۱۹ دی ۱۳۹۵، ۹:۵۹
کد خبر: 82378382
T T
۰ نفر
آكنه، بیماری های رنگدانه ای و تاولی در صدر مشكلات پوستی ایرانی ها

تهران- ایرنا- نائب رئیس انجمن متخصصان پوست ایران، آكنه، بیماری های رنگدانه ای و تاولی را شایعترین ناراحتی های پوستی در بین ایرانی ها عنوان و بر لزوم ثبت بیماری های پوستی به منظور ارایه خدمات تشخیصی و درمانی بهتر در این زمینه تاكید كرد.

دكتر فرهاد هنجنی روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار كرد: از جمله بیماری های شایع پوستی در ایران، بیماری ها آكنه ای یا همان جوش صورت و ناحیه فوقانی بدن است و بیماری های رنگدانه ای مانند پیسی یا لك های صورت نیز در كشور شیوع زیادی دارد.
پیسی یا برص یا ویتیلیگو یك بیماری پوستی است كه در آن لك های سفید رنگ به دلیل از دست رفتن رنگدانه پوست به وجود می‌آیند؛ این ضایعات در هر جایی از بدن ممكن است دیده شوند.
در این بیماری معمولا در هر دو طرف بدن به طور قرینه لك های متعدد سفید و شیری رنگ دیده می‌شوند. شایعترین مناطق درگیری پوستی در این بیماری شامل صورت، لب ها، دست ها، بازوها، پاها و نواحی تناسلی است.
وی افزود: علاوه بر این، اگزمای پوستی در سنین كودكی و بزرگسالی، بیماری های تاولی و پسوریازیس نیز از دیگر بیماری های پوستی شایع در ایران محسوب می شود.
پسوریازیس، یكی از شایعترین بیماری‌های پوستی است كه طی آن، سیستم ایمنی افراد مبتلا با ارسال سیگنال‌های معیوب، موجب تسریع رشد سلول‌های پوست می‌شود.
در حالت عادی، سلول‌های پوست به طور دائم از لایه‌های زیرین به طرف سطح حركت كرده، در آنجا هسته‌های خود را از دست داده و به صورت پوسته‌های مرده از بدن دفع می‌شوند اما در جریان پسوریازیس، چرخه حیات سلول‌های پوست بر اثر اشكالات سیستم ایمنی، سرعت یافته در نتیجه چندین لایه سلول مرده در سطح پوست تجمع پیدا می‌كنند و پوسته‌های پسوریازیس را تشكیل می‌دهند.
هنجنی با یادآوری اینكه ایران یكی از كشورهایی صاحب بالاترین آمار بیماری های تاولی ازجمله پمفیگوس است، گفت: متخصصان پوست كشور باید كارهای درمانی جدی تر در این زمینه انجام دهند.
پمفیگوس به معنی تاول و از بیماری های نادر پوستی، با علت نقص در سیستم ایمنی بدن است و پوست و غشاهای مخاطی را دربرمی گیرد.
علت دقیق این بیماری هنوز شناخته نشده، اما آنچه را كه در این بیماری رخ می دهد، می‌توان به از دست رفتن چسبندگی بین لایه‌های شاخی پوست (كراتینوسیت) تعریف كرد.
استاد دانشگاه علوم پزشكی شیراز درباره عوامل ابتلا به بیماری های پوستی نیز توضیح داد: مجموعه ای از عوامل مختلف در بروز این بیماری ها دخیل و عوامل محیطی و جنبه های ژنتیكی در این میان تاثیرگذار هستند ولی اخیرا به نقش بسیار پررنگ ژنتیك در بیماری های پوستی به ویژه سرطان های پوست توجه و تاكید بیشتری می شود.
وی نداشتن سیستم دقیق ثبت بیماری های مختلف را از جمله مشكلات موجود در كشور برشمرد و گفت: درخصوص سرطان ها سیستم های ثبت بیماری راه اندازی شده ولی برای بیشتر بیماری ها این امكان فراهم نشده است و باید سعی كنیم برای بیماری های پوستی، ثبت موارد را به صورت دقیق داشته باشیم.

** شیوع سرطان بدخیم پوست در ایران كمتر از آمریكا و اروپا
هنجنی درباره وضعیت شیوع سرطان های پوست در كشور نیز گفت: سرطان سلول های پایه ای با عنوان 'بازال سل كارسینوما' در كشور ما بیشتر مشاهده می شود كه متاستاز (نفوذ به بافت های دیگر) نمی دهد و البته میزان ابتلا به این سرطان در ایران با دیگر كشورهای دنیا تفاوت چندانی ندارد و تقریبا به اندازه میانگین دنیا است.
نائب رئیس انجمن متخصصیان پوست ایران خاطرنشان كرد: نوع دیگر سرطان پوست به نام 'ملانوما' در كشورهای اروپایی و آمریكا شیوع زیادی دارد كه ممكن است كشنده باشد و آمار شیوع این نوع سرطان در ایران، بسیار كمتر از اروپا و آمریكا است.
بازال سل كارسینوما ( Basal Cell Carcinoma) شایعترین شكل سرطان پوست است كه تقریباً هیچگاه به دیگر بافت های بدن گسترش پیدا نمی كند ولی با این حال، ممكن است رشد كرده و به بافت اطراف تهاجم پیدا كند.
ملانوما (Melanoma) بدخیم ترین سرطان پوست محسوب می شود و از ملانوسیت های پوست كه استعداد بدخیمی پیدا كرده اند، نشات می گیرد.
به طور طبیعی، ملانوسیت ها رنگدانه های تیره پوست، مو، چشم و خال های بدن را تولید می كنند.
علمی**1055**1834
خبرنگار : زینب كارگر ** انتشار: ناهید شفیعی
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:irnaelm@https://telegram.me
۰ نفر