به گزارش روز سه شنبه ایرنا، در این گزارش آمده است: معلولیت عارضهای طبیعی است كه در جوامع مختلف به صورتهای گوناگون در برخی افراد دیده میشود، معلول فردی است كه بر اثر ضایعه جسمی، ذهنی، روانی یا توام با آن در سلامت و كارآمدی عمومی او اختلالی به وجود آید، به گونهای كه موجب كاهش استقلال فرد در زمینههای اجتماعی و اقتصادی شود.
در ادامه می خوانیم: بنابراین افراد معلول باید در تصمیمگیری ها، به ویژه در خصوص سازمان هایی كه اعضای آن از معلولان تشكیل شده یا معلولان در آن عضویت دارند و برای معلولان خدمت رسانی میكنند، مشاركت جدی و اثرگذار داشته باشند.
همچنین به معلولان باید فرصت داده شود تا استعدادهای خلاق هنری و فكری خود را رشد دهند و آن را نه تنها برای منافع خود بلكه برای غنیسازی جامعه به كار گیرند.
در استان قزوین بیش از 20 هزار نفر دچار معلولیتهای جسمی، ذهنی و حركتی میباشند كه متاسفانه با مشكلات زیادی روبرو هستند، در حالی كه به این افراد باید كمك شود تا بتوانند به طور مستقل، بدون كمك دیگران و بدون آنكه خود را سربار جامعه احساس كنند و یا منزوی باشند، به زندگی عادی بپردازند.
از دغدغههای مورد اشاره این قشر كه خواستار رفع آن هستند، تامین فرصت هایی برای اوقات فراغت با ورزشهای تفریحی آنها بود؛ چرا كه ورزش برای معلولان نسبت به افراد غیرمعلول از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ تا آنجا كه متخصصان آشنا با خصوصیات جسمانی معلولان و متخصصان تربیت بدنی معتقدند كه اگرچه ورزش برای افراد غیر معلول نیكو و پسندیده است؛ اما برای معلولین یك ضرورت است و آنها باید نیازهای حركتی خود را از طریق فعالیتهای ورزشی تامین كنند كه اینها نیازمند بستر سازیهایی است.
توجه به قانون جامع حمایت از معلولان كه در سال 83 در 16 ماده قانونی در مجلس به تصویب رسیده است؛ از دیگر مطالبات معلولان استان بود كه در گفتگو با ولایت به آن اشاره كردند؛ چرا كه این قانون از مهمترین قوانین حمایتی معلولان در كشور است؛ اما بسیاری از بندهای آن به دلیل عدم تخصیص بودجه اجرا نمیشود.
لیلا قربانی، كارشناس فلسفه اسلامی كه دچار عارضه شدید بینایی است؛ در گفتگو با خبرنگار ولایت مناسبسازی شهری و نبود فرصت برای دسترسی معلولان به مكانهای عمومی همچون پاركها، بانكها و پایین بودن سطح آگاهی افراد جامعه برای رویارویی با فرد معلول را از مشكلات قشر معلول استان دانست.
او گفت: متاسفانه در جامعه ما چگونگی رویارویی با فرد معلول فرهنگسازی نشده است؛ به گونهای كه مردم نمیدانند با یك فرد ناشنوا، معلول جسمی و حركتی، و نابینا چگونه روبرو شوند كه شأن و كرامت فرد معلول حفظ شود.
به گفته این كارشناس فلسفه؛ افراد معلول باید با دیگر افراد جامعه از حقوق شهروندی برابری برخوردار باشند و مورد تكریم قرار گیرند كه متاسفانه مظلوم واقع شدهاند.
قربانی با بیان این مطلب كه معلولان انتظار دارند از نگاههای تحقیرآمیز نسبت به آنها دوری شود؛ گفت: در راستای تغییر نگرش جامعه نسبت به معلولان باید گامهایی توسط نهادهای دولتی و تشكلهای مردم نهاد برداشته شود تا توانمندیهای معلولان دیده شود و نگاه جامعه نسبت به افراد معلول تغییر كند.
وی بیان كرد: معلولان هم مانند دیگر اقشار جامعه از توانمندیهای فردی بالایی برخوردار هستند كه میتوانند در پیشبرد اهداف اقتصادی و توسعه كشور اثرگذار باشند و به عنوان شهروند موثر در كشور ایفای نقش كنند.
