به گزارش ایرنا بنای ارگ بم با همه عظمت 2500 ساله اش در زلزله بامداد پنجم دی 82 رنج و داغ مردمانش را تاب نیاورد و فرو ریخت.
قدمت تاریخی، ثبت جهانی ارگ بم و منظر فرهنگی آن چند ماه قبل از ویرانی و توجه جامعه جهانی به این فاجعه عظیم سبب شد تا عملیات مرمت بزرگترین بنای خشتی جهان در اولویت بازسازی بم پس از زلزله قرار گیرد.
با گذشت 13 سال از زلزله بم روند بازسازی و مرمت ارگ بم همچنان ادامه دارد اما مشكلاتی نظیر دست از كار كشیدن كارگران به دلیل پرداخت نشدن حقوق، كار اجرایی مرمت را با توقف و اختلال روبرو كرده است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان روز یكشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: تعداد 118 نفر به صورت قراردادی و چهار نفر روزمزد در عملیات بازسازی و مرمت ارگ بم مشغول فعالیت هستند كه پرداخت دستمزد و حقوق كارگران بازسازی و مرمت ارگ بم هر ماه 185 میلیون تومان اعتبار لازم دارد.
محمود وفایی با بیان اینكه اعتبارات طرح مرمت ارگ بم، ملی است افزود: حقوق كارگران پایگاه ثبت جهانی بم از محل اعتبارات ملی تامین می شود و باید پرداخت آن به استان ابلاغ شود.
وی ادامه داد: این مشكل مختص به پایگاه ثبت جهانی بم نیست و مربوط به همه پایگاه های سراسر كشور است اما به دلیل اینكه این پایگاه بزرگترین و فعال ترین پایگاه ثبت جهانی كشور است بیشتر به چشم می آید.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان گفت: مشكل پرداخت نشدن دستمزد كارگران ارگ بم در مرداد امسال نیز اتفاق افتاده بود كه حقوق چهار ماه ابتدایی امسال آنها پرداخت شد.
وی ادامه داد: هفته گذشته كارگران پایگاه ثبت جهانی بم به دلیل پرداخت نشدن دستمزدشان به مدت سه روز دست از كار كشیدند كه با پیگیری های پایگاه ثبت جهانی بم، اداره كل میراث فرهنگی كرمان و معاونت میراث فرهنگی كشور بخش از حقوق معوقه آنها پرداخت شد و انتظار می رود تا هفته آینده مابقی طلب آنها نیز پرداخت شود.
وفایی تاكید كرد: در حال حاضر كارگران در تمامی 14 كارگاه پایگاه ثبت جهانی بم در ارگ بم و داخل شهر بم مشغول فعالیت هستند.
وی گفت: برای بازسازی ارگ بم هیچ اعتبار خارجی نداریم و فقط به دلیل در معرض خطر بودن این بنای تاریخی كشورهای ایتالیا و ژاپن به لحاظ تجهیزات مرمت در بازسازی قسمت هایی از ارگ بم مشاركت كردند.
مدیر پایگاه میراث جهانی بم نیز به خبرنگار ایرنا گفت: پس از زلزله سال 82 عملیات بازسازی ارگ بم در سال های اولیه به صورت آواربرداری و در كنار آن مستندسازی و كار پژوهشی انجام می شد و عملیات مرمت به طور جدی از سال 1387 آغاز شده است.
افشین ابراهیمی با اشاره به ثبت جهانی ارگ بم و منظر فرهنگی آن افزود: پایگاه ثبت جهانی ارگ بم چیزی حدود 23 هزار هكتار است كه 18 هزار هكتار آن را بنای ارگ بم تشكیل می دهد.
وی بیان كرد: به دلیل ثبت جهانی ارگ بم و منظر فرهنگی آن باید در تمام زمینه ها با كمیته میراث جهانی یونسكو هماهنگ باشیم و طرح جامع مدیریت حفاظتی بم كه مورد تایید سازمان یونسكو و طبق مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی تهیه شده، نقشه راه ماست كه برای بازسازی ارگ بم از آن بهره می گیریم.
مدیر پایگاه میراث جهانی بم گفت: رویكرد این پایگاه، برگشتن به چهره ارگ بم به قبل از تخریب نیست زیرا باید با مطالعات بیشتر عمل كرد و برخی آثاری كه به لحاظ معماری و باستان شناسی پس از زلزله هویدا شده اند، ارزشمند هستند كه نباید آنها را با لایه های مرمتی پوشاند و باید آنها را برای مطالعات بعد نگهداری كرد.
وی ادامه داد: حصار پیرامونی، حصار دوم و سوم، بخشی از حاكم نشین و حصار آن، بازار، تكیه، سربازخانه، بخشی از اصطبل، تعدادی از خانه های اعیانی، مسجد پیامبر (ص)، خانه سیستانی و مسجد جامع در داخل ارگ بم و همچنین قسمت هایی از بیرون ارگ نیز مرمت شده است.
ابراهیمی گفت: در عملیات مرمت و بازسازی ارگ بم به دلیل خشتی بودن سازه، بهینه سازی و استفاده از مصالح باكیفیت طی یك پروسه علمی انجام می شود كه اگر روزی باز هم زلزله رخ داد تخریب به حداقل برسد.
وی با اشاره به همكاری كشورهای خارجی در عملیات بازسازی ارگ بم افزود: مشاركت كشورهای ایتالیا، فرانسه، آلمان و ژاپن پر رنگ تر بوده البته همكاری آنها در حد فنی، پژوهشی و آموزشی در روند عملیات مرمت بوده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی بم گفت: نقشه ها و اسناد مرمتی ارگ بم قبل از زلزله موجود بوده و در عملیات مرمت سهم داخلی 99 درصد و سهم كشورهای خارجی كمتر از یك درصد است.
وی با اشاره به وجود مشكلاتی در پرداخت دستمزد كارگران مرمت ارگ بم بیان كرد: اعتبارت موجود در حال حاضر ملی است اما اعتبارات ملی با توجه به حجم كار به تنهایی جوابگو نیست و جا دارد از اعتبارات استانی نیز اختصاص داده شود تا كارگران با خیال راحت به فعالیت بپردازند.
وی تاكید كرد: برای ارگ بم تنها بلیت فروشی می شود كه درآمد آن به خزانه برمی گردد.
ابراهیمی گفت: خوشبختانه امكانات زیرساختی، اقامتی و رفاهی در شهر بم بسیار خوب است و بازدید گردشگران از ارگ بم ادامه دارد و آمار حضور گردشگران خارجی پس از زلزله به صورت تصاعدی افزایش داشته است.
وی افزود: با توجه به اینكه منطقه زلزله خیز است و گسل ها فعال هستند، روند بازسازی، مراقبت و حفاظت از ارگ بم مستمر است.
بم در 199 كیلومتری شرق كرمان است.
خبرنگار: داود رجبی بهجت ** انتشار دهنده: پروانه امانی
7437/1354
كرمان - ایرنا - عملیات بازسازی و مرمت ارگ بم پس از تخریب در زلزله ویرانگر دی 82 با همت كارشناسان و كارگران داخلی و مشاركت برخی كشورها آغاز شد اما مشكلات مالی هر از چندگاه این پروژه را با وقفه و تعطیلی مواجه می كند.