به گزارش روز سه شنبه ایرنا، «وحید پرست تاش» در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در بلگراد افزود: توافق هسته ای كه نتیجه رهنمودها و تدابیر مقام معظم رهبری، مقاومت ملی ایران و هنر دیپلماسی مقامات سیاسی جمهوری اسلامی ایران بود، دستاوردهای زیادی به همراه داشت كه در حوزه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی به تفكیك قابل بحث است.
وی اضافه كرد: اگر بخواهیم از عرصه سیاست خارجی به آن نگاه كنیم، مهمترین نتیجه برجام را می توان ارتقاء جایگاه ایران بعنوان یك كنشگر قدرتمند در عرصه جهانی خصوصاً در میان كشورهای اروپایی دانست كه مصداق بارز آن حضور هیات های سیاسی عالیرتبه كشورهای اروپایی در ایران است.
پرست تاش با اشاره به اهمیت جایگاه منطقه بالكان در سیاست خارجی كشورمان تصریح كرد: مقامات سیاسی كشورهای زیادی در طول یكسال گذشته به ایران سفر كردند كه در این میان، منطقه بالكان جایگاه درخور توجهی داشته است.
وی گفت: برای آنكه تصویر دقیقی از توسعه روابط با این كشورها بعد از اجرایی شدن برجام داشته باشیم، لازم است به سفرهای مقامات سیاسی عالی رتبه این منطقه به ایران بعد از 27 دی ماه 1394 اشاره كنیم.
' اولین رئیس جمهوری از منطقه بالكان كه از بعد اجرایی شدن توافق هسته ای به ایران سفر كرد، «تومیسلاو نیكولیچ» رئیس جمهوری صربستان بود. وی در بیست و نهم فروردین سال جاری در دیدار با دكتر روحانی با ابراز علاقه به توسعه روابط با كشورمان با تجلیل از توافق هسته ای ابراز داشت كه مقاومت سرسختانه جمهوری اسلامی ایران در دوران تحریم ها و پیروزی در مذاكرات هسته ای، بیانگر قدرت فرهنگی و بزرگی ایران است و صربستان آماده توسعه روابط همه جانبه با ایران است.'
پرست تاش افزود: دقیقاً یك ماه بعد یعنی در بیست و نهم اردیبهشت ماه، سفر «كولیندا گرابار كیتاروویچ» رئیس جمهوری كرواسی به تهران انجام شد.
'رئیس جمهوری كرواسی با اشاره به اینكه تلاش ایران برای رسیدن به توافق هستهای نشان داد كه دستیابی به دشوارترین مسایل جهانی از طریق گفت و گو امكانپذیر است، اظهار داشت: این توافق فضای بسیار خوبی را برای توسعه همكاریهای اقتصادی، علمی، فرهنگی و بینالمللی میان دو كشور بوجود آورده كه باید از آن به بهترین شكل استفاده كنیم.
كیتاروویچ همچنین گفته بود كه كرواسی از توسعه همكاریها و روابط اتحادیه اروپا با ایران استقبال كرده و از آن حمایت میكند.'
نویسنده كتاب سرنوشت كوزوو اضافه كرد: بیست و یكم تیرماه امسال، «بویكو بوریسف» نخست وزیر بلغارستان وارد تهران شد. بوریسف در این سفر ضمن ملاقات با مقامات عالیرتبه كشورمان در خصوص اهمیت برجام اظهار داشت 'به عنوان نخست وزیر به كشورهای مختلفی سفر كردهام اما برای نخستین بار در بلغارستان است كه تقریبا همه رسانهها متفق القول روی این نكته تاكید داشتند كه سفر به ایران یك سفر تاریخی و بسیار مهم است'.
'وی همچنین در ملاقات با مقامات ایران گفته بود كه صوفیه مصمم به توسعه همكاری های همه جانبه با جمهوری اسلامی ایران است.'
پژوهشگر ارشد روابط بین الملل افزود: چهارم آبان ماه 'باقر علی عزت بگوویچ' رئیس وقت شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین به همراه هیاتی عالی رتبه از وزرا راهی تهران و اصفهان شد.
'عزت بگوویچ در دیدار با دكتر روحانی رئیس جمهوری ایران، در باره اهمیت توافق هسته ای اظهار داشت «با خوشحالی اخبار مربوط به توافق هستهای و لغو تحریمها را دریافت كردیم و این زمینه بسیار خوبی برای توسعه روابط دو كشور بوجود آورده است.»