این بانوی معلول، بیتوجهی به قانون حمایت از معلولان را از دیگر مشكلات این قشر عنوان و اضافه كرد:متاسفانه این قانون اگرچه یك بار هم بازنگری شد؛ اما همچنان توسط دستگاههای دولتی اجرایی نمیشود و یك علت مهم آن است كه دربندی از آن ذكر شده كه اجرای بندهای قانون در صورت وجود بودجه الزامیست و این بند، قانون را نقص میكند.
قربانی بیان كرد: زمانی مشكلات قشر معلول، در كشور ما برطرف میشود كه به این قشر به عنوان یك شهروند واقعی نگاه شود و تمامی امكانات رفاهی، فرهنگی و اجتماعی این افراد برابر دیگر شهروندان تامین و توانمندی های آنها نادیده گرفته نشود.
وی افزود: از آنجایی كه در قشر معلول، افراد تحصیل كرده با مدارج عالی دانشگاهی و افراد كارآفرین زیادی هست؛ چنانچه نهادهای دولتی و وابسته از این قشر حمایت كنند؛ چه بسا این افراد بتوانند در مقایسه با افراد عادی جامعه در پیشبرد جامعه مدنی كشور، نقش بهتری داشته باشند.
قربانی در پایان گفت: معلولان قشر ساكتی هستند و توانایی آنها شناخته نشده است به همین خاطر مظلوم واقع شدهاند.
****مناسبسازی از نیازهای ضروری معلولان است
معصومه آمدی، مسئول روابط بینالملل كانون معلولین توانا هم در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ولایت بیان كرد: در كشورهای پیشرفته قانونی با عنوان Ada هست كه در آن حقوق شهروندی معلولان به طور كامل دیده شده است.
وی افزود: مناسبسازی از نیازهای ضروری معلولان است كه متاسفانه در كشور ما به مناسبسازی مكانهای عمومی، فرهنگی و خیابانها كمتر توجه شده در حالی كه با مناسبسازی اماكن عمومی معلولان هم میتوانند در مشاركتهای اجتماعی نقش ایفا كنند.
این عضو كانون معلولین توانا گفت: اگر بخواهیم ایران را با برخی كشورهای دیگر در حوزه توجه به معلولان مقایسه كنیم؛ خیلی عقبتراست؛ در ایران تنها قوانین نوشته میشود؛ در حالی كه باید كمیتههای اجرایی و نظارتی وجود داشته باشند تا به این قوانین توجه كنند.
آمدی بیان كرد: معلولان قزوین از محیطهای آموزشی، حمل و نقل شهری و تفریحی نمیتوانند استفاده كنند؛ در حالی كه حقوق شهروندی دنیا این است كه شهروندی بتواند به طور مستقل از این امكانات بهره ببرد؛ در این راستا باید اقداماتی شود تا معلولان هم بتوانند برای جامعه و كشور مفید واقع شوند.
وی با انتقاد به كمبود وسایل توانبخشی مورد نیاز معلولان گفت: سمعك، ویلچر، پروتز از مهمترین وسایلی است كه معلولان بیشتر از آنها استفاده میكنند كه متاسفانه اغلب گران هستند و تهیه آن برای معلولان سخت است كه انتظار میرود در این باره اقداماتی صورت گیرد.
عضو كانون معلولین توانا در پایان یادآور شد: معلولان هم توانمندیهای افراد سالم را دارند؛ تنها با محدودیتهایی روبرو هستند و سرعت انجام كار كمتری دارند؛ از این رو كمتر دیده میشوند؛ اما با تشكیل كنوانسیون هم میتوان به آنها خدماترسانی بیشتری كرد و هم آنها میتوانند در انجام كارها اثرگذاری بیشتری داشته باشند.
**** معلولان افكار توانایی دارند
مرضیه كریمی، مدیر روابط عمومی كانون معلولین و توانا نیز به خبرنگار ولایت گفت: معلولان افكار قوی دارند و میتوانند برای مسئولان و دولتمردان بازوی قدرتمند باشند؛ تنها نیازمند آنند كه در جامعه برای حضور و مشاركت آنان بسترهایی فراهم شود.
وی خاطرنشان كرد: معلولیت ناتوانی نیست و این قشر از استعداد و توانمندی هایی بالایی برخوردار هستند و میتوانند در حل بسیاری از مشكلات جامعه اثرگذار باشند.
وی، اشتغالزایی و ایجاد فرصت ازدواج را از مطالبات معلولان عنوان و اضافه كرد: كانون معلولین توانا حدود 3 هزار و 900 عضو دارد كه عدهای از آنها در سنین جوانی به سر میبرند؛ چنانچه به استطاعت مالی دست پیدا كنند؛ میتوانند مانند افراد عادی جامعه تشكیل خانواده دهند.
