سی و دومین جشنواره موسیقی بین المللی فجر به ریاست «حمیدرضا نوربخش» مدیرعامل خانه موسیقی، از امروز بیست و چهارم دی ماه آغاز می شود و تا یكم بهمن ماه ادامه خواهد داشت.
در زمان برگزاری جشنواره سی و دوم، گروه های موسیقی و خوانندگان سنتی، پاپ، موسیقی تلفیقی ایرانی و خارجی برنامه های خود را به صحنه می برند.
بر اساس آخرین جدول اجراها، تالار وحدت با 15 اجرا (اجراهای اركسترال و موسیقی سنتی)، سالن رودكی با 18 اجرا (اجراهای گروه های بین الملل)، برج آزادی با 14 اجرا (اجراهای موسیقی تلفیقی)، سالن میلاد نمایشگاه بین المللی با 16 اجرا (اجراهای پاپ)، فرهنگسرای نیاوران با 14 اجرا (موسیقی بانوان) و برج میلاد با 7 اجرا (گروه های پاپ، خارجی و اركسترال) طی برپایی جشنواره موسیقی فجر میزبان علاقه مندان موسیقی هستند.
روزهای منتهی به آغاز جشنواره موسیقی فجر، اگرچه امسال نیز مانند سال های پیشین با حاشیه هایی همراه بوده اما نكته های مثبت بسیاری دارد كه امیدواری ها برای بهبود وضعیت برگزاری این جشنواره سالانه موسیقی را افزایش داده است.
*** جشنواره موسیقی و تغییر زمان برگزاری
سی و دومین جشنواره موسیقی فجر قرار بود از روز چهارشنبه، بیست و دوم دی ماه آغاز شود اما به دنبال درگذشت آیت الله «اكبر هاشمی رفسنجانی» رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، «علی مرادخانی» معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بیستم دی ماه جاری از تعطیلی كلیه برنامه های هنری كشور به مدت سه روز خبر داد.
به این ترتیب، تغییرهایی در جدول اجراهای سی و دومین جشنواره موسیقی فجر به وجود آمد كه جزییات آن در جدول جدیدی منتشر شد. این جابجایی موجب نگرانی مخاطبانی شد كه طبق تاریخ و جدول نخست برنامه های جشنواره برای حضور در كنسرت مورد علاقه خود بلیت تهیه كرده بودند.
روابط عمومی سی و دومین جشنواره موسیقی فجر اما به سرعت در اطلاعیه ای به مخاطبانی كه بلیت های سی و دومین جشنواره موسیقی فجر را پیش از تغییرهای ایجاد شده تهیه كرده بودند اعلام كرد، بدون نگرانی می توانند با توجه به زمان و مكان اجراهای تغییر یافته با همان بلیت ها به سالن اجرا مراجعه كنند و در كنسرت ها حضور یابند.
*** پخش آنلاین برنامه های جشنواره
یكی از تغییرهای مثبت در جشنواره موسیقی فجر امسال پخش آنلاین اجراهای این جشنواره موسیقی است. این خبر را نوربخش در نشست خبری خود در هجدهم دی ماه اعلام كرد. وی هدف از پخش آنلاین اجراهای جشنواره را پوشش گسترده تر و در برگرفتن شمار مخاطبان بیشتر بیان كرد. رییس سی و دومین جشنواره موسیقی فجر در این زمینه افزود: در عصر امروز دیگر مرزی وجود ندارد و همه اتفاقات ریز و درشت در دسترس عموم مردم قرار می گیرند.
به گفته وی، جشنواره موسیقی فجر مخاطبان گسترده ای دارد و از آن جایی كه سالن های كنسرت برای حضور همه این مخاطبان محدودیت دارند، پخش آنلاین كنسرت ها می تواند كمك شایانی به افزایش مخاطبان جشنواره كند.
پخش آنلاین برنامه های جشنواره موسیقی فجر اگر آنگونه كه مدیران برگزاری این جشنواره می گویند به درستی انجام و مدیریت شود، ایده تازه و خوبی است كه می تواند خدمتی به علاقه مندان موسیقی در شهرستان ها یا افرادی باشد كه به هر دلیل از حضور در جشنواره و تماشای كنسرت مورد علاقه شان محروم هستند.
*** حضور مستقل پاپ؛ دلگرمی اهالی این سبك پرطرفدار موسیقی
حضور مستقل هنرمندان موسیقی پاپ در جشنواره سی و دوم موسیقی فجر، یكی دیگر از ویژگی های این دوره از جشنواره است.
اگرچه 10 سال از پیوستن بخش پاپ به جشنواره موسیقی فجر، البته در بخش «جنبی» این جشنواره می گذرد اما برگزاری مستقل برنامه های این سبك در سالن میلاد نمایشگاه بین المللی در جشنواره موسیقی فجرِ امسال اتفاقی است كه می تواند راهگشای مسوولان برگزاری این جشنواره، برای اهمیت بخشی بیشتر به موسیقی پاپ باشد.
