۱ دی ۱۳۹۵، ۱۳:۰۷
کد خبر: 82355313
T T
۰ نفر
بوم گردشگری حلقه مفقوده توسعه گردشگری در روستاهای كردستان

سنندج- ایرنا- كردستان به دلیل شرایط متفاوت تاریخی، جغرافیایی، فرهنگی و معماری خاص خانه های روستایی دارای ظرفیتی منحصر بفرد در توسعه بوم گردشگری است.

به گزارش ایرنا، تحقق این هدف نیازمند ارائه آموزش به مردم، ورود سرمایه گذار بخش خصوصی و تخصیص اعتبار ویژه است.
قرارگیری كردستان در جوار رشته كوه زاگرس باعث شده است معماری روستاهای استان در سراشیبی كوه ها، كناره رودخانه ها بیشترین تعداد روستاهای هدف گردشگری را در خود جای دهد.
منطقه باستانی و كوهستانی اورامان از جمله زیست گاه های روستایی كردستان است كه به علت روستاهای دارای معماری پلكانی در طبیعتی زیبا و فرهنگی خاص، آن را به منطقه هزار ماسوله مشهور كرده و دست اندركاران میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری حدود 43 روستای مورد هدف گردشگری را در این استان شناسایی كرده اند.
كوهستانی و سخت گذر بودن برخی مناطق كردستان باعث شده مردمان آن فرهنگ گذشته خود را به خوبی حفظ كنند و هم اكنون نیز با توجه به آیین های گذشته زندگی خود را ادامه دهند تا امروز به عنوان یكی از مهمترین جاذبه های این استان تبدیل شود.
ویژگی های فرهنگی كردستان از نمونه های ویژه در كشور بوده كه بیشتر تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله زبان، لباس كُردی، موسیقی عرفانی، رقص، جشن ها و صنایع دستی است و برخلاف سایر مناطق كشور این فرهنگ ها همچنان به صورت پویا در زندگی مردم جاری است.
بوم ‌گردشگری یا طبیعت گردی كه گونه ‌ای از گردشگری است كه در آن گردشگران برای دیدار از مناطق طبیعی بكر و دست‌نخورده جهان سفر می كنند و به تماشای گیاهان و پرندگان وماهی‌ها و دیگر جانوران می ‌پردازند.
بوم گردشگری كه با قسمت های زنده محیط های طبیعی و فرهنگ مقصد سر و كار دارد. این نوع خاص از صنعت گردشگری، قصد دارد تا گردشگران با لمس زاویه های مختلف فرهنگ و زندگی مردمان مقصد، بینشی جدید درباره زیست بوم های طبیعی قائل شوند.
تقویت بوم گردشگری در روستاهای كردستان نه تنها می تواند سهم بسزایی در اقتصاد استان ایفا كند بلكه توانایی تبدیل شدن به قطب گردشگری كشور و منطقه را دارد از این رو مسئولان نیز در این راستا علاوه بر شناسایی روستاهای هدف گردشگری طرح های نوینی را برای هدایت مردم به این هدف آغاز كرده اند.
معاون دفتر امور روستایی استانداری كردستان گفت: 43 روستای استان براساس شاخص های توریسم به عنوان روستاهای هدف گردشگری انتخاب شده اند.
تحسین عزیزی افزود: 9 مورد از این روستاها هم اكنون در كانون توجه توریسم و دارای ظرفیت های گردشگری بوده و استانداری نیز برای هركدام از این روستاها، تخصیص یك میلیارد ریال اعتبار پیشنهاد كرده است.
به گفته وی همزمان با تخصیص این اعتبارها، با همكاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و فرمانداری های مربوطه در راستای توسعه زیر ساخت این روستاها اقدام می شود.
عزیزی با اشاره به اینكه این روستاها شامل صلوات آباد و نوره سنندج، قصلان قروه، پالنگان كامیاران، زیویه سقز، دزلی سروآباد، ینگی ‌ارخ دیواندره و قمچقای بیجار است، افزود: پاركینگ، احداث سرویس بهداشتی و كمپ های گردشگری از جمله زیرساخت های مورد نظر این روستاها است.
معاون دفتر امور روستایی استانداری كردستان اظهار كرد: دهیاری این روستاها آیین های شاد نوروزی را با حضور مردم، شعرا و فرهیختگان با هدف معرفی آداب، سنت ها و ظرفیت های منطقه به صورت خودجوش برگزار می كند.
به گفته وی، در كنار آن نیز برپایی بازاچه های محلی محصولات كشاورزی، دامی، لبنی و صنایع دستی از دیگر اقدام های مسئولان با همكاری مردم برای تقویت اقتصاد این روستاها است.
رئیس گروه توسعه گردشگری و بازاریابی معاونت گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كردستان نیز گفت: كردستان از معدود استان هایی است كه در آن علاوه بر سنت های فرهنگی، نوع پوشش مردم نیز توانسته همچنان به حیات خود ادامه دهد كه این نشان دهنده ظرفیت های این منطقه در عرصه گردشگری روستایی و بوم گردی است.
آوات مكاری افزود: ایجاد و توسعه گردشگری كشاورزی، گردشگری ورزشی و گردشگری فرهنگی – تاریخی از اولویت های این سازمان در روستاها است.
به گفته وی، برای روستای دولاو كردستان، گردشگری كشاورزی با تكیه بر محصول توت فرنگی در نظر گرفته شده و بحث ورود گردشگران در برداشت محصول مطرح است.
رئیس گروه توسعه گردشگری و بازاریابی معاونت گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كردستان ادامه داد: در گردشگری ورزشی بیشتر بر ورزش های بومی و محلی تاكید می شود و در گردشگری فرهنگی و تاریخی نیز جاذبه های مختلفی نظیر معماری های منحصر بفرد روستا ها، آداب و رسوم، آیین ها و مراسم، جشن ها مد نظر است.
مكاری، با اشاره به اینكه توسعه اقامتگاه های بوم گردی به عنوان نمادی از فرهنگ مردمان خطه كردستان از اهداف این سازمان است، گفت: در این اقامتگاه ها می توان فرهنگ، پیشینه، صنایع دستی، غذاهای بومی و محلی، محصولات و شیوه معیشت مردمان كردستان را به گردشگران معرفی و ساكنان روستا را از توزیع منابع مالی گردشگری داخلی یا بین المللی بهره مند كرد.
وی گفت: با وجود اینكه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كردستان در راستای سیاست های مركزی توسعه گردشگری روستایی و اقامتگاه های بوم گردی این استان گام بر داشته است، خلا های آموزشی مردم روستا در این خصوص منجر به چنین اتفاقی شده است.
مكاری افزود: توجیه درست مردم و اهالی روستا در كسب درآمد از گردشگری و اقامتگاه های بوم گردی می تواند از راهكارهای توسعه بوم گردشگری باشد این دلایل باشد و اهداف سازمان ارتقای آموزش بین مردم است.
استان كردستان دارای یك هزار و 519 اثر تاریخی شناسایی شده شامل آثار باستانی، غارهای طبیعی، درختان كهنسال، میراث منقول، قنات و مكان های طبیعی است و هم اكنون 828 مور از این تعداد شامل 763 اثر، هشت مورد میراث طبیعی، 49 مورد میراث معنوی و هشت مورد میراث منقول است.
3034/1904
** خبرنگار: حسن حسین زاده/** انتشار دهنده: مسعود احمدی
۰ نفر