روزنامه انگلیسی دوشنبه (دیروز) به وقت محلی، با استناد بر گزارش مركز تحقیقاتی كتابخانه كنگره آمریكا نوشت: این در حالیست كه فروش تسلیحات در سال 2015 در جهان نسبت به سال پیش از آن اندكی كاهش داشت و از 89 میلیارد دلار در سال 2014 به 80 میلیارد دلار رسید.
گاردین در ادامه گزارش خود افزود: سهم 40 میلیارد دلاری فروش تسلیحاتی آمریكا در این بازار تقریبا برابر نیمی از همه توافقات تسلیحاتی در سال 2015 است و بیش از دو برابر سفارش های ثبت شده توسط فرانسه نزدیكترین رقیبش است. فرانسه در این سال 15 میلیارد دلار تسلیحات فروخت و آمریكا و فرانسه سهم خود را در این بازار به ترتیب حدود چهار و 9 میلیارد دلار افزایش دادند.
روسیه در این سال كاهشی جزیی در سفارش های تسلیحاتی داشت و از 11.2 میلیارد دلار در سال 2014 به 11.1 میلیارد دلار در سال 2015 رسید و فروش تسلیحاتی چین به شش میلیارد دلار رسید كه دو برابر برآوردهای قبلی است.
صادرات تسلیحاتی آمریكا در سال 2016 عمدتا در راستای سال قبل از آن است.
آژانس همكاری امنیتی دفاعی (DSCA) وابسته به پنتاگون كه مدیریت فروش خارجی اسلحه آمریكا را برعهده دارد، ماه گذشته اعلام كرد كه این كشور در سال 2016 میلادی 33.6 میلیارد دلار جنگ افزار خواهد فروخت. این رقم شامل قراردادهای مربوط به فروش جت های جنگنده به كویت، قطر و بحرین به ارزش 7 میلیارد دلار نمی شود.
در تحقیقات سال 2015 موسوم به« انتقال سلاح های قراردادی برای كشورهای در حال توسعه 2008 تا 2015 »این نتیجه حاصل شد كه كشورهای در حال توسعه همچنان بزرگترین خریداران تسلیحاتی هستند.
قطر بزرگترین خریدار سلاح در سال 2015 بود و قراردادهایی را به ارزش بیش از 17 میلیارد دلار امضا كرد. مصر نیز با خرید تقریبا 12 میلیارد دلار سلاح موافقت كرد و عربستان در این سال بیش از هشت میلیارد دلار صرف خرید تسلیحاتی كرد.
سایر خریداران اصلی جنگ افزار در سال 2015 كره جنوبی، پاكستان، رژیم صهیونیستی، امارات و عراق بوده اند.
به گفته تهیه كنندگان این گزارش، كاهش كلی خرید تسلیحاتی ناشی از افت وضع اقتصادی در جهان است.
آمریكا نه تنها در صدر كشورهایی بوده كه سفارش های جدید تسلیحاتی گرفته اند، بلكه تقریبا 37 درصد از همه تحویل تسلیحات در جهان را به ارزش 17 میلیارد دلار در اختیار داشته است.
روسیه در سال 2015 از نظر تحویل سلاح به ارزش 7.2 میلیارد دلار در رتبه دوم قرار گرفت. افزایش سفارش تسلیحات در فرانسه عمدتا به دلیل قراردادهای این كشور با مصر برای انتقال هواپیماهای رزمی و ناو بوده است. به دنبال بحران اوكراین دو قرارداد فروش كشتی به روسیه لغو و به مصر فروخته شد.
نتایج تحقیقات جدید گزارش نوامبر گذشته را تایید می كند كه در آن آمده بود دولت اوباما بیش از 278 میلیارد فروش تسلیحات خارجی را در هشت سال دوران ریاست جمهوری اش تصویب كرده كه دو برابر مجموعه فروش تسلیحات در دولت «جورج بوش» به ارزش 128.6 میلیارد دلار بوده است.
بیشتر قراردادهای تسلیحاتی سال 2015 با كشورهای خاورمیانه بوده بوده و عربستان سفارش هایی به ارزش بیش از 115 میلیارد دلاربه تولید كنندگان آمریكایی داشته است.
این سلاح شامل جت های جنگنده اف 15، بالگردهای آپاچه، بالگردهای بلك هاوك، رهگیرهای موشك، ابزارهای زرهی، بمب و موشك بوده است.
نشریه آمریكایی دیفنس وان به تازگی براورد كرد كه دولت كنونی آمریكا از زمان جنگ جهانی دوم بیش از هر دولت دیگری قرارداد تسلیحاتی داشته است.
اروپام**9158 **1479
مترجم: بهجت عباسی **انتشاردهنده:حسن سالك رضائی
تهران - ایرنا - روزنامه گاردین گزارش داد، آمریكا با فروش 40 میلیارد دلار تسلیحات در سال 2015 (سال گذشته میلادی)، جایگاه خود را به عنوان بزرگترین صادركننده جنگ افزار در جهان حفظ كرد و فرانسه با 15 میلیارد صدور سلاح در این سال در جایگاه دوم قرار داشت.