۴ بهمن ۱۳۹۵، ۱۲:۲۲
کد خبر: 82398226
T T
۰ نفر

كاهش وزن و پيشگيري از سرطان

۴ بهمن ۱۳۹۵، ۱۲:۲۲
کد خبر: 82398226
كاهش وزن و پيشگيري از سرطان

اهواز - ايرنا - خطر بسياري از بيماري ها از جمله سرطان، در افرادي كه اضافه وزن دارند يا چاق هستند افزايش مي يابد و برآورد شده كه درصدي از كل موارد مرگ و مير ساليانه مرتبط با سرطان ناشي از اضافه وزن يا چاقي است.

به گزارش ايرنا به نقل از پايگاه اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز، برخي از انواع سرطان ها مانند سرطان هاي پستان (در زنان يائسه)، روده بزرگ، رحم، كليه، مري، پروستات و ريه رابطه تنگاتنگي با افزايش وزن بدن دارند؛ همچنين اضافه وزن و چاقي با ابتلا به بسياري از بيماري هاي ديگر مانند بيماري هاي قلبي، سكته مغزي، فشارخون بالا، كلسترول بالا، ديابت نوع دو، آرتروز، آسم، قطع تنفس (آپنه) در هنگام خواب، بيماري هاي كيسه صفرا، اختلالات قاعدگي و اختلالات رواني مانند افسردگي در ارتباط است.
متاسفانه جامعه ما نيز به سمت كم تحركي، پرخوري و در نتيجه افزايش وزن در حال حركت است به طوري كه حدود نيمي از جمعيت مردان و زنان ايراني اضافه وزن دارند.

** نقش كاهش وزن در پيشگيري و بهبودي پس از ابتلا به سرطان
شواهد موجود حاكي از آن است كه حفظ وزن مناسب بدن در پيشگيري از سرطان مهم بوده و حتي در روند بهبود بيماران مبتلا به سرطان نيز تأثيرگذار است.
علاوه بر افزايش وزن در دوران بزرگسالي كه با افزايش خطر سرطان مرتبط است، بالا بودن وزن به هنگام تولد نيز احتمالا رابطه مختصري با افزايش خطر سرطان دارد. ممكن است تغييرات مكرر وزن (كاهش و افزايش وزن مكرر) رابطه اي با افزايش خطر بروز سرطان داشته باشد.
افزايش وزن پس از درمان سرطان نيز مهم است؛ در بيماران مبتلا به سرطان بهبود يافته، امكان دارد افزايش وزن باعث ايجاد بيماري هاي ديگر شود و ميزان بقاي مرتبط با سرطان و ميزان بقاي كل را كاهش دهد.
علاوه بر آن، در بيماران مبتلا به سرطان كه درمان شده اند، خطر ايجاد سرطان هاي ثانويه و بيماري هاي ديگر، مانند بيماري قلبي و ديابت بيشتر است، كه اين بيماري ها رابطه نزديكي با اضافه وزن دارند.

** چرا چاقي خطر سرطان را افزايش مي دهد؟
دلايل متعددي در اين مورد مطرح شده است، براي مثال در افراد چاق مقدار بافت چربي بيش تر است، كه اين بافت چربي مي تواند هورمون هايي مانند انسولين يا استروژن را توليد كند و امكان دارد باعث رشد سلول هاي سرطاني شود.

** تغيير در شيوه زندگي
اهداف دست يافتني را براي خود تعريف كنيد كه منجر به محدوديت دريافت كالري و افزايش فعاليت بدني شود. بهتر است به جاي برنامه ريزي هاي دست نيافتني، تغييرات كوچك و ادامه داري را در رژيم غذايي خود در نظر بگيريد.
به عنوان مثال در قدم نخست، كاهش وزن به ميزان پنج تا 10 درصد از وزن فعلي مناسب است و ديده شده كه كاهش معني داري را در عوامل خطر بيماري هاي مختلف به همراه داشته است؛ پس از دستيابي به كاهش وزن اوليه، در صورت لزوم مي توان به كاهش وزن بيشتري مبادرت كرد.
اگر كالري دريافتي خود را حدود 500 تا يك هزار كيلوكالري در روز كاهش دهيد مي توانيد هفته اي نيم تا يك كيلوگرم وزن خود را كم كنيد؛ براي اينكه به اين هدف برسيد تلاش كنيد دريافت روزانه خود را 350 كالري كم كنيد و با سي دقيقه ورزش نيز، 150 كالري ديگر بسوزانيد.
ورزش نه تنها به كاهش وزن كمك مي كند بلكه كاهش وزن را به مدت بيشتري نگه مي دارد.
لازم نيست ورزش هاي سنگين انجام دهيد. حتي ورزش سبك كالري ها را مي سوزاند و موجب كاهش خطر بيماري مي شود.

