۱۲ بهمن ۱۳۹۵، ۱۱:۵۱
کد خبر: 82409499
T T
۰ نفر
رشد علمی را منحصر به تعداد مقالات نمی دانیم

تهران– ایرنا– معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با بیان این كه در حال حاضر سیاست توجه به كیفیت مقالات در كنار كمیت مورد توجه وزارت علوم است، تاكید كرد كه رشد علمی منحصر به تعداد مقالات نیست.

به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، دكتر وحید احمدی روز سه شنبه در آئین افتتاحیه بیست و سومین كنفرانس اپتیك و فوتونیك و نهمین كنفرانس مهندسی و فناوری فوتونیك ایران در دانشگاه تربیت مدرس، در سخنانی با اشاره به این كه شاخص های مختلفی در دنیا برای تولید علم مد نظر قرار دارد، افزود: اگر می خواهیم در این حوزه عرض اندام كنیم ناچار هستیم روند كلی دنیا در توسعه علم و فناوری را بپذیریم.
وی خاطرنشان كرد: از سال 1382 كه حركت علمی در كشور آغاز و بحث حضور در مجامع علمی بین المللی مطرح شد، حركت رو به رشدی را شاهد بوده ایم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با اشاره به شاخص های فعلی مد نظر این وزارت خانه برای جهش علمی، حضور در مجامع علمی و مشاركت بین المللی، میزان نقش كشورمان در تولید مقالات برتر، میزان تولید فناوری مرتبط و حضور در پروژه های مشترك بین المللی را از جمله این شاخص ها برشمرد و گفت: در حال حاضر دنیا روی این شاخص ها سرمایه گذاری و تمركز كرده است.
احمدی در ادامه با تاكید بر این كه در طور سال های اخیر رشد قابل توجهی در تولید مقالات داغ داشته ایم، افزود: در سال 2010 7/0 درصد از مقالات ایران جزو مقالات داغ بود در حالی كه این عدد به 2/2 درصد افزایش یافته است.
وی اضافه كرد: در سال 2010 حدود 17 درصد مقالات تولیدی با مشاركت بین المللی تهیه شده بود كه این میزان در حال حاضر به 23 درصد رسیده است.
وی در ادامه با اشاره به این كه هم اكنون تولید برخی مقالات در دنیا با مشاركت گاه 30 محقق و نویسنده همراه است، افزود: این در حالی است كه در هیئت ممیزی كشور تا پیش از این به این نوع مقالات توجه شایسته نمی شد.
احمدی ادامه داد: البته در آیین نامه جدید به مقالاتی كه با همكاری محققان بین المللی تولید شده باشد، ارزش و امتیاز بیشتری داده می شود لذا یك جهش و دگرگونی اتفاق افتاده است و دیگر تولید كمی مقالات قابل توجه نیست.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم همچنین با اشاره به آمار دانشجویان و هیات علمی فعال در حوزه اپتیك و فوتونیك گفت: طبق آمار در كل كشور و مجموعه دانشگاه ها دوهزار و 700 دانشجو و 60 هیئت علمی وجود دارند كه البته این آمار صحیح نیست چرا كه اوپتیك و فوتونیك یك رشته بین رشته ای محسوب می شود.
وی همچنین با بیان این كه سهم ایران از تولید مقالات علمی در حوزه اپتیك و فوتونیك در طول چهار سال اخیر با رشد قابل توجهی همراه بوده است، ادامه داد: سهم ایران در تولید مقاله در این حوزه در سال 2000 میلادی، یكدهم درصد بود كه هم اكنون به 65/1 درصد رسیده است.
وی افزود: این آمار بیانگر آن است كه گرایش به علم اپتیك و فوتونیك رو به رشد است و از ظرفیت بسیار مناسب برخوردار است كه بایستی مورد توجه قرار گیرد.
احمدی با اشاره به سهم دنیا در تولید مقالات اپتیك و فوتونیك طبق امار ISI ، با بیان این كه نرخ ثابتی وجود دارد، افزود: این سهم در سال 2000 حدود 2/2 درصد بود كه در سال 2015 به 3/2 درصد رسیده است، به طوری كه سیر صعودی قابل توجهی را شاهد نیستم.