مدیر روابط عمومی كانون معلولین توانا با انتقاد به اجرایی نشدن قانون اختصاص 3 درصد از نیروهای انسانی هر دستگاه اجرایی به معلولان بیان كرد: براساس قانون، دستگاههای اجرایی و دولتی باید 3 درصد از نیروهای خود را به معلولان تخصیص دهند كه متاسفانه این قانون اجرا نمیشود و یا اینكه از معلولان در كارهای مبتدی استفاده میكنند؛ در حالی كه نابینایانی داریم كه به درجه دكترا دست پیدا كردهاند كه متاسفانه از آنها هم در كارهای اپراتوری استفاده میشود و براساس یك نگرش غلط خیلیها معتقدند كه كار دیگری از دست آنها برنمیآید.
*** مناسبسازی شهر قزوین برای افراد آسیبمند دارای چالش است
حسن حسامی، معاون توانبخشی سازمان بهزیستی استان در پاسخ به دغدغههای جامعه معلولان استان به خبرنگار ولایت گفت: در خصوص فضاسازی اماكن شهری برای معلولان، كارهای علمی زیادی انجام شده و در این حوزه متولیان زیادی وجود دارند كه البته برخی از آنها مسئولیتی در این باره عهدهدار نمیشدند.
وی با تاكید بر این مطلب كه ایجاد فضاسازی مناسب شهری نیازمند دیدگاههای مثبت است؛ بیان كرد: شهر قزوین نه تنها برای معلولان مناسب نیست؛ متاسفانه برای كودكان، سالمندان و زنان باردار هم مناسب نیست.
این مسئول با تاكید بر ضرورت مناسبسازی فضاهای شهری تصریح كرد: امروزه در كشورهای توسعه یافته ساخت و ساز به گونهای انجام میشود كه نیازی به وجود رمپ نباشد؛ یعنی ساختار بناها، بر مبنای همسطحسازی است.
به گفته وی، متاسفانه ما اهرم اجرایی نداریم كه بتوانیم ارگانهایی همچون شهرداری و دیگر متولیان ساخت و ساز را اجبار كنیم كه به این نكات توجه كنند؛ تنها میتوانیم در حوزه آگاه سازی و فرهنگسازی جدیت داشته باشیم.
حسامی با بیان این مطلب كه مبلمان شهری قزوین ایرادهایی دارد؛ گفت: اختلاف سطح پیاده روها، جوی های بزرگ و نصب داربست در اماكن عمومی از ایرادهایی است كه جامعه معلولان را با مشكل روبرو میسازد.
وی، استقلال معلولان را مهمترین عامل تحقق توانمندسازی و مطالبات معلولان برشمرد و افزود: چنانچه معلولان به استقلال اجتماعی دست پیدا كنند؛ نه تنها مناسبسازی فضای شهری برای آنها انجام میشود؛ بلكه جایگاه این قشر در جامعه به خوبی دیده میشود.
این مسئول با بیان این مطلب كه بسیاری از ارگانها تنها بهزیستی را مقصر مشكلات معلولان میدانند؛ گفت: سازمان بهزیستی همواره باید خساراتی كه بر اثر بیتوجهی برخی دستگاههای دیگر به وجود میآید را جبران كند؛ در حالی كه این سازمان در میزان اعتبار جزو آخرین دستگاههای اجرایی است.
حسامی با اشاره به ضرورت ایجاد اشتغال معلولان، تصریح كرد: در برخی موارد بهزیستی افراد معلول را برای دریافت تسهیلات به بانكها معرفی میكند كه در نهایت 15 میلیون تومان به آنها اختصاص مییابد كه با این رقم اشتغالزایی انجام نمیشود.
وی با بیان اینكه بهزیستی با اجرای طرحها و آزمایشهای غربالگری سعی در پیشگیری از تولد نوزاد معلول دارد؛ گفت: در حوزه اشتغالزایی معلولان هم برای كارفرمایان به لحاظ حق بیمه و مالیات امتیازهایی قایل شدهایم كه كارفرمایان در صورت جذب فرد معلول از این مزایا برخوردار میشوند.
**** آرمان های شهری با اتحاد محقق میشود
محمداسماعیل حافظی مدیرعامل سازمان خدمات طراحی شهرداری قزوین نیز در خصوص مناسبسازی فضاهای شهری در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ولایت اظهار كرد: موضوع مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولین و جانبازان و افراد كمتوان در دستور كار مدیریت شهری قرار دارد؛ البته اقداماتی هم در این زمینه انجام شده است.
