به گزارش ایرنا، با گذر از مناظر طبیعی و آثار تاریخی تخت شاه نشین و پل قدیمی پاتاوه و مشرف بر آبشار خروشان و روان بشار در فاصله ای حدود سه كیلومتری در بالادست روستای زیبای ده شیخ، غاری شگفت انگیز همراه با دالان های تاریك اما جذاب مشاهده می شود.
شهر تاریخی پاتاوه یكی از بزرگترین بخش های شهرستان دنا با جمعیتی حدود 30هزار نفر در 50 كیلومتری یاسوج مركز كهگیلویه وبویراحمد واقع شده است.
غارنوردان این غار را به دلیل قرار گرفتن در همسایگی و بالادست روستای ده شیخ، به نام همین روستا نامیده اند.
انبوه درختان و جنگل های زیبای بلوط، بشار زیبا و خروشان و دره های عمیق بكر و دست نخورده بر عظمت و زیبایی این پدیده شگفت طبیعی افزوده است.
غارنوردان بعد از كشف آن تاكنون در بازدیدهای میدانی و پررمز و راز و با گذر از دالان های تنگ و باریك غار ده شیخ، موفق به یافته ها و جزئیات جدیدی از این اثر شگفت انگیز و بدیع شده اند.
تاكنون سه مرحله اكتشاف توسط محققان و غارشناسان در غار ده شیخ انجام شده است.
یك كارشناس زمین شناسی و غارنورد به خبرنگار ایرنا گفت: این غار حدود 6 سال پیش از سوی برخی افراد محلی در روستای ده شیخ پاتاوه كشف شد.
سید ابوطالب ابطحی با تشریح برخی جزئیات زمین شناسی این اثر شگفت انگیز و تاریخی، اظهار داشت: قدمت غار ده شیخ پاتاوه مربوط به حدود 135میلیون سال قبل است.
وی با بیان اینكه غار ده شیخ اكنون یكی از شگفت انگیزترین غارهای كشور و از نوع كارستی محسوب می شود، افزود: بر اساس بررسی های زمین شناسی شكل گیری این غار مربوط به دوره دوم زمین شناسی است كه سالیان طولانی بر اثر ریزش نزولات جوی حفره هایی ایجاد شده و آب درون حفره ها به بیرون خارج می شد كه سبب شكل گیری قندیل های بسیار زیبا و شگفت انگیزی در دالانهای گوناگون غار شده است.
وی ابراز داشت: این غار كه تا پیش از این دارای 2 دهنه ورودی، دالانهای مسكونی و آبراهه های زیبا بود اكنون و با انجام كاوش های جدید 2 ورودی دیگر همراه با سه دالان بزرگ در آن یافت شد.
این غارنورد تصریح كرد: ورودی های جدید این غار دارای ارتفاعی حدود 15تا 20 مترمربع است كه در مرحله نخست باید به صورت نشسته وارد غار شد.
وی با اشاره به وجود حوضچه های بزرگ و كوچك آبی در این غار، گفت: این حوضچه ها به شكلی حیرت آور توسط دالانهای باریك به هم متصل می شوند.
این غارنورد افزود: در برخی از دالان های غار ده شیخ نیز حشرات، پرندگان و جانوارنی زیادی به ویژه خفاش، موش و انواع بندپایان از جمله حشرات، عنكبوت، صدپا و سوسك به وفور پیدا می شود.
ابطحی با بیان اینكه هنوز ابعاد وسیعتر و رازهایی دیگری در این اثر شگفت انگیز وجود دارد، گفت: برای پیدایش این شگفتی ها همچنان باید كاوش های عمیق تر و بیشتری به لحاظ اكوسیستمی، بیولوژیكی و حتی مطالعات معدنی انجام داد.
غار ده شیخ به دلیل قرار گرفتن در فاصله حدود هشت كیلومتری از جاده اصلی یاسوج - اصفهان و مشرف بودن بر رودخانه زیبا و پرآب بشار و ایجاد بسیاری از زیرساخت های لازم قابلیت تبدیل شدن به یك اثر توریستی حتی جهانی را دارد.
موضوعی كه اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه وبویراحمد توانسته خوب به اهمیت آن پی ببرد و با دعوت از یك سرمایه گذار پرانگیزه و خوش ذوق اقدام به ایجاد زیرساخت ها، اردوگاه ها و كمپینگ های اقامتی در پایین دست این مكان توریستی و شگفت انگیز كند.
این سرمایه گذار خوش ذوق حدود یك كیلومتر از مسیر سخت گذر و سنگلاخی از روستای ده شیخ تا دهنه غار را به سختی و با زحمت فراوان و البته با چاشنی عشق به طبیعت و در حالی كه مصالح خود را با چهارپایان حمل می كرد، سنگ فرش كرده است.
به گفته غلامحسین گنجی تا آینده ای نزدیك بخشی از این مسیر نیز آسفالت خواهد شد.
وی می گوید كه تاكنون افزون بر هشت میلیارد ریال هزینه ساخت كمپینگ ها و اردوگاه ها شده و برای فاز نخست این طرح نیز حدود 40 میلیارد ریال پیش بینی شده است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه وبویراحمد نیز گفت: كارهای مقدماتی و معرفی این اثر شگفت انگیز و تاریخی برای ثبت در آثار ملی انجام شده است.
محمود باقری ابراز امیدواری كرد كه سرمایه گذار این طرح بتواند با ایجاد و توسعه زیرساخت ها زمینه جذب گردشگران داخلی و خارجی به این اثر شگفت انگیز را فراهم كند.
باقری یادآور شد كه 15 واحد اقامتی، سنگ فرش 800 متر جاده دسترسی، 15 غرفه صنایع دستی و 750 مترمربع سرویس های بهداشتی توسط سرمایه گذار در این مكان در حال ایجاد است.
وی گفت كه با بهره برداری از فاز نخست و اجرای كامل ایجاد اردوگاه حدود 50 نفر و در مجموع نیز 100 نفر اشتغالزایی مستقیم در این طرح گردشگری پیش بینی شده است.
غارنوردان و متولیان امور گردشگری در كهگیلویه وبویراحمد پیش بینی می كنند كه غار ده شیخ پاتاوه بتواند در سال های آتی به یكی از زیباترین و شگفت انگیزترین غارهای آهكی در ایران و حتی جهان و به عنوان نگینی در بین جاذبه های توریستی این استان و كشور تبدیل شود و گردشگران، محققان و غارشناسان را مجذوب زیبایی های خود كند.
خبرنگار: حمید جهان** انتشار دهنده:حسینعلی راشكی
3016/8005
یاسوج- ایرنا- باورمان شود كه در پس صخره های سخت، شب های تاریك، سكوت آسمان و خلوت زمین، تیررس بادهای سهمگین، بیابان ها، اعماق كوه ها و البته درمیان قندیل های برافراشته بر دامان یك «غار» در كهگیلویه وبویراحمد هم می توان تفكر كرد و نغمه شكوه آفرینش سر داد.