**افزایش سرمایه گذاری جهانی در لیزر و فوتونیك
دبیر ستاد توسعه فناوری های لیزر، فوتونیك و میكروساختارهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در این همایش در سخنانی ضمن تاكید بر اهمیت علم لیزر و فوتونیك گفت: در 3 الی 4 سال گذشته با وجود كاهش GDP یا تولید ناخالص داخلی در دنیا، اما سرمایه گذاری در لیزر و فوتونیك با رشد همراه بوده است.
محمدصادق ذبیحی با بیان این كه صنعتگران و دانشمندان دنیا هم اكنون به درك مناسبی از اهمیت لیزر و فوتونیك رسیده اند، افزود: لیزر و فوتونیك آینده دنیا را رقم خواهد زد.
وی با اشاره به این كه در سال 2011 حدود 350 میلیارد یورو در دنیا در زمینه لیزر و فوتونیك سرمایه گذاری شد، گفت: پیش بینی می شد این رقم در سال 2020 به 615 میلیارد یورو افزایش یابد.
وی با تاكید بر این كه ما در ایران در حوزه لیزر و فوتونیك نیازمند یك جهت هستیم، گفت: ایران نیز باید همپای جامعه علمی جهانی حركت كند.
وی ضمن تاكید بر عملیاتی كردن تحقیقات و پژوهش های انجام شده در دانشگاه ها و مراكز آزمایشگاهی اظهار كرد: به طور حتم نتایج این تحقیقات باید به صنعت منتقل شود تا نیازهای جامعه نیز برآورده شود.
ذبیحی با بیان این كه ما هم اكنون نیازمند تقویت ایده پردازی در حوزه لیزر و فوتونیك به منظور رفع نیازهای فعلی و اینده جامعه می باشیم، تاكید كرد: این امر به طور حتم با نزدیك شدن هر چه بیشتر صنعت و دانشگاه به یكدیگر اتفاق خواهد افتاد.
دبیر علمی بیست و سومین كنفرانس سالانه اپتیك و فوتونیك و نهمین كنفرانس مهندسی و فناوری فوتونیك ایران هم با اشاره به این كه امسال 349 مقاله به این كنفرانس رسیده بود، افزود: از این تعداد مقالات 272 مقاله مورد پذیرش قرار گرفت.
دكتر محمد آقا بلوری زاده ادامه داد: از این تعداد مقالات، امسال 78 مقاله به صورت فشرده و شفاهی و 200 مقاله به صورت پوستر ارائه می شود؛ علاوه بر این، 196 نفر از اعضای كمیته علمی كار داوری مقالات را عهده دار بودند.
بیست و سومین كنفرانس اپتیك و فوتونیك و نهمین كنفرانس مهندسی و فناوری فوتونیك ایران با حمایت ستاد توسعه فناوری‌های لیزر، فوتونیك و ساختارهای میكرونی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از 12 تا 14 بهمن‌ماه 95 برگزار می‌شود.
این كنفرانس كه به ابتكار انجمن اپتیك و فوتونیك ایران هرسال با همكاری بیش از 250 موسسه صنعتی، دانشگاهی و مجامع علمی و تحقیقاتی داخل كشور به ‌صورت سالانه در محل دانشگاه‌های ایران برگزار می شود، تعداد زیادی از محققان، متخصصان و صاحب‌نظران در زمینه‌های مربوطه را دعوت می كند تا مقاله‌های پژوهشی خود را كه حاوی یافته‌های نو در زمینه‌های موضوعی كنفرانس است از طریق وب‌سایت كنفرانس ارسال كنند.
آشنایی متخصصان و پژوهشگران دانشگاهی و مراكز پژوهشی و صنعتی كشور با فعالیت های یكدیگر، مبادله اطلاعات و ایجاد ارتباط بین صنعتگران و پژوهشگران، آشنایی با آخرین دستاوردهای علمی و فناوری در زمینه‌های گوناگون اپتیك و فوتونیك در كشور و تشكیل میزگردهای تخصصی از اهداف اصلی این كنفرانس است.
در این كنفرانس همچنین مقالات برتر برای چاپ به مجله بین‌المللی علمی-پژوهشی اپتیك و فوتونیك ایران معرفی می‌شوند.
علمی **1311**1836**
خبرنگار:یوسف درویشی** انتشار: زهره محتشمی پور
۰ نفر