** توصيه هايي براي تغيير در شيوه زندگي
با به كارگيري توصيه هاي زير مي توانيد تا حد زيادي مشكل اضافه وزن خود را برطرف كنيد:
غذاهاي مورد علاقه تان را حذف نكنيد، ولي تعادل را رعايت كنيد. باور كنيد طعم يك عدد شيريني خامه اي با طعم يك كيلوگرم شيريني خامه اي تفاوتي ندارد!
در طول روز مقادير فراواني آب يا ديگر نوشيدني هاي فاقد كالري بنوشيد. مصرف نوشيدني هاي حاوي قند بايد محدود شود.
براي غذاي اصلي و به ويژه ميان وعده ها، مواد خوراكي كم كالري (مانند سبزيجات، ميوه و غلات با سبوس) را انتخاب كنيد.
سرعت غذا خوردن خود را كم كنيد، هر وعده خوردن شما بايد حداقل 15 دقيقه طول بكشد. براي رسيدن به اين هدف به جاي قاشق هاي معمولي، از قاشق هاي با حجم كم و يا چنگال استفاده كنيد.
اگر در طول روز به دفعات احساس گرسنگي مي كنيد، يك راهكار مناسب كاهش ميزان وعده اصلي غذا و در عوض مصرف چندين ميان وعده كوچك در طول روز است پس بهتر است در طول روز حداقل پنج وعده غذايي شامل سه وعده اصلي و دو ميان وعده داشته باشيد.
پروتئين خاصيت سيركنندگي دارد لذا سعي كنيد در هر وعده غذايي مقداري پروتئين (مانند سفيده تخم مرغ، ماهي، لبنيات، گوشت بدون چربي، آجيل و حبوبات) بخوريد.
صبحانه را حذف نكنيد! در حقيقت نخوردن صبحانه كمي بعدتر شما را گرسنه كرده و باعث ريزه خواري بيشتر و بدخوري در وعده ناهار و شام مي شود بنابراين براي خوردن يك صبحانه سالم وقت بگذاريد. يك صبحانه كامل شامل شير كم چرب، غلات پر فيبر و ميوه است.
فيبر بيشتري مصرف كنيد چون فيبرها موادي هستند كه توسط بدن انسان قابل هضم نيستند و موجب تسهيل در حركات دودي روده كوچك خواهند شد. بهترين منابع فيبر، ميوه ها و سبزيجات هستند.
مصرف فيبر خوراكي علاوه بر كاهش احتمال بروز يبوست و همچنين سرطان هاي دستگاه گوارش، سبب پايين آوردن كلسترول بد، كاهش فشارخون و التهاب نيز مي شود و همچنين سبوس گندم و جو به دليل آنكه منبع غني از فيبر خوراكي و انواع املاح معدني و ويتامين ها است، خواص تغذيه اي فوق العاده اي دارد.
آهسته وزن كم كنيد! بهترين راه براي كاهش وزن پايدار و بدون عارضه، كاهش وزن آهسته است؛ كاهش سريع و بدون قاعده وزن سبب بروز عوارضي نظير بازگشت سريع وزن، ريزش مو و افتادگي پوست، بي حالي مفرط، ك مخوني و اختلالاتي از قبيل افسردگي خواهد شد.
به اندازه كافي بخوابيد؛ كمبود خواب سبب توليد بيشتر هورمون محرك اشتها و در عين حال توليد كمتر هورمون لپتين (هورمون سيري) مي شود. داشتن خواب كافي به شما احساس راحتي و سيري مي دهد و شما را از خوردن تنقلات غيرضروري بازمي دارد.
سطح فعاليت بدني خود را افزايش دهيد؛ هدف بيشتر افراد بايد اين باشد كه در بيشتر روزهاي هفته هر روز 30 تا 60 دقيقه تمرين بدني متوسط تا شديد انجام دهند اما اگر به اين اندازه هم نمي توانيد ورزش كنيد، باور داشته باشيد كه حتي افزايش اندك در ميزان فعاليت بدني فوايدي دربر دارد.
از يكم تا هفته هفته ملي پويش مبارزه با سرطان اعلام شده است.
3004 / 6037
دريافت كننده: خاطره غفاري ** انتشار دهنده: عبدالحميد راجي