۱ بهمن ۱۳۹۵، ۱۸:۰۹
کد خبر: 82394667
T T
۰ نفر
توليد پارچه اي هوشمند شبيه يكي از مقاوم ترين بافت هاي بدن انسان

تهران- ايرنا- محققان براي اولين بار موفق به بافت پارچه هوشمندي شدند كه شبيه غشاي روي استخوان ها است.

به گزارش روز جمعه گروه علمي ايرنا از پايگاه اينترنتي ساينس الرت، ضريع يا 'پريوستئوم' (Periosteum) پرده يا لايه‌اي مانند پارچه است كه روي استخوان‌هاي بدن كشيده شده و به آن چسبيده است. اين پرده، غشايي رشته ‌اي است كه تنه استخوان ‌هاي‏ دراز را مي‌ پوشاند.
اميد مي رود از اين نوع پارچه بتوان براي توليد هر چيزي از لباس محافظ در برابر ضربه گرفته تا توليد بافت هايي زيستي استفاده كرد كه در آينده براي تعويض و ترميم مفاصل مورد استفاده قرار مي گيرند.
پريوستئوم غشايي است كه تمام استخوان ها بدن انسان را به استثناي مفاصل مي پوشاند و ويژگي هاي خاصي دارد.
محققان دانشگاه نيوساوث ولز در استراليا مي گويند، پريوستئوم شامل يك ماده ذاتا هوشمند است كه در برابر فشارهاي حاصل از ضربه، استحكام افزوده اي به استخوان هاي محكم بدن مي دهد.
آنها با استفاده از يك سيستم تصويربرداري سه بعدي توانستند از طريق ترسيم نقشه معماري اين بافت و تقويت مولفه هاي اصلي، نمونه هايي از اين پارچه جديد هوشمند ببافند. پس از اين مرحله،امكان توليد بافت طبيعي پريوستئوم با استفاده از نرم افزار طراحي به كمك رايانه، آزمايش شد.
اين پارچه از تركيب كلاژن و الاستين كه پروتيين هاي مهمي در بافت بيولوژيكي محسوب مي شوند، تهيه شد.
به گفته محققان، مشكلي در اين راه و در استفاده از كلاژن و الاستين وجود داشت كه به فيبرهاي آنها مربوط مي شد؛ فيبرهاي اين مواد آن قدر كوچكند كه در دستگاه بافندگي جا نمي شدند بنابراين محقان از ماده الاستيكي استفاده كردند كه شبيه الاستين و ابريشم است و ويژگي هاي كلاژن را دارد.
محققان در نتيجه اين كار موفق به توليد يك سري از نمونه هاي اوليه به اصطلاح پارچه اي شدند كه داراي ويژگي هاي هوشمند پريوستئوم براي مقاومت در برابر فشار و كشش است.
محققان همچنين از امكان استفاده از اين روش براي آزمايش ساير فيبرها به منظور توليد طيف وسيعي از منسوجات خبر دادند.
اين محققان خاطرنشان كردند كه هدف آنها براي آينده، توليد بافت هاي زيستي - اساسا بخش هاي بدن - در آزمايشگاه براي تعويض و ترميم مفاصل از كار افتاده اي است كه بيولوژي، معماري و ويژگي هاي مكانيكي پريوستئوم را داشته باشند.
اين تحقيق در مجله Scientific Reports منتشر شده است.
علمي**2038**
مترجم: درنا محمديان* انتشار: زهره محتشمي پور
۰ نفر