در همین پیوند، «فریدون آسرایی» خواننده پیشكسوت پاپ، در نشست خبری گروه های موسیقی پاپ در سی و دومین جشنواره موسیقی فجر كه نوزدهم دی ماه جاری در تالار وحدت برگزار شد، گفت: خوشحالم كه موسیقی پاپ به شكل مستقل در جشنواره حضور دارد. بنده اطلاع داشتم كه وقتی جناب مرادخانی در سمت معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار بگیرد، اتفاق های بهتری برای موسیقی پاپ رخ می دهد و این موضوع خیلی خوب است كه موسیقی پاپ به شكل مستقل در جشنواره حضور دارد.
موسیقی پاپ از دوره بیست و سوم جشنواره موسیقی فجر برای رونق این جشنواره به بخش جنبی آن اضافه شده است. اما اهالی و دوستداران این سبك از موسیقی بر این باورند كه موسیقی پاپ باید وارد بخش اصلی جشنواره موسیقی فجر شود. به باور آنان این اتفاق می تواند به ایجاد رقابت، پیشرفت و رونق در این سبك موسیقی منجر شود.
در این زمینه، «محسن رجب پور» تهیه كننده موسیقی در چهارم دی ماه در گفت و گو با رسانه ها گفت: اگر به طور كلی قرار باشد همواره پاپ در بخش جنبی باشد، هیچ اتفاقی در آن نمی افتد.
*** جشنواره فجر سی و دوم و حاشیه های پیش از آغاز
جشنواره موسیقی فجر امسال پیش از آغاز با برخی حاشیه ها همراه بوده است. تحریم جشنواره موسیقی از سوی برخی اهالی موسیقی و راه افتادن چالش مربوط به آن در شبكه های مجازی، یكی از مهم ترین این حاشیه ها است كه برخی رسانه های منتقد دولت، موج سواری گسترده ای روی آن انجام دادند.
به نوشته برخی از این رسانه ها، گروهی از اهالی موسیقی با توجه به استمرار سیاست ها و روند مدیریتی كه در چند سال اخیر بر جشنواره موسیقی فجر حاكم بوده، این جشنواره را در قالب كمپینی با نام «گواهی دست چپ» تحریم كردند. به ادعای رسانه های منتقد، در مدیریت جدید دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از از میان اهالی موسیقی، برخی تعابیر كه در آنها بر مدیریت محفلی و باندی حوزه موسیقی تاكید می شود، به گوش می رسد.
این ادعاها در حالی مطرح شده است كه دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی موسیقی فجر در نشست خبری روز سی ام آذرماه خود كه در ساختمان معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور اهالی رسانه برگزار شد، گفت: از تمام گروه های فعال موسیقی بدون استثناء برای شركت در جشنواره موسیقی امسال دعوت كرده و از هر نقدی استقبال می كند.
موضوع دیگری كه برخی رسانه ها، به ویژه رسانه های خارجی كوشیدند با برجسته سازی آن انتقادهایی را در زمینه عملكرد مسوولان جشنواره سی و دوم موسیقی فجر مطرح كنند، شمار اندك گروه های شركت كننده موسیقی زنان در جشنواره امسال بود. این انتقاد در حالی مطرح می شود كه مسوولان و متولیان فرهنگی دولت پیشین، در مخالفت با حضور زنان در عرصه موسیقی، تا جایی پیش رفتند كه از حضور زنان در جشنواره بیست و هشتم فجر به طور كامل جلوگیری به عمل آمد.
زنان اما طی سال های اخیر بار دیگر توانستند در جشنواره موسیقی فجر نقش آفرینی كنند. در جشنواره موسیقی امسال نیز گروه های موسیقی زنان، در همسنجی با سال قبل با یك گروه بیشتر حضور دارند. در جشنواره موسیقی سی و دوم فجر، 4 گروه موسیقی «نازار» به سرپرستی «یلدا عباسی» خواننده موسیقی محلی كرمانجی از شمال خراسان، «تُرنه» به سرپرستی «نرگس مختاری» نوازنده دف و خواننده این گروه، «نگین» به سرپرستی «نگین سریر» نوازنده پیانو و «ژیوار» به عنوان با سابقه ترین گروه موسیقی بانوان به سرپرستی «ژیوار شیخ الاسلامی» روی صحنه خواهند رفت.
*گروه پژوهش و تحلیل خبری
خبرنگار**مهتاب افشین نسب**انتشاردهنده: سیدمحمد موسی كاظمی**پژوهشم**9282**9279
جشنواره سی و دوم موسیقی فجر؛ غلبه امید بر حاشیه های پیش از برگزاری
۲۴ دی ۱۳۹۵، ۲:۳۴
کد خبر:
82384887
تهران- ایرنا- سی و دومین جشنواره موسیقی فجر كه از امروز آغاز می شود و تا نخستین روز بهمن ماه ادامه می یابد دارای ویژگی هایی است كه آن را از دوره های پیشین متمایز می سازد. پیش از شروع این جشنواره برخی حاشیه ها در مورد برگزاری به وجود آمد كه البته انتظار نمی رود تاثیر چندانی بر كیفیت دوره سی و دوم داشته باشد.