رئیس شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین همچنین گفت: مصمم هستیم با لغو موانع از جمله ارایه تسهیلات ویزایی و تسهیل در نقل و انتقالات پولی، زمینه مناسبی برای فعالیت تجار و سرمایهگذاران دو كشور ایجاد كنیم.'
پرست تاش اضافه كرد: سفر «باروت پاخور» رئیس جمهوری اسلوونی در دوم آذرماه به جمهوری اسلامی ایران كه برای اولین بار طی 25 سال گذشته انجام شد و نیز بازگشایی سفارت این كشور در تهران، بیانگر اراده قوی دو كشور در راستای توسعه روابط قلمداد می شود.
رئیس جمهوری اسلوونی در این سفر با اشاره به اهمیت توافق هسته ای گفته بود: این توافق نشان میدهد میتوان همه مناقشات بین المللی را از راه های دیپلماتیك و مذاكره حل و فصل كرد.
پاخور در دیدار با دكتر روحانی بر علاقمندی كشورش به استفاده از همه ظرفیت های موجود تاكید كرد و گفت: اسلوونی مصمم است با رفع تمامی موانع، روابط خود را با ایران به سطح عالی ارتقاء بخشد.
پرست تاش اضافه كرد: در ادامه سفرهای مقامات سیاسی منطقه بالكان به ایران می توان به سفرهای «نیكولا پوپوسكی» وزیر امور خارجه مقدونیه، «ایگور سرناداك» وزیر امور خارجه بوسنی و هرزگوین، «ایویتسا داچیچ» معاون اول نخست وزیر و وزیر امور خارجه صربستان، «لازار كومانسكو» وزیر امور خارجه رومانی، «راسیم لیاییچ» معاون نخست وزیر و وزیر تجارت-گردشگری و ارتباطات صربستان و «صفت سوفتیچ» رئیس مجلس اقوام بوسنی و هرزگوین اشاره كرد كه سخنان هر یك از آنان نشانگر اهمیت بسیار زیاد توافق هسته ای است و از عزم مقامات سیاسی كشورهای بالكان برای توسعه روابط در فضای مثبت ایجاد شده بعد از توافق هسته ای با ایران حكایت دارد.
پژوهشگر ارشد روابط بین الملل افزود: آخرین مقام سیاسی منطقه بالكان تنها دو روز مانده به سالروز اجرایی شدن برجام از آلبانی وارد تهران شد. «دیتمیر بوشاتی» وزیر خارجه آلبانی در این سفر طی دیدار با دكتر روحانی با بیان اینكه برجام افق های جدیدی را در همكاری ایران با جهان و از جمله آلبانی گشوده است، گفت: آلبانی با تدوین نقشه همكاری مصمم است تا با ارتقا سطح همكاری های سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی؛ بستر مستحكمی را برای روابط آینده دو كشور ایجاد كند.
پرست تاش تصریح كرد: در تمامی این سفرها تاكید طرف ایرانی بر آن بوده است كه برجام نه تنها دستاوردی بزرگ برای ایران بلكه برای اروپا و تمام كشورهای جهان است. دكتر روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران نیز در تمامی این ملاقات ها تاكید داشتند كه ایران به تعهدات خود پایبند بوده و اگر طرف مقابل هم در مسیر اجرای برجام به تعهداتش به طور كامل عمل كند، همه از آثار آن بهره مند خواهند شد.
كارشناس ارشد مسائل بالكان با اشاره به بنیه ضعیف اقتصادی كشورهای این منطقه گفت: با توجه به اینكه منطقه بالكان سرشار از منابع طبیعی نظیر چوب و زغال سنگ و مواد معدنی است و نیروی كار ارزان نیز دارد، می تواند به عنوان یك شریك اقتصادی در مجاورت اتحادیه اروپا برای ایران نقش بسیار مهمی ایفا كند.
اروپام**436**
انتشار دهنده: فریبا مدنی
پژوهشگر مسائل بالكان:
سفر 5 رئیس دولت از منطقه بالكان به ایران، دستاورد سیاسی برجام است
۲۸ دی ۱۳۹۵، ۱۷:۱۵
کد خبر:
82390999
بلگراد - ایرنا - پژوهشگر ارشد مسائل بالكان با اشاره به گذشت یك سال از اجرایی شدن توافق هسته ای (برجام) و رویكرد مثبت مقامات سیاسی منطقه بالكان در این زمینه گفت: سفر پنج رئیس دولت از كشورهای منطقه بالكان به ایران پس از اجرای برجام، نشانگر موفقیت این توافقنامه است.