وی از استانداردسازی 40 محور اصلی در شهر قزوین برای معلولین و جانبازان سخن به میان آورد و گفت: در تصمیمگیری برای طراحی این محورها نمایندگانی از بهزیستی حضور داشتند و بناست سالانه 16 تا 20 محور در شهر قزوین مناسبسازی شود.
مدیرعامل سازمان خدمات طراحی شهرداری قزوین در ادامه سخنانش تصریح كرد: سرپوشیده كردن جویهای آب، استفاده از رمپ به جای پله با شیب 8 درصد، كف سازی ورودی كوچهها، طراحی پاركینگ برای معلولان، استفاده از مصالح سخت و غیرلغزنده در كف سازیها از جمله مواردی بوده كه در فضاسازیهای شهری به آنها توجه شده است.
حافظی بیان كرد: برخی خیابانها كه در آنها مناسب سازی دیده نمیشود به این خاطر است كه در گذشته احداث شدهاند و پیمانكاران در چگونگی ساخت آنها دقت لازم را نداشتند؛ از اینرو با مشكلاتی روبرو شدیم.
این مسئول بیان كرد: در بررسیهای اخیر مكانهایی كه برای معلولان مشكل ساز هستند؛ شناسایی شده و برای برخی محورها نیز طرحهای اصلاحی پیشبینی شده است.
حافظی تصریح كرد: برای دستیابی به نتایج بهتر با بهزیستی و كانون معلولین توانا هماهنگ شده كه از هر نوع معلولیتی یك نفر نماینده در نشستها حضور داشته باشند تا با مشاركت آنان نقاط ضعف شناسایی شود.
حسامی اظهار كرد: مقرر شده در سال 96 ورودی تمامی پاركهای شهر قزوین با استفاده از رمپ مناسبسازی شوند و حتی درون پاركها هم رمپهایی طراحی شوند؛ تا معلولان و جانبازان بتوانند از این فضا به راحتی استفاده كنند.
وی، جایگزینی آسانسور به جای پلهای عابر پیاده را از دیگر برنامههای شهرداری در راستای رفاه حال معلولان عنوان و اضافه كرد: براساس این طرح پل عابر پیاده میدان شهید بابایی به آسانسور تبدیل شد اما از آنجایی كه آسانسور به لحاظ نصب و نگهداری هزینه بالایی دارد، ساخت پلهای زیرگذر و احداث رمپ را هم در دستور كار قرار دادهایم.
وی با بیان این مطلب كه برای رسیدن به آرمانهای شهری نیازمند اتحاد هستیم؛ گفت: بسیاری از دستگاههای اجرایی به ویژه بانكها و ساختمانهای عمومی فضای مناسبی برای معلولین ندارند. این مراكز حتی آسانسور هم ندارند؛ شهرداری كه به تنهایی نباید پاسخگو باشد.
این مسئول خاطرنشان كرد: انجام برخی كارها هزینه زیادی نیاز ندارد؛ تنها با تعامل و درایت صورت میگیرد؛ به عنوان مثال اگر بانكها و دستگاههای دولتی در زمینه تجهیز فضای درونی ساختمان خود اقدام كنند؛ میتوانیم در كوتاهترین مدت شاهد ایجاد فضاهای مناسب برای معلولان و افراد كم توان باشیم.
حافظی با تاكید بر این مطلب كه در موضوع مناسبسازی تنها شهرداری مداخله ندارد؛ گفت: معلولان و آسیب مندان درباره مناسب سازی ادعای درستی دارند؛ اما باید دید در شهر چه میزان میان مدیریت شهری و دستگاههای اجرایی اتحاد وجود دارد؛ اگر در این باره بخواهیم به جایگاه ایدهآلی برسیم؛ همه دستگاههای اجرایی باید شهرداری را همراهی كنند؛ یعنی این امر نیازمند حركت جمعی و گروهی است و تنها در این صورت میتوانیم شاهد رضایتمندی مردم و افراد آسیبدیده باشیم.
7389/8054*خبرنگار: نسرین رحیمی** انتشار دهنده: رضا اسدی
قزوین - ایرنا - روزنامه ولایت قزوین به مدیر مسئولی سیدعبدالعظیم موسوی در تازه ترین شماره خود به قلم مریم بهبهانی با چاپ یاداشتی با عنوان 'معلولان پای رفتن دارند، راه رفتن ندارند' به مناسب سازی، اشتغال و اجرای قانون جامع مهم ترین مطالبات معلولان پرداخته است.