۲۱ آذر ۱۳۹۵، ۱۱:۱۰
کد خبر: 82341373
T T
۰ نفر
انتقال خون بر سلامت اهدا كنندگان تاكيد دارد

تهران-ايرنا -مديركل اهداكنندگان اداره كل انتقال خون استان تهران گفت:سازمان انتقال خون همواره بر سلامت اهدا كنندگان،خون و فرآورده هاي آن تاكيد دارد.

مجيد مسلمي روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين سازمان با انجام مشاوره و معاينات دقيق هنگام اهداي خون ورعايت اصول بهداشتي و پزشكي دراهداو نگهداري و توزيع آن، سلامت آن را تضمين كرده است.
وي اظهار كرد: در سازمان انتقال خون براي افزايش سلامت فرآورده هاي خوني اقدامات مختلفي طراحي شده است كه با دقت و تحت نظارت مستمر اجرا مي شوند .
وي خاطر نشان كرد:ارائه آموزش ها و اطلاع رساني هاي مرتبط به اقشار مختلف جامعه ،غربالگري پزشكي داوطلبان پيش از اهداي خون و اجراي فرآيند خودحذفي محرمانه اهداكنندگان از مهم ترين اقدامات انجام شده در خصوص سلامت خون به شمار مي آيد.
اين مقام مسئول در اداره كل انتقال خون استان تهران همچنين اضافه كرد: غربالگري (CALL BACK) آزمايشگاهي خون هاي اهدايي و دريافت و بررسي گزارش هاي اهداكنندگان پس از اهداي خون ،ارائه مشاوره هاي پزشكي پس از اهداي خون به اهداكنندگان و همچنين فصد خون ( ، خونگيري در سيستمي جداگانه از بيماران و افرادي كه واجد شرايط اهداي خون نيستند ) نيز از ديگر اقدامات ياد شده است .
مسلمي گفت: مصاحبه و معاينه پزشكي پيش از اهداي خون از اركان مهم حفظ و ارتقاي سلامت محصولات خوني است كه با مشاركت صادقانه و صبورانه داوطلبان صورت مي گيرد.
وي اضافه كرد: پزشكان سازمان انتقال خون با معاينه عمومي و با انجام مصاحبه اي محرمانه به ارزيابي سوابق مختلف پزشكي ، اهداي خون و به ويژه رفتارها و عادات داوطلبان مي پردازند .
وي با تاكيد بر مهم بودن مشاركت صادقانه اهدا كنندگان، تصريح كرد: نتيجه غربالگري پزشكي منجر به اهداي خون و يا معافيت از اهداي خون داوطلبان مي شود.

**معافيت موقت يا دائم اهداي خون
وي با بيان اينكه معافيت از اهداي خون ممكن است موقت و يا دائم باشد درباره معافيت موقت اظهار كرد:معافيت موقت از اهداي خون موجب ممانعت از پذيرش داوطلبان در مدت زمان مشخصي مي شود كه داوطلب اهدا ، پس از طي اين زمان، دو باره واجد شرايط مراجعه و بررسي خواهد بود.
وي ادامه داد: اما معافيت دائم موجب ممانعت دائمي و تا آخر عمر داوطلب از پذيرش و اهداي مجدد خون است .
وي تاكيد كرد: نكته مهم در معافيت هاي اهداي خون آن است كه افراد معاف شده تحت هر شرايطي نبايد در زمان معافيت اقدام به مراجعه و اهداي خون كنند، چرا كه در اين صورت اهداي خون مي تواند تهديد جدي براي سلامت آنان و يا دريافت كنندگان خون آنها باشد .
مسلمي خاطر نشان كرد: از زمان ورود هر ميكروب به بدن تا تشخيص آلودگي ، مدت زماني طول مي كشد كه به آن دوره پنجره مي گويند و در اين محدوده زماني ، تشخيص آلودگي به ميكروب با هيچ فناوري آزمايشگاهي ممكن نيست .
وي ادامه داد: رفتارهاي پرخطر و غير بهداشتي با احتمال انتقال آلودگي هاي ميكروبي به بدن همراه است و بنابراين در صورتي كه افراد از زمان انجام اين رفتارها تا بررسي آزمايشگاهي در دوره پنجره آلودگي باشند ، تشخيص آلودگي به ميكروب ميسر نيست و ممكن است در عين حالي كه افراد از نظر آزمايشگاهي به طور كاذب سالم تشخيص داده مي شوند ، آلوده به ميكروب باشند و با اهداي خون و مصرف فرآورده هاي آن موجب انتقال اين آلودگي به ديگران شوند .
مديركل اهداكنندگان اداره كل انتقال خون استان تهران با تاكيد براينكه در بررسي هاي انتقال خون مهم ترين مساله ، حفظ و ارتقا سلامت فرآورده هاي خوني است ،گفت :منطقي است كه مدت زمان مرحله پنجره طولاني تر در نظر گرفته شود و همچنين طي اين مرحله است كه مصاحبه و معاينه پيش از اهداي خون توسط پزشكان و با مشاركت آگاهانه و صادقانه داوطلبان صورت مي گيرد .

