به گزارش روز شنبه ايرنا از دانشگاه علوم پزشكي نهران، امروزه شاهد افزايش روزافزون مصرف قند و محصولات شيرين هستيم و به تدريج ذائقه مردم به غذاهاي شيرين عادت مي كند، كارخانجات مواد غذايي نيز محصولات شيرين تري به بازار روانه مي كنند و اين سيكل معيوب پيوسته درحال چرخش است.
عادت كردن ذائقه به مواد شيرين كه به طور معمول از دوران كودكي شروع مي شود، عوارض متعددي نظير اضافه وزن، چاقي، ديابت، بيماري هاي قلبي عروقي و سرطان را به دنبال دارد.
قند و تركيبات حاوي آن، كالري زيادي در بدن توليد مي كنند اما متاسفانه فاقد مواد مغذي لازم هستند بنابراين بايد سهم ناچيزي از انرژي دريافتي روزانه را تشكيل دهند.
برخي از انواع قندها به طور طبيعي در ميوه ها و سبزيها و ساير مواد غذايي يافت مي شوند (گلوكز، فروكتوز و لاكتوز)، اما بسياري از مواد غذايي كه مصرف مي شوند داراي شكر افزوده هستند. اين نوع شكر براي تشديد طعم و ماندگاري به محصولات توليد شده در كارخانه ها يا منزل، اضافه مي شود.
مهمترين منابع شكر افزوده، نوشابه هاي گازدار، ماء الشعير، آب ميوه هاي صنعتي، شير و ماست طعم دار، شير كاكائو، شير شكلات، بستني، انواع كيك و شيريني و شكلاتها هستند.
** قند، شكر و چاقي
كودكان چاق در بزرگسالي شانس بيشتري براي ابتلا به ديابت نوع 2، بيماري هاي قلبي - عروقي، سرطان كولون، سرطان سينه و بيماري هاي مفصلي استخواني دارند.
در افراد بزرگسال چاق نيز خطر ابتلا به ديابت نوع 2، سرطان سينه ، سرطان كولون، مشكلات عاطفي، رواني و اجتماعي مثل استرس، اعتماد به نفس پايين و افسردگي بيشتر است.
براي پيشگيري از اضافه وزن و چاقي، قند و شكر مصرفي در برنامه غذايي روزانه بايد كمتر از 6 قاشق چايخوري باشد. اين مقدار شامل قند پنهان در مواد خوراكي مثل عسل، مربا، بستني، نوشابه و آب ميوه صنعتي، شيريني و شكلات هم مي شود.
** قند و شكر و سلامت قلب
مصرف بيش از حد قند و شكر و به طور كلي مواد قندي و شيرين باعث افزايش فشار خون، اضافه وزن، كاهش كلسترول خوب خون و افزايش تري گليسريد مي شود كه همگي از عوامل ابتلا به بيماري هاي قلبي - عروقي هستند.
** قند و شكر و سرطان
مقادير زياد قند و شكر باعث افزايش خطر ابتلا به سرطان مي شود. مطالعات انجام شده نشان داده است كه خطر ابتلاي افراد ديابتي به سرطان پانكراس و كولون نسبت به ساير افراد دو برابر است.
** قند و شكر و ديابت
يكي از مهمترين دلايل ابتلا به ديابت، مصرف زياد قند، شكر و مواد شيرين است.
به منابع پنهان قند در مواد غذايي توجه كنيد. انواع سس ها، قهوه هاي فوري، نوشابه هاي گازدار، آب ميوه هاي صنعتي، كمپوت ها، انواع شيريني، شكلات و دسرهاي آماده حاوي مقادير زيادي قند هستند.
براي پيشگيري از ديابت، سازمان بهداشت جهاني، توصيه مي كند قند و شكر مصرفي روزانه حداكثر 5 درصد انرژي مورد نياز روزانه را تامين كند، يعني كمتر از 6 قاشق چايخوري يا كمتر از 25 گرم روزانه.
** قند و شكر و پوسيدگي دندان
يكي از مهمترين عوامل ايجاد پوسيدگي دندان مصرف زياد قند و شكر و مواد شيرين است.
مواد شيرين و چسبنده مثل شكلات، پاستيل و تافي اثرات تخريبي بيشتري در دندان ها دارند. به كودكان بياموزيد پس از مصرف مواد قندي و شيرين، دهان خود را با آب شستشو دهند.
** نكات توصيه شده براي كمك به كاهش شكر مصرفي
محدود كردن مصرف نان هاي شيرين (نان قندي، نان شير مال، شيريني، كيك و .....) و انواع شكلات و آبنبات
خريد نوشيدني هاي بدون شكر و يا كم كالري (دوغ، آب و آبميوه هاي طبيعي بدون قند افزوده) به جاي نوشابه هاي گازدار و آب ميوه هاي صنعتي
استفاده از ميوه هايي نظير سيب و هلو و گلابي كه قند كمتري دارند و محدود كردن مصرف ميوه هاي شيرين مانند انگور، خربزه، خرما، انجير، توت و.....
استفاده از ميوه هاي تازه به جاي شيريني و شكلات به عنوان ميان وعده، خوردن چاي با مقدار كم خرما يا كشمش به جاي قند، استفاده از ميوه به جاي شكر در تهيه دسرها، پذيرايي با ميوه به جاي شيريني و شكلات در مناسبت ها، تهيه و مصرف انواع مربا، دسر و شربت هاي كم شيرين
علمي(1) ** 1201 **1440
دريافت كننده: عبدالكريم جبارپور** انتشاردهنده: معصومه گلشن
تهران - ايرنا - براي پيشگيري از اضافه وزن و چاقي، قند و شكر مصرفي در برنامه غذايي روزانه بايد كمتر از 6 قاشق چايخوري باشد كه اين مقدار شامل قند پنهان درمواد خوراكي هم مي شود و در نتبجه مصرف قند كمتر سبب خودمراقبتي بيشتر مي شود.