به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، در این نشست كه عصر امروز (سه شنبه ) برگزار شد. «سعید خالوزاده» پژوهشگر مطالعات اروپای وزارت امورخارجه و «محمود جوادی» پژوهشگر مركز تحقیقات استراتژیك مصلحت نظام روابط اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی ایران و آمریكا در دوران ریاست جمهوری ترامپ را تحلیل و بررسی كردند.
در این نشست صاحبنظران و پژوهشگران دیدگاه ها و پرسش هایی را نیز مطرح كردند.
** برجام؛ نقشه راه روابط ایران با اتحادیه اروپا
سخنران نخست نشست «سعید خالوزاده » بود، وی در ابتدای سخنان خود گفت: امروز با نشانه های جدیدی روبرو هستیم كه ارزیابی روابط سیاسی را به میزان زیادی مشكل كرده است.
پژوهشگر مطالعات اروپا در زمینه روابط ایران با اتحادیه اروپا گفت: برجام به عنوان نقشه راه و راهبرد روابط ایران با اتحادیه اروپا مطرح است. پیش از برجام اتحادیه اروپا روابط خارجی راهبردی با ایران نداشت اما پس از برجام بود كه روابط ایران و اروپا گسترش پیدا كرد. در سال 2012 روابط و مناسبات تجاری ایران و اتحادیه اروپا نزدیك به 29 میلیارد یورو بود اما پس از تحریم ها سطح تجاری به 6.5 میلیارد یورو رسید.
خالوزاده در ادامه اظهار كرد: توافق هسته ای موجب گسترش مناسبات تجاری ایران و اتحادیه اروپا شد و هیات های بلندپایه ای به ایران سفر كردند. طی 2 سال اخیر ما شاهد سفر 230 تا 240 هیات بلندپایه اتحادیه اروپا به ایران هستیم. جدای از این مساله برجام نقش اتحادیه اروپا را نیز در مبادلات جهانی ارتقا داد. برای اتحادیه اروپا برجام مهم و اساسی است چرا كه برجام موفقیت دیپلماسی نرم، گفت و گو و مفاهمه را نشان می دهد.
پژوهشگر مطالعات اروپای وزارت خارجه با بیان این كه پیروزی ترامپ در انتخابات آمریكا تغییرات عمیق و بی ثباتی را بوجود آورده است، گفت: پیروزی ترامپ برگزیت و روند خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را تحكیم و تشدید می كند. به این معنی كه اگر برگزیت نقطه آغاز این تحولات بود، پیروزی ترامپ نقطه ی اجرایی شدن آن است.
وی افزود: پیروزی ترامپ یك شوك سیاسی است كه پیامدهای غیرقایل پیش بینی ای را ایجاد كرده است. برخی رهبران اروپایی طی چند هفته گذشته به نوعی خرسندند چرا كه معتقدند اگر هیلاری كلینتون پیروز می شد اروپایی ها زیر سلطه آمریكا می ماندند.
خالوزاده با بیان این كه ذهنیت اروپایی نسبت به جمهوری خواهان منفی است، اظهار كرد: اروپاییان به هیچ وجه دیدگاه مثبتی به عملكرد جمهوری خواهان نداشته اند. روی كارآمدن ترامپ در همین چند روز اخیر چالشی را در روابط آمریكا و اروپا ایجاد كرده است. پیروزی ترامپ در اروپا ناسیونالیست ها، راست و چپ های افراطی و گروه های ضد پول واحد اروپا(یورو) را تقویت كرده است.
پژوهشگر مطالعات اروپای وزارت خارجه در پایان گفت: طیف گسترده ای در اروپا و آمریكا به اشكال مختلف مخالف برجام هستند. پیروزی دونالد ترامپ نیز گروه هایی كه با اجرایی شدن برجام مخالف هستند را تقویت می كند.
**مفروض های روابط ایران و اتحادیه اروپا
«محمود جوادی » پژوهشگر مركز تحقیقات استراتژیك مصلحت نظام دیگر سخنران این نشست، درباره روابط ایران و اتحادیه اروپا گفت: در روابط میان ایران و اتحادیه اروپا می توان از مفروض هایی سخن به میان آورد.
او با بیان این كه تاثیر گذاری فردی در نگرش اتحادیه اروپا به ایران نقش مهمی دارد، یادآور شد: برای اتحادیه اروپا حكومت جمهوری اسلامی چندان مطلوب نیست بلكه شخص رییس جمهوری بسیار تاثیرگذار است چرا كه فرد را بر ساختار ترجیح می دهند.
جوادی با اشاره به مشروط سازی استمرار روابط دوجانبه نسبت به اجرای برجام گفت: اگر برجام كنار گذاشته شود روابط میان ایران و اتحادیه اروپا دچار خلل خواهد شد.
پژوهشگر مركز تحقیقات استراتژیك در باره نگاه دولت جدید آمریكا به برجام اظهار كرد: به نظرم ممكن است كه برجام آسیب نبیند اما آینده خوبی را برای برجام پیش بینی نمی كنم.
وی درباره موضع گیری اتحادیه اروپا در قبال نقض برجام گفت: اتحادیه اروپا بین ایران و آمریكا براساس راهكارهای آمریكا قدم برخواهد داشت. از این رو خیلی بعید است كه اتحادیه اروپا جانب ما را بگیرد.
جوادی در پایان دستور كارهای پیشنهادی در زمینه روابط ایران طی سال های 2020-2017 پنج محور «لابی گری در سطح اتحادیه اروپا از سوی بنگاه های اقتصادی»، «تقویت بنیه علمی و فناورانه كشور از مسیر اتحادیه اروپا»، «توجه به صنعت گردشگری»، « گسترش (به جای تعمیق) همكاری های اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا» و «تغییر مسیر گفت و گوهای سیاسی از اضلاع غربی و جنوبی به اضلاع شمالی و شرقی» دانست.
**پژوهشم**458**1601**خبرنگار: **محمدستاری** انتشاردهنده : شهناز حسنی
تهران- ایرنا- «بازبینی روابط اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی ایران و آمریكا در دوران ریاست جمهوری ترامپ» عنوان نشستی بود كه با حضور كارشناسان در مركز بررسی های استراتژیك ریاست جمهوری برگزار شد. در این نشست كارشناسان روابط ایران با اروپا و آمریكا را واكاوی كردند.