتن- ایرنا- طی یك هفته گذشته به علت تحركات تركیه در منطقه دریای مدیترانه و اژه روابط آنكار و آتن دچار تنش شدیدی شده است.