**شرايط عمومي اهداي خون
مسلمي گفت : شرايط عمومي اهداي خون شامل وزن حداقل 50 كيلوگرم ، سن بين 18 تا 60 سال ، رعايت فواصل مجاز اهداي خون به مدت حداقل هشت هفته ، رعايت تعداد نوبت هاي مجاز اهداي خون ( آقايان چهار نوبت و بانوان سه نوبت در سال ) ، پرهيز از رفتارهاي پرخطر و غير بهداشتي و همچنين دارا بودن سلامت عمومي جسماني و رواني است .
مديركل اهداكنندگان اداره كل انتقال خون استان تهران خاطرنشان كرد: مواردي همچون مصرف برخي داروها توسط اهدا كننده،ابتلا به برخي بيماري ها، داشتن رفتارهاي پر خطر و شرايط خاص مانند مصرف هروئين و كراك و همچنين رفتار هاي پر خطر جنسي در مشاوره هاي پزشكي هنگام اهدا مورد بررسي قرار مي گيرد كه داوطلب يا اهداكننده نيز بايد صادقانه براي حفظ سلامت خون و دريافت كنندگان به آن پاسخ دهد و همكاري كند .
وي تاكيد كرد: پزشك در زمان اهداي خون در خصوص دوره پنجره، بيماري هاي ويروسي مانند ايدز، هپاتيت B,C،رفتار هاي پرخطر از اهدا كننده سئوال مي كند و او بايد پزشك را محرم بداند و با دقت و صداقت پاسخگو باشد و در صورت داشتن رفتار پرخطر تا يك سال از اهداي خون معاف است .
وي ادامه داد: چنانچه اهدا كننده به مناطق مالاريا خيز سفر داشته باشد يا همچنين دچاربيماري هايي نظير ديابت يا روماتيسم است حتما پزشك انتقال خون را ازاين موضوع مطلع كند .
مديركل اهداكنندگان اداره كل انتقال خون استان تهران اضافه كرد :چنانچه اهدا كننده تحت هر شرايطي موضوعي را در مشاوره پنهان كرد يا پس از اهداي خون متوجه شديا نوعي بيماري را به ياد آورد حتما آن را با تلفن به مركز انتقال خون اطلاع دهد تا خونش حذف شود .
وي اعلام كرد:خوني كه از داوطلب بعد از طي مراحل ذكر شده همراه با انجام مشاوره و معاينات دقيق گرفته مي شود، آزمايش مي شود، پس از تاييد سلامت به صورت خون يا فرآورده هاي آن در بخش فرآورده هاي خوني انتقال خون تقسيم مي شود و آماده توزيع به مراكز درماني و بيمارستان ها براي نجات جان بيماران نيازمند به خون است .
سال گذشته (1394) 5 / 2 ميليون تن ازهموطنان براي اهداي اين مايع حياتي به مراكز اهداي خون سراسر كشور مراجعه كردند كه 2 ميليون و يكصدهزار تن از اين شمار، موفق به اهداي خون شدند .
اجتمام **2181**1776
خبرنگار: ناهيد حاجي خاني **انتشاردهنده:ليلا خطيب زاده
۰ نفر